Opiskelijan oppaaseen kirjoittaminen
Tyyliohjeita sisällön lisäämiseen Opiskelijan oppaaseen
Ohjelmasivujen navigaatiot ovat vakiot eli navigaation ylä- tai alatasoihin ei voi tehdä muutoksia, lisäyksiä tai poistoja. Samoin ohjelmien perustiedot ovat vakiot:
Content owner: yhteyshenkilö ohjelmalle; tieto on lisätty koulun antamien tietojen perusteella, mutta muutosten sattuessa, henkilön voi vaihtaa itsenäisesti ja tiedottaa asiasta Merille
Otsikko: ohjelman virallinen nimi
Programme description: vakioteksti kaikille ohjelmille, ei saa muuttaa (tämä erottaa tällä hetkellä ohjelmatilat hakusivuista nostoissa)
Lead text: vakioteksti kaikille ohjelmille, ei saa muuttaa ellei tekstissä ole virheitä
Organized by: järjestävä koulu, tiedot Inton ja muiden tietojen perusteella
Degree level: tutkinnon taso
Majors / tracks: pääaineet/suuntaukset, lisätty Inton tietojen perusteella
Main image: vakio kaikille ohjelmille, ei saa muuttaa (kolme kuvaa tutkinnon tason mukaan: kandi-, maisteri- ja tohtoriohjelmille oma), vaihdetaan mahdollisesti yhteisen kuvituksen valmistuessa
Ohjelmasivuille on lisätty etusivulle yleistekstit ohjelmasta ja linkki hakutietoihin. Ingressi on yhdenmukaistettu ja tekstin alkuun on lisätty tieto vastuukoulusta. Ohjelmien OPSit on lisätty ”Opetussuunnitelma/Curriculum” -välilehden alle.
Tarkista nämä tiedot. Tiedot on siirretty suoraan Intosta, mutta tämä on hyvä tilaisuus katsoa, että tiedot ovat oikein, kirjoitusvirheet korjattu ja etusivun teksti on tarpeeksi lyhyt ja informatiivinen. Kiinnittäkää erityishuomio linkkeihin. Linkit on jätetty ennalleen, mutta esimerkiksi Intoon johtavat linkit tulee korjata oikeiksi. Toimitamme Teams-kanavalle listan yhteisten sisältöjen uusista aalto.fi-osoitteista niiden valmistuessa.
Koska aalto.fi:n ja Inton tekniikka eroavat toisistaan, jotkin asiat OPS-rakenteissa on esitetty eri tavalla. Tarkista, että tiedot ovat kuitenkin sisällöllisesti oikein. Huomaa myös, että Opetussuunnitelma-välilehdille on lisätty ainoastaan rakennetta koskevat tiedot. Jos Into-sivuille on lisätty mallilukujärjestystä tai muutoin tietoa suoritusjärjestyksestä tms., nämä tiedot tulee lisätä ”Mallilukujärjestys/Recommended timetable” -välilehdelle ja voit halutessasi linkittää OPS-sivuilta sille välilehdelle ”lift-up” komponentilla.
Huom! Jos maisteriohjelman etusivulle halutaan linkata ohjeet Aallon sisäisille hakijoille, alla ohjeet siihen.
Huom! Kun ruotsinkieliset OPSit on lisätty, voit tarkistaa, että kandidaattiohjelmissa on tiedot ruotsinkielisestä kandiseminaarista. Voit lisätä sopivaan kohtaan reusable contentin "Aalto, Kandidatarbetet" tai muita sopivia tietoja.
Etusivulle lisätään myöhemmin uutisvirta koulun uutisista. Tähän ohjeet ja demonstraatio klinikalla myöhemmin syksyllä.
Lisää ohjelman "tyhjien käännösversioiden" etusivulle ensimmäiseksi tekstikomponenttiin linkki oikeaan kieliversioon (alla esimerkki). Jos ohjelmalla on kaksi virallista kieltä, lisää erilliset linkit molempiin kieliversioihin. Esim. jos ohjelma on englanninkielinen, lisää linkit suomen- ja ruotsinkielisille etusivuille. Alla linkkiesimerkit. Voit käyttää niitä suoraan kopioimalla ne (sivun muokkauspuolelta) ja lisäämällä kohdesivulla linkin osoitteen maalaamalla linkkitekstin ja klikkaamalla linkkikuvaketta tekstikomponentin yläosasta. Älä muokkaa ohjelman ingressitekstiä (Lead Text).
SU:
Tämä ohjelma on ruotsinkielinen ja löydät enemmän tietoa ruotsiksi.
Tämä ohjelma on englanninkielinen ja löydät enemmän tietoa englanniksi.
EN:
This programme is in Finnish and you can find more information in that language.
This programme is in Swedish and you can find more information in that language.
RU:
Programmet är på finska. Du hittar mer information på finska.
Programmet är på engelska. Du hittar mer information på engelska.
Lisää ohjelmasi etusivulle ajankohtaisnostot käyttämällä "Single liftup" -komponenttia. Komponentti sijoitetaan uutisvirran yläpuolelle, ohjelman kuvausteksin alapuolelle. Alla kuvalliset ohjeet.
Lisää ajankohtaiset nostot uutisvirran yläpuolelle klikkaamalla kolmesta pisteestä uutisvirtakomponentin oikeasta yläkulmasta ja kohtaa "Add above".
Voit etsiä vain ohjelmien alasivuja nostoon valitsemalla sisältötyypiksi (Content type) "Programme subpage". Näet ohjelman listan sarakkeen kohdasta "Parent programme".
Muista valita liftupin ulkoasu (Display mode) "small", jotta saat noston tyyliksi napin.
Teksti nostoihin (voit myös halutessasi lisätä tähän tekstiin lisää tietoa opiskelijalle nostosta):
SU: Lue lisää
RU: Läs mer
EN: Read more
Jos ohjelmalla on useampi ajankohtaisnosta, voit kopioida tehdyn liftupin kolmen pisteen takaa kohdasta "Duplicate". Voit myös piilottaa komponentin silloin kun se ei ole ajankohtainen poistamalla ruksin kohdasta "Show this component in this language".
Muista myös aina tarkistaa, päivittää ja tarvittaessa piilottaa nostot ohjelman kieliversioista!
Esimerkki valmiista ajankohtaisnostosta ohjelmasivun etusivulla. Löydät myös esimerkin esim. tältä ohjelmasivulta.
Lisää välilehdellä Opintojen aloittaminen/Starting your studies ohjelmasi yleiset tiedot opintojen aloittamisesta ja/tai tieto, milloin tarkemmat tiedot orientaatiosta tullaan julkaisemaan. Muista, että ohjelmatilat julkaistaan vuodenvaihteessa eli ei tarvitse lisätä tietoja tämän syksyn orientaatiosta. Voit lisätä myös lift-upin ”Uusi opiskelija / New students” -sivulle:
Lisää välilehden Opintojen suunnittelu/Planning your studies alle tiedot opintojen suunnittelusta. Voit lisätä myös reusable contentin "Aalto, Opintojen suunnittelu" tai "Aalto, Planning your studies," joissa lift-uppeja hyödyllisiin sisältöihin (mm. Sisu-ohjeet, hyväksilukuohjeet, Career Design Lab).
Lisää ”Opinnäyte/Thesis” -välilehdelle reusable content
Lisää ”Muut opinnot / Other studies” -välilehdelle reusable content ”Aalto, Muut opinnot” tai ”Aalto, Other studies” ja/tai ohjelman suosittelemat muut opinnot.
Lisää ”Hakemukset / Applications” -välilehdelle reusable content ”Aalto, Hakemukset” tai ”Aalto, Applications” ja ohjelman/koulun omia hakemuksia.
Lisää ”Valmistuminen/Graduation” -välilehdelle reusable content
Kandille
Maisterille:
Voit lisätä ”Yhteystiedot/Contact” -välilehdelle joko taulukkomuodossa koulun/ohjelman yhteystiedot Inton tapaan tai voit käyttää Drupalin komponenttia ”Manual people lift-up”. Komponentin käyttöön ohjeistus ja demonstraatio syksyn aikana.
Jos ohjelmalla on tietoja, jotka eivät mahdu navigaation sivuihin (esim. pääaineen valinta tai muu iso kokonaisuus, jolle tarvitaan oma sivu), niille voidaan luoda piilotettu välilehti. Tästä tulee keskustella ensin koulun pääkäyttäjän ja Merin kanssa.
Näin piilotetut välilehdet eivät näy ohjelman omassa navigaatiossa, mutta voit linkata sivuun tai nostaa sivun samaan tapaan nostokomponenteilla, kuin minkä tahansa sisällön aalto.fi-sivustolla.
Nosto tehdään nostokomponentilla (Single tai Manual liftup). Lisää komponentti, klikkaa ”Select content” ja etsi listasta haluamasi sisältö. Voit rajata etsittäviä sisältöjä valitsemalla sisältötyypiksi "Programme subpage".
Välilehdillä ja niiden alasivuilla ei ole pääkuvaa, joten nostoissakaan ei ole kuvia. Kokeile erilaisia näyttötapoja liftup-komponenteista löytääksesi sopivimman (esim. Single liftup koossa small ei sisällä kuvaa missään sisällöissä).
Voit kuitenkin nostaa tällä tavalla luodut sisällöt liftup-komponenteilla ja näyttää niitä muilla sivuilla, kuten yllä on selitetty. Näin sisältöjesi URL-osoite pysyy yhtenäisenä ja ohjelman navigaatio näkyy myös sivuilla, jotka eivät kuitenkaan itse näy navigaatiossa.
Jos maisteriohjelman etusivulle halutaan lisätä ohjeet Aallon sisäisille hakijoille, nämä tiedot voidaan lisätä Manual liftup -komponentilla olemassa olevan hakijoille tarkoitetun liftupin yläpuolelle. Ohjeita ei tule kirjoittaa auki maisteriohjelman etusivulle vaan sieltä tulee olla linkki ohjesivuille (joka sijoitetaan oletettavasti kandiohjelmien sivuille tai maisteriohjelman alle). Alla esimerkki ja suositusotsikointi.
Käytä Manual liftup-komponenttia, jolloin pystyt myös lisäämään otsikon ja mahdollisesti kuvaustekstiä hakuprosessista.
Tyyliohjeita sisällön lisäämiseen Opiskelijan oppaaseen
Täältä löydät tietoa eri komponenteista ja siitä, miten niitä voi käyttää aalto.fi-sivustolla.
Tälle sivulle on koottu linkit kaikkiin Drupal-ohjeisiin. Drupal on aalto.fi-sivuston sisällönhallintajärjestelmä.