Joustavuus ja innostava opetus tekivät SECCLO-ohjelmasta loistavan vaihtoehdon
Ensimmäiset SECCLO-maisteriohjelmasta valmistuneet opiskelijat kertovat opiskelukokemuksistaan.
SECCLO Master’s Programme in Security and Cloud Computing (Erasmus Mundus) -maisteriohjelma keskittyy kahteen nykyaikaisten tietojärjestelmien osa-alueeseen, pilvilaskentaan ja tietoturvaan. Pilvilaskennalla tarkoitetaan erittäin hajautettua ja skaalautuvaa laskentaa ja tietojen tallennusta konesaleissa sekä fyysisesti käytettävissä olevia laitteita. Tietoturva käsittää laskennan, viestinnän ja tietojen suojaamisen luvattomalta käytöltä. SECCLO-opintojen aikana opiskelija saa sekä käytännön teknistä tietoa että teoreettista tietoa esimerkiksi seuraavista aiheista:
Ohjelman tavoitteena on kouluttaa ammattitaitoisia diplomi-insinöörejä vastaamaan sekä välittömiin työvoimatarpeisiin että Euroopan tieto- ja viestintätekniikkateollisuuden pitkän aikavälin tarpeisiin.
SECCLO-ohjelmalla on yhteinen osallistumismaksu ja Euroopan komission rahoittama Erasmus Mundus-apurahajärjestelmä.
Katso lisätietoja SECCLOn osallistumismaksusta ja tarjotuista apurahoista ohjelman verkkosivuilta (secclo.eu).
SECCLO on kaksoistutkinto-ohjelma, jossa ohjelman ensimmäinen vuosi opiskellaan Aalto-yliopistossa ja toinen joko Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Virossa tai Ranskassa. Koulutus johtaa kahteen ylempään korkeakoulututkintoon (kaksoistutkinto) kahdesta yliopistosta, joissa opiskelija on opiskellut.
Kaksivuotisen ohjelman laajuus on 120 opintopistettä. Opinnot ohjelmassa sisältävät:
Maisteriohjelman ensimmäinen vuosi opiskellaan Aalto-yliopistossa.
Aallossa opiskeltavien kahden lukukauden aikana perehdytään turvallisen järjestelmäsuunnittelun, hajautetun sovelluskehityksen, verkko- ja palveluarkkitehtuurin, kaikkialle ulottuvan tietotekniikan sekä pilvi- ja mobiililaskenta-alustojen peruskäsitteisiin, menetelmiin ja uusimpiin teknologioihin. Ensimmäinen vuosi päättyy kesäkouluun, jossa käsitellään jotain asiaankuuluvaa tietoturva-aihetta, ja kesäharjoitteluun jossain kumppaniyrityksessä tai jonkin yliopiston tutkimusryhmässä.
Toiseksi opiskeluvuodeksi opiskelijat siirtyvät toisen vuoden yliopistoon, joiden erikoistumisvaihtoehdot ovat:
Lisätietoja SECCLO-opinnoista löytyy ohjelman verkkosivuilta (secclo.eu).
SECCLO-ohjelma on luonteeltaan kansainvälinen, koska opiskelu tapahtuu kahdessa eri yliopistossa kahdessa eri maassa. Lisäksi SECCLO:n opiskelijat ja alumnit muodostavat hyvin kansainvälisen ryhmän, ja monia kursseja opettavat ulkomaiset professorit. Ohjelma tarjoaa opiskelijoilleen syvällisen kokemuksen työskentelystä ja opiskelusta useissa maissa kansainvälisessä ympäristössä.
Koulutusohjelma antaa pätevyyden jatkaa tohtorintutkintoon.
Euroopassa ja muualla maailmassa on pulaa ammattilaisista, jotka pystyvät kehittämään tuotteita ja palveluja nykyaikaisia pilvi- ja mobiilikäytön alustoja varten ja tekemään sen turvallisesti. SECCLO kouluttaa ammattitaitoisia tutkimus- ja kehitysinsinöörejä vastaamaan tähän kysyntään.
SECCLO-ohjelmasta valmistuneet pystyvät toimimaan kansainvälisissä teollisissa TK-tehtävissä, turvallisuustekniikan ja konsultoinnin töissä, erilaisissa asiantuntijarooleissa sekä jatkamaan opiskelua tohtorikoulutettavana. Pakollisen kesäharjoittelun aikana SECCLO-opiskelijat työskentelevät todellisessa TK-ympäristössä tai asiantuntijaorganisaatiossa projektitiimien jäseninä. Nykyisiä toimiala- ja tutkimuskumppaneitamme ovat mm.:
Ohjelman opinnot liittyvät läheisesti sen kuudessa konsortioyliopistossa tehtävään maailmanluokan tutkimukseen: tietotekniikan laitos (Aalto-yliopisto), tietotekniikan laitos (KTH), tietoturvallisuus- ja viestintätekniikan laitos (NTNU), DTU Compute, tietotekniikan laitos (Tarton yliopisto) ja EURECOM.
Yhteistyö SECCLO:n yritys- ja tutkimusorganisaatiopartnereiden kanssa vaikuttaa merkittävästi SECCLO-ohjelman toimintaan. Opintoihin kuuluva pakollinen kesäharjoittelu tutustuttaa opiskelijat eurooppalaiseen tieto- ja viestintätekniikkaan ja tukee työelämätaitojen kehittämistä.
Aalto-yliopistossa opiskeltavan ensimmäisen vuoden aikana kaikki SECCLOn opiskelijat ovat myös mukana HAIC Helsinki-Aalto Institute for Cybersecurity -instituutissa, joka on perustettu koordinoimaan pääkaupunkiseudun turvallisuuskasvatuksen alan yliopistoyhteistyötä. HAIC järjestää puhesarjoja, meet-and-greet-tilaisuuksia alan toimijoiden kanssa sekä tutustumisretkiä paikallisiin yrityksiin.
Ensimmäiset SECCLO-maisteriohjelmasta valmistuneet opiskelijat kertovat opiskelukokemuksistaan.
Aalto-yliopisto sai Euroopan komissiolta nelivuotisen rahoituksen tietoturvan ja pilvipalvelujen SECCLO-maisteriohjelmalle. Ohjelmaa koordinoi Aalto toimien yhteistyössä viiden eurooppalaisen yliopiston, lukuisten yritysten ja tutkimuskeskusten kanssa.
Paraguaylainen Bruno Duarte valmistui tietoturvaa ja pilvipalveluita käsittelevästä SECCLO-maisteriohjelmasta vuonna 2020. Kesäharjoittelu johti uraan kyberturvallisuuden parissa Ericssonilla.