Uutiset

Aalto-yliopisto näkyy Habitare-messuilla

Aalto-yliopiston ja useiden alumniemme kädenjälki näkyy jälleen vahvasti Habitaressa, Suomen suurimmassa huonekalu, sisustus- ja designtapahtumassa.
Matias Liimatainen: Alchemy and Floral Rabbit. Hand built stoneware, platinum and gold.

Talentshop-näyttely 

Talentshop 2018 esittelee neljä kiinnostavinta suomalaista muotoilijaa, joita kannattaa seurata juuri nyt. 37 hakijan joukosta valittiin neljä muotoilijaa, joista kaksi on Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta. Lue lisää Talentshopista.

 • Hanna-Kaisa Korolaisen The House of Love -näyttely on syntynyt Claude Monet'n inspiroimana. Ryijyt ja keramiikka yhdistyvät vanhoihin huonekaluihin. Tuloksena on koti, joka on kuin toisesta, unenomaisesta maailmasta. Parhaillaan Hanna-Kaisa valmistelee inspiraatiota käsittelevää väitöskirjaa Aalto-yliopiston muotoilun laitoksella, Empirica -tutkimusryhmässä. Näyttely on osa hänen väitöstyötään. Tutustu Hanna-Kaisan portfolioon.
 • Hanna Särökaari on helsinkiläinen muotoilija ja sisustusarkkitehti, jonka tyyliä voisi kuvata pelkistetyksi, käytännölliseksi ja ajattomaksi. Hanna kuuluu palkittuun Luomo-kollektiiviin, jonka yhteisnäyttelyt Milanossa ovat keränneet paljon kansainvälistä huomiota. Särökaari viimeistelee maisterin opintoja Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa kalustesuunnittelun koulutusohjelmassa. Tutustu Hannan portfolioon.

24 maljakkoa 24 päivässä

Maaliskuussa 2018 kuusi opiskelijaa ja kolme keramiikkaan erikoistunutta opettajaa viettivät kolme viikkoa Kiinan Jingdezhenissa, joka tunnetaan posliininvalmistuksen synnyinsijana. Opiskelijat työskentelivät Jingdezhenin keramiikkainstituutin keramiikkastudiossa ja tekivät yhteistyötä paikallisten käsityöläisten, kuten dreijarien, sorvarien, polttomestarien ja posliinimaalarien kanssa. Vierailun lopussa valmiit teokset poltettiin paikallisissa uuneissa, jonka jälkeen ne pakattiin ja lähetettiin Suomeen. Projekti toteutettiin yhteistyössä Aalto EE:n (Aalto University Executive Education) kanssa. Lue lisää projektista tai katso video. Näyttelyn on kuratoinut Natalie Lautenbacher muotoilun laitokselta. 

Vapaa Muoto -näyttely 

"Vapaa muoto" on 24 neliömetrin kokoinen usean taiteilijan ja suunnittelijan yhteinen näyttelyalue Habitaren Block-alueella. Näyttelyn on kuratoinut Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin kandidaattiohjelmasta valmistunut Carlo Raymann

Habitare-suunnittelukilpailu 

Habitaren ja Aalto-yliopiston järjestämässä kaikille opiskelijoille suunnatussa Habitare-suunnittelukilpailussa etsittiin tuoreita ideoita kerrostalokortteleiden asukaspihojen yhteisöllisyyden vahvistamiseen ja kohtaamistilojen toteuttamiseen. Kaksi neljästä finalistista opiskelee Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Lue lisää kilpailusta.

 • Ariane Relander: Organized Chaos asettuu tilainstallaation ja veistoksen välimaastoon. Mosaiikkimainen työ rakentuu toistuvista värikkäistä puuelementeistä tarjoten istuskelupaikkoja ja suojaa yhteisölliseen oleskeluun.
 • Janne Pärssinen & Tony Yau: Spotti saa ideansa retkestä kallioille. Modulaarisista elementeistä koostuva kaluste luo edellytykset erilaisille kokemuksille. Spotissa voi istua, makoilla, temppuilla ja se tarjoaa myös näkösuojan.

Habitare Design Your Pitch - Pitch Your Design 

Kuinka myydä korkeatasoista suomalaista taidetta ja designia? Suomen parhaat ja suurimmat design- ja taideyritykset ovat mukana järjestämässä 50 suunnittelijalle suunnattua työpajasarjaa Design Yor Pitch - Pitch Your Design 10.-13.9.2018. 

Sparrauksen järjestävät yhteistyössä Aalto-yliopiston Developing Entrepreneurship (Aalto ENT), Habitare, Design Forum Finland, Ornamo ja Finlayson. Tavoitteena on auttaa suunnittelijoita ja taiteilijoita parantamaan viestintätaitojaan, hioa hyviä myyntipuheita sekä rohkaista verkostoitumaan erilaisten sidosryhmien kanssa.

Pitchausfinaali on torstaina 13.9. klo 17 Habitaren Arena-lavalla. 

Viisi poimintaa alumneiltamme

Voit löytää Aalto-yliopistossa opiskelleiden ja työskennelleiden suunnittelijoiden teoksia suuresta osasta Habitaren tarjontaa. Tässä viisi kiinnostavaa poimintaa:

 1. Kaj Frank -muotoilupalkinto 2017 voittajan Anna Ruohosen näyttely. Alumnimme Anna Ruohonen on muotisuunnittelija ja yrittäjä, jolla yhdistyy vahva luova lähestymistapa teknisesti korkeatasoiseen vaatesuunnitteluosaamiseen. Anna Ruohosen asuja on esillä Messukeskuksen Lasigallerian näyttelyssä. Anna on myös toimittaja Sami Sykön haastateltavana Habitaren Arena-ohjelmalavalla torstaina 13.9. klo 12–12.30. 
 2. Zelda-julkaisu Vuoden Huiput -näyttelyssä: Hanna Vallen kandidaattityöprojektista sittemmin suuremmaksi ilmiöksi kasvanut Zelda-julkaisu voitti hopeahuipun Nuoret luovat -sarjassa. Zelda on itsenäinen, digitaalinen yhteisö ja verkkomedia, joka julkaisee sana-, kuva- ja videotaidetta. Hannan lisäksi Zeldan kuvittajina ovat olleet alumnimme Aliina Kauranne ja Katri Tikkanen.  Grafian järjestämä Vuoden huiput on Suomen merkittävin luovan suunnittelun kilpailu. Vuoden Huiput 2017 -näyttely järjestetään syksyllä 2018 ensimmäistä kertaa Habitare-messujen yhteydessä. 
 3. Protoshop-näyttelyn 10. juhlavuosi: Protoshop-näyttely esittelee uusia prototyyppejä tai tuoteideoita. Protoshop on vuosien varrella toiminut nuoren muotoilun suunnannäyttäjänä ja uuden muotoilun esiinnostajana. Näyttelyn ovat kuratoineet alumnimme Elina Aalto, Krista Kosonen ja Saara Renvall
 4. Ahead Exhibition Architecture: Habitaren Ahead-alueen näyttelyarkkitehtuurista vastaavat alumnimme Laura Mattila ja Mikko Merz arkkitehti- ja suunnittelutoimisto Mattila & Merzistä. Suunnitelma ammentaa suomalaisista juurista ja vie ajatukset tanssilavoille ja seurantaloille.
 5. Habi Kids -leikkipuisto: Alumnimme Janine Rewell on suunnitellut Habi Kids -alueen visuaalisen ilmeen. 
 • Julkaistu:
 • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Ville Alopaeus.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu professoreihimme: Ville Alopaeus

Ville Alopaeus on toiminut kemian tekniikan professorina Aalto-yliopistossa vuodesta 2008. Erotusoperaatioita ja prosessien mallitusta tutkiva Alopaeus pyrkii edistämään siirtymää kohti uusiutuvaa energia- ja materiaaliympäristöä.
Mies katsoo kuvaruutua, josta hän katsoo takaisin virtuaalinen Kekkonen.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aikamatkalla 70-luvulle voi tavata virtuaali-Kekkosen – 3D-virtualisoinnin pioneerit tuovat kulttuuriaarteet esiin uudella tapaa

Tamminiemen retrojoulunavauksessa voi myös luoda joulutunnelmaa legendaarisen presidentin työhuoneeseen.
Aalto University School of Business, a student ascending, public art of Risto Suomi on the wall, photo Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Poissaolot töistä on suurin syy siihen, että naisia on toimitusjohtajina miehiä vähemmän

Naiset ovat aliedustettuina toimitusjohtajan tehtävissä, koska he viettävät enemmän aikaa työmarkkinoiden ulkopuolella niinä vuosina, joina heidän uransa on nousussa. Naiset myös hakeutuvat miehiä vähemmän myynnin ja tuotannon tehtäviin, joista toimitusjohtajia tyypillisesti rekrytoidaan.
MJ on stage giving a talk
Yliopisto Julkaistu:

Myungji ”MJ” Suh: Aallon Slush-osastolla kaikessa on kyse siitä, miten voimme muuttaa maailmaa

"Olet yrittäjähenkinen, kun näet ongelman mahdollisuutena sen sijaan, että pitäisit sitä uhkana, jota vältellä. Myös ”can do” -asenne on yrittäjätaito."