Uutiset

Katsaus Aallon avoimiin julkaisuihin 2023

91 % Aallon vuoden 2023 tieteellisistä lehtiartikkeleista on avoimesti saatavilla.

Avoimet julkaisut 2023

Aallon tavoite vertaisarvioitujen, tieteellisten julkaisujen (luokat A1-A4) avoimuudelle vuonna 2023 oli 90,4 %. Elokuussa 2024 avoimien julkaisujen osuus näissä julkaisutyypeissä on 86 %. 

Tieteellisistä lehtiartikkeleista (A1-A2) on avoimesti saatavilla 91 %, mutta kirjan kappaleista (A3) vain 50 %. Tieteellisten kokoomateosten ja monografioiden avoin saatavuus ei ole ongelmatonta, ja kansallinen linjaus näiden julkaisutyyppien avoimesta saatavuudesta on vasta valmisteilla.

Open access 2023
Julkaisutyypit A1-A4
3134
julkaisua (A1-A4)
86 %
julkaisuista avoimia (A1-A4)
91 %
lehtiartikkeleista avoimia (A1-A2)
50 %
kirjan kappaleista avoimia (A3)
79 %
konferenssiartikkeleista avoimia (A4)

Avoimen julkaisemisen kustannukset

Avoimen julkaisun kustannukset voidaan jakaa avoimen julkaisemisen maksuihin (article processing charge, APC fee) sekä Read & Publish –sopimusten kustannuksiin.  

OpenAPC -palvelu sisältää avointa dataa organisaatioiden maksamista avoimen julkaisemisen maksuista. Aallossa tämä data perustuu ACRIS-tutkimustietojärjestelmän julkaisudataan sekä Aallon koulujen avoimen julkaisemisen maksuihin Rondossa. OpenAPC näyttää tiedot lehtiartikkeleiden avoimen julkaisemisen maksuista sekä kustantaja-, lehti- että artikkelitasolla, ja tiedot päivittyvät n. neljä kertaa vuodessa. 

Aallon koulut maksoivat erillisiä avoimen julkaisemisen maksuja vuonna 2023 julkaistuista lehtiartikkeleista yhteensä lähes 450 000 EUR.

Aalto University - Open APC

Read & Publish -sopimukset auttavat kouluja ja tutkijoita avoimen julkaisemisen kustannuksissa 

FinElib-konsortion jäsenenä Aalto tarjoaa Read & Publish -konsortiosopimuksia useiden eri kustantajien kanssa. Read & Publish -sopimukset sisältävät sekä pääsyn tieteellisiin, maksumuurin takana oleviin lehtiin, että mahdollisuuden julkaista artikkeleita avoimesti näissä lehdissä ilman erillisiä maksuja kirjoittajille. Sopimusten kustannukset katetaan Aallon tutkimuspalveluiden budjetista. 

Vuonna 2023 sopimusten avulla julkaistiin yli 600 Aallon tieteellistä artikkelia avoimina julkaisuina. Mikäli näistä artikkeleista olisi maksettu erilliset avoimen julkaisemisen maksut, olisivat kustantajien keskiarvohintojen mukaiset kustannukset kouluille olleet yhteensä lähes 1 800 000 EUR. 

Avoin julkaiseminen ja sopimukset kustantajien kanssa | Aalto-yliopisto 

Vuonna 2023 neuvoteltiin usean Read & Publish -sopimuksen uusimisesta 

Vuonna 2023 FinELib-konsortio neuvotteli usean eri kustantajan kanssa Read & Publish -sopimuksen uusimisesta. Konsortion tavoitteena oli erityisesti merkittävät hinnanalennukset, sillä sopimusten kustannukset olivat nousseet kestämättömälle tasolle. Neuvottelut päättyivät kokonaisuudessaan menestyksekkäästi, ja suurin osa sopimuksista on uusittu tai niitä ollaan parhaillaan uusimassa sopimuskaudelle 2024–2025.  

Konsortiosopimusta ei kuitenkaan ole uusittu American Chemical Societyn (ACS) kanssa, ja sopimus on tällä erää päättynyt 31.12.2023. FinELib ja ACS eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen sopimusehdoista, mutta FinELib kuitenkin pyrkii yhä jatkamaan neuvotteluja ACS:n kanssa. 

Sopimus ACS:n kanssa päättynyt - FinELib

Read & Publish -sopimus American Chemical Societyn (ACS) kanssa päättynyt 31.12.2023 | Aalto-yliopisto

Avoin julkaiseminen ja sopimukset kustantajien kanssa

Julkaise artikkeleita avoimesti ilman APC-maksuja

A group of three students engaging in teamwork, one presenting something from her laptop's screen

Rights Retention Strategy (RRS) nousi kansalliseen keskusteluun 

Plan S on avoimeen julkaisemiseen keskittynyt aloite, joka vaikuttaa tutkimusrahoittajien kuten Suomen Akatemian ja EU:n avoimen julkaisemisen vaatimuksiin.  Plan S:n tavoitteena on, että uusissa tutkimusprojekteissa kaikki tieteelliset vertaisarvioidut artikkelit on julkaistava välittömästi avoimesti sekä avoimella CC BY -lisenssillä. Monien kustantajien kohdalla tämä edellyttää yleensä erillistä APC-maksua.  

Plan S -aloite sisältää myös Rights Retention Strategyn (RRS), jonka tavoitteena on tieteellisten artikkelien vertaisarvioitujen käsikirjoitusversioiden välitön rinnakkaistallentaminen CC BY -lisenssillä riippumatta kustantajien rinnakkaistallennusehdoista. RRS:n avulla tutkijoiden olisi mahdollista täyttää rahoittajien Plan S -vaatimukset ilman erillisiä APC-maksuja. RRS ei kuitenkaan ole täysin ongelmaton, sillä se saatetaan nähdä myös tekijänoikeuksien vastaisena, riippuen tekijänoikeuslakien erilaisista tulkinnoista. 

RRS nousi vuonna 2023 kansalliseen keskusteluun sekä kansallisen Avoimen tieteen koordinaation että Suomen yliopistokirjastojen verkoston (FUN) toimesta. FUN perusti RRS-työryhmän, jonka toimintaan on osallistunut palvelupäällikkö Tua Hindersson-Söderholm Aalto-yliopistosta. Työryhmälle on annettu tehtäväksi selvittää, miten rinnakkaistallentamista RRS-periaatteilla voidaan edistää kansallisella tasolla, tekijänoikeus- ja julkisuuslainsäädännön puitteissa.

RRS – FUN (yliopistokirjastot.fi)

Kohti vastuullisempaa julkaisemista?

Vuonna 2023 Plan S julkaisi uuden Towards responsible publishing -aloitteen. Aloitteen tavoitteena on tutkijalähtöinen tieteellinen julkaisujärjestelmä, joka antaisi tutkijoille mahdollisuuden jakaa heidän tutkimustuotoksiaan laajasti sekä osallistua julkaisukanavien laadunvalvontaan ja arviointiin. Aloitteen tavoitteena on myös irtautua kirjoittajille suunnatuista avoimen julkaisemisen maksuista. 

Towards Responsible Publishing | Plan S (coalition-s.org)

Open-access reformers launch next bold publishing plan

Plan S

Plan S on EU:n komission ja Science Europen avoimen julkaisemisen edistämiseksi käynnistämä aloite.

Plan S logo

Rahoittajien avoimen tieteen vaatimukset

Tutkimusrahoittajat haluavat edistää avointa tiedettä ja tutkimusta, minkä vuoksi ne asettavat vaatimuksia rahoittamiensa tutkimusprojektien julkaisujen ja tutkimusaineistojen avoimuudelle. Euroopan komissio (EC) ja Suomen Akatemia ovat mukana tutkimuksen avoimuutta edistävässä Plan S -aloitteessa, joka vaikuttaa avoimen julkaisemisen ja datan vaatimuksiin vuoden 2021 rahoitushauista alkaen.

People are discussing around a table in the Learning Center.

Diamond open access 

Diamond open access -termillä viitataan avoimiin lehtiin ja julkaisukanaviin, jotka eivät peri erillisiä maksuja kirjoittajilta tai lukijoilta. Vuonna 2023 teimme selvityksen diamond open access -lehdistä, joissa Aallon tutkijat ovat julkaisseet vuosina 2018–2022. Selvityksen mukaan diamond open access -lehdissä julkaistaan vielä verrattain vähän (n. 2 % kaikista Aallon vertaisarvioiduista tieteellisistä lehtiartikkeleista). Selvityksen tulokset ovat suuntaa antavia.  

Savolainen, E., & Seitsonen, K. (2023). Diamond Open Access: Researcher’s Best Friend or just a Distant Relative?. The 18th Munin Conference on Scholarly Publishing. 

Diamond open access -julkaisemista ja selvityksen tuloksia on esitelty myös webinaarissa, joka järjestettiin osana Aallon Avoimen tieteen ja tutkimusdatan hallinnan koulutuksia

Current Trends in Academic Publishing: Diamond Open Access Journals, 24.10.2023

Avoimet lehdet ja kirjat

Lue lisää avoimista julkaisukanavista

A Person with an ipad

Avoimen tieteen ja tutkimusdatan hallinnan koulutukset

Tarjoamme kaikille avoimia, ilmaisia koulutuksia tutkimusdatan hallinnasta ja avoimesta tieteestä.

RDM & Open Science Training

Mitä muuta tapahtui avoimen julkaisemisen kentällä vuonna 2023?  

Lue Helsingin yliopiston Think Open -blogin kooste: 

Avoimen tieteen vuosikatsaus 2023: kotimaiset linjaukset ja kansainväliset uutiset – sekä muutama lukuvinkki – Think Open (helsinki.fi) 

Kysymyksiä? 

Avoin tiede ja ACRIS -tiimi neuvoo Aallon tutkijoita avoimessa julkaisemisessa. Tavoitat meidät osoitteesta [email protected].  

Kirjastoaineistot -tiimi neuvoo Aallon tutkijoita pääsyssä tieteellisiin aineistoihin. Tavoitat meidät osoitteesta [email protected].  

An image describing the benefits of open access (for example findability, impact, visibility, higher citation rates, compliance with grant rules, value for taxpayers)

Avoin julkaiseminen

Avoimen julkaisemisen (open access) avulla tieteelliset julkaisut ovat kaikkien saatavilla maksutta ja esteettä.

Avoin tiede ja tutkimus
Learning Centre graphics

Kirjastoaineistot ja -kokoelmat

Oppimiskeskus tarjoaa painettuja ja elektronisia tietoaineistoja Aalto-yliopiston opetus- ja tutkimusaloilta.

Oppimiskeskus
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Vasemmalta Taras Redchuk, Chris Hayes, Aakeel Wagay, Ada Pajari, Dan Noel, Eveliny Nery ja Jarno Mäkelä. Kaikki kuvat: Mikko Raskinen.
Nimitykset Julkaistu:

Aaltoon saapui täydessä vauhdissa kokonainen ryhmä tutkimaan ääriolosuhteissa viihtyviä bakteereja

Jarno Mäkelä aloitti biofysiikan apulaisprofessorina Aallon neurotieteen ja lääketieteellisen teknologian laitoksella syyskuun alussa. Samalla ovenavauksella Aaltoon siirtyivät hänen kanssaan tutkija Taras Redchuk, tutkijatohtorit Dan Noel ja Eveliny Nery, väitöskirjatutkijat Ada Pajari ja Aakeel Wagay, tutkimusassistentti Chris Hayes, sekä liuta laitteistoja, Suomen Akatemian myöntämä akatemiatutkijan rahoitus sekä Euroopan tutkimusneuvoston myöntämä ERC starting grant.
Aalto Industrial Internet Campus
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tuotannon ja sisälogistiikan fyysinen ja digitaalinen maailma kohtaavat monitieteisessä TwinFlow -projektissa

Aallon ja Tampereen yliopiston tutkijat yhdessä yritysten kanssa vauhdittavat valmistavan teollisuuden datavetoista liiketoimintaa kolmivuotisessa Business Finlandin rahoittamassa projektissa.
Eloi Moliner IWAENC-tapahtumassa.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Parhaan opiskelija-artikkelin palkinto jälleen Eloi Molinerille

Palkinnon voittanut artikkeli ratkaisee, miten puheäänitteestä poistetaan huonekaiku ohjaamattoman koneoppimisen avulla.
kuva Simo Routarinteestä värikkäällä taustalla
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Arvostava kohtaaminen – tule mukaan vuorovaikutteiseen ryhmävalmennukseen

Kaikille aaltolaisille avoin, täysin uudenlainen valmennus käynnistyy 7.10. Osallistujana saat työkaluja arvostavaan ja rakentavaan kohtaamiseen niin työssäsi kuin opiskelussasi.