Nyheter

Aalto-universitetets utexaminerade känner sig väl förberedda för arbetslivet

Utexaminerade från Aalto-universitetet upplever att deras examen värdesätts på arbetsmarknaden. Enligt universitetets karriäruppföljning är de viktigaste färdigheterna som behövs i arbetslivet analytiskt och systematiskt tänkande, problemlösningsförmåga samt vilja att lära sig nytt och initiativförmåga.
Aalto-yliopiston kampus syksyllä

Utexaminerade från Aalto följs upp årligen med en enkät som handlar om övergången från studierna till arbetslivet samt erfarenheter av studierna och karriären. Svaren från enkätundersökningen ger viktig information om arbetslivet bland högskoleutbildade experter, som både nuvarande studerande men också unga som funderar på sina framtida studier har nytta av. Därtill används den informationen som samlas in i enkätundersökningarna för att utveckla universitetets undervisning och tjänster. Att karriäruppföljningarna är av betydelse påvisas också av att resultaten från dem är en del av Undervisnings- och kulturministeriets finansieringsmodell för universiteten, och påverkar därmed direkt den grundläggande finansieringen som universiteten får. 

Karriäruppföljningen genomförs årligen vid alla universitet i Finland. Nästa riksomfattande enkät för karriäruppföljning inleds den 1 oktober. Enkäten skickas till de som avlade en magisterexamen 2019 och till de som avlade en doktorsexamen 2021.  

När du söker jobb ska du kunna berätta om ditt kunnande

Av de svarande som hade avlagt magisterexamen vid Aalto-universitetet svarade 42 procent på karriäruppföljningsenkäten hösten 2023. De utexaminerade hade sysselsatt sig i hög grad efter examen, då 94 procent av dem var antingen anställda eller företagare. Endast två procent av de utexaminerade svarade att de var arbetslösa arbetssökande då enkäten genomfördes. De flesta av experterna från Aalto var anställda inom den privata sektorn. Av de som svarade var 77 procent anställda på företag, inkluderande såväl stora som små samt medelstora företag. Därtill arbetade sju procent vid ett universitet och tre procent inom staten. Fem procent av de som svarade var företagare. Av de som svarade på enkäten var 88 procent nöjda med sin karriär så här långt.

Utexaminerade i arbetslivet var nöjda med sina studier och upplevde även att arbetsgivarna värdesätter deras kunnande. Av de som svarade upplevde 80 procent att studierna förberedde dem väl för arbetslivet. Upp till 92 procent skulle vara beredda att rekommendera sin examen till andra och 94 procent upplevde att deras arbetsgivare värdesätter den examen de avlagt.

De utexaminerade tillfrågades också om faktorer som de upplevde hade stor inverkan för att få arbete efter utexamineringen. Den viktigaste faktorn var förmågan att berätta för andra om sitt kunnande. Andra viktiga faktorer var arbetserfarenhet, ämneskombinationer i examen samt kontakter och nätverk. 

På frågan om tips till nuvarande studerande om vilka färdigheter som krävs i det framtida arbetslivet, betonade de utexaminerade bland annat kommunikations- och presentationsfärdigheter, kunskaper i engelska, förmåga att tänka kreativt och lösningsorienterat samt analytiskt och kritiskt tänkande. Dataanalytik, artificiell intelligens och programmering lyftes fram gällande teknisk kompetens.

Utexaminerade doktorer arbetar ofta i expert- och specialistbefattningar

Av de som avlagt doktorsexamen vid Aalto-universitetet 2021 svarade 40 procent på karriäruppföljningsenkäten hösten 2023. 

Jämfört med de som avlagt en magisterexamen var det färre doktorer som var anställda på företag. Av de som svarade var 36 procent anställda på företag och en tredjedel vid ett universitet. En femtedel arbetade inom den offentliga sektorn och bara 1,2 procent var företagare. 

Nästan tre av fyra av de utexaminerade doktorerna arbetade som experter. Mer än hälften av doktorerna arbetade med forskning och en fjärdedel med planering och utveckling. Var sjunde svarande arbetade i lednings- och chefsuppgifter.

Nästan 70 procent av de som svarade på enkäten berättade att deras arbetsuppgifter blivit mer utmanande till följd av deras doktorsexamen, samtidigt som tre av fyra uppgav att deras examen lett till ett mer meningsfullt arbete. De svarande upplevde att de kunde använda sig av det de lärt sig under sin doktorsexamen i sitt arbete och att kravnivån på arbetet motsvarade en doktorsexamen. De angav att analytisk och systematiskt tänkande samt problemlösningsförmåga var de viktigaste egenskaperna i deras arbete. De svarande ansåg att de hade kunnat utveckla dessa färdigheter under sina doktorandstudier. Att kunna arbeta självständigt samt förmåga att lära sig och använda ny information var andra viktiga aspekter i arbetet. 

Karriäruppföljningarna har pågått i 20 år

Enkäten om karriäruppföljningen är en forskningsmodell utvecklad av Aarresaari (nätverket för arbetslivs- och karriärtjänster vid universiteten i Finland). Enkäten används för att kartlägga karriärmöjligheterna för utexaminerade (med högre högskoleexamen eller doktorsexamen) från finländska universitet. Karriäruppföljningen gällande de som avlagt magisterexamen har pågått i 20 år, och ca 95 000 utexaminerade har redan svarat på enkäten. Karriäruppföljningen gällande de som avlagt doktorsexamen genomfördes för första gången 2007.  Resultaten från enkätundersökningarna publiceras centralt i Utbildningsstyrelsens statistiktjänst Vipunen

Mer information om karriäruppföljningen för de som avlagt magisterexamen i teknik eller konst, design och arkitektur:

Mer information om karriäruppföljningen för de som avlagt magisterexamen vid Handelshögskolan:

Tanja Makkonen

Tanja Makkonen

Senior Manager, Career Services

Mer information om karriäruppföljningen för de som avlagt en doktorsexamen:

Katri Eeva

Suunnittelija
Photo: Unto Rautio

Utexaminerade studenter från Aalto-universitetet i arbetslivet

Aalto-universitetets karriärtjänst följer karriärutveckling och arbetsmarknadssituationer för utexaminerade Aalto-studenter.

Samarbete
Tohtorinhatut promootiopäivänä

Doktorer utexaminerade från Aalto-universitetet i arbetslivet

Aalto-universitetets karriärtjänster följer karriärutvecklingen och placeringen i arbetslivet hos utexaminerade doktorer.

Doktorandutbildning
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Läs fler nyheter

Aalto_University_Squad_students_May-2023_by_Aleksi_Poutanen_4754.jpg
Campus, Studier, Universitetet Publicerat:

HRT-kortet slutar fungera som passerkort på Otnäs campus

Från och med den 21 oktober 2024 kommer HRT-kortet inte längre att fungera som passerkort på Otnäs campus.
Group of students with the Alps in the background.
Studier Publicerat:

Aalto-universitetets studenter på U!Train-resa för att utforska hållbar mobilitet

Kursen var arrangerad av universitetsalliansen Unite! för att främja hållbar mobilitet.
Students studying in a study room. Photo by Unto Rautio.
Studier, Universitetet Publicerat:

Principerna för tillgodoräknande av studier ändras från och med 1.1.2025

De nya ändringarna i principerna för tillgodoräknande tillämpas på ansökningar om tillgodoräknande som görs efter att de trätt i kraft.
Three young people standing and discussing at Unitech International event.
Universitetet Publicerat:

Aalto-universitetet har anslutit sig till UNITECH International

Ansökan till UNITECH-programmet öppnar för studerande den 15 oktober.