Uutiset

Reetta Ranta: "Pyrin miettimään kaikessa sitä, miten tehdä maailmaa paremmaksi”

Tarinankertoja Reetta Ranta yhdistää työssään media-alan osaamista ja kutsumustyönsä, johon liittyvät luonto ja suomalainen mytologia. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun alumnin mukaan kaikessa tekemisessä pitäisi olla mukana eettinen pohdinta.
Nainen punasävyisissä vaatteissa katsoo suoraan kameraan, taustalla metsäluontoa
Tarinankertoja Reetta Rannan kutsumustyö on viedä luontoviisautta moderneille kaupunkilaisille. Kuva: Flatlight Films

Mitä teet työksesi ja miksi?

”Teen töitä media-alalla. Olen opiskellut laajasti media-alaa ja ollut johtajapositioissa alan yrityksissä. Samaan aikaan olen halunnut tehdä myös omaa luovaa työtä, kuten kirjoja ja tv-sarjoja. Media-alaan yhdistyy myös kutsumustyöni, joka liittyy luontoon, suomalaiseen mytologiaan ja ikiaikaiseen viisauteen.

Oman media-alan yritykseni kautta kutsun itseäni tarinankertojaksi. Olen myös konsultti ja valmentaja, sekä toimin Women in Film and TV WIFT Finland ry:n toiminnanjohtajana.” 

Mitä olet opiskellut ja miksi päädyit valitsemaan kyseisen opiskelualan?

”Ajauduin hieman vahingossa lukion jälkeen opiskelemaan yhteisöviestintää Jyväskylän yliopistoon. Vuoden jälkeen tajusin, että lahjani liittyvät jotenkin viestinnällisiin asioihin. Siirryin Jyväskylästä Helsingin yliopistoon opiskelemaan suomen kieltä pääaineena, sivuaineina elokuva- ja televisiotutkimusta ja sosiologiaa.

Innostuin Helsingin yliopiston järjestämästä interaktiivisen median kurssista. Hain JOO-opiskelijana ja myöhemmin maisteriopintoihin silloiseen Taideteolliseen korkeakouluun, jossa interaktiivista mediaa pystyi opiskelemaan lisää. Tykkäsin olla Taikissa, jossa minua kiehtoivat vapaus ja mahdollisuus tehdä asioita rauhassa.”

Mitä pidät tärkeimpinä ominaisuuksina, jotka alalta valmistuva tarvitsee?

”Media-ala on vaativa ala, koska työt ovat projektipohjaisia ja moni päätyy yrittäjäksi tai tekemään töitä freelancerina. Työntekijältä vaaditaan joustavuutta: on oltava valmis siihen, ettei välttämättä tiedä edes loppuvuoden työtehtäviä.

Lisäksi valmistuvalta vaaditaan riskinottokykyä ja epävarmuuden sietämistä. Se on varmaan tyypillistä aika monella alalla, koska maailma ei ole niin stabiili kuin se on joskus ollut. Lisäksi tarvitaan luovuutta paitsi sisältöjen tekemiseen, myös siihen, kuinka vaikkapa uutta teknologiaa pystyy soveltamaan uusiin medioihin ja uusille alustoille.

Media-alalla työntekijät omistautuvat työlleen voimakkaasti ja alalla tapahtuu paljon loppuun palamista. On tärkeää oppia tunnistamaan omat rajansa ja kommunikoimaan niistä.”

”Ei kannata murehtia liikaa, opiskeleeko oikeita asioita. Kaikesta on aina hyötyä, koska kaikki tiedot ja taidot, joita opiskelee, tulevat käyttöön joskus jossain vaiheessa."

Reetta Ranta

Mitkä ovat kohokohtia urasi varrelta?

”Kun opiskelin, uusi mediabisnes lähti Suomessa valtavaan kasvuun. Joinakin vuosina en opiskellut, vaan keskityin työntekoon. Parikymppiselle oli mieletöntä päästä matkustamaan ympäri maailmaa uusmediatöiden perässä.

Varsinkin työuran alkuvaiheessa oli hienoa päästä tekemään töitä suomalaisten brändien, tekijöiden ja sisältöjen kanssa töitä. Olen ollut viemässä Habbo Hotellia viiteentoista maahan brändijohtajana sekä ollut tekemässä Duudsoneiden brändiuudistusta nuorisobrändistä perheiden ja lasten brändiksi. On ollut mielenkiintoista nähdä, kuinka brändiuudistusta tehdään ja kuinka brändiä viedään maailmalle.

Omissa sisällöissäni saan yhdistää kutsumustyöni, joka on luontoviisauden viemistä moderneille kaupunkilaisille. Siinä yhdistyvät mediaosaaminen ja toisaalta oma henkisempi kutsumuspolku. Kun olen tehnyt omia sisältöjäni, kohokohta on ollut tekemäni tv-sarja ”Metsien kätkemä”. Olemme myyneet siitä Australiaan formaattiversion. Itselleni on suuri saavutus, että pystyy toistamaan kansainvälisesti sen, mitä on onnistunut tekemään Suomessa.”

Mikä on paras opiskeluajoilta saamasi oppi?

”Se on varmasti oppiminen itsessään ja uuden omaksuminen. Yliopisto-opiskelussa rakastin sitä, että tietoa on valtavasti tarjolla. On olemassa olevaa tietoa ja tietoa, jota pitää uudelleen todistaa ja uudistaa. Koin, että Aalto-yliopistossa lähdettiin rohkeasti uusiin asioihin, minkä lisäksi aiheiden ja tutkimuksen suhteen oltiin avarakatseisia.

Opiskeluaikana oli mahdollista tehdä rauhassa ja paneutua asioihin huolellisesti. Työelämässä asiat etenevät nopeasti, eikä silloin ehdi miettiä samalla tavalla vaikkapa siitä näkökulmasta, että miksi jokin asia on tärkeä maailmalle tai itselle. Kaikessa pitäisi olla mukana eettinen pohdinta. Koen itse olevani arvopohjainen tekijä ja pyrin kaikessa miettimään sitä, miten jokin asia tekee maailmaa paremmaksi.”

Minkä neuvon antaisit itsellesi nyt, jos opiskelisit?

”Ei kannata murehtia liikaa, opiskeleeko oikeita asioita. Kaikesta on aina hyötyä, koska kaikki tiedot ja taidot, joita opiskelee, tulevat käyttöön joskus jossain vaiheessa. Sanoisin myös, että nauti elämästä. Opiskeluaika on lopulta aika ainutlaatuista.”

Millaisia ammatillisia suunnitelmia sinulla on?

”Yrittäjyys on minulle elämäntapa, minkä lisäksi olen tehnyt vapaaehtoista hyväntekeväisyystyötä. Täytän ensi vuonna 50 ja pohdin, haluanko jatkaa tällä tavalla, vai olisiko aika jollekin uudelle. Jotain uutta on varmaankin tulossa. Minulla on luultavasti vielä parikymmentä vuotta työuraa jäljellä, joten täytyy miettiä, miten ajan voi käyttää niin, että tekisi maailmasta vähän paremman paikan.”

Teksti: Venla Välikangas

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuvassa näkyvät Kauppakorkeakoulun opiskelijat Liina Röyskö ja Kerttu Lammi koulun pääovien edustalla.
Opinnot Julkaistu:

Tekoälyn fiksua käyttöä opettava verkkokurssi lisäisi opiskelun tasa-arvoa

Tekoäly on tullut jäädäkseen ja sen osaava ja tehokas hyödyntäminen auttaisi sekä opinnoissa että työnhaussa, sanovat Kauppakorkeakoulun opiskelijat.
Två studentar på Aalto-universitetets campus
Opinnot Julkaistu:

2 027 uutta opiskelijaa hyväksyttiin Aalto-yliopistoon

Kaiken kaikkiaan 13 500 haki opiskelupaikkaa Aallosta kevään 2024 toisessa yhteishaussa
Miia Mäkelä
Nimitykset Julkaistu:

Miia Mäkelä on nimitetty Associate professorin tehtävään Biotuotteiden ja biotekniikan laitokselle

MMT (Mikrobiologia) Miia Mäkelä on nimitetty Aalto-yliopiston Biotuotteiden ja biotekniikan laitokselle tenure track -urapolulle Associate professorin vakituiseen tehtävään 1.9.2024 alkaen.
Daniel Martin-Yerga
Nimitykset Julkaistu:

Daniel Martin-Yerga on nimitetty määräaikaiseen apulaisprofessorin tehtävään Kemian ja materiaalitieteen laitokselle

Ph.D. Daniel Martin-Yerga on nimitetty Aalto-yliopiston Kemian ja materiaalitieteen laitokselle määräaikaiseen apulaisprofessorin tehtävään.