Uutiset

Elina Mäkelä on Kauppakorkeakoulun 16. promootion Merkuriuksen airut

Hän on Kauppakorkeakoulun professorikunnan virkaiältään vanhimpiin kuuluvan professorin, provosti Kristiina Mäkelän tytär.
Kuvassa näkyvät hymyilevät  provosti Kristiina Mäkelä, Merkuriuksen airut Elina Mäkelä ja Ari Mäkelä.
Elina Mäkelä (keskellä) iloitsee valinnastaan Merkuriuksen airueksi yhdessä vanhempiensa, Kristiina ja Ari Mäkelän kanssa. Kuva: Aalto-yliopisto / Roope Kiviranta

Vastavalmistunut kauppatieteiden maisteri ja tuore Kauppakorkeakoulun alumni Elina Mäkelä on Kauppakorkeakoulun toukokuussa 2022 järjestettävän promootion Merkuriuksen airut. Nimitys vahvistui maaliskuun 6. päivänä pidetyssä Merkuriuksen airuen pyyntötilaisuudessa.

Elina Mäkelä odottaa innokkaasti promootiota ja sen hienoja perinteitä.

”Promootio on akateemisten juhlien helmi. Se on perinteikäs, juhlava ja arvokas, ja kansainvälisesti yhä harvinaisempi tapahtuma. Minulle on suuri ilo ja kunnia, että tulin pyydetyksi Merkuriuksen airueksi ja että pääsen kokemaan ensimmäisen promootioni aidolta aitiopaikalta”, hän sanoo.

Merkuriuksen airuella on promootiossa moninaisia tehtäviä aina lehvänsitomisen opastamisesta puheeseen, jonka hän pitää promootiojuhlallisuuksien kolmantena päivänä gratistan silliksellä.

Elina Mäkelä perehdytetään tehtäviinsä kevään aikana, ja hän aikoo valmistautua niihin myös tutustumalla aikaisempien promootioiden kuvamateriaaleihin ja osallistumalla tanssiharjoituksiin.

”Aion myös hankkia hyvät, kompastelua ehkäisevät kengät”, tuore Merkuriuksen airut hymyilee.

Valoisuutta, kielitaitoa ja organisointikykyä

Sekä itse promootiossa että siihen valmistautumisessa noudatetaan pitkäaikaisia perinteitä. Merkuriuksen airuen rooliin valitaan professorikunnan virkaiältään vanhimpiin kuuluvan professorin lapsi, ja tällä kertaa Merkuriuksen airueksi pyydettiin Aalto-yliopiston provostin ja Kauppakorkeakoulun kansainvälisen liiketoiminnan professorin Kristiina Mäkelän tytärtä Elina Mäkelää. Näin ollen Merkuriuksen airuen pyyntötilaisuus pidettiin Elina Mäkelän vanhempien Kristiina ja Ari Mäkelän luona.

Matti Keloharju pitää Merkuriuksen airuen pyyntöpuhetta, ja tilaisuuden yleisö kuuntelee puhetta kiinnostuneena.
Promoottori Matti Keloharju (oikealla) kertoi puheessaan muun muassa niistä ominaisuuksista, joita Merkuriuksen airuelta edellytetään. Hänen vieressään promootion yliairut Matti Sarvimäki. Kuva: Aalto-yliopisto / Roope Kiviranta

Promoottori Matti Keloharju piti tilaisuudessa arvokkaan, mutta samalla viihdyttävän puheen, jossa hän pyysi saada kutsua Elina Mäkelän Kauppakorkeakoulun 16. promootion Merkuriuksen airueksi. Puheessaan Matti Keloharju kertoi Merkuriuksen airuen nimen alkuperästä ja niistä ominaisuuksista, joita Merkuriuksen airuelta edellytetään. 

”Merkuriuksen airuelta luonnollisesti edellytetään tehtävään soveltuvaa koulutusta, ja hänellä tulee myös olla sellaisia hyveitä, kuten valoisuus ja runollisuus, ja kykyä viestiä näitä hyveitä promovendeille ja heidän seuralaisilleen. Merkuriuksen airuen tehtävät edellyttävät paitsi sorminäppäryyttä ja taiteellista silmää, myös kielitaitoa ja kykyä kommunikoida eri ikäisten ja eri kansallisuuksia edustavien promovendien kanssa. Tässä kaikessa ovat suureksi eduksi mitä moninaisimmissa tehtävissä kouliutuneet organisointi- ja kommunikaatiokyvyt sekä kansainvälisyys, ja muun muassa juuri näitä ominaisuuksia Elina Mäkelällä on.”

Esiintymistaitoa ja turnauskestävyyttä

Omassa vastauspuheessaan Kristiina Mäkelä muisteli omaa pitkää promootiouraansa ja totesi olevansa kevään 2022 promootiossa uransa huipulla Merkuriuksen airuen vanhempana. Hän kiitti perhettään kohtaan osoitetusta kunniasta ja antoi myöntävän vastauksen pyyntöön sallia tyttärensä Elinan toimia Merkuriuksen airuena.

”Olen vakuuttunut siitä, että tehtävään vaadittavat kriittiset menestystekijät ja tyttäreni ominaisuudet kohtaavat luontevasti toisensa”, Kristiina Mäkelä sanoi.

”Esiintymisvalmiuksien ja kielitaidon osalta Elina on saanut erinomaiset geenit, ja Kauppakorkeakoulun opiskelijaelämä on antanut sen yleisen turnauskestävyyden, jota promootiossa tarvitaan.”

Pyyntötilaisuuden ohjelmaan sisältyi lisäksi kaksi KYLin kvartetin esittämää komeaa serenadia sekä kahvihetki Mäkelän perheen kauniin kodin pitkän pöydän ympärillä.  

Kuvassa näkyy KYLin kvartetti laulamassa serenaria juhlayleisölle.
KYLin kvartetti esitti tilaisuudessa muun muassa G.A. Härtelin serenadin Sua tervehdin. Kuva: Aalto-yliopisto / Roope Kiviranta

Kauppakorkeakoulun promootio 2022

Kauppakorkeakoulun 16. promootiota juhlittiin 12.–14.5.2022.

Lue lisää Kauppakorkeakoulun kevään 2022 promootiosta
Act of Conferment
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Dean's Impact Award, School of Business
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Dekaani palkitsee Kauppakorkeakoulun opiskelijoita myös muista kuin erinomaisista arvosanoista

Uudella Dean’s Impact Award -palkinnolla halutaan osoittaa arvostusta esimerkiksi kestävän kehityksen tai Aallon arvojen mukaisen toiminnan edistämiselle.
Lennart Engels, Karolin Kull, Ágnes László, Julia Postrzech and Valenti Soler won the Habitare Design competition 2023.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin ja nykymuotoilun opiskelijatiimi voitti Habitare-suunnittelukilpailun 2023

Habitare-suunnittelukilpailu on tarkoitettu taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoille Suomessa. Tämän vuoden teemana kilpailussa oli ”Yhteisöllisyyden työkalut”. Teeman tarkoituksena oli rohkaista kilpailijoita muotoilemaan ja toteuttamaan uudenlaisia tapoja edistää yhdessäoloa ja vuorovaikutusta ihmisen mittakaavassa tai laajemminkin
People attending the Wellbeing Fair at Aalto's Wellbeing Week
Yliopisto Julkaistu:

Oasis mukana Aalto Wellbeing Weekillä

Oasis of Radical Wellbeing -hanke on mukana Wellbeing Weekillä 2.-6.10.
Girl looking to the side with forest in background
Palkinnot ja tunnustukset, Yliopisto Julkaistu:

Seitsemän ELO:n elokuvaa ehdolla Rakkautta&Anarkiaa -festivaalilla 2023

Festivaalin esiraati on valinnut tänä vuonna R&A Shorts -kilpailuun yhteensä 33 elokuvaa, joista seitsemän on Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitos ELO:lta.