Uutiset

Tutkijat yhdistivät kvanttioptiikan ja aarteenmetsästyksen mukaansatempaavaksi peliksi

The Photonic Trail – pelissä opitaan fotoneista, lasereista, kubiteista, kvanttisuperpositiosta ja kvanttilomittumisesta maailmassa, joka on täynnä pahansuopia keijuja, kummituslaivoja ja murisevia kääpiöitä. Näyttely on esillä Otaniemen lukiossa 11.4.–2.5. Voit pelata peliä myös verkossa.
The Photonic Trail

Yksi kansallisen kvantti-instituutin (InstituteQ) ja sen tutkijoiden kehittämän QPlayLearn-alustan tavoitteista on lisätä ymmärrystä kvanttitutkimuksen ja -teknologioiden merkityksestä yhteiskunnassa. Nyt QPlayLearn on luonut yhdessä Quantum Flytrap -tiimin kanssa The Photonic Trail -pelin, joka avaa kvanttioptiikan perusteet hauskalla ja samalla tieteellisesti tarkalla tavalla.

The Photonic Trail -näyttely avaa ovensa 11. huhtikuuta Otaniemen lukiossa ja on siellä auki 2. toukokuuta saakka, arkipäivisin klo 8–16. Näyttely on englanniksi, ja se soveltuu yläkoululaisille ja lukiolaisille.

Kvanttioptiikassa tutkitaan miten valokvantit eli fotonit vuorovaikuttavat atomien ja molekyylien kanssa. The Photonic Trail onkin yhdistelmä fysiikkaa, fantasiaa, tarinankerrontaa ja taidetta.

Mukaansatempaavassa kvanttioptisessa yksinpelissä metsästetään aarretta kuuden eri tehtävän avulla. Pelissä opitaan fotoneista, lasereista, kubiteista, kvanttisuperpositiosta ja kvanttilomittumisesta maailmassa, joka on täynnä pahansuopia keijuja, kummituslaivoja ja murisevia kääpiöitä.

Matka alkaa lumoutuneen valtakunnan syövereistä, missä päämääränä on löytää Hilbertin lapio, muinainen ja taianomainen esine. Sanotaan että hän, joka kantaa Hilbertin lapiota, kykenee matkustamaan mihin tahansa aika-avaruudessa niinkin helposti kuin vain kaivamalla pienen reiän maahan. Huhu myös kertoo, että vain Valon Mestari pystyy löytämään ja hallitsemaan tätä aarretta.

Photonic Trail -polun varrella on esteitä ja haasteita, joiden suorittamiseksi tulee toteuttaa tieteellisiä kokeita virtuaalisessa kvanttioptiikan laboratoriossa. Jokainen oikein suoritettu tehtävä vie askeleen lähemmäs Valon Mestarin tittelin saavuttamista ja Hilbertin lapiota.

Näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopisto, molemmat osana kansallista kvantti-instituuttia (InstituteQ). Mukana on myös Algorithmiq Oy. Lue lisää aiheesta QPlayLearn-sivustolla.

Jos haluat vierailla luokan kanssa näyttelyssä Otaniemen lukiossa, otathan yhteyttä lukion opettajaan Matti Heikkiseen, [email protected] tai puhelimitse 050 4024077.

Voit pelata peliä myös verkossa osoitteessa https://qplaylearn.com/treasure-hunt

Maininnat

Taiteilija: Sibel Kantola

Konsepti ja tarinat: Radha Pyari Sandhir

Kehitys ja tuotanto: Caterina Foti, Rosario Maniscalco, Sabrina Maniscalco ja QPlayLearn-tiimi

Ota yhteyttä (englanniksi):

Caterina Foti

Postdoctoral Researcher
Caterina Foti

Caterina Foti: Haaveeni on tavoittaa ihmiset vauvasta vaariin ja tuoda kvanttimaailma kaikkien tietoisuuteen

Caterina Foti on mukana kvantti-instituutissa, -alustalla, -näyttelyssä ja -startupissa.

Uutiset
The low-temperature plate inside of the refrigerator. The team attaches their bolometers here. Credit: Aalto University.

Suomen kvanttiosaajat tiivistävät yhteistyötään

Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja VTT:n InstituteQ tuo yhteen alan kärkitutkimuksen ja -koulutuksen sekä edistää innovaatioiden syntymistä.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

A teacher and two researchers smiling and sorting through paper presentations in a classroom
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Miten lisätä empatiaa terveyspalveluihin? Tutkijat järjestivät ihmiskeskeisen suunnittelun työpajoja Arabian peruskoulussa

Aalto-yliopiston tutkijat järjestivät peruskoululaisille palvelumuotoilutyöpajat, joissa opeteltiin muotoiluajattelua sekä ihmiskeskeisten tietojärjestelmien suunnittelua.
Football field / Jalkapallokenttä. Kuva: Aleksi Poutanen
Opinnot Julkaistu:

Jalkapalloilija Tim Väyrynen ja koripalloilija Helmi Tulonen kuuluvat Aalto-yliopiston URHEA-opiskelijoihin

”Aalto-yliopisto on Urhean periaatteiden mukaisesti tukenut meitä ammattiurheilun ja opiskelujen yhteensovittamisessa.”
Mira Hänninen
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Mira Hänninen: On inspiroivaa, että omalla työllä on positiivinen vaikutus yhteiskuntaan

Nykyisin Nesteellä työskentelevä alumnimme Mira Hänninen hakeutui Kauppakorkeakouluun yritysjuridiikan maisteriohjelmaan, sillä hän halusi enemmän käytännönläheistä yritysnäkökulmaa oikeustieteen opintoihinsa. ”Palkitsevinta opinnoissa oli juuri se, ettemme opiskelleet vain sääntelyn sisältöä vaan mietimme, millainen käytännön vaikutus sillä on yritysten liiketoimintaan ja päätöksentekoon.”
Kimmo Karhu is a post-doctoral researcher at Aalto University.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

BalticSeaH2-hankkeessa aloitetaan vetylaakson rakentaminen Itämeren ympärille

Aalto-yliopisto keskittyy tutkimaan datavälitteisten verkostovaikutusten hyödyntämistä vetylaakson kasvun vauhdittamiseksi.