Fossiiliset energiat vaihtoon
Milloin
Missä
Tapahtuman kieli
Yli puolet käyttämästämme energiasta on uusiutumatonta. Mikään teknologia ei yksin riitä vapauttamaan meitä fossiilisista energialähteistä.
Maailman energiankulutuksen ennustetaan kasvavan lähes 50 prosenttia vuoteen 2040 mennessä.
Siksi meidän on pelattava joukkueena ja kirittävä maaliin puhtaan energian tuotannossa ja energian varastoinnissa.
Vain näin saamme fossiiliset energiat vaihtoon ja sähkön kulutuksesta, lämmityksestä sekä liikenteestä tulee planeetallemme kestävää.
Nämä tulokset meidän on saavutettava:
Aurinko- ja tuulivoima ovat jo vakiintuneita, skaalautuvia ratkaisuja - ja valmiina lähtöön muiden uusien tulokkaiden kanssa. Jotta puhtaat energiat päätyvät kuluttajamarkkinoille, meidän on kannustettava niihin siirtymistä paikallisesti mukautetuilla markkinaratkaisuilla.
Aurinkokennojen valmistus kuormittaa ympäristöä, ja siksi tarvitsemme uuden sukupolven ratkaisuja, jotka ovat turvallisempia ja vähentävät materiaalijalanjälkeä. Aurinkokennojen komponenttien rakentamisessa on mahdollista käyttää jopa kasveista ja puista saatuja materiaaleja, kuten selluloosaa.
Uusiutuva energia ja sähköinen liikenne ovat keskeisiä ilmastonmuutoksen torjunnassa, mutta energian varastoinnissa käytettävät akut tarvitsevat valtavasti tiettyjä mineraaleja: litiumia, kobolttia, grafiittia ja nikkeliä. Vain noin viisi prosenttia litiumioniakuista päätyy kierrätykseen, vaikka kierrätysasteen tulisi olla lähellä sataa prosenttia.
Autojen, moottoripyörien, veneiden ja lentokoneiden hiilidioksidipäästöt vähenevät merkittävästi, jos niissä olisi sähkökäyttöisiä, uusiutuvalla energialla ladattavia energialähteitä. Materiaalinkulutusta voidaan vähentää myös yhteiskäyttöisillä tuotteilla ja palveluilla.
Rakennukset ovat hiilisyöppöjä. Ne ahmaisevat puolet maailman raaka-aineista ja aiheuttavat kolmanneksen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä. Kenties meidän pitäisi tuntea rakennushäpeää - tai ainakin etsiä kestävämpiä rakennusratkaisuja. Betonikerrostalon rakentamisen hiilijalanjälki on 75 prosenttia korkeampi kuin puurakenteisen.
Joukkueemme tässä ottelussa
ONLINE: Eläköön sähkömarkkinoiden globaalit erot
Onnistuneista energiamarkkinoiden muutoksista kootun mikrotason datan avulla pystytään suunnittelemaan viileämpiä markkinoita. Markkinoiden paikalliset erot voidaan muuttaa vahvuuksiksi tieteellisellä yhteistyöllä.
Tulostettava aurinkokennoteknologia älyrakennuksiin
Kuvittele aurinkokenno, joka voitaisiin integroida nykyaikaisiin rakennuksiin ilman erillisiä aurinkopaneelialueita.
ChemisTree - puu avuksi aurinkoenergian käytössä
Voidaanko puita käyttää sähköntuotannossa? Yllättävää kyllä, voidaan!
BATCircle – akkumetallien kiertotalousekosysteemi
Euroopan akkumarkkinoiden ennustetaan nousevan 250 miljardiin euroon vuoteen 2025 mennessä, ja suurin osa nykyisestä litium-ioniakkujen arvoketjusta on Aasiassa.
Sähkökäyttöinen vene SKAND
Äänettömästi vesillä lipuva vene saa voimansa aurinkokennoista. Vene on suunniteltu yhteiskäyttöä ajatellen, jotta mahdollisimman monella olisi tulevaisuudessa mahdollisuus nauttia vesillä olosta – ja säästää samalla luontoa ja materiaaleja.
Wood Wonders -näyttely: konsepteja ilmastoystävälliseen rakentamiseen
Jos kaikki Suomessa vuosittain rakennettavat talot tehtäisiin puusta, rakentamiseen tarvittava puumäärä kasvaisi takaisin kymmenessä tunnissa.
Cool and Icy Waters -näyttely
Näyttely esittelee meritekniikan ja arktisen tekniikan tutkimusta, jonka tavoitteena on turvallinen liikkuminen jääpeitteisillä vesillä.
Online luento: System Innovations for Business Sustainability
Aalto-yliopisto ja Designmuseon yritysverkosto Design Club tarjoavat kaksi online-luentoa.
Muutos vaatii älykkäitä ja hyvin suunniteltuja ratkaisuja.
Kilpajuoksu tulevaisuudesta
Aalto-yliopiston Designs for a Cooler Planet -tapahtuma on osa Helsinki Design Weekin ohjelmaa sekä yksi EU:n Green Week 2020 -partneritapahtumista. Pohjoismaiden suurin designfestivaali Helsinki Design Week järjestetään 3.-13.9.2020. Seuraamme koronavirustilannetta tarkasti ja noudatamme kaikissa toimissamme viranomaisten suosituksia. Työntekijöiden, opiskelijoiden ja vierailijoiden turvallisuus on näyttelyissä ja tapahtumissa etusijalla.
Fossiiliset energiat vaihtoon
Yli puolet käyttämästämme energiasta on uusiutumatonta. Mikään teknologia ei yksin riitä vapauttamaan meitä fossiilisista energialähteistä.
Materiaalit kiertoon
Tuotteiden valmistusprosessit saastuttavat ja pilaavat ympäristöä ja kuluttavat luonnonvaroja.
Ympäristöt eläviksi
Aggressiivinen kaupungistuminen rasittaa ekosysteemiamme. Kasvava rakentaminen johtaa valtavaan energiaintensiivisten rakennusmateriaalien kysyntään, ja rakentamisen osuus muodostaa jo 39 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä.
Kulutus kuntoon
Kotitalouksien kulutus muodostaa yli 60 prosenttia globaaleista päästöistä ja 50–80 prosenttia kaikesta maan, materiaalien ja veden käytöstä.
Graafinen suunnittelu: Olga Elliot & Milja Komulainen
- Julkaistu:
- Päivitetty: