Sähkötekniikan ja automaation laitos

Autonomiset järjestelmät

Ryhmässä tutkitaan etenkin autonomisia järjestelmiä sekä metsä- ja maatalouden puoliautonomisia raskaita työkoneita. Tärkeitä tutkimuskohteita ovat myös konfiguroitavat verkottuneen automaation sulautetut ohjelmistoalustat ja liikkuvien koneiden käyttöliittymät.
Autonomiset järjestelmät tutkimusryhmä

Tutkimuksessa puunkorjaajille on kehitetty havainnointijärjestelmä, joka kykenee metsän samanaikaiseen paikantamiseen ja kartoitukseen eli kartoittamaan puut ja paikantamaan työkoneen. Puiden kartoitukseen on kehitetty konenäkö- ja laserkeilausmenetelmiä. Konenäköä on myös käytetty tukin pituuden ja halkaisijan mittaamiseen. Stereonäöllä ja kuvasekvenssianalyysilla eli liikenäöllä on merkittävä asema tässä kehityksessä.

Metsäkoneiden robotisoinnissa on tutkittu muun muassa kasvamaan jätettävien nuorten puiden ja kaadettavien muiden puiden tunnistamista konenäöllä ja laserkeilauksella. Tämän tueksi on tutkittu konenäköjärjestelmiä, laserkeilauslaitteistoja sekä metsäkoneen puomin mittauksia ja automaattista ohjausta. Kehitysvaiheita on testattu oikeilla koneilla.

Maataloustraktoreiden ja työkoneyhdistelmien osalta on toteutettu useita ISOBUS-järjestelmään (ISO 11783) kuuluvien ohjausjärjestelmien prototyyppejä, joiden avulla on tutkittu ja esitelty GPS-pohjaista täsmäviljelyä ja puoliautomaattista koneen ohjausta. Lisäksi on kehitetty reittisuunnittelua, automaattista navigointia ja malliprediktiiviseen säätöön perustuvaa reitin seurantaa. Peltotöiden suunnitelmia koskevien dokumenttien siirtoa viljelysuunnitteluohjelmistojen ja pellolla olevien koneiden välillä on kehitetty ja testattu.

Opiskelijaprojekteissa on rakennettu useita pieniä maatalouden peltorobotteja, jotka ovat osallistuneet Field Robot Event -robottikilpailuun. Täyden mittakaavan maatalouden peltorobottia käytetään tutkimaan ajonaikaista reittisuunnittelua.

Tutkimusryhmää johtaa professori Arto Visala

Projektit

Ryhmän jäsenet

Viimeisimmät julkaisut

Radar – CubeSat Transionospheric HF Propagation Observations: Suomi 100 Satellite and EISCAT HF Facility

Esa Kallio, Antti Kero, Ari-Matti Harri, Antti Kestilä, Anita Aikio, Mathias Fontell, Riku Järvinen, Kirsti Kauristie, Olli Knuuttila, Petri Koskimaa, Jauaries Loyala, Juha Lukkari, Amin Modabberian, Joonas Niittyniemi, Jouni Rynö, Heikki Vanhamäki, Erik Varberg 2022 Radio Science

Model predictive control for a multiple injection combustion model

Hoang Nguyen Khac, Amin Modabberian, Xiaoguo Storm, Kai Zenger, Jari Hyvönen 2021 Open Engineering

Full-scale measurement of ship performance and ice loads in Antarctic floe ice fields

Fang Li, Muhammad Bilal Khawar, Andrei Sandru, Liangliang Lu, Mikko Suominen, Pentti Kujala 2021 Proceedings of the 26th International Conference on Port and Ocean Engineering under Arctic Conditions, POAC 2021

Cashew Trees Detection And Yield Analysis Using UAV-Based Map

Sadouanouan Malo, Thierry Roger Bayala, Issouf Ouattara, Arto Visala 2021 2021 16th Iberian Conference on Information Systems and Technologies (CISTI)

Puu- ja savipohjaisten rakennusmateriaalien ominaisuuksia ja sisäilmaemissioiden on-line havaintoja

Mirja Salkinoja-Salonen, Salla Venäläinen, Timo Hokkanen, Vesa T. Korhonen, Arto Visala, Panu Harmo, Juha Vinha 2021 Rakennusfysiikka 2021 (26.-28.10.2021, Tampere) : uusimmat tutkimustulokset ja hyvät käytännön ratkaisut. Vol. 1

Shipborne sea-ice field mapping using a LiDAR

Andrei Sandru, Arto Visala, Pentti Kujala 2021 2021 IEEE/RSJ INTERNATIONAL CONFERENCE ON INTELLIGENT ROBOTS AND SYSTEMS (IROS)

Model-based on-board post-injection control development for marine diesel engine

Xiaoguo Storm, Hoang Khac Nguyen, Amin Modabberian, Kai Zenger, Jari Hyvönen 2021 Open Engineering

Modeling the end-use performance of alternative fuels in light-duty vehicles

Yuri Kroyan, Michal Wojcieszyk, Ossi Kaario, Martti Larmi, Kai Zenger 2020 Energy

Operational Profile Based Optimization Method for Maritime Diesel Engines

Hoang Nguyen Khac, Kai Zenger, Xiaoguo Storm, Jari Hyvönen 2020 Energies

Simulation Environment for Analysis and Controller Design of Diesel Engines

Hoang Nguyen Khac, Amin Modabberian, Kai Zenger, Xiaoguo Storm, Jari Hyvönen 2020 IFAC-PapersOnLine
More information on our research in the Research database.
Research database
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu