Uutiset

Kipinä muuttaa maailmaa - Aallon alumnien startup-yritys auttaa ihmisiä tekemään ilmastotekoja

Ilmastoteot ovat tulevaisuudessa yhtä arkisia kuin säästäminen.
Felicia Aminoff, Anna Eriksson ja Amanda Rejström, kuva: Iiro Immonen
Kolmikko löysi toisensa netin kautta. Amanda Rejström (oikealla) postasi ajatuksiaan Protect our winters Facebook-ryhmään. Sitä kautta löytyi samaa alaa opiskellut Anna Eriksson. Felicia Aminoff (vasemmalla) on kirjoittanut ilmastoaiheista blogia kauan.

Lähes kymmenen vuotta sitten energiatekniikan opiskelija Amanda Rejström huomasi pohtivansa yhtä asiaa yhä enemmän useammin. Paljonko oma liikkuminen, syöminen ja sähkön kuluttaminen tuottaa hiilidioksidipäästöjä?

Kysymys ei jättänyt Rejströmiä rauhaan. Opiskeluaikana alkaneista pohdinnoista syntyi lopulta Spark Sustainability – startup-yritys, joka auttaa ihmisiä tekemään ilmastotekoja.  

Perustajiin kuuluvat myös energiatekniikasta valmistunut Anna Eriksson ja taloustieteitä opiskellut Felicia Aminoff.

”Haluamme saada ihmiset suhtautumaan ilmastotekoihin positiivisesti ja uteliaasti. Innostumisen ja oppimisen avulla niistä ei muodostu pakkoa muiden arjen velvollisuuksien päälle”, Spark Sustainabilityn perustajat kertovat.

Nimen Spark eli suomeksi kipinän Rejström keksi joogatunnilla, kun hän mietti, mikä nimi kuvaisi heidän haluaan kannustaa päästöjen vähentämiseen.

Tonni pois

Kolmikon visio oli alusta alkaen selkeä. Vision toteutustapaa he sen sijaan pohtivat pitkään. Yrityksen perustamiseen he päätyivät, koska ajattelivat, että sitä kautta pystyisivät saamaan eniten aikaan.

Luvut kertovat, miten merkittävästä asiasta on kyse. Pohjoismaissa asuu 30 miljoonaa ihmistä, jotka synnyttävät 225 megatonnia hiilidioksidipäästöjä vuodessa.

”Jos jokainen meistä vähentää päästöjään tonnin vuodessa muuttamalla jonkin asian arjessaan, säästämme vuodessa enemmän kuin puolet Suomen vuotuisista päästöistä. Ja tämä kaikki ilman vaikeita poliittisia päätöksiä tai kalliita sijoituksia infrastruktuuriin”, Amanda Rejström sanoo.

Tuhat kiloa hiilidioksidipäästöjä vuodessa säästyy esimerkiksi ryhtymällä vegaaniksi, kääntämällä shoppailuvaihteen aivan minimiin tai tekemällä monta pientä tekoa arjessa.

Käsi pitää kännykkää, jossa näkyy Spark Sustainabilityn mobiilisovellus. Kuva: Iiro Immonen
Mobiilisovelluksen avulla käyttäjä näkee, miten hän pystyy vähentämään päästöjä arjessaan.

Bisnesmalli löytyy

Kaksi ensimmäistä vuotta kolmikko testasi eri bisnesmalleja. He selvittivät, mistä ihmiset innostuvat ja mitä yritykset haluaisivat Sparkilta ostaa. Lopulta toimiva malli löytyi: yritys tarjoaa ilmastokonsultointia, sisällöntuotantoa, ilmastolaskurin sekä yhteistyötä mobiilisovelluksessa.

”Tuntui hyvältä, kun neuvonantajamme uskoivat ideaamme ja bisnesmalliimme”, Eriksson sanoo.

Tammikuussa lanseerattu mobiilisovellus antaa käytännön vinkkejä, joiden avulla käyttäjä voi tehdä helppoja, arkisia ilmastotekoja. Samalla hän saa tietoa omien valintojen päästövaikutuksista.

”Osa vinkeistä on kytketty palveluihin ja tuotteisiin, joiden avulla kukin voi vähentää päästöjään. Vinkit ottavat myös huomioon erilaiset elämäntavat ja tarjoavat keinoja niiden mukaisesti”, Rejström sanoo.

Esimerkiksi paljon lentäen ja autolla matkustavalle sovellus voisi mainostaa junalippuja. Yritykset maksavat siitä, että sovellus mainostaa niiden palveluita ja tuotteita niistä kiinnostuneelle kohderyhmälle.

Osta uusi puhelin harvemmin

Ensimmäisen ohjelmaversion testaajat ottivat mobiilisovelluksen hyvin vastaan. Yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana tehtiin jo 4 800 ilmastotekoa ja hiilidioksidipäästöjä säästettiin 100 tonnin edestä.

”Suosituin ja käyttäjille ehkä yllättävin ilmastoteko liittyy elektroniikkaan”, Aminoff kertoo.

Sovellus suosittelee käyttämään puhelinta puoli vuotta pidempään. Elektroniikan valmistaminen tuottaa hyvin paljon päästöjä, joten jos käyttää laitteitaan mahdollisimman pitkään, tekee samalla maapallolle hyvää.

Sparkin perustajat uskovat, että viiden vuoden kuluttua ilmastoteot ovat yhtä normaalia arjessa kuin säästäminen tai ajoissa oleminen.

Spark Sustainability

  • Perustettu vuonna 2017
  • Työtekijöitä 6
  • Kesäkuisella siemenrahoituskierroksella rahoitusta 250 000 €
  • Rahoittajina suomalaisia enkelisijoittajia ja yksi Spark Sustainabilityn asiakasyrityksistä
  • Neuvonantajina Tiina Zilliacus, Markus Terho ja Jussi Kiviniemi
  • Mobiilisovelluksella on lokakuuhun 2020 mennessä tehty 4 800 ilmastotekoa, joiden avulla hiilidioksidipäästöjä on säästetty 100 000 kg.

Lue lisää

Startup-toiminta ja yrittäjyys

Tutustu ja osallistu Aalto Startup Centerin tarjoamaan Business Generator ohjelmaan, mentorointiohjelmaan, sekä muihin yrittäjyysyhteisöihin ja tapahtumiin.

Alumneille
Aalto University's stand at Slush convention with lots of people standing around it

Alumneille

Alumniyhteisöömme kuuluu lähes 100 000 alumnia yli 80 maassa. Yhteisön jäsenenä pääset osallistumaan, verkostoitumaan ja kehittämään osaamistasi.

Alumnejamme ovat kaikki, jotka ovat valmistuneet Aalto-yliopistosta ja sen muodostaneista korkeakouluista (TKK, Taik ja Helsingin kauppakorkeakoulu) sekä vaihto-opiskelijat. Voit liittyä alumniverkostoon jo opiskeluaikana!

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

A boy jumping on a mixed reality trampoline in Superpark
Aalto Magazine Julkaistu:

Liikkeelle kuin leikkien - digitaaliset pelit motivoivat liikkumaan

Trampoliinit ja kiipeilyseinät voivat koukuttaa käyttäjänsä uudella tavalla, kun niihin yhdistetään digitaalisia kikkoja.
Mustavalkoisessa arkistokuvassa Teuvo Kohonen istuu vanhanaikaisen tietokoneen äärellä.
Aalto Magazine Julkaistu:

Tekoälyn suomalainen pioneeri teki tiedettä unissaankin

Teuvo Kohonen loi 1980-luvulla tekoälytutkimuksen tärkeän merkkipaalun: itseorganisoituvan kartan.
Suureen kaarevaan telineeseen on kiinnitetty kamera, jossa on pitkä objektiivi. Se on kohdistettu keskellä olevaan tasoon, jossa on keltainen keraaminen esine. Pöytätason vieressä on suuri valaisin ja valkokangas sen edessä. Pöydän takana punaiseen t-paitaan pukeutunut henkilö säätää laitteistoa.
Aalto Magazine Julkaistu:

Valokuvausrobotti nostaa arkistokappaleet uuteen ulottuvuuteen

Miten siirtää keraaminen esine kolmiulotteisesti tietokoneen näytölle? Kuvaamalla se yltympäriinsä 360 asteen kulmassa ja digitoimalla muodot talteen. Työ onnistuu valokuvausrobotilla, joka raksuttaa Aalto-yliopiston uudessa Space 21 -tilassa.
Jussi Impiön valokuvaan on liitetty piirrokuvitettu elementti: hänen käsiensä välissä on korkea pinkka papereita.
Aalto Magazine Julkaistu:

Oho: Olipas haluttu pesti!

Jussi Impiö aloitti kesällä 2021 Aalto-yliopiston kestävän kehityksen toimintojen johdossa. Mutta vuonna 2009 hän setvi työmarkkinoita Afrikassa.