Uutiset

Elina Mäkelä on Kauppakorkeakoulun 16. promootion Merkuriuksen airut

Hän on Kauppakorkeakoulun professorikunnan virkaiältään vanhimpiin kuuluvan professorin, provosti Kristiina Mäkelän tytär.
Kuvassa näkyvät hymyilevät  provosti Kristiina Mäkelä, Merkuriuksen airut Elina Mäkelä ja Ari Mäkelä.
Elina Mäkelä (keskellä) iloitsee valinnastaan Merkuriuksen airueksi yhdessä vanhempiensa, Kristiina ja Ari Mäkelän kanssa. Kuva: Aalto-yliopisto / Roope Kiviranta

Vastavalmistunut kauppatieteiden maisteri ja tuore Kauppakorkeakoulun alumni Elina Mäkelä on Kauppakorkeakoulun toukokuussa 2022 järjestettävän promootion Merkuriuksen airut. Nimitys vahvistui maaliskuun 6. päivänä pidetyssä Merkuriuksen airuen pyyntötilaisuudessa.

Elina Mäkelä odottaa innokkaasti promootiota ja sen hienoja perinteitä.

”Promootio on akateemisten juhlien helmi. Se on perinteikäs, juhlava ja arvokas, ja kansainvälisesti yhä harvinaisempi tapahtuma. Minulle on suuri ilo ja kunnia, että tulin pyydetyksi Merkuriuksen airueksi ja että pääsen kokemaan ensimmäisen promootioni aidolta aitiopaikalta”, hän sanoo.

Merkuriuksen airuella on promootiossa moninaisia tehtäviä aina lehvänsitomisen opastamisesta puheeseen, jonka hän pitää promootiojuhlallisuuksien kolmantena päivänä gratistan silliksellä.

Elina Mäkelä perehdytetään tehtäviinsä kevään aikana, ja hän aikoo valmistautua niihin myös tutustumalla aikaisempien promootioiden kuvamateriaaleihin ja osallistumalla tanssiharjoituksiin.

”Aion myös hankkia hyvät, kompastelua ehkäisevät kengät”, tuore Merkuriuksen airut hymyilee.

Valoisuutta, kielitaitoa ja organisointikykyä

Sekä itse promootiossa että siihen valmistautumisessa noudatetaan pitkäaikaisia perinteitä. Merkuriuksen airuen rooliin valitaan professorikunnan virkaiältään vanhimpiin kuuluvan professorin lapsi, ja tällä kertaa Merkuriuksen airueksi pyydettiin Aalto-yliopiston provostin ja Kauppakorkeakoulun kansainvälisen liiketoiminnan professorin Kristiina Mäkelän tytärtä Elina Mäkelää. Näin ollen Merkuriuksen airuen pyyntötilaisuus pidettiin Elina Mäkelän vanhempien Kristiina ja Ari Mäkelän luona.

Matti Keloharju pitää Merkuriuksen airuen pyyntöpuhetta, ja tilaisuuden yleisö kuuntelee puhetta kiinnostuneena.
Promoottori Matti Keloharju (oikealla) kertoi puheessaan muun muassa niistä ominaisuuksista, joita Merkuriuksen airuelta edellytetään. Hänen vieressään promootion yliairut Matti Sarvimäki. Kuva: Aalto-yliopisto / Roope Kiviranta

Promoottori Matti Keloharju piti tilaisuudessa arvokkaan, mutta samalla viihdyttävän puheen, jossa hän pyysi saada kutsua Elina Mäkelän Kauppakorkeakoulun 16. promootion Merkuriuksen airueksi. Puheessaan Matti Keloharju kertoi Merkuriuksen airuen nimen alkuperästä ja niistä ominaisuuksista, joita Merkuriuksen airuelta edellytetään. 

”Merkuriuksen airuelta luonnollisesti edellytetään tehtävään soveltuvaa koulutusta, ja hänellä tulee myös olla sellaisia hyveitä, kuten valoisuus ja runollisuus, ja kykyä viestiä näitä hyveitä promovendeille ja heidän seuralaisilleen. Merkuriuksen airuen tehtävät edellyttävät paitsi sorminäppäryyttä ja taiteellista silmää, myös kielitaitoa ja kykyä kommunikoida eri ikäisten ja eri kansallisuuksia edustavien promovendien kanssa. Tässä kaikessa ovat suureksi eduksi mitä moninaisimmissa tehtävissä kouliutuneet organisointi- ja kommunikaatiokyvyt sekä kansainvälisyys, ja muun muassa juuri näitä ominaisuuksia Elina Mäkelällä on.”

Esiintymistaitoa ja turnauskestävyyttä

Omassa vastauspuheessaan Kristiina Mäkelä muisteli omaa pitkää promootiouraansa ja totesi olevansa kevään 2022 promootiossa uransa huipulla Merkuriuksen airuen vanhempana. Hän kiitti perhettään kohtaan osoitetusta kunniasta ja antoi myöntävän vastauksen pyyntöön sallia tyttärensä Elinan toimia Merkuriuksen airuena.

”Olen vakuuttunut siitä, että tehtävään vaadittavat kriittiset menestystekijät ja tyttäreni ominaisuudet kohtaavat luontevasti toisensa”, Kristiina Mäkelä sanoi.

”Esiintymisvalmiuksien ja kielitaidon osalta Elina on saanut erinomaiset geenit, ja Kauppakorkeakoulun opiskelijaelämä on antanut sen yleisen turnauskestävyyden, jota promootiossa tarvitaan.”

Pyyntötilaisuuden ohjelmaan sisältyi lisäksi kaksi KYLin kvartetin esittämää komeaa serenadia sekä kahvihetki Mäkelän perheen kauniin kodin pitkän pöydän ympärillä.  

Kuvassa näkyy KYLin kvartetti laulamassa serenaria juhlayleisölle.
KYLin kvartetti esitti tilaisuudessa muun muassa G.A. Härtelin serenadin Sua tervehdin. Kuva: Aalto-yliopisto / Roope Kiviranta

Kauppakorkeakoulun promootio 2022

Kauppakorkeakoulun 16. promootiota juhlittiin 12.–14.5.2022.

Lue lisää Kauppakorkeakoulun kevään 2022 promootiosta
Act of Conferment
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

.
Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston kesäkoulun hakuaika kesän 2023 kursseille alkaa

Kesäkoulun kurssivalikoimasta 2023 löytyy viisi kandidaattitason kurssia ja kolme maisterivaiheen kurssia, ja ne on suunnattu niin poikkitieteelliselle ja kansaiväliselle osallistujakunnalle.
Utuinen ihmishahmo näyttää kävelevän pois päin, varjo heijastuu vaalealle pinnalle
Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Maisteriopiskelijoiden näyttely Suomen valokuvataiteen museossa

Valokuvataiteen pääaineen maisteriopiskelijoiden MoA in Photography 23 -näyttely on esillä 12. maaliskuuta asti.
Nainen rannalla tuulisella säällä hymyilee, taustalla meri kuohuaa
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Professori Ranja Hautamäki: ”Monimuotoinen kaupunkiluonto on keskeinen tekijä hyvinvoinnin ja hiilinielujen lisäämiseksi”

Maisema-arkkitehtuurin professori ratkoo ilmastonmuutoksen hillintää ja kaupunkiluonnon hiilinieluja koskevia kysymyksiä.
Helsingin Metalliteollisuuden Piiriyhdistyksen hallitus Kauppakorkeakoululla
Yliopisto Julkaistu:

Helsingin Metalliteollisuuden Piiriyhdistys lakkauttaa toimintansa ja lahjoittaa varansa omistajuuteen

Perheyrityksiä edustavat hallitusjäsenet toivovat, että toimintaympäristö olisi pienempienkin yritysten omistajille kannustava.