Uutiset

Kipinä muuttaa maailmaa - Aallon alumnien startup-yritys auttaa ihmisiä tekemään ilmastotekoja

Ilmastoteot ovat tulevaisuudessa yhtä arkisia kuin säästäminen.
Felicia Aminoff, Anna Eriksson ja Amanda Rejström, kuva: Iiro Immonen
Kolmikko löysi toisensa netin kautta. Amanda Rejström (oikealla) postasi ajatuksiaan Protect our winters Facebook-ryhmään. Sitä kautta löytyi samaa alaa opiskellut Anna Eriksson. Felicia Aminoff (vasemmalla) on kirjoittanut ilmastoaiheista blogia kauan.

Lähes kymmenen vuotta sitten energiatekniikan opiskelija Amanda Rejström huomasi pohtivansa yhtä asiaa yhä enemmän useammin. Paljonko oma liikkuminen, syöminen ja sähkön kuluttaminen tuottaa hiilidioksidipäästöjä?

Kysymys ei jättänyt Rejströmiä rauhaan. Opiskeluaikana alkaneista pohdinnoista syntyi lopulta Spark Sustainability – startup-yritys, joka auttaa ihmisiä tekemään ilmastotekoja.  

Perustajiin kuuluvat myös energiatekniikasta valmistunut Anna Eriksson ja taloustieteitä opiskellut Felicia Aminoff.

”Haluamme saada ihmiset suhtautumaan ilmastotekoihin positiivisesti ja uteliaasti. Innostumisen ja oppimisen avulla niistä ei muodostu pakkoa muiden arjen velvollisuuksien päälle”, Spark Sustainabilityn perustajat kertovat.

Nimen Spark eli suomeksi kipinän Rejström keksi joogatunnilla, kun hän mietti, mikä nimi kuvaisi heidän haluaan kannustaa päästöjen vähentämiseen.

Tonni pois

Kolmikon visio oli alusta alkaen selkeä. Vision toteutustapaa he sen sijaan pohtivat pitkään. Yrityksen perustamiseen he päätyivät, koska ajattelivat, että sitä kautta pystyisivät saamaan eniten aikaan.

Luvut kertovat, miten merkittävästä asiasta on kyse. Pohjoismaissa asuu 30 miljoonaa ihmistä, jotka synnyttävät 225 megatonnia hiilidioksidipäästöjä vuodessa.

”Jos jokainen meistä vähentää päästöjään tonnin vuodessa muuttamalla jonkin asian arjessaan, säästämme vuodessa enemmän kuin puolet Suomen vuotuisista päästöistä. Ja tämä kaikki ilman vaikeita poliittisia päätöksiä tai kalliita sijoituksia infrastruktuuriin”, Amanda Rejström sanoo.

Tuhat kiloa hiilidioksidipäästöjä vuodessa säästyy esimerkiksi ryhtymällä vegaaniksi, kääntämällä shoppailuvaihteen aivan minimiin tai tekemällä monta pientä tekoa arjessa.

Käsi pitää kännykkää, jossa näkyy Spark Sustainabilityn mobiilisovellus. Kuva: Iiro Immonen
Mobiilisovelluksen avulla käyttäjä näkee, miten hän pystyy vähentämään päästöjä arjessaan.

Bisnesmalli löytyy

Kaksi ensimmäistä vuotta kolmikko testasi eri bisnesmalleja. He selvittivät, mistä ihmiset innostuvat ja mitä yritykset haluaisivat Sparkilta ostaa. Lopulta toimiva malli löytyi: yritys tarjoaa ilmastokonsultointia, sisällöntuotantoa, ilmastolaskurin sekä yhteistyötä mobiilisovelluksessa.

”Tuntui hyvältä, kun neuvonantajamme uskoivat ideaamme ja bisnesmalliimme”, Eriksson sanoo.

Tammikuussa lanseerattu mobiilisovellus antaa käytännön vinkkejä, joiden avulla käyttäjä voi tehdä helppoja, arkisia ilmastotekoja. Samalla hän saa tietoa omien valintojen päästövaikutuksista.

”Osa vinkeistä on kytketty palveluihin ja tuotteisiin, joiden avulla kukin voi vähentää päästöjään. Vinkit ottavat myös huomioon erilaiset elämäntavat ja tarjoavat keinoja niiden mukaisesti”, Rejström sanoo.

Esimerkiksi paljon lentäen ja autolla matkustavalle sovellus voisi mainostaa junalippuja. Yritykset maksavat siitä, että sovellus mainostaa niiden palveluita ja tuotteita niistä kiinnostuneelle kohderyhmälle.

Osta uusi puhelin harvemmin

Ensimmäisen ohjelmaversion testaajat ottivat mobiilisovelluksen hyvin vastaan. Yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana tehtiin jo 4 800 ilmastotekoa ja hiilidioksidipäästöjä säästettiin 100 tonnin edestä.

”Suosituin ja käyttäjille ehkä yllättävin ilmastoteko liittyy elektroniikkaan”, Aminoff kertoo.

Sovellus suosittelee käyttämään puhelinta puoli vuotta pidempään. Elektroniikan valmistaminen tuottaa hyvin paljon päästöjä, joten jos käyttää laitteitaan mahdollisimman pitkään, tekee samalla maapallolle hyvää.

Sparkin perustajat uskovat, että viiden vuoden kuluttua ilmastoteot ovat yhtä normaalia arjessa kuin säästäminen tai ajoissa oleminen.

Spark Sustainability

  • Perustettu vuonna 2017
  • Työtekijöitä 6
  • Kesäkuisella siemenrahoituskierroksella rahoitusta 250 000 €
  • Rahoittajina suomalaisia enkelisijoittajia ja yksi Spark Sustainabilityn asiakasyrityksistä
  • Neuvonantajina Tiina Zilliacus, Markus Terho ja Jussi Kiviniemi
  • Mobiilisovelluksella on lokakuuhun 2020 mennessä tehty 4 800 ilmastotekoa, joiden avulla hiilidioksidipäästöjä on säästetty 100 000 kg.

Lue lisää

Startup-toiminta ja yrittäjyys

Tutustu ja osallistu Aalto Startup Centerin tarjoamaan Business Generator ohjelmaan, mentorointiohjelmaan, sekä muihin yrittäjyysyhteisöihin ja tapahtumiin.

Alumneille
Graduation Party 2022

Alumneille

Alumnina olet tärkeä osa Aalto-yhteisöä. Tervetuloa mukaan kehittymään, osallistumaan ja verkostoitumaan!

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professor Katri Kauppi. Photo: Jaakko Kahilaniemi
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Professori Katri Kauppi on KY:n valinta Vuoden Opettajaksi 2024

Opiskelijat kuvailevat Kaupin opetustyyliä energiseksi ja innostavaksi.
Valoaktiiviset orgaaniset materiaalit -tutkimusryhmä
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Kestävämpää kirkkautta: uutta teknologiaa elektronisten laitteiden luomiseen

Chemical Science -lehdessä on julkaistu artikkeli Aalto-yliopiston tutkimushankkeesta, jossa keskitytään valoa säteileviin sähkökemiallisiin kennoihin.
Two students standing next to a train studying a map.
Opinnot Julkaistu:

Hyppää Unite!-junan kyytiin Barcelonasta Grenobleen - hae mukaan 7.4. mennessä

Opi kestävästä liikkuvuudesta ja kehitä kulttuurien välistä osaamistasi Unite!-junassa.
Eemeli Mölsä saa tohtorinhatun
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Tohtoritason osaamiselle on tarvetta, kun ABB valmistautuu vihreään loikkaan

Aalto-yliopiston ja ABB:n yhteisissä väitöstutkimushankkeissa koulutetaan tohtoreita, joilla on huippuosaamista tulevaisuuden menestystuotteiden kehittämiseen.