Uutiset

Immortal-teos palkittiin ansiokkaana taidekirjana

Taiteilijaprofessori Maija Tammen ja graafikko Ville Tietäväisen teos, joka käsittelee kuolemattomuutta lampipolyyppi hydran kautta, on saanut vuoden 2020 Edvard Richter -palkinnon.
Mies seisoo kädet taskuissa, naisella on kukkia kädessään, molemmat tummissa vaatteissa seisovat käytävällä.
Kuva: Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto

Palkinto myönnetään ansioituneille taidekirjoille, ja sen jakaa Suomen Taideyhdistys. Palkintosumma on 10 000 euroa. Immortal - Lost Memoirs of Cornelia Dulac Concerning the Freshwater Polyp Hydra -taidekirja (Aalto ARTS Books) yhdistää tieteellistä tutkimusta, taidetta ja tarinankerrontaa. Kirja käsittelee kuolemattomuutta lampipolyyppi hydran ja sen tutkijan Cornelia Dulacin kautta.

“Fiktiota ja faktaa sekoittavaa tarinaa kuljetetaan valokuvien ja mystisesti kadonneen Dulacin kenttäpäiväkirjojen avulla. Kirja laajentaa Maija Tammen taiteellista tuotantoa ja toimii Tammen ja säveltäjä Charles Quevillonin kesällä 2020 Forum Boxissa esillä olleen näyttelyn katalogina. Samalla se on kuitenkin kokonaan oma taideteoksensa, joka yhdistää taitavasti erilaisia kokemuksellisuuden, tiedon ja ilmaisun tasoja”, palkintoperusteissa todetaan.

“Immortalissa yhdistyy Aalto ARTSin toiminnan ydin, tieteen ja taiteen yhdistäminen. Palkinto luo uskoa siihen, että taidetta ja tiedettä yhdistävä julkaisutoiminta on merkittävää, ja myös vähälevikkisen kirjallisuuden julkaiseminen on tärkeää”, toteaa kustannuspäällikkö Annu Ahonen.
 
Myös Aalto ARTS Booksin kustantama Art as We Don´t Know It -teos sai Edvard Richter -tunnustuspalkinnon, joka myönnettiin tänä vuonna kaikkiaan neljälle teokselle. Biotaiteen seuran johtaja Erich Bergerin, taiteilija ja tutkija Kasperi Mäki-Reinikan, taiteilija Kira O’Reillyn ja tutkija Helena Sederholmintoimittama näyttävä kirja tuo yhteen vertaisarvioituja tieteellisiä artikkeleita ja taiteilijoiden kuvauksia biotaiteen prosesseista.

Uusia polkuja avaamassa

Pystyssä auki olevan kirjan sivuilla näkyy kuva polyyppi hydrasta ja viereisellä sivulla tekstiä.

“Koen palkinnon ennen kaikkea osoituksena siitä, että eri kirjallisuudenlajeja sekä tekstuaalista ja visuaalista tarinankerrontaa yhdistävä tarinamme on toiminut. Olemme onnistuneet välittämään ainutkertaisen kertomuksen ainutkertaisella tavalla”, sanoo Ville Tietäväinen. 
 
Myös Maija Tammelle palkinto on merkityksellinen.  
 
“Aina kun tekee jotain mihinkään yksittäiseen kategoriaan kuulumatonta, jää elämään pieni epäilys siitä, mentiinkö metsään vai luotiinko uusi polku eri alueiden ja alojen välille. On huojentavaa huomata onnistuneensa”, Tammi toteaa. 
 
Hänelle Immortal on ollut osa laajempaa teoskokonaisuutta. “Teoksissani kuolevaisuuden ja kuolemattomuuden teemat näyttävät toistuvan liki pakkomielteisellä tavalla. Ei näytä siltä että olisin pääsemässä aiheista eroon.” 
 
Tietäväinen viimeistelee parhaillaan ensi syksynä julkaistavaa sarjakuvakirjaa Harvennus, jonka käsikirjoituksen on tehnyt elokuvakäsikirjoittaja Iiro Küttner. Se tuo päivänvaloon toisen totuuden vedenpaisumuksesta, historian vanhimman valheen ja ihmiskunnan kyvyttömyyden oppia virheistään. 
 
Lisätietoa:

Taiteilijaprofessori Maija Tammi, p. 040 542 4655, [email protected]
www.maijatammi.com

Graafikko Ville Tietäväinen, [email protected]

Lue lisää

valokuvassa pitkulainen polyyppi hydra mustaa taustaa vasten

Kuolemattoman mysteeri kiinnostaa

Taiteilijaprofessori Maija Tammen ja graafikko Ville Tietäväisen taidekirja "Immortal" yhdistää tieteellistä tutkimusta, taidetta ja tarinankerrontaa.

Uutiset
Immortal cover

Uutuusteos Immortal

Maija Tammi ja Ville Tietäväinen ovat luoneet ainutlaatuisen teoksen, jossa yhdistyvät tieteellinen tutkimus, valokuvataide ja tarinankerronta. Immortal tarjoaa lukijalleen hypnoottisen matkan hydratutkija Cornelia Dulacin mieleen.

Aalto ARTS Books
Art as We Don't Know It kansi

Art as We Don’t Know It kutsuu biotaiteen kiehtovaan maailmaan

Art as We Don’t Know It esittelee laajan ja rikkaasti kuvitetun valikoiman taideteoksia biotaiteen alalta.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.