Uutiset

Henri Yoki: Kun lapseni kysyvät, mitä isi tekee, vastaan, että ratkaisen ilmastokriisiä

Diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri Henri Yoki perusti ensimmäisen yrityksensä opiskellessaan kansainvälistä liiketoimintaa Kauppakorkeakoulussa. Nykyään hän on perustaja ja toimitusjohtaja vihreään energiasiirtymään keskittyvässä yrityksessä, jossa hän pääsee soveltamaan laajasti kaikkea uransa ja opintojensa aikana oppimaansa.
Alumnus Henri Yoki
Kauppakorkeakoulun alumni Henri Yoki.

Kuka olet? Mitä opiskelit Kauppiksessa ja milloin?

Olen teknologiasarjayrittäjä Henri Yoki (DI, KTM ja CEMS MIM). 

Tein Kauppakorkeakoulussa vuosina 2008–2011 kansainvälisen liiketoiminnan maisteritutkinnon sekä CEMS MIM -tutkinnon. Opintojeni aikana olin CEMS-tutkintoon kuuluvassa opiskelijavaihdossa Portugalissa (Nova School of Business and Economics), ja CEMS-harjoittelun tein Australiassa Michael Hill -timanttikoruvalmistajan luona.

Miten kiinnostuit kauppatieteiden opiskelusta? Mikä sai sinut hakemaan Kauppikseen?

Kuten monet 2000-luvun opiskelijat, viehätyin suuresti ajatuksesta hankkia sekä diplomi-insinöörin että kauppatieteiden maisterin tutkinnot, eli vahvan osaamisen tekniikasta ja liiketoiminnasta. Saatuani DI-tutkintoni valmiiksi ja tehtyäni myös kaksi vuotta opintoja ulkomailla Englannissa ja Thaimaassa, Kauppiksen kansainvälisen liiketoiminnan maisteriohjelma yhdistettynä CEMS MIM -tutkintoon vaikutti parhaalta vaihtoehdolta.

Minkälaista oli opiskelu Kauppiksessa? Mieleenpainuvia muistoja opinnoista?

Kauppakorkeakoulussa opin ihan uuden tavan ajatella, olla ja esiintyä, varsinkin verrattuna DI-tutkintoni opintoihin. Myös kansainvälisyys oli vahvasti läsnä opiskelussa heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Ihailin myös opintojen laadukkuutta, kurssikavereiden älykkyyttä sekä verkostojen tasoa. 

Mieleenpainuvimpia muistoja opinnoistani on erityisesti se, kun vein CEMS-aloitusseminaarissa kurssikaverini suomalaiseen koivumetsään ja opetin heidät tekemään vihdan. Tärkein muisto opiskeluajastani on kuitenkin ensimmäisen yritykseni elinkaari. Perustin, rakensin ja myin yrityksen vuosien 2007–2012 aikana, jolloin opiskelin Kauppiksessa. Oli mahtavaa päästä soveltamaan oppimaani päivittäin oman yritykseni rakentamiseen. Samaan aikaan, kun olin Kauppiksen kursseilla oppimassa, kuinka rakennan yhtiön hopean myymisen ympärille, minulla saattoi olla 10 kg koruhopeaa repussa!

Kertoisitko vähän urastasi? Minkälaisissa tehtävissä olet urasi aikana työskennellyt?

Kauppis-opintojeni jälkeen työskentelin ensin neljä vuotta Accenturella. Pääsin sisään SAP-finanssiakatemian kautta, ja ensimmäinen projektini olikin Motorola Networksin SAP-finanssimoduulin fuusioiminen Nokia Siemens Networksiin. Tämän jälkeen lähdin asentamaan EPIC-potilastietojärjestelmää Yhdysvaltoihin. Samalla reissulla syntyi ensimmäinen tyttäreni. 

Suomeen palattuani olin mukana tekemässä räätälöityä asianhallintajärjestelmää oikeusministeriön projektissa, mutta ennen kuin Apotti-järjestelmän käyttöönottoprojekti käynnistyi, minut rekrytoitiin Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tietohallintojohtajaksi. Se oli mielenkiintoinen näköalapaikka koko Suomen terveydenhuollon tietojärjestelmien kehitykseen ja tietohallinnon johtamiseen. 

Nähtyäni soten kehittämismahdollisuudet, minulle oli luonnollista perustaa seuraava yhtiö. Urani eteni kuten McKinseyn konsultti opiskeluaikoina kommentoi – ”lisäämällä nollia perään” – ja seuraavat pari vuotta kuluivat Flowmedik Oy:n perustajana ja toimitusjohtajana, minkä aikana pääsin soveltamaan laajasti kaikkea oppimaani. Vuodet olivat intensiivisiä, ja meillä olikin jo kahdessa vuodessa sovittuna asiakkuudet ja/tai kehityskumppanuudet Suomen kaikkiin sairaanhoitopiireihin sekä tytäryhtiö Ruotsissa. Kaikki tämä eteni lopulta toiseen yrityskauppaani.

Sitten – vuonna 2021 – perustin kolmannen yhtiöni, ja tällä polulla olen edelleen.

Kauppakorkeakoulussa ihailin opintojen laadukkuutta, kurssikavereiden älykkyyttä sekä verkostojen tasoa.

Kauppakorkeakoulun alumni Henri Yoki.
Alumnus Henri Yoki_2

Olet ollut perustamassa useita eri yrityksiä. Minkälainen polkusi yrittäjyyteen on ollut ja minkälaisia kokemuksia yrittäjyys on tuonut matkan varrella?

Olen urallani ollut niin yksityisen pienen kuin suuren yrityksen työntekijänä. Olen nähnyt sekä suomalaisia että kansainvälisiä työnantajia, ja olen päässyt näkemään arjen myös johtavana virkamiehenä. Lopulta kuitenkin omistajuus, vastuu ja vapaus startupteknologiayrittäjänä on tuntunut kaikista omimmalta. Viimeisimmässä roolissani Exaum Oy:n toimitusjohtajana pääsen soveltamaan kaikkea oppimaani kaikista laaja-alaisimmin koko urani aikana. 

Olet tällä hetkellä perustamasi vihreään siirtymään keskittyvän Exaum-yrityksen toimitusjohtaja. Kertoisitko vähän lisää yrityksestä ja siitä, miten päädyit perustamaan sen?

Exaum kiihdyttää vihreää energiasiirtymää tarjoamalla kulutusjoustoa sähköverkkojen tasapainottamiseen. Kyseessä on arkkityyppinen teknologiastartup, jossa yhdistelemällä ja kehittämällä uutta teknologiaa rakennetaan uudenlaista liiketoimintamallia, jolla voidaan vastata nykyhetken kriittisiin tarpeisiin. Työ on hyvin merkityksellistä ja resonoi syvällä sydämessäni.

Ajatus yhtiön perustamisesta lähti alun perin bitcoin-louhinnasta. Taustani sähkötekniikan diplomi-insinöörinä auttoi minua ymmärtämään, että vaihtelevassa tuulen tuotannossa ajoittainen voimakas tehokulutus on hyvä asia. Tämä motivoi sukeltamaan syvemmälle ensin lohkoketjuihin ja sitten reservi- ja säätösähkömarkkinoihin. 

Tyypilliseen tapaan lopputulos oli jotain muuta kuin miten aloitimme yritystoiminnan, ja nyt keskitymme yrityksessä teolliseen lämmöntuotantoon. Mutta alkukipinä koko yrityksen perustamiselle tuli bitcoinista. Uskon, että kaipasin urallani jotain uutta ja mielenkiintoista, joka motivoi minut menemään syvemmälle juurisyihin vanhaan teknologiaan, ja tämän pohjalta aloin kehittää jotain uutta. 

Minkälaisia vinkkejä antaisit yrittäjyydestä kiinnostuneille Kauppiksen opiskelijoille?

’Just do it’! Oman yrityksen perustaminen, rakentaminen, ensimmäisten työntekijöiden palkkaaminen, yhtiön kehittäminen ja sen myynti opintojen ohessa oli parasta mitä olisin voinut kuvitella tekeväni silloin. Jälkikäteen ajateltuna olisi toki ollut järkevää, jos minulla olisi ollut joku kokenut mentori valmentamassa minua. Nykyään on onneksi monia hyviä yrityskiihdytysohjelmia, joita kannattaa hyödyntää. Ei myöskään kannata pelätä ottaa ihmisiin yhteyttä; vilpitön sähköposti ja lyhyt vartin tai puolen tunnin puhelu onnistuu lähes keneltä vain – kunhan vain uskaltaa tehdä niin.

Mitkä ovat olleet sinulle urasi kohokohtia? Entä mikä tuo sinulle merkityksellisyyttä urallasi?

Mieleeni on jäänyt erityisesti se, kun Yhdysvalloissa työskennellessäni pidin neljännen ison sairaalan työntekijöille kick-off-tilaisuuden EPIC EMR -järjestelmän käyttöönotosta. Huoneessa oli reilusti yli toista sataa lääkäriä sekä hoitajaa, ja suoraan sanottuna ilmapiiri oli melko muutosvastainen. Kuitenkin tämän noin tunnin mittaisen tilaisuuden päätteeksi sain käännettyä ilmapiirin positiiviseksi ja innostettua työntekijät järjestelmän käyttöönottoon.

Mieleeni on jäänyt kohokohtana totta kai myös toisen yritykseni rakentaminen ja myynti.

Minulle on todella tärkeää, että koen tekeväni merkityksellistä työtä. Näin on myös nyt – kun lapseni kysyvät, mitä isi tekee, vastaan, että ratkaisen ilmastokriisiä. Se tuntuu hyvältä ja näin sen mielestäni pitää ollakin.

Mitä tykkäät tehdä vapaa-ajallasi?

Vuodesta 2014 asti olen opiskellut ja harjoittanut Tiibetin buddhalaisuutta ja meditaatiota. Jotain vaatimatonta olen myös tämän parissa oppinut ymmärtämään. Iso henkilökohtainen inspiraatio minulle on pitkän retriitin tekeminen Shamatha-harjoituksen parissa, vieden sen loppuun saakka.

Voit tutustua tarkemmin Henrin urapolkuun LinkedInissä!

Lue lisää

Strategic management in a changing world, Master of Science (Economics and Business Administration)

Strategic Management in a Changing World on ainutlaatuinen maisteriohjelma. Opiskelijat oppivat laatimaan toimivia strategioita alati muuttuvassa maailmassa. Valmistuneet ovat analyyttisia päätöksentekijöitä, jotka tunnistavat mahdollisuuksia ja riskejä ja osaavat toimia niiden mukaan. Ohjelma tarjoaa opiskelijoille arvokasta osaamista ja tietoa strategiasta, kestävästä liiketoiminnasta, johtamisesta ja yrittäjyydestä.

A student and an assistant professor on Aalto University campus in Otaniemi

CEMS MIM in Aalto University

CEMS MIM in yksi maailman arvostetuimmista kansainvälisen johtamisen maisteriohjelmista. CEMS on maailmanlaajuinen kauppakorkeakoulujen, yritysten ja kansalaisjärjestöjen muodostama yhteenliittymä, jonka tavoitteena on kouluttaa opiskelijoista vastuullisia johtajia ja päätöksentekijöitä kansainvälisille markkinoille. CEMS MIM tarjotaan Aallossa Add-on -ohjelmana ja osana Global Management -maisteriohjelmaa. Molemmat ohjelmarakenteet sisältävät kansainvälisen vaihdon jossain toisessa CEMS-koulussa.

CEMS Graduation 2018_Photo: CEMS official

Kauppakorkeakoulun alumnitarinoita

Täältä löydät Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumnitarinoita. Tarinoista löydät esimerkkejä koulumme alumnien urapoluista. Alumnitarinat on jaoteltu pääaineen mukaan. Uusimmat julkaisut ovat pääaineryhmissä ensimmäisinä.

Aaltoy-yliopisto / Unto Rautio

Kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelut opiskelijoille

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelut tarjoavat monipuolisia palveluita opiskelijoillemme.

Aalto University School of Business offers wide range of career services for our students
Kauppakorkeakoulun alumneille
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Opiskelijan opas uutinen, kuvitus
Opinnot Julkaistu:

Myötätuntomentorointia tohtoriopiskelijoille - Ilmoittaudu mukaan syksyn ryhmiin!

Ilmoittaudu mukaan tohtoriopiskelijoiden myötätuntomentorointiryhmiin!
Tapani Vuorinen in a black suit, facing camera in front of large windows.
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-professori Tapani Vuorinen: “Vain yhteistyön avulla voimme saavuttaa vaikuttavia tuloksia”

Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun puunjalostuksen kemian professori Tapani Vuorinen nimitettiin lukuvuoden avajaisissa 3. syyskuuta Aalto-professoriksi.
Dean's Impact Award, School of Business
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Dekaani palkitsee Kauppakorkeakoulun opiskelijoita merkittävistä kestävyysteoista

Dean’s Impact Award -palkinnoilla halutaan osoittaa arvostusta esimerkiksi kestävän kehityksen tai Aallon arvojen mukaisen toiminnan edistämiselle.
Kristiina Huotari toimistonsa ulkopuolella.
Yliopisto Julkaistu:

Kristiina "Kiikki" Huotari: Haluan olla rakentamassa ja vahvistamassa hyvyyden todellisuutta

"Jos katsoo asioita rakkauden näkökulmasta, katsoo aina oikeasta näkökulmasta. Silloin kaikille on tilaa."