Nyheter

Skoggård radioforskningsinstitut publicerar soldata för en period på över fyra decennier

Skoggård samlar en enorm mängd data om solen och mängden växer varje dag i takt med nya observationer.
Aurinkokartta, jossa näkyy suurin havaittu purkaus Auringossa

Skoggård radioforskningsinstitut, som lyder under Aalto-universitetet, är det enda astronomiska radioobservatoriet i Finland. Med det viktigaste forskningsinstrumentet, ett radioteleskop med en diameter på 14 meter, har solens aktivitet studerats redan i över fyra decennier. Nu har Skoggård gjort data om solen tillgänglig för alla.

Joni Tammi, som är chef för Skoggård Radioforskningsinstitut, berättar mer om projektet och om solens verksamhet: ”Solen är aktiv i 11-åriga cykler och till exempel solutbrott som påverkar elnätens och satelliters funktion inträffar mycket oftare vid vissa tidpunkter än vid andra. Dessutom verkar det förekomma variationer i aktiviteten med mycket större intervaller, till och med på en skala på hundratals år. En stor mängd data för en väldigt lång tid måste alltså samlas in för att solens aktivitet ska kunna förutses på ett tillförlitligt sätt. Datauppsättningen som Skoggård samlar in är en av de största i Finland.”

Ensimmäinen piirretty aurinkoradiokartta vuodelta 1978

Ny forskningsdatatjänst möjliggör publicering av växande datauppsättning

En av de största utmaningarna för publiceringen av datauppsättningen var att hitta rätt lagringsplattform. Data som samlas in på Skoggård har en speciell karaktär, eftersom mängden data ökar då nya observationer ständigt görs. Skoggård beslöt att samarbeta med CSC-Tieteen tietotekniikan keskus (IT Center for Science Ltd.), som utvecklade en tjänst för publicering av den växande datauppsättningen.

En gång om månaden laddas radiodata om solen upp på Fairdata-servern, som är en av CSC:s plattformar för publicering av data. Målet är att skapa en intuitiv och användarvänlig tjänst för publicering av växande datauppsättningar. Tack vare detta skapar systemet inte en ny identifieringskod varje gång som nya data laddas upp. Det är nu möjligt att referera till den växande datauppsättningen och ökningen av observationerna är lätt att uppfatta.

Forskningsdatatjänsten som CSC har utvecklat har nyligen tagits i bruk och motsvarande tjänster har inte påträffats någon annanstans. I Finland är Aalto-universitetet och Skoggård de första som använder tjänsten.

Det är viktigt att förutspå solens verksamhet

Målet med forskningen på Skoggård är att bättre kunna förstå och förutse solens verksamhet. Solen och dess aktivitet påverkar allt på jorden – såväl livet som tekniken. Solen påverkar också klimatförändringarna och det är viktigt att förstå solcyklernas och solaktivitetens andel i dem.

Även om solutbrotten inte äventyrar livet på jorden, kan de i hög grad störa tekniska funktioner, såsom el- och datanät och satelliter. För att det ska finnas beredskap för eventuella störningar, måste solens verksamhet förutses så exakt som möjligt. Då kan eventuella utbrott observeras i god tid.

Publiceringen av datauppsättningen kan bidra till nya upptäckter

Människor studerar företeelser ur olika perspektiv, vilket också gäller för radiodata om solen. Joni Tammi poängterar att Skoggård Radioforskningsinstitut vill hitta människor från olika branscher, som kan vara intresserade av datauppsättningen.

”Forskare inom olika områden kan finna likheter i data som samlats inom deras egna projekt. På så vis kan olika fenomen och problem, som tidigare inte har uppmärksammats, upptäckas och ge upphov till mer information”, berättar Tammi.

Soldata har intresserat lokala, nationella och till och med internationella forskarsamfund. Konstnärer har visat intresse för både Skoggårds expertis och data och data har ingått i konstutställningar och till och med i magisterexamensarbeten. ”Våra soldata har använts i konstverk på sätt som vi själva aldrig kunde ha hittat på” tillägger Tammi.

Nu är datauppsättningen fritt tillgänglig på CSC:s Fairdata-server.

Gå till Skoggårds Open data-webbplatsGranska soldata på Fairdata-servern

Skoggård radioobservatorium

Skoggård radioobservatorium är det enda astronomiska radioobservatoriet i Finland.

Läs mer
Metsähovi Radio Observatory's 14-metre radio telescope
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Vasemmalta Taras Redchuk, Chris Hayes, Aakeel Wagay, Ada Pajari, Dan Noel, Eveliny Nery ja Jarno Mäkelä. Kuva: Mikko Raskinen.
Utnämningar Publicerat:

Ett team anlände med full fart för att studera bakterier som trivs under extrema förhållanden

Jarno Mäkelä började som biträdande professor i biofysik vid institutionen för neurovetenskap och medicinsk teknik vid Aalto-universitetet i början av september. Samtidigt fick han sällskap av forskaren Taras Redchuk, postdoktorala forskarna Dan Noel och Eveliny Nery, doktoranderna Ada Pajari och Aakeel Wagay, forskningsassistenten Chris Hayes samt en mängd utrustning, finansiering från Finlands Akademi och en ERC Starting Grant från Europeiska forskningsrådet.
Harald Herlin Learning Center
Forskning och konst Publicerat:

Nya öppettider testas i lärcentret från den 19 augusti 2024

Möjligheterna för studerande och personal att använda lärcentrets lokaler och samlingar kommer att utökas.
Metsähovi 50 vuotta
Campus, Universitetet Publicerat:

Tähtitiistai-evenemangsserien tar astronomin nära allas vardag

Välkommen att lära dig om astronomi i Aalto-universitetets nya Marsio-byggnad, som öppnades hösten 2024! Aalto-universitetets Metsähovi Radioobservatorium firar sitt 50-årsjubileum i år. För att fira jubileet kommer en öppen föreläsningsserie "Tähtitiistait" att hållas i den nya Marsio-byggnaden hösten 2024. Tähtitiistait-evenemangsserien är en del av jubileumsprogrammet som syftar till att ta astronomin nära vardagen för var och en av oss.
Maisteritason opinnäytteet näkyvät valvojan profiilissa
Forskning och konst, Studier Publicerat:

Integrering av lärdomsprov på magisternivå inleds i Aalto Universitets forskningsdatasystemet

Integrering av lärdomsprov på magisternivå i ACRIS synliggör övervakarnas och handledares insats