Uutiset

Haluatko pelaamalla osallistua kvanttitietokoneen rakentamiseen? Tervetuloa testaamaan Quantum Gardenia 16. marraskuuta alkaen!

Quantum Garden on interaktiivinen taideteos, joka auttaa kvanttifysiikan tutkijoita kvanttiporttien kehittämisessä.
Quantum Garden

Quantum Garden on interaktiivinen taideteos, joka auttaa kvanttifysiikan tutkijoita kvanttiporttien kehittämisessä.

Quantum Garden on monitieteinen tutkimus- ja taideteos, joka houkuttelee ohikulkijoita koskettamaan, osallistumaan, pelaamaan ja samalla vaikuttamaan tutkimukseen, jossa ratkotaan kvanttiteknologian keskeisiä tutkimuskysymyksiä.

Taideteoksen on toteuttanut valopohjaisista peliteoksistaan tunnettu pelitaiteilija Robin Baumgarten. Teos on suunniteltu yhteistyössä Suomen kvanttiteknologian huippuyksikön fyysikoiden kanssa Aalto-yliopiston ja Turun yliopiston professorin Sabrina Maniscalcon johdolla.

Quantum Garden on paljon enemmän kuin taideinstallaatio. Quantum Garden on yhdistetty ”mustaan kvanttilaatikkoon” (Quantum Black Box), Turun yliopiston kvanttiteknologian tutkimusryhmän voimin kehitetty edistyksellinen ohjelmisto. Quantum Black Box kerää informaatiota ja prosessoi jokaisen Quantum Garden -installaation kosketuksen ja hyödyntää sitä tieteellisen ongelmanratkaisun optimoinnissa.

Pelaajat auttavat Quantum Gardenin avulla tutkijoita simuloimaan monimutkaista ja ajassa muuttuvaa kvanttifysiikan tutkimusongelmaa, jonka ratkaiseminen on yksi avainkysymyksistä loogisten kvanttiporttien kehittämistyössä. Kvanttiportit ovat tärkeitä kvanttitietokoneen rakennusosia.

Quantum Garden on mukana myös Lux Helsingin #valohaasteessa.

Taideteoksen tiedot:

  • Teoksen kuraattorina toimii pelitutkija Annakaisa Kultima Aalto-yliopiston median laitokselta.
  • Taiteilija on Robin Baumgarten
  • Avoinna yleisölle 16.11.–14.12.2018 Otaniemen A Bloc -ostoskeskuksen aulassa, Otaniementie 12.
  • Kvanttiteknologian tutkijoita ovat professori Sabrina Maniscalco ja Turun yliopiston tutkijat Nicola Lo Gullo, Matteo Rossi, Francesco Cosco ja Walter Talarico.

Projekti toteutetaan Aalto-yliopiston perustieteiden sekä taiteiden ja suunnittelun korkeakoulujen yhteistyönä. Teosta rahoittavat Aalto Centre for Quantum Engineering, Aalto-yliopisto, Euroopan komission QPlay-projekti.

Yhteyshenkilöt

Sabrina Maniscalco, professori
[email protected]
puh. 050 366 3922
www.tqt.fi; www.tcqp.fi; www.qtf.fi

Annakaisa Kultima, pelitutkija
puh. 050 443 7258
[email protected]

Kuvamateriaalia

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Viima-rakennuksen pääsisäänkäynti
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tulevaisuuden rakennukset ovat sekä energian tuottajia että käyttäjiä

Aalto-yliopistossa kehitetty uusi innovatiivinen rakenne parantaa levylämmönvaihtimen tehokkuutta jopa 20 prosenttia. Lämpöpumppuun kytkettynä sillä on lukuisia käyttökohteita aina kotien käyttöveden lämmityksestä maalämpölaitoksiin ja rakennusten ilmanvaihtoon.
Construction worker looking straight to camera
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Jopa 80 prosenttia rakennustyömailla tehtävästä työstä on tehotonta – jatkuvat keskeytykset vaikuttavat myös turvallisuuteen

Valtaosa rakennustyömailla tehtävistä töistä ei suoraan vaikuta työn varsinaiseen edistymiseen. Tuore väitöstutkimus löysi kuitenkin helpon keinon parantaa rakentamisen tuottavuutta ja samalla myös hyvinvointia: työntekijöiden toiminnan seuranta.
Ylös vievät betoniset portaat, vasemmalla puolelle seinällä taideteos
Kampus, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Tapani Vuorinen in a black suit, facing camera in front of large windows.
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-professori Tapani Vuorinen: “Vain yhteistyön avulla voimme saavuttaa vaikuttavia tuloksia”

Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun puunjalostuksen kemian professori Tapani Vuorinen nimitettiin lukuvuoden avajaisissa 3. syyskuuta Aalto-professoriksi.