Nyheter

Jenni Haukios Ioncell-klänning respekterar naturen på ett unikt sätt

Emma Saarnio och Helmi Liikanen designade en klänning för Jenni Haukio som respekterar naturen med ett unikt material och minimalistisk design.
Emma Saarnio ja Helmi Liikanen

Emma Saarnio och Helmi Liikanen. Bild: Eeva Suorlahti

Jenni Haukio bär på självständighetsmottagnigen en klänning som är designad vid Aalto-universitetet. Materialet i klänningen består av Ioncell-tyg som är tillverkat av björk.

Klänningen designades av Emma Saarnio, studerande i mode- och kläddesign vid Aalto-universitetet, och tyget designades av Helmi Liikanen, studerande med textildesign som specialiseringsområde vid Aalto-universitetet.

"Konceptet med klänningen baserade sig på det andra århundradet av finsk självständighet, vilket för med sig ett helt nytt miljömedvetet sätt att tänka, nya material och en ny generation av designers. Jag ville designa en outfit som betonar bärarens personlighet samtidigt som klänningen förmedlar ett budskap om materialets ursprung. I klänningen försöker jag kombinera finsk tradition och futurism. Jag inspirerades också av starka finska kvinnor som jag ville representera med en minimalistisk look och ett opretentiöst utseende. Klänningen representerar ett löfte om en renare och tydligare framtid", säger Saarnio.

"Jag ville visa Ioncell-materialet på ett elegant och festligt sätt. Den strukturella, levande ytan som jag designade för det vävda tyget gör också detta unika material synligt. Detta projekt handlar om att möta traditioner och innovationer", beskriver Liikanen.

Vetenskap och design möts

Mötet mellan vetenskap och design är kärnan i Ioncells utveckling, som också kristalliseras i Jenni Haukios klänning. Som en del av forskningsprojektet är klänningens tyg handgjord från början till slut. Saarnio och Liikanen omformade sina planer och koncept när projektet fortskred och gjorde flera färgningsexperiment.

"Vårt mål var att skapa bästa möjliga tyg för klänningen och att visa vår respekt för skaparna av detta unika material."

Ioncell-kankaan kudontaa
Tyget vävdes för hand av ofärgat garn. Bild: Mikko Raskinen / Aalto-universitetet

Päivi Kokko-Vuori som arbetade länge som Aalto-universitetets snickarmästare vävde tyget. I klänningen kombineras tyget med lätt och lyxig sidenorganza. 

Aftonklänningsfibrer tillverkades till stor del av forskningsteknikern Sami Rantasalo. Textilingenjör Marja Rissanen var ansvarig för garnproduktionen och tygbehandlingen. Klänningen designades av Aalto-universitetets ledare av textilverkstäder Sari KiviojaReetta Myllymäki sydde klänningen i Aalto-universitetets systudio. Utformningen av tyget stöddes av professor Maarit Salolainen, design och tillverkning av klänningen stöddes av professor Pirjo Hirvonen.

Projektet koordinerades av professor Pirjo Kääriäinen och Ioncell har utvecklats av professor Herbert Sixta och hans team.

Framtidens material

Ioncell är en miljövänlig metod utvecklad av Aalto-universitetet och Helsingfors universitet för att producera högkvalitativa textilfibrer från trä eller återvunna material. Att ta hänsyn till hållbarhet är en självklarhet för unga designers.

"Det är viktigt för mig att designa textilier tillverkade av högkvalitativa material som kommer att hålla länge. Jag ser mycket potential hos Ioncell på grund av dess miljövänlighet och det var ett nöje att arbeta med framtida material som en del av ett tvärvetenskapligt team", säger Helmi Liikanen.

"Hållbarhet kommer inte bara från högkvalitativa material utan också från det faktum att designen är tidlös. Som unga designers och människor är vi bekymrade över miljön och det var fantastiskt att engagera sig i ett projekt där hållbar utveckling spelar en stor roll. Det är också bra att Jenni Haukio engagerar sig i dessa frågor", säger Emma Saarnio.

"Det är fantastiskt att det finns en hel del utveckling på materialsidan och vi kommer snart att ha tillgång till nya, hållbara material som också är vackra och önskvärda. Unga begåvade designers och material tillverkade av finska råvaror i Finland är en underbar kombination och en öppning till en ny, mer ansvarsfull era", säger professor Pirjo Hirvonen.

Klänningen kompletteras med smyckesdesignern Ildar Wafins unika smycken.

"Ildar Wafins smycken kombinerar samma principer som har styrt vår festklänningsdesign och tygdesign", säger Saarnio.

Kontaktperson:

Vetenskapsjournalist Minna Hölttä, Aalto-universitetets kommunikation
tel. 050 539 6229
[email protected]

Frågor och svar

Vad är Ioncell?

Ioncell är en process som har utvecklats under ledning av Aalto-universitetets professor Herbert Sixta för att producera cellulosabaserade textilfibrer. Den vanligaste konstgjorda cellulosafibren på marknaden är för närvarande viskos. Viskos kräver starka kemikalier i sin produktionsprocess.

Ioncell-processen använder sig av en säker och giftfri jonvätska som är utvecklad av Helsingfors universitets professor Ilkka Kilpeläinen. Trämassa, återvunnet papper eller kartong och bomullsavfall kan användas som råmaterial. Haukios klänning var tillverkad av björkmassa från Stora Ensos fabrik i Joensuu, Finland.

Det finns tre steg i skapandet av Ioncell-fibrer: cellulosaupplösning, fibersnurrning och återvinning av jonvätskan. Därefter följer kardning och garnspinning, på samma sätt som andra textilfibrer.

Vad gör träbaserade Ioncell-fibrer ekologiska?

Skogarna på vår planet är värdefulla och vi måste noga tänka över hur vi använder dem. Råmaterial härrörande från skogar bör användas för produkter som inte bara har högt mervärde utan som också kan återvinnas. Hållbarhet kräver att ekologiska värden, naturupplevelser och ekonomiska intressen är i balans.

Ansvarigt odlade och bearbetade skogsråvaror kan vara en del av förändringen mot en mer hållbar klädindustri. Den globala efterfrågan växer varje år med mer än tre procent. Samtidigt minskar odlingen av bomull och farorna med oljebaserade konstgjorda fibrer, som mikroplaster, erkänns bättre.

I Finland växer träskogar utan extra vattning eller övervakning. Den årliga tillväxten överstiger för tillfället skörden och den naturliga förlusten. Långvariga textilfibrer tillverkade av trä har potential att minska koldioxidutsläppen eftersom återvinningsbarhet innebär att kol lagras för fibrens livslängd. Cellulosabaserade Ioncell-fibrer är biologiskt nedbrytbara och släpper därför inte ut mikroplaster i miljön när de bryts ned.

Förädling av nya textilfibrer från gamla textilier via Ioncell-processen är också ett sätt att begränsa avfall som beroende på lokala bestämmelser hamnar i deponier eller förbränns.

Ioncell är inte heller begränsat till att använda färska skogsråvaror. Ioncell kan också produceras ur textilfibrer från vanliga hushållsartiklar som återvunnen tidning- eller kartongpapp och gamla bomullstextiler.

När kan Ioncell-produkter köpas?

För tillfället är Ioncell i forskningsstadiet. Hittills har teamet skapat ett antal unika produkter med processen, som en klänning, halsdukar, en jacka och iPad-fodral.

Förberedelserna för en pilotproduktionslinje har redan påbörjats och den beräknas vara i bruk år 2020. Den resulterande fiberproduktionen kommer att vara i betydligt större skala än i laboratoriet. Om det lyckas kan processen vara klar för industriell produktion 2025.

Ioncell-lankoja
Ioncell-garn och tygprover ur tidigare projekt. Bild: Mikko Raskinen / Aalto-universitetet

Kan man tvätta Ioncell-material? Vilka är dess viktigaste funktioner?

Ioncell-textilfibrer är ett råmaterial för produkter. Egenskaperna och känslan hos textilier definieras alltid under den långa produktionsprocessen genom att utforma garn, väver, stickningar och ytbehandlingar. När de produceras i industriell skala, kommer Ioncell-produkter att vara både användbara och tvättbara.

Träbaserade textilfibrer och textilåtervinning är ofta nyheter. Hur skiljer sig Ioncell från andra tekniker?

Finland har blivit en hotspot för träbaserad textilfiberforskning och kunskap. Olika nya metoder som fokuserar på att skapa textilier av trä, industriella eller jordbruksbiprodukter eller till och med avfall är under utveckling. Varje teknik kommer att resultera i textilfibrer med olika egenskaper och potentiella användningssätt. Ioncell-fibrer är starka och hållbara och kan användas för högkvalitativa kläder, interiörtextilier och till och med vissa tekniska textilier i framtiden.

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

image
Forskning och konst Publicerat:

Boendets pris - ett finskt perspektiv

Gästföreläsning för jagvillhabostad.nu i samarbete med institutionen för urbana studier, Malmö universitet
Sekajätekasa Ämmässuon jätteenkäsittelylaitoksella.
Campus, Samarbete, Universitetet Publicerat:

Återvinningskampanj inleds på Otnäs campus

I början av oktober inleder vi en kampanj för återvinning av avfall på Otnäs campus. Målet är att öka återvinningsgraden och minska mängden blandat avfall.
Vasemmalta Taras Redchuk, Chris Hayes, Aakeel Wagay, Ada Pajari, Dan Noel, Eveliny Nery ja Jarno Mäkelä. Kuva: Mikko Raskinen.
Utnämningar Publicerat:

Ett team anlände med full fart för att studera bakterier som trivs under extrema förhållanden

Jarno Mäkelä började som biträdande professor i biofysik vid institutionen för neurovetenskap och medicinsk teknik vid Aalto-universitetet i början av september. Samtidigt fick han sällskap av forskaren Taras Redchuk, postdoktorala forskarna Dan Noel och Eveliny Nery, doktoranderna Ada Pajari och Aakeel Wagay, forskningsassistenten Chris Hayes samt en mängd utrustning, finansiering från Finlands Akademi och en ERC Starting Grant från Europeiska forskningsrådet.
Opiskelijoita työelämätapahtumassa
Pressmeddelanden Publicerat:

Rektor Ilkka Niemelä: ”Varje studerande ska kopplas ihop med det finländska arbetslivet”

Aalto-universitetet vill samarbeta med arbetsgivare för att de internationella experter som Finland är i stort behov av ska integreras i vårt land.