Uutiset

Uusi Aalto University Magazine tarkastelee, miten kehon rajat voi ylittää

Huhtikuun numerossa esitellään sekä konkreettisia että kuvaannollisia hetkiä, kun ihmiskeho ja teknologia kohtaavat.
Seitsemänvuotias Nelson hyppimässä trampoliinilla liikuntapuisto SuperParkissa.
Seitsemänvuotias Nelson Thottungal kokeili virtuaaliavusteista trampoliinia. Lue lasten liikuntaseikkailusta Mukana matkassa -artikkelista sivulta 24 alkaen. Kuva: Maarit Hohteri.

Avauksia-palstalla avustava vararehtori Antti Ahlava korostaa kampuksen merkitystä kohtaamispaikkana ”etäilyn” jälkeen: ”Fyysiset tapaamiset välittävät yhteisiä normeja, kasvattavat luottamusta, synnyttävät yhteistoimintaa ja sitouttavat ihmisiä yhteen.”

Lehden pääartikkeli valottaa aivokuvantamisen uusia ulottuvuuksia, kun tekoäly on tullut ihmisen avuksi. Kone on jo oppinut tunnistamaan yksilön pelkkien aivokäyrien perusteella. Seuraavaksi tutkijat valjastavat sen huomaamaan muistisairauden merkit ja auttamaan aivojen magneettistimulaatiohoidoissa.

Kuka-palstan alumnihaastattelussa muotoilija Lincoln Kayiwa kertoo, miten hän on urallaan ylittänyt niin maantieteellisiä kuin ammatillisiakin rajoja.

Mukana matkassa -jutussa koetaan liikunnan riemua. Sisarukset Norah ja Nelson tuntevat saavansa supervoimat, kun he testaavat seikkailupuiston digiavusteisia trampoliini- ja seinäkiipeilypelejä. Pelien taustalla ovat professori Perttu Hämäläisen tutkimusryhmässä syntyneet ideat.

Tutkimuslähtöinen on myös Vital Signs -projekti, jossa kehitetään uudenlaista stetoskooppia. Hankkeen vetäjä, lääkäri Alexis Kouros uskoo sen myötä syntyvän monenlaisia parannuksia potilastyöhön.

Urakehityksen rajoja voi rikkoa esimerkiksi verkostoitumisen avulla. Naisten työelämän verkostoista vaihtavat ajatuksia professori Marjo-Riitta Diehl ja yrittäjä, Kauppakorkeakoulun alumni Miisa Mink.

Aalto University Magazinen numeron 30 etukannessa on kuva nuoresta Norah Thottungalista seinäkiipeilemässä.
Kansikuvassa on yhdeksänvuotias Norah Thottungal kokeilemassa seinäkiipeilyä SuperParkissa. Kuva: Maarit Hohteri.

Aalto University Magazine 30 on ilmestynyt sekä suomeksi että englanniksi. Lehti postitetaan kaikille sen tilanneille alumneille. Irtonumeroita on saatavilla yliopiston kampuksella. Näköislehdet ovat luettavissa issuu.com-sivustolla, ja artikkeleita on julkaistu osoitteessa aalto.fi/magazine.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

A boy jumping on a mixed reality trampoline in Superpark
Aalto Magazine Julkaistu:

Liikkeelle kuin leikkien - digitaaliset pelit motivoivat liikkumaan

Trampoliinit ja kiipeilyseinät voivat koukuttaa käyttäjänsä uudella tavalla, kun niihin yhdistetään digitaalisia kikkoja.
Mustavalkoisessa arkistokuvassa Teuvo Kohonen istuu vanhanaikaisen tietokoneen äärellä.
Aalto Magazine Julkaistu:

Tekoälyn suomalainen pioneeri teki tiedettä unissaankin

Teuvo Kohonen loi 1980-luvulla tekoälytutkimuksen tärkeän merkkipaalun: itseorganisoituvan kartan.
Suureen kaarevaan telineeseen on kiinnitetty kamera, jossa on pitkä objektiivi. Se on kohdistettu keskellä olevaan tasoon, jossa on keltainen keraaminen esine. Pöytätason vieressä on suuri valaisin ja valkokangas sen edessä. Pöydän takana punaiseen t-paitaan pukeutunut henkilö säätää laitteistoa.
Aalto Magazine Julkaistu:

Valokuvausrobotti nostaa arkistokappaleet uuteen ulottuvuuteen

Miten siirtää keraaminen esine kolmiulotteisesti tietokoneen näytölle? Kuvaamalla se yltympäriinsä 360 asteen kulmassa ja digitoimalla muodot talteen. Työ onnistuu valokuvausrobotilla, joka raksuttaa Aalto-yliopiston uudessa Space 21 -tilassa.
Jussi Impiön valokuvaan on liitetty piirrokuvitettu elementti: hänen käsiensä välissä on korkea pinkka papereita.
Aalto Magazine Julkaistu:

Oho: Olipas haluttu pesti!

Jussi Impiö aloitti kesällä 2021 Aalto-yliopiston kestävän kehityksen toimintojen johdossa. Mutta vuonna 2009 hän setvi työmarkkinoita Afrikassa.