Uutiset

Professori Zhipei Sunin tutkimusta johdattaa kiinnostus valoon ja sen mahdollisuuksiin

Aalto-yliopiston professori Zhipei Sun pääsi Clarivate Analytics Highly Cited Researcher -listalle kolmannen kerran. Onnittelut!
Professor Zhipei Sun, photo: Niina Norjamäki/Aalto University
Professori Zhipei Sun ja hänen ryhmänsä kehittävät Otaniemen laboratoriossa uusia fotoniikan ja kvanttiteknologian sovelluksia. Kuva: Niina Norjamäki/Aalto-yliopisto

Professori Zhipei Sun johtaa Aalto-yliopiston elektroniikan ja nanotekniikan laitoksen fotoniikan tutkimusryhmää, joka tutkii erilaisten nanomateriaalien sähköisiä ja optisia ominaisuuksia fotonisissa ja optoelektronisissa sovelluksissa. Hän on päässyt vuoden 2021 Clarivate Analytics Highly Cited Researcher -listalle, jolle valitaan tutkijoita, joiden Web of Science -tietokannasta löytyviin tutkimuksiin on viitattu usein.

Mitä tutkit ja miksi?

Olen hyvin innostunut valosta – jota on kaikkialla – ja fotoniikkatutkimuksesta. Pandemian aikana verkkoviestintä ja tapaamiset ovat olleet tärkeämpiä kuin koskaan. Nämä teknologiat ovat mahdollisia valon ansiosta. Totuus on, että lähes kaikki internetin data välitetään valolla. Ryhmäni etsii keinoja tuottaa ja havaita valoa entistä tehokkaammin ja moduloida sitä nopeammin, mikä mahdollistaisi tulevaisuuden ihmiskuntaa hyödyttävät sovellukset.

Mikä on tutkimusalasi Highly Cited Researchers -listalla?

Minut on nimetty fysiikan tutkijaksi ja monialaiseksi tutkijaksi.

Mitkä ovat tutkimusalasi seuraavat askeleet ja miten ne tukevat tai kehittävät tutkimusalaasi?

Aina vain kasvavien tietomäärien yhdistäminen on suuri haaste. Internetin taustalla toimivissa datakeskuksissa on tuhansia toisiinsa kytkeytyviä laitteita, jotka kuluttavat paljon energiaa. Se on kova pähkinä purtavaksi. Tutkimukseni tavoitteena on hyödyntää valoa järjestelmien entistä tehokkaampaan ja nopeampaan yhdistämiseen. Uskon todella, että valoteknologiat ovat lupaava ratkaisu moniin energia- ja kestävyyskysymyksiin eli yhteiskuntamme suuriin haasteisiin.

Tutkimukseni tärkeimpiä tukikeinoja ovat monialaiset lähestymistavat ja yhteistyö. Minulla on hyvä tiimi. Kaikki tiimin jäsenet työskentelevät erilaisilla fotoniikan laitteilla ja edustavat myös erilaisia taustoja. Osalla on esimerkiksi taustaa kvanttifysiikassa, osalla taas kemiassa ja materiaalitieteessä, mikä auttaa kehittämään korkealaatuisia fotoniikan materiaaleja. Hyviä esimerkkejä tutkimusalojen yhdistämisestä ja yhteistyöstä ovat fotoniikan tutkimuksen lippulaivamme ja kvanttihuippuyksikkömme.

Mistä saat innoituksen tutkimukseesi?

Olen luonnostaan inspiroitunut, koska fotoniikka motivoi minua kovasti. Olen yleensä halukas kokeilemaan kaikkea hullua tai erilaista, ja nautin siitä, kun ideat toimivat. 

Mitä vinkkejä antaisit tuleville tutkijoille?

Kokemukseni mukaan kannattaa valita kenttä, joka motivoi juuri sinua. Rohkeus ja sinnikkyys ovat arvokkaita. Hyödynnän sanontaa: ”Think big; start small.” Lisäksi neuvon keskustelemaan erilaisten ihmisten kanssa ja tekemään yhteistyötä heidän kanssaan.

Mitä mieltä olet Suomesta? Mistä pidät maassamme?

Suomi on hieno maa. Olen perheeni kanssa viihtynyt Suomessa hyvin kahdeksan vuotta. Nautin täällä työskentelystä. Pidän suomalaisista metsistä. Luonnossa käveleminen on paras tapa kirkastaa tieteellisiä ajatuksia. Kylmällä säällä kävelyn jälkeen sauna on mukava ja virkistävä tapa viettää aikaa perheen kanssa.

Clarivate Analytics Highly Cited Researchers 2021 -lista

Listan tutkijat ovat julkaisseet kymmenen viime vuoden aikana monia usein siteerattuja julkaisuja, jotka ovat Web of Science -lainaustietokannan alan siteeratuimman prosentin joukossa. Luettelossa on noin 6 600 tutkijaa ympäri maailman, ja heistä noin 20 on Suomessa.

Lue myös

Kuvituskuva esittelee fotoniikan eri sovelluskohteita kuten tiedonsiirtoa ja tietotekniikan komponenetteja. Kuvassa on myös laboratoriossa työskentelevä henkilö. Kuvittaja: Jolanda Jokinen.

Valo on loputon lähde

Valo vaikuttaa kaikkialla, ei vain luonnossa. Fotoniikan eli valotieteen sovelluksia käytetään laajasti tutkimuksessa, teollisuudessa ja yritysmaailmassa. Ala voi luoda miljoona uutta työpakkaa Eurooppaan vuoteen 2030 mennessä.

Uutiset
professor zhipei sun portrait. image anni hanen-kajander / aalto university

Professori Zhipei Sunille myönnettiin johtavan fotoniikan alan järjestön fellow-jäsenyys

Optical Society -järjestö antoi tunnustuksen Sunin uraauurtavasta tutkimuksesta kaksiulotteisten materiaalien fotoniikan ja optoelektroniikan sovelluksista.

Uutiset
Prof. Risto Nieminen, Zhipei Sun and Päivi Törmä

Kolme Aalto-yliopiston professoria Academia Europaea -järjestön jäseniksi

Uusiksi jäseniksi valittiin professorit Risto Nieminen, Zhipei Sun ja Päivi Törmä.

Uutiset
ERC grant awardees 2019

Aalto-yliopistolle yli 6 miljoonan euron EU-rahoitus

Euroopan tutkimusneuvosto myönsi erittäin kilpaillun ERC Advanced Grant -apurahan kolmelle Aalto-yliopiston professorille.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kuvassa vaaleanpuna-keltainen kirjan kansi on näkyvissä, kirja on taitettu auki keskeltä
Palkitut Julkaistu:

Kauneimmissa kirjoissa 2022 aaltolaisten tekemiä teoksia

Kaikkiaan kolme aaltolaisten tekemää kirjaa nousi suomalaista kirjasuunnittelua edustavaan kokoelmaan.
Petteri Isotupa
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Aalto-yliopiston alumni Petteri Isotupa: ”Uskalla ajatella ja kysyä miksi”

Testamenttilahjoituksellaan Aalto-yliopistolle Petteri Isotupa on mukana tukemassa tulevien sukupolvien opintomahdollisuuksia.
Jari Koskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Professori Jari Koskinen päättää ansiokkaan työuransa

Materiaalitieteen professori Jari Koskinen jää eläkkeelle 31.3.2023. Älykkäiden materiaalien ja erityisesti pintojen ja rajapintojen fysikaalisia ominaisuuksia tutkinut Koskinen vietti työuransa viimeiset 14 vuotta Kemian tekniikan korkeakoulussa tutkijana ja toimi vuosina 2014-2022 Kemian ja materiaalitieteen laitosjohtajana.
Retuperän WBK:n Audio Dubbado, kuva: Atte Mäkinen.
Kampus, Opinnot Julkaistu:

Audio Dubbado: Retuperän WBK edustaa palomiesmäistä arvokkuutta ja hyviä käytöstapoja

"Kun olin soittanut muutaman vuoden palokunnassa, mietin, että ehkä olisi hyvä olla joku tekosyy viettää Otakaarella niin paljon aikaa. Päätin, että on aika hakea Aaltoon."