Nyheter

Aalto-universitetet deltar i Habitare 2018

Aalto-universitetet och dess alumner har återigen en framträdande närvaro vid Habitare, Finlands största evenemang för möbler, design och inredningsdesign.
Matias Liimatainen: Alchemy and Floral Rabbit. Hand built stoneware, platinum and gold

Talentshop-utställningen

Talentshop2018 presenterar de fyra mest spännande finska formgivarna just nu, som har valts ut från 37 sökande. Två av de utvalda konstnärerna i Talentshop kommer från Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur. Läs mer om TalentShop.

 • Hanna-Kaisa Korolainens utställning The House of Love inspirerades av den franska konstnären Claude Monet. Mattor, keramik och andra fantasier kombineras med delar av gamla möbler, som tillsammans skapar en hemliknande miljö olik allt annat, en drömlik värld. Hanna-Kaisa Korolainen arbetar för tillfället med konstnärlig forskning i forskargruppen Empirica vid institutionen för design. Utställningen är en del av hennes doktorandstudier. Ta en titt på Hanna-Kaisas portfolio.

 • Hanna Särökaari är en designer och inredningsarkitekt vars stil kan beskrivas som minimal, praktisk och tidlös. Hanna är medlem i det prisbelönade kollektivet Luomo, som fått mycket uppmärksamhet för sina grupputställningar i Milano. Hanna Särökaari genomför just nu sina magisterstudier i möbeldesign vid Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur. Ta en titt på Hannas portfolio.

24 vaser på 24 dagar

Designstudenter och -personal från Aalto-universitetet reste till Jingdezhen i Kina, källan och födelseplatsen för porslinstillverkning. Deras uppgift var att tillverka 24 unika porslinsvaser på 24 dagar. Arbetena gjordes på plats under en treveckorskurs i en keramikateljé reserverad för besökande internationella konstnärer. Studerandena arbetade på sin egen design i samarbete med lokala hantverkare: drejare, trimmare, ugnsmästare och porslinsmålare. Verken brändes, packades och skickades till Finland i slutet av vistelsen. Projektet utfördes i samarbete med Aalto EE (Aalto-universitetets Executive Education). Utställningen kurateras av Natalie Lautenbacher från institutionen för design. Du kan se en film om resan till Kina.

Utställningen Vapaa Muoto / Free Form 

”Vapaa Muoto” är ett 24 kvadratmeter stort utställningsutrymme som delas av flera konstnärer och designer från Aalto-universitetet. Utställningen kurateras av Carlo Raymann, kandidat i inredningsdesign.

Habitare Design-tävlingen

Habitare Design-tävlingen för studerande organiseras av Habitare tillsammans med Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur. Instruktionen var att hitta en lösning till en mötesplats för invånare genom att använda pusselliknande element. Läs mer om tävlingen.

Vi är stolta att tillkännage att två av våra fyra finalarbeten kommer från Aalto-universitetet.

 • Ariane Relanders Organized Chaos befinner sig i mellanrummet mellan rumslig installation och skulptur. Designen består av en upprepning av färgglada trädelar och liknar en mosaik. Den skapar en skyddad plats att sitta för kollektiva möten.

 • Janne Pärssinen och Tony Yaus verk Spotti började med en picknick på en sten. Verket är gjort av moduler och erbjuder på så vis till en mängd olika upplevelser. Du kan sitta eller ligga på Spotti, eller använda den som en del av en lekplats. Designen fungerar också som en visuell skärm.

Fem höjdpunkter av Aalto-alumner

Verk av Aalto-universitetets alumner och fakultet dominerar flera utställningsmontrar på Habitare. Här är fem höjdpunkter som är värda ett besök:

 1. Anna Ruohonen – Kaj Frank Design
  Prisvinnare vid utställningen 2017. Aalto-alumnen Anna Ruohonen är modedesigner och entreprenör och kombinerar ett starkt kreativt tillvägagångssätt med hög teknisk skicklighet i kläddesign. Anna Ruohonens designarbeten visas i Glasgalleriet. Hon intervjuas också av journalisten Sami Sykkö på Arenascenen på torsdagen 13 september 12-12.30.

 2. Utställningen Vuoden Huiput: publikationen Zelda. Med avstamp i alumnen Hanna Valles kandidatavhandling, belönades publikationen Zelda med silverpriset i serien Young Creatives. Zelda är en självständig, utforskande webbpublikation för ord-, film- och visuell konst, som utkommer två gånger om året. Förutom Hanna Valle så har våra alumner Aliina Kauranne och Katri Tikkanen också varit involverade i formgivningen av Zelda. Grafias Vuoden Huiput är Finlands mest betydelsefulla kreativa designtävling. De belönade verken visas i utställningen Vuoden Huiput på Habitare.

 3. Protoshop-utställningen firar 10-årsjubileum. Under årens lopp har Protoshop varit en pionjär i att lyfta fram ung, ny design. Kuratorerna av Protoshop-utställningen är designerna och Aalto-alumnerna Elina Aalto, Krista Kosonen och Saara Renvall. Utställningen erbjuder en utmärkt och mångskiftande inblick i vad som händer just nu inom ung design.

 4. Ahead-utställningen arkitektur: Utställningsdesignen för Habitares Ahead-område 2018 är designad av Laura Mattila och Mikko Merz, båda Aalto-alumner från design- och arkitektbyrån Mattila & Merz. Sprunget ur finska rötter har designerna tagit inspiration från dansbanor och folkparker.

 5. Habi Kids-området: Vår alumn Janine Rewell har formgivit den visuella identiteten för Habi Kids-området.

 • Publicerat:
 • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Läs fler nyheter

KvarkenSat satelliitti
Vetenskap & konst Publicerat:

KvarkenSat, den första småsatelliten i Kvarkenregionen, kommer att byggas i samarbete mellan Finland och Sverige

KvarkenSat är en gemensam liten satellit mellan de österbottniska landskapen och Västerbotten, som ska skjutas upp i rymden om drygt ett år.
Eturivissä opiskelijat Otto Simola, Verneri Hirvonen ja Julius Helander. Takarivissä professori Jussi Ryynänen ja vanhempi yliopistonlehtori Marko Kosunen. Kuva: Niina Norjamäki
Pressmeddelanden, Vetenskap & konst Publicerat:

Studerande kodade en öppen mikroprocessor som företagen kan använda hur de vill

Den nya processorn kan användas till exempel i 6G-transceivers och i krypteringsteknologi. Projektet lockar unga att studera mikroelektronik, ett område där det råder en skriande brist på experter i Finland.
Kuvassa vasemmalla näkyy Tatu Puttonen ja oikealla Vesa Puttonen.
Vetenskap & konst Publicerat:

Hållbart investerande är inte nog i kampen mot klimatförändringen

Professor Vesa Puttonen och kandidat i naturvetenskaper Tatu Puttonen konstaterar i sin nya bok om hållbart investerande att politikerna inte kan lägga ut sitt ansvar för bekämpningen av klimatförändringen på kapitalförvaltare och investerare. Boken har publicerats i Aalto-universitetets publikationsserie.
Two ceramic pots in shot, one in the back and the second seen partially at the very front
Vetenskap & konst Publicerat:

Konst från Venediglagunen till Otnäs

Konstverken som finns i byggnaden för Högskolan för kemiteknik har att göra med ekologiska konsekvenser av mänsklig verksamhet.