Uutiset

Opiskelija Reetta Kälvälä haluaa kehittää parempia syöpähoitoja tekniikan avulla

Bioinformaatioteknologiaa opiskelevan Reetan mielestä yliopisto tuntuu lukiota helpommalta, koska opiskelua voi ajoittaa omien aikataulujen mukaan.
Opiskelija Reetta Kälvälä, kuva: Markus Toivonen
Monipuolinen opiskelijaelämä on Reetta Kälvälän mielestä parasta Aalto-yliopistossa. Kuva: Markus Toivonen

Halu auttaa ihmisiä ja kehittää lääketieteen tekniikkaa saivat Reetta Kälvälän hakemaan opiskelemaan bioinformaatioteknologian pääaineeseen. Hyvää vastapainoa opinnoille tuo monipuolinen opiskelijaelämä, joka on tuonut Reetan elämään niin unohtumattomia reissuja kuin työelämässä tärkeitä taitojakin.

Miksi valitsit bioinformaatioteknologian?

Minulla oli lukiossa mielessä aika monta eri juttua, joista olin kiinnostunut. Lääkis oli vahvasti yksi niistä. Loppujen lopuksi tajusin, että se hoitotyö ei oikeastaan sytyttänyt, vaan ihmisten auttaminen ja ongelmanratkaisu kiinnosti enemmän. Luin lukiossa pitkää matematiikkaa ja fysiikkaa ja olin yleisestikin kiinnostunut luonnontieteistä ja biologiasta. Jossain kohtaa eräs opettajani sanoi, että olen selvästi tuleva teekkari.

Valitsin lopulta bioinformaatioteknologian pääaineen, koska se on todella monialainen. Fysiikka kiinnostaa minua myös paljon, joten luen teknillistä fysiikkaa sivuaineena. Olen ollut tyytyväinen valintaani ja viihtynyt sekä menestynyt opinnoissani hyvin.

Millaista opiskelijaelämä on ollut käytännössä?

Opiskelijaelämä on todella laajaa ja mielestäni se on paras asia Aallossa. Meidän kiltamme Inkubio on tosi aktiivinen ja olen sen kautta päässyt kokemaan paljon! Mieleenpainuvimpia juttuja ovat olleet myös esimerkiksi laskettelureissut Rukalle. Joku saattaa miettiä, että miksi tekisi mitään vapaaehtoishommia vielä opiskelujen päälle, mutta se antaa hyvää vastapainoa opinnoille. Mielestäni on tosi siistiä, että ihan sama mitä harrastat, siihen löytyy Aallosta harrastelijaporukka.

Millaista opiskelu on käytännössä?

Opiskelu yliopistossa on hyvin erilaista kuin lukiossa, koska opintojen suorittaminen on pitkälti omalla vastuulla. Tämä tuo tosi paljon vapautta, mikä sopii minulle hyvin, koska olen tehnyt töitä koko opiskeluajan.

Opiskeluun tottuu tosi nopeasti. Aiheet ovat vaikeampia kuin lukiossa, mutta oikeastaan lukion käyminen tuntui vaikeammalta, koska piti tanssia jonkun toisen pillin mukaan. Yliopistossa tehtäviä tehdään enemmän yhdessä, vaikka kyse ei olisikaan varsinaisesta ryhmätyöstä. Täällä on myös enemmän struktuuria ja opiskelurytmi on selkeämpi. Minulla on itselläni ongelmia keskittymisen kanssa ja yliopistossa rutiinit ovat auttaneet tosi paljon.

Mikä on ollut mielenkiintoisin kurssi?

Ylipäätään kursseissa on hienoa se, että palaute otetaan tosi hyvin vastaan. Olen tykännyt monista kursseista, esimerkiksi teknisen fysiikan, koodauksen ja signaalinkäsittelyn kurssit ovat olleet hyviä, koska aiheet ovat selvästi kiinnostaneet opettajia. Ehdoton lempparikurssi on ollut kuitenkin molekyylibiologian kurssi, joka oli tosi hyvin järjestetty.  

Ei kannata etukäteen säikähtää kurssiselosteita tai koodausta. Itse en esimerkiksi tiennyt etukäteen mitään koodauksesta ja hakiessani Aaltoon kurssien sisällöt tuntuivat vähän pelottavilta, mutta hyvin olen selvinnyt.

Millaisia eväitä olet saanut työelämään?

Yksi ehkä yllättäväkin taito on ollut kommunikointitaidot, jotka ovat kehittyneet esimerkiksi kiltahommissa, kun olen toiminut erilaisissa toimikunnissa. Vuorovaikutustaidot ja ryhmätyötaidot ovat kehittyneet myös paljon.

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Life Science Technologies -maisteriohjelman Biomedical Engineering -pääaine on syy, miksi hain Aaltoon ja aloitankin maisteriopinnot syksyllä. Lääketieteen tekniikka, fysiikka ja kuvantaminen kiinnostavat minua paljon. Tulevaisuudessa haluaisin kehittää esimerkiksi syöpähoitoja kuvantamisen avulla niin, että hoidoista tulisi vähemmän haittavaikutuksia. Myös myyntipuoli kiinnostaa minua, joten saa nähdä, millaisiin työtehtäviin päädyn.

Bioinformaatioteknologia on alana upea! Moni alan yritys aikoo listautua pörssiin ja rahaa pyörii tosi hyvin. Työllisyysnäkymät ja palkka ovat todella hyvät. Tosi harvalla on meidän osaamistamme, ja kun tietoa ja taitoa on kertynyt tarpeeksi, emme ole ihan helposti korvattavissa.

Lääketieteen tekniikan kehittämistä tarvitaan koko ajan, kun väestö jatkaa ikääntymistään. Tulevaisuus näyttää todella hyvältä ja mullistavia keksintöjä kehitetään koko ajan lisää. Tässä on mahtava sauma päästä mukaan tosi siisteihin juttuihin ja tekemään läpimurtoja!

Lue lisää bioinformaatioteknologiasta

Aalto University / two students in the Computer Science building /photography Unto Rautio

Bioinformaatioteknologia, tekniikan kandidaatti ja diplomi-insinööri

Poikkitieteellinen pääainekokonaisuus kouluttaa tulevaisuuden huippuosaajia, jotka pyrkivät löytämään ratkaisuja esimerkiksi sairauksien diagnosointiin, niiden hoitoon ja ehkäisyyn, ympäristön puhdistamiseen sekä elämän laadun parantamiseen!

Koulutustarjonta
Aalto University / First year master’s student Oskari Lehtonen / photo: Linda Koskinen

Bioinformaatioteknologian kandiohjelmassa tehtäviä ratkotaan yhdessä ja se on kaikkein siisteintä

Laajan kurssitarjonnan sekä korkeakoulujen välisen vapaan liikkuvuuden ansiosta Oskari Lehtonen pystyi syventymään häntä kiinnostaviin aiheisiin.

Uutiset
Sähkötekniikan päivän studio

Sähkötekniikan päivän tallenne on katsottavissa

Tapahtumassa pureuduttiin sähkötekniikan alan opintoihin ja uramahdollisuuksiin.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kaksi ihmistä kävelee käytävällä ja puhuu keskenään.
Opinnot Julkaistu:

Hae nyt FITechin syksyn kursseille

FITech-verkostoyliopisto tarjoaa tulevana syksynä runsaasti mielenkiintoista opiskeltavaa eri tarpeisiin.
Nuori mies istuu rakennuksen kiviportailla ja selailee puhelintaan.
Opinnot Julkaistu:

FITechin opintotarjonnassa maksuttomia opintoja toisen asteen opiskelijoille

Aalto-yliopiston kurssien aiheina mm. ohjelmoinnin ja mobiilisovellusten perusteita, Python-ohjelmointia sekä koneoppimista.
The Ocean’s Curtain is inspired by the way the surface of water looks when viewed from the seabed. Kurotuksia - Higher Powers exhibition. Photo: Mikko Raskinen.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Matematiikkaa ja taiteita sulauttava Kurotuksia – Higher Powers avautuu Heurekassa tänään – jättimäisiä limasieniteoksia on esillä jopa kaksin kappalein

Aalto-yliopiston poikkitieteellinen ”Kristallikukkia peilisaleissa: Matematiikka kohtaa taiteen ja arkkitehtuurin” -kurssi huipentuu tänään tiedekeskus Heurekassa avattavaan Kurotuksia – Higher Powers -loppunäyttelyyn. Se juhlistaa kurssin kymmenvuotista taivalta monialaisen vuorovaikutuksen lisäämiseksi, ja on samalla kurssin toinen näyttely Heurekassa.
Sofia Guridi pictured in a lab setting.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Sofia Guridi muotoilee maailmaa paremmaksi älykkäiden tekstiilien avulla

Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksen tohtoriopiskelija Sofia Guridi haluaa luoda bio-pohjaisia älytekstiilejä, jotka auttavat ihmisten arjen parantamisessa.