Reetta Ranta: "Pyrin miettimään kaikessa sitä, miten tehdä maailmaa paremmaksi”
Mitä teet työksesi ja miksi?
”Teen töitä media-alalla. Olen opiskellut laajasti media-alaa ja ollut johtajapositioissa alan yrityksissä. Samaan aikaan olen halunnut tehdä myös omaa luovaa työtä, kuten kirjoja ja tv-sarjoja. Media-alaan yhdistyy myös kutsumustyöni, joka liittyy luontoon, suomalaiseen mytologiaan ja ikiaikaiseen viisauteen.
Oman media-alan yritykseni kautta kutsun itseäni tarinankertojaksi. Olen myös konsultti ja valmentaja, sekä toimin Women in Film and TV WIFT Finland ry:n toiminnanjohtajana.”
Mitä olet opiskellut ja miksi päädyit valitsemaan kyseisen opiskelualan?
”Ajauduin hieman vahingossa lukion jälkeen opiskelemaan yhteisöviestintää Jyväskylän yliopistoon. Vuoden jälkeen tajusin, että lahjani liittyvät jotenkin viestinnällisiin asioihin. Siirryin Jyväskylästä Helsingin yliopistoon opiskelemaan suomen kieltä pääaineena, sivuaineina elokuva- ja televisiotutkimusta ja sosiologiaa.
Innostuin Helsingin yliopiston järjestämästä interaktiivisen median kurssista. Hain JOO-opiskelijana ja myöhemmin maisteriopintoihin silloiseen Taideteolliseen korkeakouluun, jossa interaktiivista mediaa pystyi opiskelemaan lisää. Tykkäsin olla Taikissa, jossa minua kiehtoivat vapaus ja mahdollisuus tehdä asioita rauhassa.”
Mitä pidät tärkeimpinä ominaisuuksina, jotka alalta valmistuva tarvitsee?
”Media-ala on vaativa ala, koska työt ovat projektipohjaisia ja moni päätyy yrittäjäksi tai tekemään töitä freelancerina. Työntekijältä vaaditaan joustavuutta: on oltava valmis siihen, ettei välttämättä tiedä edes loppuvuoden työtehtäviä.
Lisäksi valmistuvalta vaaditaan riskinottokykyä ja epävarmuuden sietämistä. Se on varmaan tyypillistä aika monella alalla, koska maailma ei ole niin stabiili kuin se on joskus ollut. Lisäksi tarvitaan luovuutta paitsi sisältöjen tekemiseen, myös siihen, kuinka vaikkapa uutta teknologiaa pystyy soveltamaan uusiin medioihin ja uusille alustoille.
Media-alalla työntekijät omistautuvat työlleen voimakkaasti ja alalla tapahtuu paljon loppuun palamista. On tärkeää oppia tunnistamaan omat rajansa ja kommunikoimaan niistä.”
Reetta Ranta”Ei kannata murehtia liikaa, opiskeleeko oikeita asioita. Kaikesta on aina hyötyä, koska kaikki tiedot ja taidot, joita opiskelee, tulevat käyttöön joskus jossain vaiheessa."
Mitkä ovat kohokohtia urasi varrelta?
”Kun opiskelin, uusi mediabisnes lähti Suomessa valtavaan kasvuun. Joinakin vuosina en opiskellut, vaan keskityin työntekoon. Parikymppiselle oli mieletöntä päästä matkustamaan ympäri maailmaa uusmediatöiden perässä.
Varsinkin työuran alkuvaiheessa oli hienoa päästä tekemään töitä suomalaisten brändien, tekijöiden ja sisältöjen kanssa töitä. Olen ollut viemässä Habbo Hotellia viiteentoista maahan brändijohtajana sekä ollut tekemässä Duudsoneiden brändiuudistusta nuorisobrändistä perheiden ja lasten brändiksi. On ollut mielenkiintoista nähdä, kuinka brändiuudistusta tehdään ja kuinka brändiä viedään maailmalle.
Omissa sisällöissäni saan yhdistää kutsumustyöni, joka on luontoviisauden viemistä moderneille kaupunkilaisille. Siinä yhdistyvät mediaosaaminen ja toisaalta oma henkisempi kutsumuspolku. Kun olen tehnyt omia sisältöjäni, kohokohta on ollut tekemäni tv-sarja ”Metsien kätkemä”. Olemme myyneet siitä Australiaan formaattiversion. Itselleni on suuri saavutus, että pystyy toistamaan kansainvälisesti sen, mitä on onnistunut tekemään Suomessa.”
Mikä on paras opiskeluajoilta saamasi oppi?
”Se on varmasti oppiminen itsessään ja uuden omaksuminen. Yliopisto-opiskelussa rakastin sitä, että tietoa on valtavasti tarjolla. On olemassa olevaa tietoa ja tietoa, jota pitää uudelleen todistaa ja uudistaa. Koin, että Aalto-yliopistossa lähdettiin rohkeasti uusiin asioihin, minkä lisäksi aiheiden ja tutkimuksen suhteen oltiin avarakatseisia.
Opiskeluaikana oli mahdollista tehdä rauhassa ja paneutua asioihin huolellisesti. Työelämässä asiat etenevät nopeasti, eikä silloin ehdi miettiä samalla tavalla vaikkapa siitä näkökulmasta, että miksi jokin asia on tärkeä maailmalle tai itselle. Kaikessa pitäisi olla mukana eettinen pohdinta. Koen itse olevani arvopohjainen tekijä ja pyrin kaikessa miettimään sitä, miten jokin asia tekee maailmaa paremmaksi.”
Minkä neuvon antaisit itsellesi nyt, jos opiskelisit?
”Ei kannata murehtia liikaa, opiskeleeko oikeita asioita. Kaikesta on aina hyötyä, koska kaikki tiedot ja taidot, joita opiskelee, tulevat käyttöön joskus jossain vaiheessa. Sanoisin myös, että nauti elämästä. Opiskeluaika on lopulta aika ainutlaatuista.”
Millaisia ammatillisia suunnitelmia sinulla on?
”Yrittäjyys on minulle elämäntapa, minkä lisäksi olen tehnyt vapaaehtoista hyväntekeväisyystyötä. Täytän ensi vuonna 50 ja pohdin, haluanko jatkaa tällä tavalla, vai olisiko aika jollekin uudelle. Jotain uutta on varmaankin tulossa. Minulla on luultavasti vielä parikymmentä vuotta työuraa jäljellä, joten täytyy miettiä, miten ajan voi käyttää niin, että tekisi maailmasta vähän paremman paikan.”
Teksti: Venla Välikangas
- Julkaistu:
- Päivitetty: