Uutiset

Immortal ja Art as We Don’t Know It kauneimpia kirjoja

Aalto ARTS Booksin kustantamat teokset saivat jälleen tunnustusta.
Pystyssä auki olevan kirjan sivuilla näkyy kuva polyyppi hydrasta ja viereisellä sivulla tekstiä.
Aukeama Immortal-teoksesta.

Suomen kirjataiteen komitea on valinnut vuoden 2020 kauneimmat kirjat. Valokuvaaja Maija Tammen ja graafikko Ville Tietäväisen Immortal-teos on kauneimpien taide- ja valokuvakirjojen joukossa ja graafikko Safa Hovisen suunnittelema, Erich Bergerin, Kasperi Mäki-Reinikan, Kira O’Reillyn ja Helena Sederholmin toimittama Art as We Don’t Know It kauneimpien tieto- ja oppikirjojen joukossa. Molemmat ovat Aalto ARTS Booksin kustantamia.

Kustantamossa kirjojen ulkoasuun panostetaan, sillä visuaalisuus nähdään olennaisena osana kirjojen sisältöä.

”Visuaalisuus ei ole vain pintaa, vaan myös viesti itsessään. Hyvin suunniteltu kirja on lukijalleen aarre: se herättää kiinnostuksen sisältöä kohtaan, johon haluaa palata myös uudestaan”, kustannuspäällikkö Annu Ahonen toteaa.

Kaikkiaan 25 kirjaa palkittiin onnistuneesta kirjasuunnittelusta Kirjataiteen kaunis kirja -palkinnolla. Vuoden 2020 kauneimmaksi kirjaksi raati nimesi Ville Linnan teoksen Chasing Light valaisinmuotoilija Paavo Tynellin ennen julkaisemattomista valokuvista ja piirustuksista. Kirjan on suunnitellut Antti Valta ja kustantanut Toivo publishing.

Tunnustusta hybridiydestä ja johdonmukaisuudesta

”Teos on tätä päivää vahvasti resonoiva hybridi, joka yhdistää taidokkaasti tiedettä, taidetta ja visuaalista tarinankerrontaa”, Immortal-teoksen palkitsemista perustellaan. Teos kertoo vuonna 2014 kadonneen biologi Cornelia Dulacin mielensisäisestä maailmasta ja hänen biologisesti kuolematonta makeanveden polyyppi hydraa koskevista tutkimuksistaan.

”Laadukas taitto ja harkittu, valokuvaa ja piirrosmateriaalia hyödyntävä kuvitus sekä syvän sininen haptinen kansi johdattelevat visuaalisesti vaikuttavalle matkalle kuolemattomuuden ja kuolevaisuuden ikiaikaisten kysymysten äärelle”, raati toteaa.

Biotaidetta esittelevän Art as We Don’t Know It -teoksen ulkoasussa kiitetään sen monenkirjavan kuvamaailman haltuun ottoa ”johdonmukaisen taiton, ilmavan typografian ja kokonaisuuden sitovan yllättävän lisävärin avulla.---Metallivärin kaunis toistuvuus ja rohkea käyttö myös pienissä teksteissä onnistuu täydellisesti”, palkintoperusteluissa sanotaan.

Immortal-kirjalle tämä on jo neljäs tunnustus kirjan visuaalisesta ilmeestä. ”Olemme tehneet oudolla tavalla oikein”, tekijät iloitsevat. Teos sai joulukuussa Edvard Richter -palkinnon ja alkuvuodesta kansainvälisen luovan median ICMA-tunnustuksen. Se on mukana myös luovan suunnittelun Vuoden Huiput 2020 -shortlistalla.

Myös erikoiskirjat-sarjassa palkittiin kaksi kirjaa, joissa Visual Communications Designin tekijöitä on osallisina. Tunnustusta saivat Arja Karhumaan suunnittelema Maarit Mustosen teos /\/\/\/\/\/\/\/ ja maisteriopiskelija Annika Leppäahon suunnittelema No justice, no peace – Documents of the Black Lives Matter Demonstrations, Finland, June 2020 -kirja.

Tyhjäkin tila on tietoinen päätös

Ville Tietäväinen kertoo, että Immortal-teoksen ulkoasusuunnittelussa suurimpana haasteena oli toteuttaa monista eri kerronnallisista ja kuvakerronnallisista lajeista ja keinoista johdonmukaisesti etenevä kokonaisuus. Kirjan haluttiin olevan samanaikaisesti helppolukuinen ja omintakeinen.

Ratkaisuun tarvittiin hippu rohkeutta ja luovuutta. Tiedejulkaisuiden käytännöt tulkittiin uudelleen, ja tiedollista sekä kertomataiteellista uskottavuutta haettiin valistuksen ajan typografialla. Kirjan teksti – päähenkilön muistiinpanot – jaettiin aukeamille ja rytmitettiin valokuvilla ja kuvituksella, minkä vuoksi kirjan sivuilla on paljon hengittävää tyhjää tilaa. Se vaikuttaa sattumanvaraiselta mutta on tietoinen päätös.

”Kirjan suunnittelu on graafikon vastuullisimpia töitä, sillä kirja elää parhaimmillaan ikuisesti”, Tietäväinen sanoo.

Art as We Don’t Know It koostuu eri taiteilijoiden ja tutkijoiden artikkeleista ja taideteoksista, jotka tuli nivoa yhdeksi kokonaisuudeksi. Graafikko Safa Hovinen lähti suunnittelussa liikkeelle taittopohjasta, joka ottaa huomioon sisällölliset teemat, tekstin rakenteen ja kuva-aineiston luonteen.

”Tässä päävärin käyttäminen osoittautui tärkeäksi. Valitsin väriksi kuparin, jolla on näyttävyytensä lisäksi käyttöä biotaiteessa”, hän kertoo. ”Tavoitteeni kirjasuunnittelussa on se, että painetusta teoksesta syntyy viehättävä esine, jolla on selkeä käyttöliittymä. Etukansi on tunnelman virittäjä ja portti sisältöön. Usein teen kannet vasta lopuksi.”

Painettu kirja ei ole digiajallakaan katoamassa. Kaunis kirja kestää aikaa.

Aalto ARTS Books on Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kustantamo.

Kauneimmat kirjat: Immortal

Kauneimmat kirjat: Art as We Don't Know It

Kauneimmat kirjat: Erikoiskirjat

Art as We Don´t Know It aukeama
Aukeama Art as We Don't Know It -teoksesta.
Mies seisoo kädet taskuissa, naisella on kukkia kädessään, molemmat tummissa vaatteissa seisovat käytävällä.

Immortal-teos palkittiin ansiokkaana taidekirjana

Maija Tammen ja Ville Tietäväisen kirja yhdistää tieteellistä tutkimusta, taidetta ja tarinankerrontaa.

Uutiset
Art as We Don't Know It kansi

Art as We Don’t Know It kutsuu biotaiteen kiehtovaan maailmaan

Art as We Don’t Know It esittelee laajan ja rikkaasti kuvitetun valikoiman taideteoksia biotaiteen alalta.

Uutiset
Avatun kirjan sivuja.

Aalto ARTS Books

Aalto ARTS Books toimi taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin alojen kustantajana.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Camilla Hollanti, photo: Lasse Lecklin.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Camilla Hollanti Suomalaisen Tiedeakatemian uudeksi jäseneksi

Camilla Hollanti johtaa merkittävää algebran ja lukuteorian sovellusten tutkimusryhmää. Hänen tutkimustensa punaisena lankana on soveltaa viestintäsovelluksissa vastaan tulleiden ongelmien käsittelyssä algebran ja lukuteorian tarjoamia menetelmiä. Tutkimusten sovelluskohteena on esimerkiksi turvallinen langaton viestintä ja hajautettu laskenta.
Kuvassa Tuli ja Savu -runouslehden ilmettä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden Huiput-palkintoja visuaalisen viestinnän muotoilijoille

Visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijat ja professori palkittiin Vuoden Huiput -gaalassa, jossa juhlittiin parasta suomalaista luovaa suunnittelua.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!
kukka-asetelma
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Yli 60 kauppatieteiden kandidaattiopiskelijaa palkittiin stipendillä

Ilkka Kontulan säätiön henkilökohtaisen apurahan suuruus on 1 000 euroa.