HYBER – Suomen Akatemian huippuyksikkö

HYBER

HYBER on Suomen Akatemian Biosynteettisten hybridimateriaalien molekyylimuokkauksen huippuyksikkö (2014–2019).
Aalto University/Mikko Pegah

HYBER-huippuyksikön tavoitteena on kehittää olennainen käsitys siitä, miten tulevaisuuden itsejärjestyneitä monikomponenttisia materiaaleja voidaan suunnitella ja valmistaa biologisista lähtöaineista tutkimalla kasvien soluseiniä ja biologisia makromolekyylirakenteita.

Tutkimme miten materiaalien ominaisuuksia ja toimintoja voidaan muokata geneettisiä menetelmiä käyttäen, mukaan lukien dynaamisten ”bionanokoneiden” ohjelmointi, mikä avaa uusia mahdollisuuksia synteettisen biologian ja laitteiden valmistamisen aloilla. Yhtä tärkeää on kasvien soluseinien muodostama uusiutuvien raaka-aineiden lähde: muun muassa nanoselluloosan mekaaninen kimmokerroin on tämän tutkimuksen kannalta hyvin kiinnostavaa.

Suunnittelemamme eri materiaalit ja järjestelmät vaihtelevat sitkeistä ja vahvoista kuiduista komposiitti- ja suprakolloidaalirakenteisiin, joista voidaan kehittää monimutkaisia ja ohjelmoitavia biomolekyylikoneita. Molekyylibiologiassa edetään jatkuvasti kohti mikrobijärjestelmien parempaa hallintaa ja ymmärrystä. Alan tutkimus tarjoaa välineet biologisten materiaalien toiminnan ymmärtämiseen. Jo nyt on esimerkkejä materiaalikomponenttien bioteknisestä tuotannosta teollisten sovellusten osalta merkityksellisessä mittakaavassa. Näemme tämän kasvavan trendin haasteena, johon me voimme vastata.

 

HYBER Intra

Intra on vain HYBER-jäsenille. Täällä voit jakaa esityksiä, tietoja ym.

Linkki HYBERin intra-wikisivulle

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu