Geoinformatiikka
Luonnonvarojen epätasainen jakautuminen, turvallisuus- ja ilmastokysymykset, kaupungistuminen, kasvava energiantarve ja muut globaalit haasteet sisältävät huomattavan spatiaalisen näkökulman. Tehtävämme on vastata näihin maailmanlaajuisiin haasteisiin kehittämällä geoinformatiikan menetelmiä. Koulutamme myös uusia geoinformatiikan asiantuntijoita keräämään, järjestämään ja tarkastelemaan paikkatietoa eri sovelluksia varten.
Tutkimusalueet
Tutkimusalueitamme ovat digitaalinen fotogrammetria ja laserkeilaus, geodesia, geoinformaatioteknologia ja kaukokartoitus. Tutustu myös tarjoamaamme opetukseen.
Fotogrammetria, laserkeilaus ja muut 3D-mittaustekniikat mahdollistavat ympäristömme 3D-mallinnuksen, muutosten seurannan ja realististen virtuaalitodellisuuksien toteuttamisen pistepilvien ja mittatarkkojen valokuvien avulla.
Tutkimuksemme keskittyy lähifotogrammetristen menetelmien ja sovellusten kehittämiseen, kuten liikkuvan kartoituksen ratkaisuihin ja 3D-mallinnuksen automatisointiin.
Professori: Matti Vaaja
Geodesia on Maan pinnalla tai sen lähellä olevien kappaleiden paikantamista käsittelevä tieteenala. Kohteiden tai suuntaansa etsivän henkilön tarkan sijainnin selvittäminen on haastavaa. Nykyisin suosituinta tekniikkaa edustaa satelliittipaikannus, jossa sijainnin määrittämiseen käytetään muutamien avaruusalalla toimivien valtioiden ylläpitämiä satelliittinavigointijärjestelmiä.
Geodeetit osallistuvat satelliittipaikannukseen luomalla ja ylläpitämällä maakeskisiä koordinaattikehyksiä sekä korkeusjärjestelmiä, joita käytetään maanmittauksessa, kartoituksessa ja navigoinnissa. Oma tutkimuksemme keskittyy seuraamaan muuttuuvaa planeettaamme: sen painovoimakenttää, merenpintaa ja korkeusjärjestelmiä sekä maankuoren liikehdintää.
Professori:Maaria Nordman
Geoinformaatioteknologia (GeoIT) on soveltava ala, jossa käytetään tietojenkäsittelytieteen, tietotekniikan ja sovelletun matematiikan teorioita ja menetelmiä maantieteellisten ilmiöiden tutkimiseksi ja mallintamiseksi. Paikkatieto kuvaa reaalimaailman ilmiöitä ja näitä aineistoja kerätään, käsitellään, analysoidaan, visualisoidaan ja tallennetaan sille ominaisin tavoin. Tutkimuksemme ja opetuksemme keskittyy erityisesti spatiaalisten analyysimenetelmien ja algoritmien kehittämiseen, spatiaalisen simuloinnin ja tiedonlouhinnan menetelmäkehitykseen sekä ohjelmistokehitykseen.
Laitoksella toimiva GIST Lab tutkimusryhmä on erikoistunut paikkatietoanalytiikkaan ja GeoIT menetelmien kehittämiseen erityisesti kestävään kehitykseen liittyvien spatiaalisten ongelmien ratkaisemiseksi. Tällä hetkellä tutkimuksiamme rahoittaa mm. Suomen Akatemia sekä EU, ja olemme partnerina mm. EU:n Location Innovation Hubissa, sekä kansallisessa Geoportti-tutkimusinfrastruktuurissa. Voit tutustua kaikkiin käynnissä oleviin projekteihin tarkemmin verkkosivuiltamme.
Professori: Henrikki Tenkanen
Kaukokartoitus on Maan tai sen ilmakehän havainnointia ilmasta ja avaruudesta käsin käyttäen esimerkiksi lentokoneisiin tai satelliitteihin kiinnitettyjä mittalaitteita.Kaukokartoitusaineistojen määrä on räjähdysmäisessä kasvussa.Tutkimuksemme keskittyy metsien seurantaan satelliittikuvien avulla. Olemme johtavia asiantuntijoita metsän spektristen ja rakenteellisten ominaisuuksien mittaamisessa ja mallintamisessa. Erikoisalaamme ovat rakenteellisesti monimutkaiset havupuut. Tällä hetkellä tutkimustamme rahoittavat Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) ja Suomen Akatemia.
Lue lisää tutkimuksestamme: aalto.fi/remotesensing.
Professori:Miina Rautiainen
Viimeisimmät julkaisut
Exploring the potential of SAR and terrestrial and airborne LiDAR in predicting forest floor spectral properties in temperate and boreal forests
Spatial accessibility and transport inequity in Finland : Open source models and perspectives from planning practice
Prediction of ionospheric total electron content over low latitude region : Case study in Ethiopia
Constraints on the 2013 Saravan intraslab earthquake using permanent GNSS, InSAR and seismic data
Analyzing the 3D Deformation Induced by Non-tidal Loading in GNSS Time Series in Finland
Self-assessment in student’s learning and developing teaching in geoinformatics–case of Geoportti self-assessment tool
Ionospheric response to the 08 April 2024 total solar eclipse over United States : a case study
Evaluation of LCA Tools for Road Construction and Operation Purposes : A Case Study in Nordic Europe
Physically based modelling of spectral transmittance through forest canopies
Rakentamisen ajantasaisten toteumamallien mittausteknologiat
Tutkimusryhmän jäsenet
Otakaari 4
Konetekniikka 1 (K1)
- Julkaistu:
- Päivitetty: