Tutkimus ja taide

ERC Advanced Grant -rahoitus

Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) myöntää rahoitusta huippututkijoille korkeatasoiseen ja uraauurtavaan tutkimukseen. Tieteellinen huippuosaaminen on ainoa kriteeri, jonka perusteella ERC:n kärkitutkimusapurahoja myönnetään. ERC Advanced Grant -rahoituksen saaneet tutkijat ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana saavuttaneet hyvin merkittäviä tutkimustuloksia.
Professori Kari Astala

Kari Astala

Projekti: Developing new mathematical methods for currently unsolvable problems led (QUAMAP)
Kesto: 2019–2024

Professori Kari Astalan hankkeessa tutkitaan matemaattisia menetelmiä ja malleja, joita voidaan käyttää muun muassa tilastollisessa fysiikassa ja materiaalitieteissä. Esimerkiksi kristallikiteiden ominaisuuksia ymmärretään paremmin tutkimalla satunnaisia pintoja ja niiden geometriaa. Pitkälle menevää matemaattista teoriaa tarvitaan myös uudenlaisessa tietokonetomografiassa eli viipalekuvauksessa, jossa käytetään röntgensäteiden sijaan sähköisiä pintavirtoja. Uudet menetelmät voivat myös mahdollistaa rakenteen, jota ei voi pinnalta mitata. Seurauksena voi olla näkymättömyysverho, näkymättömyysviitan kaltainen uusi materiaali.

Henkilöprofiili Kari Astala

Uutinen: Aalto-yliopistolle yli 6 miljoonan euron EU-rahoitus

 

Pertti Hakonen, kuva: Mortti Saarnia

Pertti Hakonen

Projekti: Quantum devices in topological matter: carbon nanotubes, graphene, and novel superfluids
Kesto: 2016–2021

Henkilöprofiili Pertti Hakonen

 

Olli Ikkala

Olli Ikkala

Projekti: Field driven materials for functions, dissipation, and mimicking Pavlovian adaptation
Kesto: 2017–2022

Olli Ikkalan hanke keskittyy uudenlaisten monifunktionaalisten materiaalien tutkimukseen.  Ikkalan laajempi tutkimuskehys liittyy biomimetiikkaan, jossa tutkitaan miten ja miksi luonto rakentaa systeemejä ja materiaaleja, joilla on ainutlaatuisia ominaisuuksia.

Henkilöprofiili Olli Ikkala 

Uutinen: Lähes 5 miljoonaa euroa biomimetiikan ja kvanttiteknologian pioneeritutkimukseen

 

Peter Liljeroth

Peter Liljeroth

Projekti: Artificial Designer Materials
Kesto: 2018–2023

Peter Liljeroth tutkii ja luo uusia keinotekoisia materiaaleja, joita ei esiinny luonnossa ja joita ei ole saatu aikaan laboratorio-olosuhteissa. Materiaaleilla on kiinnostavia ja tutkimattomia sähköisiä ominaisuuksia ja niitä voidaan rakentaa ja muokata atomi kerrallaan tunnelointimikroskoopilla tai molekyylien itsejärjestäytymisen avulla.

Henkilöprofiili Peter Liljeroth

Uutinen: Peter Liljeroth ja Orlando Rojas saivat yhteensä lähes viiden miljoonan rahoituksen kokeilevaan perustutkimukseensa

Professor Jukka Pekola stood in a hallway smiling at the camera

Jukka Pekola

Projekti: Superconducting quantum heat engines and refrigerators
Kesto: 2017–2022

Jukka Pekola sai rahoituksen kvanttilämpökoneiden ja -jäähdyttimien kehittämiseen ja kvanttisysteemien termodynamiikan tutkimukseen. Pekola on tutkinut jo parikymmentä vuotta suprajohtavissa nanorakenteissa tapahtuvaa lämmönsiirtoa. Tässä tutkimuksessa pyrimme rakentamaan kvanttilämpökoneen tai -jäähdyttimen sekä selvittämään, onko sen hyötysuhdetta ja tehoa mahdollista parantaa hallitusti kvantti-ilmiöiden avulla. Samalla saamme tietoa termodynaamisista ilmiöistä aidoissa kvanttisysteemeissä.

Henkilöprofiili Jukka Pekola

Uutinen: Lähes 5 miljoonaa euroa biomimetiikan ja kvanttiteknologian pioneeritutkimukseen

Prof. Orlando Rojas

Orlando Rojas

Projekti: Bioproducts Engineered from Lignocelluloses: from plants and upcycling to next generation materials
Kesto: 2018–2023

Orlando Rojas aikoo kehittää uuden sukupolven suprakolloidisia järjestelmiä. Hänen lopullinen tavoitteensa on suunnitella ja kehittää tulevaisuuden materiaaleja, jotka perustuvat kasveista ja lignoselluloosajätteestä peräisin olevan selluloosan ja ligniinin mikro- ja nanohiukkasiin.

Henkilöprofiili Orlando RojasUutinen: Peter Liljeroth ja Orlando Rojas saivat yhteensä lähes viiden miljoonan rahoituksen kokeilevaan perustutkimukseensa

Professor Mika Sillanpää

Mika Sillanpää

Project: Probing the limits of quantum mechanics and gravity with micromechanical oscillators (GUANTUM) 
Duration: 2021–2026

Tutkijat ratkovat sata vuotta vanhaa fysiikan arvoitusta pienten kultapallojen ja äärimmäisen matalien lämpötilojen avulla.

GUANTUM-hankkeessa tutkijat tuovat herkkinä värähtelijöinä toimivat, halkaisijaltaan puolen millimetrin kokoiset ja milligramman painoiset kultapallot kvanttimekaaniseen tilaan. Se on äärimmäisen suljettu järjestelmä, jossa ilmiöt voivat olla arkikäsityksen vastaisia. Samalla he havainnoivat erittäin heikkoa painovoimaa, joka saa kultapallot vetämään toisiaan puoleensa.

Henkilöprofiili Mika SillanpääUutinen: Fyysikko Mika A. Sillanpää sai jo kolmannen EU:n miljoonarahoituksen – uusi tutkimushanke sovittaa yhteen kvanttimekaniikkaa ja yleistä suhteellisuusteoriaa

professor zhipei sun portrait. image anni hanen-kajander / aalto university

Zhipei Sun

Projekti: Atomically-engineered nonlinear photonics with two-dimensional layered superlattices
Kesto: 2019–2024

Professori Zhipei Sunin tavoitteena on luoda täysin uusia rakennuspalikoita seuraavan sukupolven fotoniikan ja optoelektroniikan käyttöön. Fotoniikan sovellukset ovat läsnä kaikkialla jokapäiväisessä elämässämme. Niitä ovat esimerkiksi matkapuhelinten ja televisioiden näytöt, digikameroiden valoilmaisimet ja videonauhurit. Toinen fotoniikan merkittävä sovellus on optinen televiestintä.

Henkilöprofiili Zhipei SunUutinen: Aalto-yliopistolle yli 6 miljoonan euron EU-rahoitus

Grigory Volovik

Grigory Volovik

Projekti: From Topological Matter to Relativistic Quantum Vacuum
Kesto: 2016–2021

Projektissa Grigory Volovi tutkii ja yrittää ymmärtää tyhjiön rakennetta entistä paremmin ja tältä pohjalta käsitellä fysiikan tärkeimpiä ratkaisemattomia ongelmia, kuten kosmologisen vakion ongelmaa (miksi mitattu tyhjiöenergia on 120 suuruusluokkaa pienempi kuin arviot nollapisteen liikkeestä) ja hierarkiaongelmaa (miksi tunnettujen hiukkasten massat ovat hiukkasfysiikan standardimallissa paljon pienempiä kuin Planckin energia).

Henkilöprofiili Grigory VolovikUutinen: ERC Advanced Grant Grigori Volovikille

See also other European Research Council (ERC) fundings

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu