Nyheter

Ilkka Niemelä: Vi måste värna om balansen i det finländska utbildningssystemet

Vid inskriptionen talade även forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen och ordförande för Aalto-universitetets studentkår Tapio Hautamäki. I samband med inskriptionen fanns det möjlighet att bekanta sig med Aalto-universitetets handelshögskola i kärnan av campusområdet.
Aalto Day One 2019 kulkue Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen
Rektor Ilkka Niemelä (till vänster) och ordförandet för Aalto-universitetets studentkår Tapio Hautamäki ledde den akademiska processionen till festsalen.

I sitt inskriptionstal uttryckte Aalto-universitetets rektor Ilkka Niemelä oro över balansen i det finländska utbildningssystemet: ”I nuläget saknas det tyvärr en balans, eftersom unga i Nyland har de sämsta utbildningsmöjligheterna i Finland.”

Niemelä backar upp sitt påstående med statistik. I Nyland är antalet högskoleplatser lägst i förhållande till antalet nyutexaminerade studenter. Därtill är konkurrensen om nybörjarplatserna hårdast i Nyland, där antalet förstahandssökande i förhållande till antalet nybörjarplatser är betydligt större än i övriga landskap.Nylänningarna utgör den största gruppen av sökande till universitet i nästan alla finländska landskap.

Enligt Niemelä skulle ett ökat antal studieplatser i Nyland förbättra situationen för de unga och vara ett steg i rätt riktning för Finland.

För att främja digitaliseringen inom forskningen och högskoleutbildningen efterlyser Ilkka Niemelä lösningen som svarar mot behovet av en ny typ av flexibelt och kontinuerligt lärande. Vidare påminde Niemelä om att Finlands välfärd och konkurrenskraft säkerställs genom investeringar i forskning, utveckling och innovationer.

Statsmaktens hälsning till inskriptionen framfördes av forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen: ”Ni här på Aalto Universitetet är framtidens skapare. Vetenskapens och konstens föregångarskap, samarbete, mod, nya innovationer och verksamhetssätt är precis det som hela det finländska samhället behöver.”

Ordförande för Aalto-universitetets studentkår Tapio Hautamäki konstaterade följande i sitt tal: ”Det viktigaste som Aalto erbjuder sin gemenskap är inte lokalerna, en färdig studieplan eller ett elegant examensbetyg. Det viktigaste är att Aalto kan vara en plattform och möjliggörare för gemenskapens medlemmar. De vildaste innovationerna uppstår ur de mest otypiska ämneshelheterna, frivilligverksamheten och det tvärvetenskapliga samarbetet.”

Olli Varis utsågs till Aalto-professor

Rektor Ilkka Niemelä utsåg professor Olli Varis vid institutionen för byggd miljö vid Aalto-universitetets högskola för ingenjörsvetenskaper till årets Aalto-professor för sina anmärkningsvärda vetenskapliga förtjänster och sin samhällspåverkan.

Han är en internationellt känd och erkänd forskare inom vatten- och miljöfrågor och har specialiserat sig på vattentillgångar och på samverkan mellan utveckling, miljö och hållbar användning av naturtillgångar. Professor Varis, som i synnerhet är känd för sin forskning inom tillväxtekonomier i Asien, har aktivt deltagit i arbetet för att lösa globala vattenproblem och innehar expertuppdrag vid flera asiatiska universitet.

Professor Varis har publicerat 177 artiklar, vilka har citerats totalt ungefär 3000 gånger. Han har lett programmet Sustainable Global Technologies vid Aalto-universitetet sedan år 2007. Professor Olli Varis höll ett föredrag i samband med tillställningen.

Vid inskriptionen utdelades dessutom pris till anställda vid universitetet. Till årets Aalto-gärning utsågs flytten av Högskolan för konst, design och arkitektur och Aalto-universitetets handelshögskola till Otnäs.Flytteamen vid Aalto-universitetsfastigheter (Aalto CRE) samt vid Högskolan för konst, design och arkitektur och Handelshögskolan tilldelades pris för den lyckade integrationen av Högskolan för konst, design och arkitektur och Handelshögskolan på huvudcampus. Att förlägga alla högskolor till samma campusområde i Otnäs har varit en central målsättning sedan Aalto-universitetet grundades.

Foton: Aalto-universitetet / Mikko Raskinen.

Olli Varis har utnämnts till Aalto-professor
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Otakaari 1 kyltti Y-siipi
Campus, Studier Publicerat:

Marhusets verksamhet flyttas till Kandidatcentret

Marhuset stängs i slutet av maj.
Nya teknologie hedersdoktorer
Pris och utmärkelser, Pressmeddelanden Publicerat:

Fem nya teknologie hedersdoktorer 2024 vid Aalto

Hedersdoktorerna promoveras i ceremoniella promotion i juni.
AllWell SQ
Universitetet Publicerat:

AllWell?-enkäten för år 2024 besvarades av 36 % av målgruppen

Enkäten skickades till andra årets kandidatstuderande och första årets magisterstuderande.
Hymyilevä Raili Pönni seisoo neuvotteluhuoneessa, taustalla näkyy ikkunasta Dipolin piha-aluetta.
Utnämningar, Pressmeddelanden Publicerat:

Raili Pönni har utnämnts till utvecklingschef vid Aalto-universitetet

Raili Pönni har tidigare varit planeringschef och ställföreträdande utvecklingschef vid universitetet.