Evenemang

Den offentliga konstens roll i Aalto-universitetet

Den offentliga konstens eftermiddag består av ett seminarium, under vilket man presenterar den nya boken Unfolding public art om den offentliga konstens roll i Aalto-universitetet, och dessutom offentliggörs en ny konstsamling.

Seminariets tema är den offentliga konstens roll i universitetet, med fokus på konstens olika möjligheter och uppgifter. Anmäl dig senast den 12 maj 2023!
Artwork outside Väre building
Gloria Lauterbach, ”Kreutzstrasse”, 2018. Bild: Aalto-universitetet / Mikko Raskinen

Varmt välkommen till den offentliga konstens eftermiddag!

Aalto-universitetet har som första finländska universitet förbundit sig till enprocentsprincipen, vilket innebär att minst en procent av byggkostnaderna ska användas till konst. I år har det gått sex år sedan Aalto-universitetet för första gången tillämpade enprocentsprincipen. Då fick Dipoli sin egen konstsamling med temat Radical Nature.

Två seminarier, fem konstkataloger, åtta konsttävlingar, och senare publicerar vi boken Unfolding public art som behandlar den offentliga konstens roll i universitetet och samtidigt offentliggörs konstsamlingarna i tre byggnader.

Boken Unfolding public art presenterar i huvuddrag de över hundra konstverk av nästan 60 konstnärer som sedan 2017 fogats till Aalto-universitetets konstsamling. Boken består av nio tematiska artiklar som behandlar den offentliga konsten med avseende på välmående, affärsverksamhet, design, estetik och kuratering. Flera av skribenterna har som beslutsfattare eller kuratorer medverkat i anskaffningen av konstverken.

Artwork inside Väre building
Tommi Grönlund och Petteri Nisunen, ”Insight”, 2018. Bild: Aalto-universitetet / Mikko Raskinen

I samband med offentliggörandet av konstsamlingarna i byggnaderna K1, K2 och K3 presenterar konstnärerna konstverken för publiken.

Anförandena under evenemanget hålls på engelska. 

Program

Konferencier: Outi Turpeinen, Manager för offentliga konst och utställningar

13.00 Ossi Naukkarinen, vicerektor med ansvar för Aalto-universitetets forskning

13.25 Susanna Pettersson, verkställande direktör för Finska kulturfonden (Suomen Kulttuurirahasto) fr.o.m. den 1 juni 2023 och docent i museologi, Jyväskylä universitet

13.45 Pekka Mattila, professor (Associate Professor), Aalto-universitetets Handelshögskola

14.05 Maria Rehbinder, jurist, Aalto-universitetet

14.20 Paus och möjlighet att köpa boken Unfolding public art

15.00 Bassam el Baroni, (Associate Professor), Högskolan för konst, design och arkitektur

15.45 Gloria Lauterbach, post doc-forskare, Högskolan för konst, design och arkitektur

16.30 Konstnärerna presenterar Aalto Works-projektets nya verk i byggnaderna K1, K2 och K3. Talare är vicerektor Ossi Naukkarinen och dekanus Kari Tammi (fr.o.m. 1.7.2023) vid Högskolan för ingenjörsvetenskaper

18.30 Evenemanget avslutas

Servering under evenemanget: Rätt till ändringar förbehålls.
 

Talare

Bassam El Baroni
Bild: Aalto-universitetet / Mikko Raskila

Bassam el Baroni är biträdande professor i kuratering av konst och mediering vid institutionen för konst och medier. Hans färska forskningsarbete ligger i korsningen mellan kuratorisk praxis/forskning, teori, teknologi och ekonomi. El Baroni är en internationellt välkänd kurator som har kuraterat biennaler för nutidskonst i Spanien, Norge, på Irland och i Libanon. Senast kuraterade han expon Infrahauntologies i Edith-Russ-Haus for Media Art (Oldenburg, Tyskland) år 2021 och i La Box (ENSA Bourges, Frankrike) år 2022.

IC-98
Bild: Noora Isoeskeli

IC-98 (Patrik Söderlund & Visa Suonpää) som grundades 1998 har en bakgrund i bildkonst och kulturhistorisk forskning. IC-98 har producerat konstnärspublikationer, webbplats- och kontextanknutna projekt och interventioner, animerade rörliga bildinstallationer och kortfilmer. Deras arbete behandlar miljökrisen och hur den kan tacklas med konstnärligt politiska medel. Projektens mål är att ersätta den människocentrerade världsbilden med moder som är bättre lämpade att beakta hela den levande och icke-levande naturens inbördes förhållanden, beroenden och tallösa tidsrytmer. De rörliga bildkonstverken är allegoriska bilder av tiden, klimatet och av hur miljö- och kulturhistorierna sammansmälter under olika tidseror, men de webbplatsanknutna projekten strävar utöver det rent konstnärliga uttrycket efter att skapa verktyg – friområden, nya språk, nya grundarmyter – som hjälper hela den levande naturen att klara krisen.

Gloria Lauterbach

Gloria Lauterbach har specialiserat sig på konstnärlig forskning och jobbar som post doc-forskare vid institutionen för design som ett led i projektet NorDark, där man försöker sammanjämka behoven hos människor och vilda djur efter mörkrets inbrott i nordisk miljö. Lauterbach har en examen inom området design och hållbarhet (ecosign/Akademie für Gestaltung, Köln, Tyskland) och en konstdoktorsexamen (Högskolan för konst, design och arkitektur vid Aalto-universitetet). Hennes passion är att bättre förstå och skapa mera lättförståeliga motiv kring materiellt samarbete, dialogisk posthumanism, mera människocentrerade metoder, boendeformer, den postkatastrofala framtiden och kring städer och ödemark.

Pekka Mattila

Pekka Mattila verkar som professor (Associate Professor) vid Aalto-universitetets Handelshögskola. Förutom sin akademiska verksamhet har han gjort en omfattande karriär inom affärslivet. Han har en doktorsexamen och en sociologie magisterexamen vid Helsingfors universitet samt en MBA-examen vid London Business School. Han är medlem av Nationalgalleriets styrelse och är också känd som en entusiastisk samlare av nutidskonst.

Ossi Naukkarinen
Bild: Aalto-universitetet / Mikko Raskinen

Ossi Naukkarinen är vicerektor med ansvar för Aalto-universitetets forskning och professor i estetik. Han har också verkat som vice dekanus med ansvar för undervisning och forskning vid Högskolan för konst, design och arkitektur. Han har publicerat monografier och artiklar om exempelvis miljö- och vardagsestetik, estetikens natur som akademiskt vetenskapsområde och om nya digitala angreppssätt inom forskningen i estetik.

Susanna Petterson
Bild: Emmi Korhonen

Susanna Pettersson är verkställande direktör för Finska kulturfonden (Suomen Kulttuurirahasto) fr.o.m. den 1 juni 2023 och docent i museologi vid Jyväskylä universitet. Hon har verkat i över 30 år i konstmuseer i Finland och Sverige. Hon har kuraterat finländsk 1800-talskonst, kvinnliga konstnärer samt utställningar som studerar förhållandet mellan klassisk och nutidskonst. Hon var medlem i Aalto-universitetets styrelse åren 2014–2020.

Maria Rehbinder

Maria Elisabeth Rehbinder (Juris magister, Helsingfors universitet) är jurist vid Aalto-universitetet. Hon har tidigare verkat som upphovsrättsombud i en kollektiv förvaltningsorganisation. Rehbinder ger råd åt studerande och personal i juridiska frågor om upphovsrätt, varumärken, design och personuppgifter. Hon har medverkat i Aalto-universitetets avtalsprocesser gällande konstförvärv, utställningar och kommunikation. Hon är medlem i undervisnings- och kulturministeriets upphovsrättsråd och medlem i den internationella organisationen för dataskyddsspecialister. Rehbinder svarade för översättningen av de juridiska licenserna Creative Commons 4.0 till finska.

Outi Turpeinen
Bild: Sara Urbanski

Outi Turpeinen är Manager med ansvar för Aalto-universitetets strategiska utställningar och offentliga konstsamlingar. Hon älskar att jobba med tvärvetenskapliga projekt, som alla ger möjlighet att lära sig mer om världen. Som styrelsemedlem i flera organisationer har hon aktivt påverkat inom områdena konst och design. Hon är också en prisbelönt konstnär.

Vad är enprocentskonst? (julkinentaide.fi)

Information om evenemanget, konsten och boken Unfolding public art
Outi Turpeinen, Manager för offentliga konst och utställningar
[email protected] 
tel. 050 431 4194 

Mediekontakter och intervjuer
Noora Stapleton, Specialist på kommunikation
[email protected] 
tel. 050 353 1525 
 

Aalto-universitetets vision för offentlig konst

År 2017 beslutade Aalto-universitetet att börja följa principen om en procent till konsten i sina byggnadsprojekt. Procentprincipen är en finansieringsmodell för konstanskaffning, där cirka en procent av medlen för ett byggnadsprojekt används för anskaffning av konst. Principen tillämpades för första gången i konceptet Radical Nature i Aalto-universitetets huvudbyggnad Dipoli.

Aalto-universitetets vision för offentlig konst är att föra fram och ställa frågor om vad universitetet är, vad vi gör som en del av samhället och vad begreppet offentlig innebär. Den offentliga konsten är platsspecifik och anknyter till universitetets och dess vetenskapsområdens mångfald.  De offentliga konstverken återspeglar denna mångfald med hjälp av olika former av konst, olika material, olika tekniker och olika traditioner. 

Samlingar av offentlig konst vid Aalto-universitetet

Syftet med offentlig konst över hela Aalto-universitetet är att skapa en livlig miljö där man kan uppleva världen ur olika perspektiv och anamma fantasi, intuition och utforskning.

Läs mer
Renata Jakowleff «Blue» 2017, 190 x 160 x 40 cm, glass and steel, assembled Photo: Mikko Raskinen

Läs mer

The Human Approach – art collection at the School of Business

The theme of the art concept that the one per cent art principle was applied to is Human Approach.

School of Business - Image by Mikko Raskinen

Konstsamlingen Global Equality i Väre

Varje individuellt konstverk i Väre påminner oss om konstens kraft att utforska och exponera olika sociokulturella och naturliga fenomen.

Aalto_university_Väre_artworks_Lumen_2018_photo_mikko_raskinen

Radical Creativity art works at Töölö

Impressive art works by Sakari Kannosto and Kristina Riska are placed in the staircase and lobby areas. Aalto University Töölö is the fourth construction project at Aalto University in which approximately one per cent of the project budget was allocated to art.

Artist Kristina Riska’s impressive ceramic artworks ’inevitableprogress I & II’

Konst från Venediglagunen till Otnäs

Konstverken som finns i byggnaden för Högskolan för kemiteknik har att göra med ekologiska konsekvenser av mänsklig verksamhet.

Two ceramic pots in shot, one in the back and the second seen partially at the very front

Data mycelium and a sculptural illusion - winning proposals of Aalto University's public art competition celebrate engineering

The artworks will be located in the K2 and K3 buildings in the Aalto University Works block

Illustration image of public art competition winning proposal Mycelium of the Future by Pasi Rauhala

Embodying quantum phenomenon, outdoor artwork Quantum Moss invites to take a break

The work visualises quantum physics through art and is next to the shopping centre A Bloc

A view through a plywood outdoor art, a person walking in the distance.

Gradually decomposing bioart challenges permanent design

Campus art competition winner bio.modules.way will be installed next to Dipoli

Two young people are looking upwards and smiling with mouths closed, behind an installation they designed. Art is made of wood and biopolymer flowers.

Evenemang

Bassam el Baroni, Jouko Lampinen and Emmi Pouta at U-Create seminar. Photo: Alisa Javits
För Aalto-gemenskapen Nätverksevenemang

Träffa dekanus Jouko Lampinen

Evenemanget på fredagar med Zoom klockan 13.00-14.00.
Student Guide, tapahtumakuva
Studerande

Starta studierna med hjälp av Pomodoro

Kom med och studera med vägledning och få tips för effektivare arbete under Pomodoro-sessioner!
Piirretty kuvio, jossa kysytään, kuka minusta tulee, kun paneudun piirtämiseen.
Disputationer

Disputation inom konstfostran, Marja Nurminen

The teaching of drawing in higher arts education – articulating the practitioners’ orientations (doktorsavhandlingens titel)
Bassam el Baroni, Jouko Lampinen and Emmi Pouta at U-Create seminar. Photo: Alisa Javits
För Aalto-gemenskapen Nätverksevenemang

Träffa dekanus Jouko Lampinen

Evenemanget på fredagar med Zoom klockan 13.00-14.00.
  • Publicerat:
  • Uppdaterad: