ERC Advanced Grant -rahoitus
Olli Ikkala
Projekti: Life-Inspired Soft Matter
Kesto: 2024–2029
Tämä on Olli Ikkalan kolmas Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoitus. Hankkeessa tutkitaan luonnon inspiroimia materiaaleja, joilla on yhä enemmän elävien systeemien ominaisuuksia. Elävien systeemien tilaa ohjaa takaisinkytkentä eli homeostaasi ja tässä projektissa kehitetään materiaaleja, jotka saatetaan ulkoisilla ärsykkeillä pois tasapainotilasta.
Maarit Karppinen
Projekti: Unique ALD/MLD-Enabled Material Functions
Kesto: 2023–2028
Maarit Karppisen tutkimushankkeessa kehitetään uusia materiaaleja yhdistämällä epäorgaanisia ja orgaanisia komponentteja atomi- ja molekyylitason tarkkuudella. Tavoitteena eri tekniikoita hyödyntäen kehittää paitsi ainutlaatuisia uusia hybridimateriaaleja, myös sellaisia materiaalien toiminnallisuuksia, joista tutkijat eivät ole aiemmin osanneet edes uneksia.
Vili Lehdonvirta
Projekti: The Geopolitics of Cloud Computing: How State-Firm Interactions Shape the Geography of Computation to Produce Digital Sovereignty and Dependence
Kesto: 2024–2029
Peter Liljeroth
Projekti: Artificial Designer Materials
Kesto: 2018–2024
Peter Liljeroth tutkii ja luo uusia keinotekoisia materiaaleja, joita ei esiinny luonnossa ja joita ei ole saatu aikaan laboratorio-olosuhteissa. Materiaaleilla on kiinnostavia ja tutkimattomia sähköisiä ominaisuuksia ja niitä voidaan rakentaa ja muokata atomi kerrallaan tunnelointimikroskoopilla tai molekyylien itsejärjestäytymisen avulla.
Mikko Möttönen
Projekti: New superconducting quantum-electric device concept utilizing increased anharmonicity, simple structure, and insensitivity to charge and flux noise
Kesto: 2022–2027
Professori Mikko Möttösen ERC Advanced Grant -projektissa ConceptQ kehitetään uutta kubittia, jonka avulla saadaan aikaan aiempaa tarkempia kvanttioperaatioita, esimerkiksi laskentaa kvanttitietokoneissa. Lisäksi hankkeessa kehitetään millikelvinin lämpötilassa eli äärimmäisen lähellä absoluuttista nollapistettä toimivaa elektroniikkaa. Tämä ERC AdG-projekti jo viides Möttösen tutkimusrahoitus Euroopan tutkimusneuvostolta.
Henkilöprofiili Mikko MöttönenUutinen: Kvanttitietokoneen kubitti voi harhautua myös muuksi kuin nollaksi tai ykköseksi – Mikko Möttönen tiimeineen aikoo suitsia kubittien virheitä
Antti Oulasvirta
Projekti: Artificial User
Kesto: 2024–2029
Oulasvirta tutkii ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutusta ja tekee laskennallisia malleja ihmisten käyttäytymisestä. Näillä malleilla voi esimerkiksi ennustaa, miten helppoa jollekin on mobiililaitteen käyttäminen, mutta myös selittää käyttäytymistä, miksi esimerkiksi jotkut kokevat tekoälyavusteisen tekstinsyötön hankalaksi ja toiset eivät. Käyttäytymisen mallinnus on ottanut suuren harppauksen viimeisen kymmenen vuoden aikana, kun koneoppimisessa on tapahtunut merkittäviä edistysaskelia.
Henkilöprofiili Antti Oulasvirta
Uutinen: Tutkijat selvittävät, miten tekoäly saadaan ymmärtämään ihmistä paremmin
Mika Sillanpää
Project: Probing the limits of quantum mechanics and gravity with micromechanical oscillators (GUANTUM)
Duration: 2021–2026
Tutkijat ratkovat sata vuotta vanhaa fysiikan arvoitusta pienten kultapallojen ja äärimmäisen matalien lämpötilojen avulla.
GUANTUM-hankkeessa tutkijat tuovat herkkinä värähtelijöinä toimivat, halkaisijaltaan puolen millimetrin kokoiset ja milligramman painoiset kultapallot kvanttimekaaniseen tilaan. Se on äärimmäisen suljettu järjestelmä, jossa ilmiöt voivat olla arkikäsityksen vastaisia. Samalla he havainnoivat erittäin heikkoa painovoimaa, joka saa kultapallot vetämään toisiaan puoleensa.
Henkilöprofiili Mika SillanpääUutinen: Fyysikko Mika A. Sillanpää sai jo kolmannen EU:n miljoonarahoituksen – uusi tutkimushanke sovittaa yhteen kvanttimekaniikkaa ja yleistä suhteellisuusteoriaa
Zhipei Sun
Projekti: Atomically-engineered nonlinear photonics with two-dimensional layered superlattices
Kesto: 2019–2024
Professori Zhipei Sunin tavoitteena on luoda täysin uusia rakennuspalikoita seuraavan sukupolven fotoniikan ja optoelektroniikan käyttöön. Fotoniikan sovellukset ovat läsnä kaikkialla jokapäiväisessä elämässämme. Niitä ovat esimerkiksi matkapuhelinten ja televisioiden näytöt, digikameroiden valoilmaisimet ja videonauhurit. Toinen fotoniikan merkittävä sovellus on optinen televiestintä.
- ERC-PoC: Pre-commercialization of new generation Atomic-layer-deposited Lasers for future green high-performance data centers, 2022-2024
Henkilöprofiili Zhipei SunUutinen: Aalto-yliopistolle yli 6 miljoonan euron EU-rahoitus