Donera en framtid

Biomaterial utmanar plast, konstfiber och bomull

Visste du att bakteriecellulosa är ett lovande material till förband och att termoplastisk cellulosa kan användas istället för plast till exempelvis livsmedelsförpackningar?
Aalto Bioproduct Centre_Photo Mikko Raskinen

Biomaterial kan användas både till vardags och inom industrin: i textilier, hushållsprodukter, luft- och vattenrengöringssystem, som katalysatorer, i ultralätta fordon och energiåtervinningssystem. 

Nuförtiden är vi väl medvetna om problemen som syntetiska, oljebaserade polymerer orsakar. Mikroplastproblemet har redan ökat efterfrågan på främst cellulosafiber och man söker efter alternativ till plast även för kompositer och förpackningar. 

Skogsbiomassa har förutsättningar att vara framtidens superråvara som kan ersätta fossila råvaror såsom plast och konstfiber, även bomull. Enligt beräkningar kan värdet på Finlands skogsbruksexport fördubblas om biomassa används till produkter med högre mervärde.

Hälsa, välbefinnande och hållbar utveckling

Biomaterial har lovande möjligheter även inom hälsovården och livsmedelsindustrin. Professorn i biobaserade material, Orlando Rojas, ger fem exempel på användningsmöjligheter (The Aalto Effect, 2019):

  1. Av nya träbaserade biomaterial kan man tillverka högkvalitativa och säkra medicinska produkter. Bakteriecellulosa är till exempel ett lovande material för bland annat implantat, förband och konstgjorda blodkärl. 
  2. Biomaterial kan användas i luft- och vattenrengöringssystem. De förbättrar systemens effekt och sänker kostnaderna för dem. 
  3. Biomaterial ger starka, absorberande och biologiskt nedbrytbara produkter för den personliga hygienen. De förbättrar och upprätthåller även fetternas, krämernas och emulsionernas sammansättning. 
  4. Termoplastisk cellulosa lämpar sig till exempel för livsmedelsförpackningar. Precis som plast förhindrar den att vatten och fukt tränger igenom ytan och förbättrar produktens hållbarhet. Cellulosa är ett säkert, förnybart och återvinningsbart material.  
  5. Ur trä kan man utvinna många hälsosamma ämnen såsom bioaktiva föreningar som kan utvecklas till hälsofrämjande livsmedel. Växtbaserad nanocellulosa är ett lovande material för att förbättra sammansättningen i livsmedel: som ett naturligt och säkert tillsatsämne kan det användas som förtjockningsmedel och för att göra livsmedel såsom glass och yoghurt luftigare.

Aalto-universitetets målsättning är att främja tillämpningen och utvecklingen av materialforskningen bland annat inom datateknik, energi- och hälsobranschen, design- samt affärsbranschen.

Genom att donera till forskningen inom biomaterial hjälper du våra forskare att utveckla lösningar som tar mänskligheten mot en mer hållbar framtid.

Tilläggsuppgifter om donationer fås från vårt team för Givarrelationer.

Relaterade nyheter

The new wax solution has shown great success in making a wide range of fabrics water resistant.

Ny, naturlig vaxbeläggning gör kläderna vattenavstötande

Forskarna använde vax som erhålls från blad från palmer som växer i Brasilien till ytbeläggningen. Vaxbehandlingen är giftfri och försvagar inte textiliernas andningsförmåga.

Nyheter
Photoactive rod-like virus bundle schematic

Dyes and viruses create new composite material for photooxidation reactions

A recent study shows that native viruses can be employed as a scaffold to immobilise photoactive molecules to potentially oxidise organic pollutants present in wastewater, under visible light irradiation

News
New York_June 2019

Nya biomaterial väcker intresse i USA

Kan naturvänlig textilproduktion vara lukrativt? Kan biobaserade material ersätta plast i industriell skala?

Nyheter
Tekla Tammelin, Orlando Rojas, Kristiina Kruus, Indistry meets FinnCERES event 5.11./ Kuva: Paula Bergqvist, VTT

Companies want to develop innovations from biomaterials together with FinnCERES

A large group of representatives of industry took part in the Industry Meets FinnCERES event on 5 November 2018 at Paasitorni in Helsinki.

News
Tailor-made bacteria as a tool in the valorisation of biorefinery chemicals. Image by Jan Deska

Scientists found new ways to utilise biorefinery chemicals

Natural catalysts convert simple biorefinery chemicals into high-value functional synthetic building blocks.

News

A simple method developed for 3D bio-fabrication based on bacterial cellulose

Bacterial cellulose can be used in food, cosmetics and biomedical applications, such as implants and artificial organs.

News

New biomaterials can solve the challenges of sustainable development

Broad-based bio-competence is Finland's success factor for the future.

News
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat