Uutiset

Kipinä muuttaa maailmaa - Aallon alumnien startup-yritys auttaa ihmisiä tekemään ilmastotekoja

Ilmastoteot ovat tulevaisuudessa yhtä arkisia kuin säästäminen.
Felicia Aminoff, Anna Eriksson ja Amanda Rejström, kuva: Iiro Immonen
Kolmikko löysi toisensa netin kautta. Amanda Rejström (oikealla) postasi ajatuksiaan Protect our winters Facebook-ryhmään. Sitä kautta löytyi samaa alaa opiskellut Anna Eriksson. Felicia Aminoff (vasemmalla) on kirjoittanut ilmastoaiheista blogia kauan.

Lähes kymmenen vuotta sitten energiatekniikan opiskelija Amanda Rejström huomasi pohtivansa yhtä asiaa yhä enemmän useammin. Paljonko oma liikkuminen, syöminen ja sähkön kuluttaminen tuottaa hiilidioksidipäästöjä?

Kysymys ei jättänyt Rejströmiä rauhaan. Opiskeluaikana alkaneista pohdinnoista syntyi lopulta Spark Sustainability – startup-yritys, joka auttaa ihmisiä tekemään ilmastotekoja.  

Perustajiin kuuluvat myös energiatekniikasta valmistunut Anna Eriksson ja taloustieteitä opiskellut Felicia Aminoff.

”Haluamme saada ihmiset suhtautumaan ilmastotekoihin positiivisesti ja uteliaasti. Innostumisen ja oppimisen avulla niistä ei muodostu pakkoa muiden arjen velvollisuuksien päälle”, Spark Sustainabilityn perustajat kertovat.

Nimen Spark eli suomeksi kipinän Rejström keksi joogatunnilla, kun hän mietti, mikä nimi kuvaisi heidän haluaan kannustaa päästöjen vähentämiseen.

Tonni pois

Kolmikon visio oli alusta alkaen selkeä. Vision toteutustapaa he sen sijaan pohtivat pitkään. Yrityksen perustamiseen he päätyivät, koska ajattelivat, että sitä kautta pystyisivät saamaan eniten aikaan.

Luvut kertovat, miten merkittävästä asiasta on kyse. Pohjoismaissa asuu 30 miljoonaa ihmistä, jotka synnyttävät 225 megatonnia hiilidioksidipäästöjä vuodessa.

”Jos jokainen meistä vähentää päästöjään tonnin vuodessa muuttamalla jonkin asian arjessaan, säästämme vuodessa enemmän kuin puolet Suomen vuotuisista päästöistä. Ja tämä kaikki ilman vaikeita poliittisia päätöksiä tai kalliita sijoituksia infrastruktuuriin”, Amanda Rejström sanoo.

Tuhat kiloa hiilidioksidipäästöjä vuodessa säästyy esimerkiksi ryhtymällä vegaaniksi, kääntämällä shoppailuvaihteen aivan minimiin tai tekemällä monta pientä tekoa arjessa.

Käsi pitää kännykkää, jossa näkyy Spark Sustainabilityn mobiilisovellus. Kuva: Iiro Immonen
Mobiilisovelluksen avulla käyttäjä näkee, miten hän pystyy vähentämään päästöjä arjessaan.

Bisnesmalli löytyy

Kaksi ensimmäistä vuotta kolmikko testasi eri bisnesmalleja. He selvittivät, mistä ihmiset innostuvat ja mitä yritykset haluaisivat Sparkilta ostaa. Lopulta toimiva malli löytyi: yritys tarjoaa ilmastokonsultointia, sisällöntuotantoa, ilmastolaskurin sekä yhteistyötä mobiilisovelluksessa.

”Tuntui hyvältä, kun neuvonantajamme uskoivat ideaamme ja bisnesmalliimme”, Eriksson sanoo.

Tammikuussa lanseerattu mobiilisovellus antaa käytännön vinkkejä, joiden avulla käyttäjä voi tehdä helppoja, arkisia ilmastotekoja. Samalla hän saa tietoa omien valintojen päästövaikutuksista.

”Osa vinkeistä on kytketty palveluihin ja tuotteisiin, joiden avulla kukin voi vähentää päästöjään. Vinkit ottavat myös huomioon erilaiset elämäntavat ja tarjoavat keinoja niiden mukaisesti”, Rejström sanoo.

Esimerkiksi paljon lentäen ja autolla matkustavalle sovellus voisi mainostaa junalippuja. Yritykset maksavat siitä, että sovellus mainostaa niiden palveluita ja tuotteita niistä kiinnostuneelle kohderyhmälle.

Osta uusi puhelin harvemmin

Ensimmäisen ohjelmaversion testaajat ottivat mobiilisovelluksen hyvin vastaan. Yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana tehtiin jo 4 800 ilmastotekoa ja hiilidioksidipäästöjä säästettiin 100 tonnin edestä.

”Suosituin ja käyttäjille ehkä yllättävin ilmastoteko liittyy elektroniikkaan”, Aminoff kertoo.

Sovellus suosittelee käyttämään puhelinta puoli vuotta pidempään. Elektroniikan valmistaminen tuottaa hyvin paljon päästöjä, joten jos käyttää laitteitaan mahdollisimman pitkään, tekee samalla maapallolle hyvää.

Sparkin perustajat uskovat, että viiden vuoden kuluttua ilmastoteot ovat yhtä normaalia arjessa kuin säästäminen tai ajoissa oleminen.

Spark Sustainability

  • Perustettu vuonna 2017
  • Työtekijöitä 6
  • Kesäkuisella siemenrahoituskierroksella rahoitusta 250 000 €
  • Rahoittajina suomalaisia enkelisijoittajia ja yksi Spark Sustainabilityn asiakasyrityksistä
  • Neuvonantajina Tiina Zilliacus, Markus Terho ja Jussi Kiviniemi
  • Mobiilisovelluksella on lokakuuhun 2020 mennessä tehty 4 800 ilmastotekoa, joiden avulla hiilidioksidipäästöjä on säästetty 100 000 kg.

Lue lisää

Startup-toiminta ja yrittäjyys

Tutustu ja osallistu Aalto Startup Centerin tarjoamaan Business Generator ohjelmaan, mentorointiohjelmaan, sekä muihin yrittäjyysyhteisöihin ja tapahtumiin.

Alumneille
Aalto University's stand at Slush convention with lots of people standing around it

Alumneille

Alumniyhteisöömme kuuluu lähes 100 000 alumnia yli 80 maassa. Yhteisön jäsenenä pääset osallistumaan, verkostoitumaan ja kehittämään osaamistasi.

Alumnejamme ovat kaikki, jotka ovat valmistuneet Aalto-yliopistosta ja sen muodostaneista korkeakouluista (TKK, Taik ja Helsingin kauppakorkeakoulu) sekä vaihto-opiskelijat. Voit liittyä alumniverkostoon jo opiskeluaikana!

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Camilla Inkeroinen ja Hanna Vanhanen
Aalto Magazine Julkaistu:

Tutkijat kehittivät metsiä varten täydellisen kierrätyslannoitteen, joka säästää 88 prosenttia energiaa - mutta on vielä lainsuojaton

Suomen metsiä ravitaan lannoitteella, jossa on energiasyöppöä typpeä ja Marokossa louhittua fosforia. Tutkijat kehittivät sille ekohaastajan, jonka ainekset ovat jätteenkäsittelylaitokselta. Kekseliäs lannoite tekisi hyvää metsälle ja ympäristölle – mutta ensin lainsäädännön on muututtava.
Aalto University Magazinen suomenkielisiä ja englanninkielisiä numeroita pöydällä
Aalto Magazine Julkaistu:

Aalto University Magazine tarkastelee luottamusta digitaalisessa maailmassa, kaupankäynnissä ja ihmisten välillä

Lehden jutuissa aiheesta kertovat Aallon alumni Mårten Mickos, filosofi Esa Saarinen ja Swappien perustaja Sami Marttinen.
Kuvituskuvassa mieshenkilö katsoo näyttöruutua, josta lähtee verkosto erilaisiin laitteisiin. Verkostossa näkyy lukkoja sekä teksti VPN.
Aalto Magazine Julkaistu:

Tietoturvaa erityisverkoista

Tieto ei ole internetissä turvassa. Apuun tulevat mobiiliverkkoja hyödyntävät erityisverkot.
Sami Marttinen kuvattuna Swappien tehdastiloissa.
Aalto Magazine Julkaistu:

Unelmana uusiopuhelinten maailmanvalloitus

Sami Marttinen osti nettikirpputorilta kännykän, joka ei koskaan saapunut. Kokemuksesta sai alkunsa käytettyjä älypuhelimia huoltava ja myyvä Swappie, joka kasvaa vauhdilla Euroopassa.