Uutiset

Aalto-Helsinki palkittiin kultamitalilla iGEM 2020 Giant Jamboree -tapahtumassa

Opiskelijatiimi kehitti ratkaisun haitallisten lääkeainejäämien havaitsemiseen jätevesissä.
Aalto-Helsinki team 2020 photo: Markus Sommers
Aalto-Helsinki 2020 -joukkueen jäsenet vasemmalta oikealle: Tytti Jämsä, Natalia Lindholm, Julia Manninen, Emilia Barannik, Artur Gynter, Marja Rajakenttä, Gustav Åberg, Daria Pająk, Amanda Sandelin ja Carla Coll Costa. Kuva: Markus Sommers

Aalto-Helsinki -joukkue on voittanut kultaa (paras kolmesta mitalikategoriasta) tämän vuoden iGEM Virtual Giant Jamboree -tapahtumassa, joka järjestettiin virtuaalisena 14.-22. marraskuuta 2020. Loppuseremoniassa joukkue nimitettiin myös ehdolle kategorioissa Best Environment Project ja Best Integrated Human Practices.

iGEM (International Genetically Engineered Machine) on vuotuisesti järjestettävä synteettisen biologian kilpailu, jonka järjestää voittoa tavoittelematon iGEM-säätiö. Tänä vuonna 256 joukkuetta ja lähes 5 000 opiskelijaa yliopistoista ympäri maailmaa osallistuivat kilpailuun innovoidakseen ja ratkaistakseen haasteita sairauksista ympäristöongelmiin synteettisen biologian työkalujen avulla. Tämän lisäksi joukkueet edistävät alan kehitystä rekisteröimällä uusia standardoituja DNA-paloja (BioBricks).

Tänä vuonna Aalto-Helsinki -joukkue on työskennellyt suojellakseen ympäristöä jatkuvasti kasvavalta ongelmalta: lääkeainejäämien aiheuttamalta saastumiselta. Tällä hetkellä vedenpuhdistuslaitokset eivät kykene poistamaan lääkeaineita kokonaan jätevedestä. Päätyessään ympäristöön lääkeaineet ovat haitallisia, koska ne säilyvät biologisesti aktiivisina ja voivat häiritä ekosysteemejä. Lisäksi antibiootteihin liittyy uhka antibioottiresistenssin leviämisestä.

Makrolidiantibiootit ovat olleet useiden vuosien ajan Euroopan unionin ympäristölle haitallisten ja vaarallisten aineiden tarkkailulistalla. Onkin todennäköistä, että lähitulevaisuudessa lääkeaineiden pitoisuuksia jätevesissä tullaan säätelemään. Ympäristön kannalta tehokkaiden lääkeaineita poistavien puhdistusmenetelmien löytäminen on kuitenkin haastavaa ja niiden käyttöönotto vaatii runsaasti energiaa sekä kemikaaleja. Tästä syystä prosessin tarkkailu on tärkeää. Nykyiset lääkeaineiden mittausmenetelmät ovat kuitenkin aikaa vieviä, kalliita ja vaativat koulutettua henkilökuntaa.

Aalto-Helsinki -joukkueen ratkaisu ongelmaan on SINISENS – biosensori makrolidiantibioottien havaitsemiseksi ja pitoisuuden määrittämiseksi jätevesistä. SINISENS on optinen, bakteeripohjainen laite, joka soveltuu käytettäväksi paikan päällä jätevedenpuhdistamoilla. Biosensorin toiminta perustuu MphR-transkriptiotekijään ja se tuottaa fluoresenssia vasteena antibiooteille. SINISENS:in avulla jätevedenpuhdistamot voivat seurata lääkeaineiden pitoisuuksia, ja sitä voidaan käyttää apuna poistoprosessin optimoinnissa.

Aalto-Helsinki 2020 -joukkue koostuu kymmenestä Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston opiskelijasta, jotka poikkitieteellisesti omaavat taustoja biotieteistä, bioinformatiikasta, genetiikasta, evoluutiobiologiasta ja fysiikasta. Projekti alkoi helmikuussa 2020 ja jatkui marraskuuhun asti.

Tämä on seitsemäs vuosi, kun Aalto-Helsinki osallistuu iGEM-kilpailuun. Joukkueen kokoonpano vaihtuu vuosittain. Aalto-Helsinki aloittaa pian rekrytoinnin ensi vuoden joukkuetta varten, johon haetaan opiskelijoilta kaikilta eri tieteen aloilta. Seuraava joukkue tulee jälleen kehittämään uusia ratkaisua ajankohtaisiin ongelmiin synteettisen biologian avulla.

iGEM-joukkueet kokoontuvat perinteisesti yhteen syksyisin Bostonissa järjestettävään Giant Jamboree -tapahtumaan esittelemään projektejaan toisilleen ja maailmalle. Poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi tapahtuma järjestettiin tänä vuonna virtuaalisena.

Teksti: Aalto-Helsinki 2020 iGEM -joukkue

Lisää tietoa

Aalto-Helsinki projektin esittelyvideo

Aalto-Helsinki projektin wikisivusto

iGEM 2020 sivusto

Aalto-Helsinki kotisivu

Ota yhteyttä

[email protected]

Lue lisää opinnoista

Kemian tekniikka ratkoo aikamme isoimpia ongelmia

Me Kemian tekniikan korkeakoulussa yhdistämme luonnontieteet ja insinööritieteet ainutlaatuisella tavalla.

CHEM-opiskelijoita haalareissaan.

Tutustu Sähkötekniikan korkeakoulun hakukohteisiin

Sähköä on kaikkialla, eikä yhteiskuntamme toimisi ilman sitä. Sähkötekniikan korkeakoulun opiskelijana pääset etsimään ratkaisuja esimerkiksi kestävään kehitykseen ja ihmisten hyvinvointiin liittyviin kysymyksiin. Hakuaika suomen- ja ruotsinkielisiin kandidaattiohjelmiin on 17.—31.3.2021. Tutustu koulutustarjontaamme alla.

School of Electrical Engineering students discussing around an electrical robot
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Students sitting together on stairs.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Teamwork First-Aid Kit tukee projektikurssien opiskelijoita

Verkkosivusto tarjoaa työkaluja opiskelijatiimien tukemiseen koko projektikurssin ajan.
Camilla Hollanti, photo: Lasse Lecklin.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Camilla Hollanti Suomalaisen Tiedeakatemian uudeksi jäseneksi

Camilla Hollanti johtaa merkittävää algebran ja lukuteorian sovellusten tutkimusryhmää. Hänen tutkimustensa punaisena lankana on soveltaa viestintäsovelluksissa vastaan tulleiden ongelmien käsittelyssä algebran ja lukuteorian tarjoamia menetelmiä. Tutkimusten sovelluskohteena on esimerkiksi turvallinen langaton viestintä ja hajautettu laskenta.
Mikkelin IB-ohjelma 35 vuotta
Yliopisto Julkaistu:

Mikkelin kampuksen alumnit juhlistivat International Business -ohjelman 35-vuotista olemassaoloa

Yli 200 BBA-/BScBA-ohjelman alumnia saapui juhliin Kauppakorkeakoululle Otaniemeen.
Kuvassa Tuli ja Savu -runouslehden ilmettä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden Huiput-palkintoja visuaalisen viestinnän muotoilijoille

Visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijat ja professori palkittiin Vuoden Huiput -gaalassa, jossa juhlittiin parasta suomalaista luovaa suunnittelua.