Avoin tiede ja tutkimus

Plan S

Plan S on EU:n komission ja Science Europen avoimen julkaisemisen edistämiseksi käynnistämä aloite. Tavoitteena on, että 1. tammikuuta 2021 jälkeen avatuissa rahoitushauissa kaikki julkisella tutkimusrahoituksella tuotetut tieteelliset artikkelit on julkaistava avoimissa julkaisukanavissa tai -alustoilla.

Tällä sivulla käsitellään Plan S:n vaatimuksia yleisellä tasolla. Sivun sisältöön tulee todennäköisesti muutoksia tilanteen tarkentuessa.

 

Plan S:llä on kaksi ensisijaista tavoitetta: 

  1. tutkimusrahoituksella tuotettujen julkaisujen saaminen pois maksumuurien takaa kaikkien luettaviksi ja
  2. avoimuuden toteuttaminen ilman kohtuuttomia kustannuksia.  

Sekä Euroopan komissio (EU) että Suomen Akatemia osallistuvat Plan S:ään. European Research Council (ERC) ei kuuluu Plan S:ään.

Mitä Plan S tarkoittaa käytännössä? 

Plan S tarkoittaa, että koalitiokumppaneiden rahoittamien tutkijoiden on noudatettava Plan S:n periaatteita. Käytännössä kirjoittajilla on kolme tapaa julkaista artikkeleita (Lähde: Guidance on the Implementation of Plan S ):

  Avoimet julkaisukanavat (tieteelliset lehdet ja julkaisualustat) Rinnakkaistallentaminen julkaisuarkistossa (Green open access)  Tilausmaksulliset lehdet, jotka ovat sitoutuneet siirtymäkausisopimukseen 
Kanava Kirjoittajat julkaisevat artikkelinsa avoimessa lehdessä tai julkaisualustalla. Kirjoittajat julkaisevat artikkelinsa tilausmaksullisessa lehdessä ja rinnakkaistallentavat joko hyväksytyn käsikirjoitusversion tai julkaistun version. Versio on avoimesti saatavilla CC-BY-lisenssillä samanaikaisesti kuin lehdessä julkaistu artikkeli.    Kirjoittajat julkaisevat artikkelinsa avoimena tilausmaksullisessa lehdessä siirtymäkausisopimuksen mukaisesti.
Rahoitus Coalition S osallistuu kohtuullisten julkaisumaksujen kustannuksiin.

cOAlition S rahoittajat eivät rahoita tilausmaksullisissa lehdissä julkaistuja avoimia artikkeleita (hybridilehdet).

Coalition S osallistuu kohtuullisten julkaisumaksujen kustannuksiin. siirtymäkausisopimuksen mukaisesti. 

Monografiat ja Plan S 

Plan S koskee tällä hetkellä vain vertaisarvioituja tieteellisiä artikkeleita. Tosin cOAlition S kannustaa avaamaan kaikki tutkimustuotokset mahdollisuuksien mukaan. cOAlition S antaa vuoden 2021 loppuun mennessä lausunnon Plan S -periaatteista, joita sovelletaan monografioihin ja kirjojen kappaleisiin, sekä niihin liittyvät toteutusohjeet.  

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu