Tohtorinkoulutus

Väitöstilaisuuden järjestäminen Aalto-yliopistossa

Julkisessa väitöstilaisuudessa väittelijä eli tohtoriopiskelija puolustaa väitöskirjassaan esittämiään tutkimustuloksia julkista kritiikkiä vastaan ja vastaa vastaväittäjän esittämiin kysymyksiin. Vastaväittäjä on väitöskirjan tarkastajaksi nimetty henkilö. Väitöstilaisuutta valvoo kustos, joka on yleensä väittelijän vastuuprofessori. Väitöstilaisuus on luonteeltaan myös seremoniallinen tapahtuma, joka noudattaa kunkin tieteenalan akateemisiä perinteitä.

Tältä sivulta löydät Aalto-yliopiston ohjeita väitöstilaisuuden järjestämiseen.

Doctoral hat floating above a speaker's podium with a microphone

Väitöstilaisuuden ajankohta

Tohtoriopiskelija sopii väitöspäivästä vastaväittäjän ja kustoksen kanssa. Tämän jälkeen korkeakoulun Tohtorinkoulutusneuvoston tulee vahvistaa päivämäärä ja kellonaika. Vahvistaminen voi tapahtua joko samassa kokouksessa missä väittelylupa myönnetään tai myöhemmin, riippuen korkeakoulusta ja tilanteesta.

Väitökset alkavat tavanomaisesti tasan klo 12:00 ja kestävät noin kaksi tuntia. Yleisön on saavuttava väitössaliin klo 12:00 mennessä, mutta väittelijä, vastaväittäjä ja kustos astuvat saliin tarkalleen klo 12:15.

Väitöstilaisuuden paikka

Väitöstilaisuus voi tapahtua

  1. Aalto-yliopiston tiloissa
  2. etäyhteydessä interaktiivisella alustalla, kuten Zoom tai Teams
  3. hybrid-muodossa (sekä kampuksella että interaktiivisesti etäyhteydellä)

Jos väitöstilaisuus järjestetään etäyhteydessä tai hybrid-muodossa, osallistuminen kaikkien kanavien kautta tulee olla järjestetty interaktiivisesti (eli yleisöllä tulee olla mahdollisuus esittää kysymyksiä ja saada niihin vastaus kysymyksille varattuna ajankohtana).

Väitöstilaisuuden kieli

Tohtorinkoulutusneuvosto vahvistaa väitöstilaisuuden kielen, ja se on tyypillisesti joko suomi, ruotsi tai englanti, riippuen väitöskirjan kielestä ja tohtoriopiskelijan sekä vastaväittäjän puhumista kielestä.

Tohtoriopiskelija tavanomaisesti pitää lektion (max. 20 min) väitöstilaisuuden kielellä.

Väitösjärjestelyt

Tohtoriopiskelija on vastuussa väitöstilaisuuden käytännön järjestelyistä. Jotkut laitokset tarjoavat apua järjestelyihin.

Väitöstilasuuksien COVID-19 ohjeet

Osallistujien määrää koskevat rajoitukset ovat poistuneet 14.2.2022. Terveysturvallisuus on kuitenkin edelleen huomioitava tilaisuuksia järjestettäessä.

Doctoral hats, 2016

Korkeakoulujen väitösprotokollat ja ohjeet karonkkaan

Kullakin korkeakoululla on myös tarkempia ohjeita väitöstilaisuuteen ja karonkkaan, jotka ovat kunkin alan perinteitä noudattavia akateemisia tilaisuuksia. Ohjeet liittyvät esimerkiksi väitöksen protokollaan, vastaväittäjän ja kustoksen roolieihin, pukukoodiin ja karonkkaperinteisiin. 

Tulevat väitöstilaisuudet Aalto-yliopistossa

Kuva Tuomas Puttosen väitöskirjan kannesta
Väitöstilaisuudet

Väitös konetekniikan alalta DI Tuomas Puttonen

Name of thesis "Implications of additive manufacturing processes and design complexity on long-term material behavior"
Yellow Aalto pen
Väitöstilaisuudet

Väitös tietojärjestelmätieteen aineesta, Yanqing Lin M.Sc. (Econ)

Väitöskirjan nimi on "Consumer Responses to Service Robots: From Pre-Interaction to Post-Interaction"
A white paper sculpture of curved arches with a green grid pattern on the right side, illustrating a transition from physical to digital realm. The sculpture is on a black surface and has a white wall as a background. The light source is on the left side, creating shadows on the right side of the sculpture.
Väitöstilaisuudet

Väitös muotoilun alalta, MA Emrecan Gulay

Intuitive Design Workflows: Investigating the Feedback Cycles Between Physical and Digital Processes (väitöskirjan nimi)
Doctoral hat floating above a speaker's podium with a microphone
Väitöstilaisuudet

Väitös polymeeriteknologian alalta, DI Kasper Dienel

Bioactive Patient-Specific Implants for Regeneration of Critical Size Bone Defects (Väitöskirjan nimi)
TechPromootio2014_hattu

Tohtorinkoulutuspalvelut

Tohtorinkoulutuspalvelut auttavat tohtoriopiskelijoita, vastuuprofessoreita, ohjaajia ja tohtoriohjelmien johtajia tohtorinkoulutukseen liittyvissä asioissa.

Palvelut
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: