Uutiset

Kolme uutta professoria Sähkötekniikan korkeakouluun

Apulaisprofessorit Gopika Premsankar ja Johannes Arend sekä vakinaistettu professori Marko Kosunen nimitettiin professorien urapolulle tammi-kesäkuun 2024 aikana.
Aalto_University_Gopika_Premsankar_02-05-2024_by_Linda_Lehtovirta
Gopika Premsankar. Kuva: Aalto-yliopisto / Linda Lehtovirta

Gopika Premsankar on aloittanut vuoden alussa Informaatio- ja tietoliikennetekniikan laitoksen apulaisprofessorina.

”Ryhmäni on nimeltään pilvi- ja verkkolaskenta, ja tutkimme, kuinka kvantifioidaan suurten pilvipalvelujen hiilipäästöt. Ymmärtämällä näiden palvelujen ympäristövaikutuksia syvemmin pyrimme kehittämään uusia algoritmeja niiden yleisen kestävyyden parantamiseksi. Tavoitteemme on parantaa verkkojärjestelmien suorituskykyä, skaalautuvuutta ja kestävyyttä. Me kaikki luotamme nykyään valtavasti viestintäverkkoihin ja pilvipalveluihin – työssä, koulutuksessa, viihteessä ja monessa muussa. Tällaiset verkotetut järjestelmät voivat lähettää ja käsitellä tietoja luotettavasti ja varsin tehokkaasti. Vaikka viestinnän ja tietojenkäsittelyn energiatehokkuuden parantamisessa on edistytty merkittävästi, huoli näiden järjestelmien hiilijalanjäljen mahdollisesta kasvusta on lisääntynyt.

Olen valmistunut tohtoriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2020 ja olen iloinen paluustani tuttuun yliopistoon. Odotan innolla, että pääsen rakentamaan tutkimusryhmääni viihtyisässä ympäristössä ja työskentelemään tiiviissä yhteistyössä kollegoiden kanssa pilvi- ja verkkojärjestelmien kestävän kehityksen ongelmien ratkaisemisessa. Tutkimukseni on mukavasti matkaviestinnän, pilvi- ja verkkopalvelujen, optimoinnin ja data-analytiikan risteyskohdassa.”

Apulaisprofessori Johannes Arend Aalto-yliopistosta
Johannes Arend. Kuva: Aalto-yliopisto / Joonas Lehtovaara

Johannes Arend on aloittanut kesäkuun alussa Informaatio- ja tietoliikennetekniikan laitoksen apulaisprofessorina.

”Tutkimukseni keskittyy tilaääneen, virtuaaliseen akustiikkaan ja XR-pohjaiseen kuulotieteeseen yhdistäen tiiviisti teknologisen kehityksen psykoakustiikkaan. Pyrin tutkimuksellani luomaan mukaansatempaavia ja realistisia virtuaalisia akustisia ympäristöjä. Toisaalta käytän näitä virtuaalisia akustisia ympäristöjä XR-pohjaisissa tutkimuksissa avaruudellisen kuulon ja multimodaalisen havainnon perusmekanismeihin. Tutkimukseni taustalla on innokas kiinnostukseni kaikkia äänitekniikan näkökohtia kohtaan ja motivaationi parantaa ymmärrystämme ihmisen havainnoista, erityisesti kuulohavainnoista todellisissa ympäristöissä. Tutkimukseni tulosten avulla toivon osallistuvani uusien teknologioiden kehittämiseen, jotka voivat edistää sovelluksia viestinnässä, viihteessä, koulutuksessa ja terveydenhuollossa.

Yhteistyö on minulle tärkeä osa tutkimusta, ja pidän siitä erittäin paljon. Odotan Aallossa innovatiivista ja vaikuttavaa tutkimusta yhteistyöympäristössä monien muiden hienojen tiedemiesten ja tutkijoiden kanssa. Odotan kasvavani ja kehittyväni Aallon ympäristössä niin tutkijana kuin ohjaajana ja opettajana ja toivon voivani antaa merkityksellisen panoksen Aallon visioon.”

Marko Kosunen  on nimitetty toukokuun alussa elektroniikan ja nanotekniikan laitoksen associate professor -tasolle pysyvään professorin tehtävään.

”Tutkimukseni kattaa laajasti mikroelektroniikan piirisuunnittelun anturiliitännöistä radiolähetinvastaanottimiin ja mikroprosessoreihin. Viime aikoina olen myös aktiivisesti kehittänyt ohjelmallisia piirisuunnittelumenetelmiä parantaakseni tehokkuutta ja analogisten suunnittelujen uudelleenkäytettävyyttä.

Odotan tulevaisuudelta sitä, että teemme yhdessä Aalto-yliopistosta yhden Euroopan johtavista mikroelektroniikan alan yliopistoista laajassa mielessä eli materiaalitutkimuksesta sekamuotoisten prosessorijärjestelmien suunnitteluun. Tämä vaatii ajattelun muutosta ja selkeää yhteistä näkemystä isosta kuvasta, miten alan eri näkökohdat liittyvät ja kietoutuvat toisiinsa."

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
Ahomansikka
Kampus Julkaistu:

Ihmisten, kasvien ja pölyttäjien kampus

Aalto-yliopiston kampusluontoa hoidetaan monimuotoisuus ja luontotyyppien ominaislajisto huomioiden.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.