Uutiset

Aalto-Helsinki palkittiin kultamitalilla iGEM 2020 Giant Jamboree -tapahtumassa

Opiskelijatiimi kehitti ratkaisun haitallisten lääkeainejäämien havaitsemiseen jätevesissä.
Aalto-Helsinki team 2020 photo: Markus Sommers
Aalto-Helsinki 2020 -joukkueen jäsenet vasemmalta oikealle: Tytti Jämsä, Natalia Lindholm, Julia Manninen, Emilia Barannik, Artur Gynter, Marja Rajakenttä, Gustav Åberg, Daria Pająk, Amanda Sandelin ja Carla Coll Costa. Kuva: Markus Sommers

Aalto-Helsinki -joukkue on voittanut kultaa (paras kolmesta mitalikategoriasta) tämän vuoden iGEM Virtual Giant Jamboree -tapahtumassa, joka järjestettiin virtuaalisena 14.-22. marraskuuta 2020. Loppuseremoniassa joukkue nimitettiin myös ehdolle kategorioissa Best Environment Project ja Best Integrated Human Practices.

iGEM (International Genetically Engineered Machine) on vuotuisesti järjestettävä synteettisen biologian kilpailu, jonka järjestää voittoa tavoittelematon iGEM-säätiö. Tänä vuonna 256 joukkuetta ja lähes 5 000 opiskelijaa yliopistoista ympäri maailmaa osallistuivat kilpailuun innovoidakseen ja ratkaistakseen haasteita sairauksista ympäristöongelmiin synteettisen biologian työkalujen avulla. Tämän lisäksi joukkueet edistävät alan kehitystä rekisteröimällä uusia standardoituja DNA-paloja (BioBricks).

Tänä vuonna Aalto-Helsinki -joukkue on työskennellyt suojellakseen ympäristöä jatkuvasti kasvavalta ongelmalta: lääkeainejäämien aiheuttamalta saastumiselta. Tällä hetkellä vedenpuhdistuslaitokset eivät kykene poistamaan lääkeaineita kokonaan jätevedestä. Päätyessään ympäristöön lääkeaineet ovat haitallisia, koska ne säilyvät biologisesti aktiivisina ja voivat häiritä ekosysteemejä. Lisäksi antibiootteihin liittyy uhka antibioottiresistenssin leviämisestä.

Makrolidiantibiootit ovat olleet useiden vuosien ajan Euroopan unionin ympäristölle haitallisten ja vaarallisten aineiden tarkkailulistalla. Onkin todennäköistä, että lähitulevaisuudessa lääkeaineiden pitoisuuksia jätevesissä tullaan säätelemään. Ympäristön kannalta tehokkaiden lääkeaineita poistavien puhdistusmenetelmien löytäminen on kuitenkin haastavaa ja niiden käyttöönotto vaatii runsaasti energiaa sekä kemikaaleja. Tästä syystä prosessin tarkkailu on tärkeää. Nykyiset lääkeaineiden mittausmenetelmät ovat kuitenkin aikaa vieviä, kalliita ja vaativat koulutettua henkilökuntaa.

Aalto-Helsinki -joukkueen ratkaisu ongelmaan on SINISENS – biosensori makrolidiantibioottien havaitsemiseksi ja pitoisuuden määrittämiseksi jätevesistä. SINISENS on optinen, bakteeripohjainen laite, joka soveltuu käytettäväksi paikan päällä jätevedenpuhdistamoilla. Biosensorin toiminta perustuu MphR-transkriptiotekijään ja se tuottaa fluoresenssia vasteena antibiooteille. SINISENS:in avulla jätevedenpuhdistamot voivat seurata lääkeaineiden pitoisuuksia, ja sitä voidaan käyttää apuna poistoprosessin optimoinnissa.

Aalto-Helsinki 2020 -joukkue koostuu kymmenestä Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston opiskelijasta, jotka poikkitieteellisesti omaavat taustoja biotieteistä, bioinformatiikasta, genetiikasta, evoluutiobiologiasta ja fysiikasta. Projekti alkoi helmikuussa 2020 ja jatkui marraskuuhun asti.

Tämä on seitsemäs vuosi, kun Aalto-Helsinki osallistuu iGEM-kilpailuun. Joukkueen kokoonpano vaihtuu vuosittain. Aalto-Helsinki aloittaa pian rekrytoinnin ensi vuoden joukkuetta varten, johon haetaan opiskelijoilta kaikilta eri tieteen aloilta. Seuraava joukkue tulee jälleen kehittämään uusia ratkaisua ajankohtaisiin ongelmiin synteettisen biologian avulla.

iGEM-joukkueet kokoontuvat perinteisesti yhteen syksyisin Bostonissa järjestettävään Giant Jamboree -tapahtumaan esittelemään projektejaan toisilleen ja maailmalle. Poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi tapahtuma järjestettiin tänä vuonna virtuaalisena.

Teksti: Aalto-Helsinki 2020 iGEM -joukkue

Lisää tietoa

Aalto-Helsinki projektin esittelyvideo

Aalto-Helsinki projektin wikisivusto

iGEM 2020 sivusto

Aalto-Helsinki kotisivu

Ota yhteyttä

[email protected]

Lue lisää opinnoista

Kemian tekniikka ratkoo aikamme isoimpia ongelmia

Me Kemian tekniikan korkeakoulussa yhdistämme luonnontieteet ja insinööritieteet ainutlaatuisella tavalla.

CHEM-opiskelijoita haalareissaan.

Tutustu Sähkötekniikan korkeakoulun hakukohteisiin

Sähköä on kaikkialla, eikä yhteiskuntamme toimisi ilman sitä. Sähkötekniikan korkeakoulun opiskelijana pääset etsimään ratkaisuja esimerkiksi kestävään kehitykseen ja ihmisten hyvinvointiin liittyviin kysymyksiin. Hakuaika suomen- ja ruotsinkielisiin kandidaattiohjelmiin on 17.—31.3.2021. Tutustu koulutustarjontaamme alla.

School of Electrical Engineering students discussing around an electrical robot
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Ahomansikka
Kampus Julkaistu:

Ihmisten, kasvien ja pölyttäjien kampus

Aalto-yliopiston kampusluontoa hoidetaan monimuotoisuus ja luontotyyppien ominaislajisto huomioiden.
Kuvassa näkyvät Kauppakorkeakoulun opiskelijat Liina Röyskö ja Kerttu Lammi koulun pääovien edustalla.
Opinnot Julkaistu:

Tekoälyn fiksua käyttöä opettava verkkokurssi lisäisi opiskelun tasa-arvoa

Tekoäly on tullut jäädäkseen ja sen osaava ja tehokas hyödyntäminen auttaisi sekä opinnoissa että työnhaussa, sanovat Kauppakorkeakoulun opiskelijat.
Två studentar på Aalto-universitetets campus
Opinnot Julkaistu:

2 027 uutta opiskelijaa hyväksyttiin Aalto-yliopistoon

Kaiken kaikkiaan 13 500 haki opiskelupaikkaa Aallosta kevään 2024 toisessa yhteishaussa
Syksyinen kampusalue
Opinnot Julkaistu:

Syksyn 2024 avoimen yliopiston kurssit on nyt julkaistu

Syksyn kurssien ilmoittautuminen alkaa aikaisintaan elokuussa.