Napponurtus? Täkkähöke? Vaikeus oppia kummia sanoja voi kieliä korkeasta lukivaikeusriskistä
Aivokuvantaminen paikansi lukivaikeudet aivojen vasempaan puoliskoon. Lapsen usko omiin kykyihin voi selvästi auttaa lukivaikeuksien selättämisessä.
Nykyaikaiset noninvasiiviset neurokuvaustekniikat ovat avanneet valtavia mahdollisuuksia aivojen käytön tutkimiseen ja sekä normaalien että heikentyneiden hermoverkkoprosessien kuvaukseen. Nämä ominaisuudet ovat erityisen arvokkaita ihmisille ainutlaatuisten monipuolisten toimintojen, kuten kielen, tutkimisessa. Kysymykset, joita voidaan kysyä neurokuvantamista käyttämällä, ja tekniikat ja analyysimenetelmät, joiden avulla kyseiset tutkimukset ovat mahdollisia, ovat 20 viime vuoden aikana jatkuvasti monipuolistuneet. Tämä kehitys on suurimmalta osin tapahtunut erillään kussakin kuvantamistavassa, kuten toiminnallisessa magneettiresonanssikuvauksessa (fMRI), jossa lokalisointi perustuu hermoverkkojen toimintaan liittyvään hapen kulutukseen ja veren virtaamiseen, ja magnetoenkelografiassa (MEG), jossa seurataan toiminnan spatiotemporaalista etenemistä jälkisynaptisiin hermoverkkovirtoihin liittyvän sähkömagneettisen kentän avulla. Tämän tärkeän kehityksen ansiosta kuvantamismenetelmät ovat nyt vaiheessa, jossa tietoa on niin paljon, että ne ovat uskottavia ja toistettavissa olevia aktivointimalleja jopa korkean tason kognitiivisissa tehtävissä. Neurokuvantaminen on saavuttanut kypsyystason, jossa pystytään kysymään – ja pitäisi kysyä – miten erityyppisiä kuvantamistoimenpiteitä voidaan parhaiten hyödyntää kognitiivisista prosesseista ja niiden häiriöistä tietoa antavina antureina ja miten tällaisen hermoverkkotason tietämyksen avulla voidaan käsitellä kognitiivisten toimintojen, erityisesti kielen, laskennallista luonnetta. Koska kuvantamistietojen tulkinta on erittäin riippuvaista käytettävissä olevista kognitiivisista malleista ja päinvastoin, kuvantamistietojen kognitiivisia tulkintoja rajoittavat kunkin kuvantamismenetelmän ja analyysimallin tarjoamat näkemykset. Näin ollen nämä kaksi tutkimuslinjaa nivoutuvat tiiviisti toisiinsa.
Aivokuvantaminen paikansi lukivaikeudet aivojen vasempaan puoliskoon. Lapsen usko omiin kykyihin voi selvästi auttaa lukivaikeuksien selättämisessä.
Tutkijat kehittävät uudessa AI-Mind-hankkeessa digitaalisia työkaluja aivojen hermoverkkoyhteyksien tunnistamiseen ja dementiariskin arviointiin.
Koronaviruspotilaiden vakavien hengitysvaikeuksien taustatekijöitä etsitään koneoppimisen avulla EEG-aivosähkökäyristä. Tutkimuksen tuloksia on tarkoitus hyödyntää muidenkin potilaiden tehohoidon arvioinnissa.
Tuore tutkimus osoittaa, että sanojen ymmärtäminen on aivoille millisekuntipeliä, mutta ympäristön ääniä ne tulkitsevat kokonaisuuksina. Tuloksista voi olla hyötyä, kun tutkitaan häiriöitä puheen käsittelyssä.
Aivokuvantamista hyödyntävä tutkimus voi auttaa esimerkiksi muistisairauksien varhaisessa tunnistamisessa.
Justine & Yves Sergent –palkinto on aivokuvantamispiireissä arvostettu kansainvälinen palkinto.
Helenius P, Sivonen P, Parviainen T, Isoaho P, Hannus S, Kauppila T, Salmelin R, Isotalo L. Abnormal functioning of the left temporal lobe in language-impaired children. Brain Lang 2014; 130: 11-18.
Narici L, Portin K, Salmelin R, Hari R. Responsiveness of human cortical activity to rhythmical stimulation: A three-modality, whole-head neuromagnetic investigation. Neuroimage 1998; 7: 209-223.
Salmelin RH. MEG studies of higher cortical functions: Language function and dysfunction. Jpn J Neuropsychol 1998; 14: 8-18.
Hari R, Salmelin R, Tissari S. Visual stability during eyeblinks. Nature 1994; 367: 121-122.