Geoinformatiikka

Luonnonvarojen epätasainen jakautuminen, turvallisuus- ja ilmastokysymykset, kaupungistuminen, kasvava energiantarve ja muut globaalit haasteet sisältävät huomattavan spatiaalisen näkökulman. Tehtävämme on vastata näihin maailmanlaajuisiin haasteisiin kehittämällä geoinformatiikan menetelmiä. Koulutamme myös uusia geoinformatiikan asiantuntijoita keräämään, järjestämään ja tarkastelemaan paikkatietoa eri sovelluksia varten.
Tutkimusalueet
Tutkimusalueitamme ovat digitaalinen fotogrammetria ja laserkeilaus, geodesia, geoinformaatioteknologia ja kaukokartoitus. Tutustu myös tarjoamaamme opetukseen.
Fotogrammetria, laserkeilaus ja muut 3D-mittaustekniikat mahdollistavat ympäristömme 3D-mallinnuksen, muutosten seurannan jarealististen virtuaalitodellisuuksien toteuttamisen pistepilvien ja mittatarkkojen valokuvien avulla.
Tutkimuksemme keskittyy lähifotogrammetristen menetelmien ja sovellustenkehittämiseen, kuten liikkuvan kartoituksen ratkaisuihin ja 3D-mallinnuksen automatisointiin. Tällä hetkellä tutkimusprojekteihimme kuuluvat muun muassa Laserkeilauksen huippuyksikkö (2014–2019) ja Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvostonrahoittama Pointcloud-projekti (2015–2021).
Professori: Matti Vaaja
Geodesia on Maan pinnalla tai sen lähellä olevien kappaleiden paikantamista käsittelevä tieteenala. Kohteiden tai suuntaansa etsivän henkilön tarkan sijainnin selvittäminen on haastavaa. Nykyisin suosituinta tekniikkaa edustaa satelliittipaikannus, jossa sijainnin määrittämiseen käytetään muutamien avaruusalalla toimivien valtioiden ylläpitämiä satelliittinavigointijärjestelmiä.
Geodeetit osallistuvat satelliittipaikannukseen luomalla ja ylläpitämällä maakeskisiä koordinaattikehyksiä sekä korkeusjärjestelmiä, joita käytetään maanmittauksessa, kartoituksessa ja navigoinnissa. Oma tutkimuksemme keskittyy seuraamaan muuttuuvaa planeettaamme: sen painovoimakenttää, merenpintaa ja korkeusjärjestelmiä sekä maankuoren liikehdintää.
Professori:Maaria Nordman
Geoinformaatioteknologia on soveltava ala, jossa käytetään tietojenkäsittelytieteen, tietotekniikan ja sovelletun matematiikan teorioita ja menetelmiä. Paikkatietoa mallinnetaan diskreetteinä kohteina tai jatkuvina pintoina, ja se on luonteeltaan moniulotteista. Paikkatieto kuvaa reaalimaailman ilmiöitä, joiden alueelliseen jakautumiseen vaikuttavat monet asiat. Siksi datan ei voida olettaa jakautuneen satunnaisesti vaan siinä ilmenee usein spatiaalista autokorrelaatiota. Tästä syystä standardimenetelmiä, niin tilastollisia kuin laskennallisiakin, tulee kehittää dataan sopiviksi.
Paikkatietoa kerätään, käsitellään, analysoidaan, visualisoidaan ja tallennetaan sille ominaisin tavoin. Tutkimuksemme ja opetuksemme liittyy spatiaalisten algoritmien ja analyysimenetelmien kehittämiseen, spatiaalisen simuloinnin ja tiedonlouhinnan menetelmäkehitykseen, ohjelmistokehitykseen sekä visualisointimenetelmiin.
Tällä hetkellä olemme mukana Suomen Akatemian rahoittamassa konsortiohankkeessa Open Geospatial Information Infrastructure for Research (OGIIR)
Professorit: Kirsi Virrantaus, Henrikki Tenkanen
Kaukokartoitus on Maan tai sen ilmakehän havainnointia ilmasta ja avaruudesta käsin käyttäen esimerkiksi lentokoneisiin tai satelliitteihin kiinnitettyjä mittalaitteita.Kaukokartoitusaineistojen määrä on räjähdysmäisessä kasvussa.Tutkimuksemme keskittyy metsien seurantaan satelliittikuvien avulla. Olemme johtavia asiantuntijoita metsän spektristen ja rakenteellisten ominaisuuksien mittaamisessa ja mallintamisessa. Erikoisalaamme ovat rakenteellisesti monimutkaiset havupuut. Tällä hetkellä tutkimustamme rahoittavat Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) ja Suomen Akatemia.
Lue lisää tutkimuksestamme: aalto.fi/remotesensing.
Professori:Miina Rautiainen
Viimeisimmät julkaisut
Evaluating the Effectiveness of Land-Use Policies in Preventing the Risk of Coastal Flooding : Coastal Regions of Helsinki and Espoo
Hidden becomes clear : Optical remote sensing of vegetation reveals water table dynamics in northern peatlands
3D visualisations for communicative urban and landscape planning: What systematic mapping of academic literature can tell us of their potential?
OVI-3 : A NoSQL visual query system supporting efficient anti-joins
Self-assessment in student’s learning and developing teaching in geoinformatics–case of Geoportti self-assessment tool
Links between light availability and spectral properties of forest floor in European forests
Evaluation of a forest radiative transfer model using an extensive boreal forest inventory database
A multi-objective optimization strategy for timber forwarding in cut-to-length harvesting operations
Synergistic use of multi- and hyperspectral remote sensing data and airborne LiDAR to retrieve forest floor reflectance
Inversion of True Leaf Reflectance from Very High Spatial Resolution Hyperspectral Images
Tutkimusryhmän jäsenet
Otakaari 4
Konetekniikka 1 (K1)

- Julkaistu:
- Päivitetty: