Uutiset

TILAISUUS PERUUTETTU: Kvanttiaamukahvit toimittajille 16. kesäkuuta - kysy mitä vaan kvanttiteknologiasta

Maailmanlaajuinen kvanttibuumi käy kuumana ja sen vaikutukset ulottuvat laajalle. Aallossa tehdään tälläkin hetkellä tutkimus- ja kaupallistamistyötä, joka tulee olemaan tulevien vuosikymmenten mullistusten taustalla. Nyt toimittajilla on mahdollisuus tulla Espoon Otaniemeen kuulemaan ajankohtaisia kvanttikuulumisia ja kysymään tutkijoilta mitä tahansa kvanttiin liittyen. Lämpimästi tervetuloa kvanttiaamukahveille 16. kesäkuuta, aamupalaa on tarjolla klo 8.30 alkaen!
InteraktiiQuantum Garden on interaktiivinen elektroninen valotaideteos, jota koskettamalla teoksen värit muuttuvat. Tummasävyisessä kuvassa kaksi kättä kurkottaa eriväristen valoantureiden päälle.

Kvanttikahveilla on paikalla useita tutkijoita, ja he kertovat kvanttitutkimuksen nykytilasta, alalle syntyneistä yrityksistä ja koulutuksen välttämättömyydestä. Tilaisuudessa esitellään paikalla olevat tutkijat ja heidän tutkimusalueensa kvanttilaskennasta kubitteihin ja kvanttimateriaaleista kvanttivalonlähteisiin. Tilaisuus on suomeksi, mutta lopuksi voi esittää kysymyksiä myös englanninkielisille tutkijoille, ja tutustua kahteen kvanttifysiikkaa ja taidetta yhdistävään näyttelyyn englanninkielisten tutkijoiden johdolla.

Professor Jukka Pekola stood in a hallway smiling at the camera

Tilaisuuden avaa professori ja kansallisen kvanttiteknologian huippuyksikon (QTF) sekä kansallisen kvantti-instituutin (InstituteQ) johtaja Jukka Pekola.

Pekolan johtaman ryhmän tutkimustuloksia voidaan hyödyntää kvanttitietokoneiden ja myös muiden suprajohtavien laitteiden kehitystyössä. Pekolan ryhmässä on kehitetty esimerkiksi äärimmäisen herkkä kvantti-ilmaisin.

Pertti Hakonen in the laboratory, photo by Mikko Raskinen.

Professori Pertti Hakonen avaa puheenvuorossaan kvanttitutkimuksen nykytilaa, kertoo alalle syntyneistä yrityksistä ja koulutuksen välttämättömyydestä.

Hakosen ryhmän tutkimustuloksilla voi olla merkitystä esimerkiksi kvanttisalauksessa eli -kryptografiassa. Hakosen ryhmän uusimmassa hankkeessa kehitetään fotoniparien kvanttilomittumiseen perustuvaa LED-valonlähdettä. Lomittuneisiin fotoneihin perustuvat salausavaimet mahdollistaisivat äärimmäisen turvallisen tiedonsiirron.

Päivi Törmä, photo: Mikko Raskinen

Professori Päivi Törmä esittelee Aallon kvanttitutkimusaluetta erityisesti läsnä olevien tutkijoiden osalta kvanttilaskennasta kubitteihin ja kvanttimateriaaleista kvanttivalonlähteisiin.

Törmän ryhmässä tehdään nanomittakaavan valonlähteitä, ja nyt uusimmassa hankkeessa hän rakentaa yhdessä professori Sebastiaan van Dijkenin kanssa prototyyppiä laitteesta, joka kuljettaa tietoa sähkövarausten sijaan valolla ohjatuilla spinaalloilla. Onnistuessaan hanke tarkoittaisi sitä, että hukkalämmöstä päästäisiin eroon ja energiatehokkuus lisääntyisi merkittävästi.

Ilkka Tittonen, photo: Anni Hanen.

Professori Ilkka Tittosen puheenvuorossa käsitellään teollisuutta ja täydennyskoulutustarpeita. Teollisuudessa varaudutaan siihen, että nykyisten salausalgoritmien sijaan aletaan käyttää uusia kvanttitietokoneiden laskutehoa kestäviä menetelmiä. Tällä on merkittäviä vaikutuksia koulutukseen.

Tittonen on ollut mukana Business Finlandin Post-quantum cryptography -hankkeessa, jossa hän on kehittänyt ja analysoinut uusia kvanttialgoritmeja. Lisäksi hän osallistuu Aalto Juniorin toimintaan ja opettaa kvanttifysiikkaa Otaniemen lukiossa. Tittosen ryhmässä pyritään ymmärtämään kvantti-ilmiöitä yhdistämällä tietokonemallinnusta ja kokeellista tiedettä.

Mikko Möttönen and his Quantum Computing and Devices (QCD) group carry out research in Micronova. Photo Mikko Raskinen.

Professori Mikko Möttönen kertoo konkreettisin esimerkein siitä, miten kvanttitutkimuksesta syntyy liiketoimintaa.

Möttösen ryhmässä tutkitaan erityisesti suprajohtavia sähköpiirejä. Euroopan tutkimusneuvoston rahoittamissa hankkeissa on tutkittu bolometria eli säteilyilmaisinta, ja pyritty paremmin hallitsemaan piirien häviöitä kvanttipiirijäähdyttimen avulla.

Mikko Möttönen on professorina Aalto-yliopistolla ja VTT:llä. Hän on myös yksi IQM Finland Oy:n neljästä perustajasta ja sen päätiedemies.

Jurgen Mlynek

Kaikki yllä mainitut puheenvuorot ovat suomeksi, ja niiden jälkeen toimittajilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä kaikille tutkijoille myös englanniksi. Kysymysosioon saapuu Aallon tutkijoiden lisäksi myös EU:n Quantum Flagship -tutkimusaloitteen strategisen neuvottelukunnan puheenjohtaja Jürgen Mlynek, joka on tehnyt urauurtavaa tutkimusta atomi- ja kvanttioptiikassa sekä molekyylifysiikassa. Lue Mlynekin haastattelu Aalto University Magazinen näköisversiosta.

Vikas Garg

Professori Vikas Gargin tutkimusalueet ovat kvanttilaskennan ja tekoälyn alueilla. Suomen tekoälykeskus FCAI:ssa hän kehittää datatehokkaita koneoppimismenetelmiä, jotka mahdollistavat muun muassa lääkekehityksen. Lisäksi hän opettaa Aallolla kvanttikoneoppimisen kurssia syksyllä 2022.

Vikas Garg on myös yksi YaiYai Oy:n perustajista ja sen päätutkija. Yritys kehittää tekoäly-, syväoppimis- ja kvanttiteknologiaratkaisuja yrityksille ja hallituksille ympäri maailmaa. Niitä käytetään mm. viestintäteknologiassa, energia-alalla, biolääketieteessä, finanssialalla, jälleenmyynnissä, valmistamisessa, automaatiossa, asioiden internetissä, verkkokaupassa, sähköajoneuvoissa ja pelaamisessa. 

Vikas Garg puhuu englantia.

Peter Liljeroth

Professori Peter Liljerothin ryhmä tutkii kvanttimateriaalien atomitason rakennetta ja sähköisiä ominaisuuksia. He ovat yhdessä professori Jose Ladon ryhmän kanssa onnistuneet luomaan täysin uudenlaisen kvanttitilan, jota voi hyödyntää kvanttimateriaaleissa ja kvanttitietokoneiden kubiteissa. Ryhmä on myös yhdessä teoreettisten fyysikoiden kanssa onnistunut luomaan uudenlaisen materiaalin, topologisen suprajohteen, jota voidaan tulevaisuudessa käyttää kubittien rakennusaineena.

Sorin Paraoanu

Sorin Paraoanu on vanhempi yliopistonlehtori, jonka tutkimuskohteita ovat kvanttitietokoneiden suprajohtavat rakennuspalikat, kvanttitason mittarit ja sensorit sekä kvanttimaailman filosofiset aspektit. Paraoanu on muun muassa mallintanut uudenlaista maailmankaikkeutta kvanttitietokoneella. Lisäksi hän koordinoi Aallon aktiviteettien osalta valtavaa Business Finlandin rahoittamaa kvanttiteknologian kehityshanketta (QuTI-konsortio).

Sorin Paraoanu puhuu englantia.

Profile picture of Professor Lauri Parkkonen

Professori Lauri Parkkosen tiimi rakentaa uudenlaista, päähän mukautuvaa MEG-laitetta. Se avaa uusia mahdollisuuksia muun muassa aivovammojen ja muistisairauksien diagnoosiin. Yksittäin pakatut, huoneenlämpötilassa toimivat anturit voidaan tuoda vain parin millimetrin päähän pään pinnasta, jolloin mitattava signaali on vahvempi ja tutkijoiden on myös helpompi erottaa lähekkäisten aivoalueiden aktiivisuus toisistaan. Tutkimuksesta voi olla hyötyä erityisesti epilepsian hoidon suunnittelussa.

Keskustelun jälkeen Jukka Pekola päättää tilaisuuden ja johdattaa toimittajat tilaisuuden englanninkieliseen osioon, tutustumaan kahteen taidetta ja kvanttifysiikkaa yhdistävään näyttelyyn: Quantum Garden ja The Photonic Trail. Näyttelyistä kertoo tutkijatohtori Caterina Foti.

Lue lisää näyttelyistä:

Quantum Garden

Haluatko pelaamalla osallistua kvanttitietokoneen rakentamiseen? Tervetuloa testaamaan Quantum Gardenia 16. marraskuuta alkaen!

Quantum Garden on interaktiivinen taideteos, joka auttaa kvanttifysiikan tutkijoita kvanttiporttien kehittämisessä.

Uutiset
The Photonic Trail

Tutkijat yhdistivät kvanttioptiikan ja aarteenmetsästyksen mukaansatempaavaksi peliksi

Yksi kansallisen kvantti-instituutin (InstituteQ) ja sen tutkijoiden kehittämän QPlayLearn-alustan tavoitteista on lisätä ymmärrystä kvanttitutkimuksen ja -teknologioiden merkityksestä yhteiskunnassa. Nyt QPlayLearn on luonut yhdessä Quantum Flytrap -tiimin kanssa The Photonic Trail -pelin, joka avaa kvanttioptiikan perusteet hauskalla ja samalla tieteellisesti tarkalla tavalla.

Uutiset
Caterina Foti

Caterina Foti: Haaveeni on tavoittaa ihmiset vauvasta vaariin ja tuoda kvanttimaailma kaikkien tietoisuuteen

Caterina Foti on mukana kvantti-instituutissa, -alustalla, -näyttelyssä ja -startupissa.

Uutiset

Kvanttikahvit päättyvät ennen klo 10.00 alkavia kunniatohtoreiden paneelikeskusteluja, ja kvanttiteema jatkuu ensimmäisessä paneelikeskustelussa. Paneelissa keskitytään erityisesti siihen, miten pienten maiden ja yliopistojen rajalliset resurssit voidaan käyttää mahdollisimman vaikuttavasti. Toisessa paneelikeskustelussa on teemana innovaatiot ja erityisesti se, miten Otaniemi voisi vahvana innovaatiokeskittymänä ottaa oppia Piilaaksosta.

Media voi halutessaan jakaa suoraa verkkolähetystä, linkki lisätään tapahtumapäivänä tälle sivulle.

Katso kaikki kunniatohtorit 2020–2022

Katso kunniatohtoreiden paneelikeskustelut tarkemmin

Kuva- ja videomateriaalit on koottu materiaalipankkiin ja niitä saa vapaasti hyödyntää.

Tilaisuus on peruutettu.

Ilmoittautumiset ja haastattelutiedustelut:

Ville Heirola

Ville Heirola

Communications Specialist
T304 Dept. Applied Physics
Tiina Aulanko-Jokirinne

Tiina Aulanko-Jokirinne

Communications Specialist
T300 School services, SCI
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Aalto-yliopiston liput liehuvat salossa. Kuva: Aino Huovio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

BIZ Success funding -rahoitusta kolmelle erinomaiselle hankkeelle

Apulaisprofessorit Ciprian Domnisoru, Iiris Saittakari ja Moritz Scherleitner ovat rahoitusta saaneiden tutkimushankkeiden omistajat.
Peter Liljeroth
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Eurooppalainen jättirahoitus uusien kvanttimateriaalien tutkimukseen

Professori Peter Liljeroth sai Euroopan tutkimusneuvostolta miljoonarahoituksen kvanttimateriaalien kehittämiseen. Uusista materiaaleista toivotaan rakennusainesta toistaiseksi ennennäkemättömiin kvanttilaitteisiin.
Two students and a professor sitting around a table, talking and looking at laptop screen.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Tule uusien tohtoriopiskelijoiden tutoriksi marraskuussa 2024

lmoittaudu uusien tohtoriopiskelijoiden tutoriksi orientaatiopäiville!
Kaivuri työmaalla kahden rakennuksen välissä, maassa putkia ja muuta metallia.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat kehittivät ensimmäisen hiilinegatiivisen sideaineen – merkittävä vaikutus infrarakentamisen päästöihin

Biopohjaisella sideaineella voidaan korvata runsaspäästöisen sementin käyttöä infrarakentamisessa.