Uutiset

Vivian Phan - Kvanttiteknologia uravalintana

Vivian Phan on ensimmäisiä Aalto-yliopiston kvanttiteknologian opinnoista valmistuneita. Phan kertoo, millaista on rakentaa uraa alalla, joka on vielä uusi, ja jonka vaikutukset tullaan tuntemaan todennäköisesti vasta vuosien tai vuosikymmenten päästä.
Vivian Phan leaning on a grey wall

Edelläkävijyys vetonaulana

Kvanttitieteiden kehitys on ollut huimaa viimeisen parin vuosikymmenen aikana, ja kvanttialasta povataan merkittävää tulevaisuuden muutosvoimaa. Nykyään puhutaankin ”kvanttivallankumouksesta”. Alaan liittyy paljon ylimitoitettuja lupauksia, mutta sen ytimen muodostavat omistautuneet ja kekseliäät tieteentekijät. Suomi on ollut mukana kvanttimurroksen aallonharjalla jo vuosien ajan. Vuonna 2019 Aalto oli yksi ensimmäisiä suomalaisia kvanttiopintoja tarjoavia yliopistoja. Vivian Phan opiskeli tuolloin tietotekniikkaa, mutta kiinnostui kvanttiteknologiasta, ja päätös hakea opiskelemaan syntyi nopeasti.

“Kvanttiteknologian vetonaula oli sen uutuus ja kuinka vähän ihmisiä työskenteli sen parissa verrattuna moneen muuhun alaan. Siitä puhuttiin seuraavana isona juttuna, joten halusin olla mukana ajoissa”, Phan sanoo.

Tavallisesti kvanttiteknologian opinnon Aallolla koostuvat teorialuennoista ja labratyöskentelystä. Vuonna 2019 opintonsa aloittaneet siirtyivät koronapandemian myötä etäopetukseen kuten monet muutkin. Vivian Phanille tämä ei ollut ongelma.

“Kaikki oli etänä ja laboratoriokokeet tehtiin assistentin avulla. Hän kävi tekemässä kokeen ja kertoi meille tuloksen, minkä jälkeen analysoimme sitä etänä.”

Kvanttifysiikka ei ole helppoa, mutta ei myöskään mahdotonta. Kuka tahansa pystyy siihen kunhan jaksaa yrittää

Vivian Phan

Oma juttu oli alusta asti selvä

Kvanttiteknologian opiskelijat saivat valita mihin kvanttiteknologian alaan he halusivat erikoistua. Kvanttiteknologia on erittäin laaja kokonaisuus, jossa tutkitaan esimerkiksi optiikkaa, suprajohtimia ja kryptografiaa. Vivian Phanille valinta oli alusta asti selvä – kvanttitietokoneet. Ne ovat eräänlaisia tulevaisuuden supertietokoneita, jotka lupaavat tavanomaisia tietokoneita paljon suurempaa laskentatehoa. Tällä hetkellä tutkijat sekä rakentavat näitä koneita että kehittävät niille ohjelmistoja ja algoritmeja.

“Tiesin jo alusta saakkaa että tietotekninen puoli on minun juttuni. Opetusohjelma oli rakennettu niin, että pystyin valitsemaan minua kiinnostavia kursseja”, Phan sanoo.

Kvanttiteknologia urana

IQM, Bluefors ja Algorithmiq ovat esimerkkejä kvanttiteknologian ympärille kehittyvistä kaupallisista mahdollisuuksista. Tutkimus- ja kehitystyötä on yhä paljon edessä ja tiede voi edetä odottamattomiin suuntiin. Vivian Phanille tämä on kaksiteräinen miekka.

“Näin uudella ja nopeasti kehittyvällä alalla siinä on riskinsä että on varhain mukana. Minun täytyy siis vain olla rohkea ja etsiä sopivia tilaisuuksia urani kannalta. Epävarmuutta on paljon, mutta opinnot antoivat minulle myös erittäin hyvän fysiikan ja matematiikan osaamisen”, Phan sanoo.

Aalto University Quantum Explorations Exhibition. Photo: Mikko Raskinen.
Kvanttiteknologia on laaja tieteenala, ja sen suurimmat vaikutukset koetaan todennäköisesti vasta vuosien päästä. Kuva: Aalto-yliopisto/Mikko Raskinen.

Kvanttiteknologian kandidaatintutkinnon jälkeen Vivian Phan keskittyy tietotekniikan maisteriopintojensa loppuunsaattamiseen ja työhönsä Aallon mikro- ja kvanttijärjestelmien tutkimusryhmässä.

“Työssäni tutkin vaihtelevia algoritmeja kvanttitietokoneissa, joissa esiintyy paljon niin sanottua melua eli häiritseviä signaaleja. Tämä on elintärkeää, sillä täysin virheetöntä ja melusta vapaata kvanttitietokonetta ei ole olemassa. Tarkoitus on selvittää mihin meiltä nykyisin löytyvät koneet pystyvät rajatuilla resursseilla. Työstämme eräänlaista hybridialogritmia, joka on puoliksi tavallista tietokonelaskentaa ja puoliksi kvanttia.”

Vaivan arvoista

Vivian Phan myöntää, että hänen polkunsa on ollut kaikkea muuta kuin helppo. Kvanttitieteeseen liittyy tiettyjä odotuksia, ja Vivianin mukaan ihmiset ovat usein hämillään, kun hän kertoo mitä tekee työkseen. Hänen mukaansa tärkeintä on luottaa itseensä.

“Ole sisukas ja luota opintojesi etenemiseen. Kvanttifysiikka ei ole helppoa, mutta ei myöskään mahdotonta. Kuka tahansa pystyy siihen kunhan jaksaa yrittää, ja lopulta se on vaivan arvoista. Itse työ on palkitsevaa.”

Aalto tarjoaa kvanttiteknologian opintoja kandi-, maisteri- ja tohtoritasolla. Yliopiston kvanttitoimintaa koordinoi Suomen kvantti-instituutti InstituteQ. 

InstituteQ. Photo: Jorden Senior.

InstituteQ – kansallinen kvantti-instituutti

Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja VTT:n InstituteQ-yhteistyö kokoaa kansallisen kvanttiteknologian tutkimuksen, koulutuksen ja yrityskentän.

Tutkimus ja taide
Aalto yliopisto piisirulla

OtaNano

Otaniemen mikro- ja nanoteknologioiden infrastruktuuri OtaNano on kansallinen tutkimusinfrastruktuuri kilpailukykyisen tutkimuksen harjoittamiseen nanotieteiden ja -teknologian sekä kvanttiteknologioiden alalla.

Aalto University / two students working together in a co-working space / photography Aino Huovio

Quantum Technology, Bachelor of Science (Technology), Master of Science (Technology)

Kiehtooko kvanttifysiikka? Oletko innokas innovoimaan kvanttitekniikan käytännön sovellutuksia? Tule opiskelemaan Quantum Technology -pääainetta Aalto-yliopistoon! Quantum Technology -pääaineessa pääset kvanttivallankumouksen etulinjaan näkemään, kuinka kvanttiteknologia muuttaa laskentaa, kommunikaatiota, anturitekniikkaa ja simulaatiota.

Koulutustarjonta
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shcool of Business alumna Riikka Davidkin
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Riikka Davidkin: Vaikuttavuus on työni keskiössä – emme tee mitään, jos sillä ei ole mahdollista ensisijaisesti saada aikaan positiivista vaikutusta yhteiskunnassa

Alumnimme Riikka Davidkin haaveili jo lapsena kansainvälisestä urasta. Nyt New Yorkissa Social Financella impact-rahastoihin sijoittavan tiimin vetäjänä hän kokee suurta merkityksellisyyttä työssään, sillä kokee, että juuri rahoitussektori on parhaiten asemoitunut vaikuttamaan aikamme isojen ongelmien ratkaisemiseen.
Students sitting at Aalto University School of Business
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:
Opinnot Julkaistu:

Uusi 3:n op:n kurssi Mind & Study - hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki tulossa 2. periodissa

Aallon opintopsykologien kehittämä kaikille avoin opintopisteytetty ryhmämuotoinen verkkokurssi alkaa loppusyksystä!
kuva hyvinvointiviikon logosta jossa keltaisia kuvioita
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Vielä ehdit ilmoittautua Aalto Wellbeing Week 2023 tapahtumiin!

Hyvinvointiviikolla taas paljon tapahtumia kampuksella