Koulutustarjonta

Machine Learning, Data Science and Artificial Intelligence - Computer, Communication and Information Sciences, Master of Science (Technology)

Tekoäly muuttaa maailmaa kiihtyvään tahtiin. Dataintensiivinen Machine Learning, Data Science and Artificial Intelligence -pääaine tarjoaa siitä valmistuneille tiedot ja taidot tekoälyvallankumouksen ymmärtämiseksi ja hallitsemiseksi. Lisäksi se tarjoaa työkaluja 2000-luvun haastavimpien ongelmien, kuten ilmastonmuutoksen ja epidemioiden, ratkaisemiseksi.
Macadamia

Tutkinto:

Diplomi-insinööri

Hakuaika:

28.11.2024 – 27.12.2024

Opetuskieli:

englanti

Kesto:

2 vuotta, täysipäiväinen

Hakukelpoisuus:

Soveltuva alempi korkeakoulututkinto

Koulutusala:

Tekniikka

Laajuus:

120 opintopistettä

Korkeakoulu:

Perustieteiden korkeakoulu

Lukuvuosimaksut:

EU/ETA-alueen ulkopuoliset kansalaiset, 17000 €/v (maisteriopinnot) Lue lisää

Haku maisterikoulutuksiin

Koulutuksen kuvaus

Mitä on älykkyys ja miten se kehittyy? Mitä oppiminen on ja miksi ”oppimisen oppimisesta” on tullut ratkaiseva taito nykymaailmassa? Halu vastata näinkin yksinkertaisiin ja suoriin kysymyksiin voi olla riittävä syy opiskella koneoppimista, datatiedettä ja tekoälyä. Näillä aloilla käsitellään kuitenkin myös 2000-luvun haastavimpia ongelmia, mikä tekee Aalto-yliopiston Machine Learning, Data Science and Artificial Intelligence -pääaineesta (”Macadamia”) ihanteellisen opiskeluympäristön lahjakkaille opiskelijoille, jotka etsivät haastavaa opintopolkua ja haluavat poistua mukavuusalueeltaan. Macadamia-pääaineesta valmistunut: 

  • osaa formalisoida datatieteen ja tekoälyn dataintensiivisiä ongelmia tilastolliset ja laskennalliset näkökulmat huomioiden, 
  • osaa valita ja hyödyntää sopivaa koneoppimismenetelmää ongelmanratkaisuun tutkimuksessa tai teollisuudessa
  • osaa tehokkaasti tulkita koneoppimisalgoritmin tuloksia, arvioida algoritmin luotettavuutta ja esittää tulokset muiden alojen asiantuntijoille, 
  • osaa kehittää uusia koneoppimismenetelmiä nykyisten menetelmien pohjalta, 
  • ymmärtää koneoppimisen teoreettiset perusteet riittävässä määrin, että pystyy seuraamaan alan tutkimusta, 
  • ymmärtää tekoälyalan eettiset ulottuvuudet.

Lukuvuosimaksut ja apurahat

Tämän ohjelman lukuvuosimaksu on 17 000 euroa lukuvuodessa. Lukuvuosimaksua eivät maksa Euroopan unionin (EU) tai Euroopan talousalueen (ETA) jäsenmaiden kansalaiset eivätkä Sveitsin kansalaiset. Muiden maiden kansalaisten on maksettava lukuvuosimaksu.

Aalto-yliopisto tarjoaa pienen määrän apurahoja, jotka vapauttavat maksuvelvolliset opiskelijat lukuvuosimaksusta. Apurahat voidaan myöntää hakukohteen arvioinnissa parhaiten menestyville hakijoille. Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteen sivulla olevien arviointiperusteiden mukaisesti.

Lisätietoa lukuvuosimaksusta ja apurahoista Aalto-yliopistossa löytyy Lukuvuosimaksut ja apurahat sivulta.

Opintojen rakenne

Computer, Communication and Information Sciences -maisteriohjelman Machine Learning, Data Science and Artificial Intelligence -pääaineen opinnot koostuvat yhteensä 120 opintopisteestä.

Kaksivuotinen ohjelma muodostuu seuraavista osista: 

  • pääaineopinnot (60 op) 
  • vapaasti valittavat opinnot (30 op) 
  • diplomityö (30 op) 
Master's Programme in Computer, Communication and Information Sciences

Suuntautumisvaihtoehdot

Aalto-yliopiston tietotekniikan laitos on nopeassa nousussa ranking-listoilla ja on nyt yksi Euroopan parhaista laitoksista. Machine Learning, Data Science and Artificial Intelligence -pääaineen opiskelijat pääsevät mukaan huippuluokan tutkimukseen ja saavat ohjausta alan johtavilta nimiltä. 

Opinnoissa korostuu aktiivinen ja käytännönläheinen oppiminen. Projektien ja erilaisten käytännön tehtävien tarkoituksena on osallistaa opiskelijat aktiiviseen oppimiseen ja kannustaa heitä kokeilemaan asioita itse sen sijaan, että he olisivat vain passiivisten tiedonsaajien asemassa. Tiedekunta koostuu innostuneista ja kansainvälisesti arvostetuista alan professoreista ja tutkijoista, mikä edistää mukavan ja kannustavan oppimisympäristön syntymistä. Konkreettisina esimerkkeinä tarjolla olevista kursseista ohjelman laajassa opetussuunnitelmassa ovat seuraavat: 

  • Deep Generative Models (5 op)
  • Bayesian Data Analysis (5 op)
  • Probabilistic Machine Learning (5 op) 
  • Artificial Intelligence (5 op)
  • Federated Learning (5 op)
  • Quantum Machine Learning (5 op)
  • Computer Vision (5 op)

Opintojen alussa järjestettävät pääaineen pakolliset kurssit luovat vahvan pohjan ennen jatko-opintoja tietyillä osa-alueilla. Opiskelijoilla on mahdollisuus sukeltaa syvemmälle bioinformatiikan sekä puheen ja kielen kaltaisiin aloihin. Opiskelijoille on tarjolla myös yleisiä valinnaisia kursseja, ja he voivat sisällyttää opintosuunnitelmaansa myös muiden pääaineiden valinnaisia kursseja pääaineen vastuuprofessorin kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti. 

Lisätietoa koulutuksen sisällöstä ja opetussuunnitelmasta löydät Opiskelijan oppaasta.

Kansainvälistyminen

Opiskeluympäristö on hyvin kansainvälinen, ja opiskelu tapahtuu monikulttuurisissa ryhmissä. Perustieteiden korkeakoulu tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia opiskelijavaihtoon ja harjoitteluun ympäri maailmaa. Opiskelijat voivat suorittaa harjoittelun Piilaaksossa tai opiskella kesäkurssilla jossakin Aallon kumppanikorkeakouluista. 

Machine Learning, Data Science and Artificial Intelligence-opiskelijoilla on myös mahdollisuus suorittaa toisen vuoden opinnot EURECOMissa, Ranskassa tai Grenoble INP:ssä Ranskassa ja suorittaa kaksoistutkinto sekä Aalto-yliopistossa että EURECOMissa tai Grenoble INP:ssä. Lisäksi Macadamia-pääaine tekee tiivistä yhteistyötä ELLIS – European Laboratory for Learning and Intelligent Systems -laboratorion kanssa, jonka alaisuudessa toimii alan parhaita akateemisia instituutioita ja tutkijoita. Jos opiskelijat haluavat kehittyä alan huippututkijoiksi, heillä on siihen erinomainen mahdollisuus. 

Aalto-yliopisto on kansainvälinen yliopisto, jonne tulee vuosittain tuhansia tutkinto- ja vaihto-opiskelijoita eri puolilta maailmaa. Opiskelijat pääsevät osaksi monimuotoista Aalto-yhteisöä paitsi opintojensa myös kampuksella järjestettävän vapaa-ajan toiminnan ja tapahtumien sekä juhlien kautta. Aktiivisten tuutorointiohjelmien ja tukipalveluiden ansiosta kansainväliset opiskelijat pääsevät osaksi pohjoismaista kulttuuria ja tuntevat olonsa kotoisaksi Suomessa. 

Jatko-opintomahdollisuudet

Koulutusohjelma antaa valmiudet jatkaa tohtoriopintoihin (tohtorin tutkinto jollain soveltuvalla alalla). 

Uramahdollisuudet

Koneoppiminen ja tekoäly vaikuttavat lähes kaikkiin alan yrityksiin. Tämän vallankumouksellisen teknologian huipulla pysyminen on välttämätöntä organisaatioille, jotka haluavat säilyttää kilpailuetunsa. 

Koska tekoälyammattilaisten kysyntä ylittää nykyisen osaavien tekoälyinsinöörien määrän, tästä pääaineesta valmistuneille on tarjolla rajattomat mahdollisuudet prosessiteollisuudesta datatieteeseen. Viimeaikaisia kärkiprojektien sovellusalueita ovat bioinformatiikka, laskennallinen astrofysiikka, biologia ja lääketiede, interaktiiviset teknologiat, tiedonhaku, tiedon visualisointi, neuroinformatiikka ja sosiaalis-verkostoanalyysi.

Vastavalmistuneiden tyypillisiä ensimmäisiä tehtävänimikkeitä: 

  • Analyytikko 
  • Analyysi-insinööri 
  • Data-analyytikko 
  • Datatutkija 
  • DevOps-insinööri 
  • Koneoppimisen insinööri 
  • Ohjelmistokehittäjä 
  • Ohjelmistotekniikan asiantuntija

Valmistuneet voivat edetä nopeasti valitsemallaan uralla. 

Esimerkkejä yrityksistä, joissa meiltä valmistuneet alumnit ovat löytäneet töitä: Accenture, Aureus Analytics, Discover Financial Services, Futurice, Elsevier, Jongla, Nokia, Omniata Inc, Reaktor, Sanoma, Silo AI ja Verto Analytics. 

Meiltä viime aikoina valmistuneet suorittavat tohtoriopintoja muun muassa seuraavissa yliopistoissa: Aalto-yliopisto, Brown University, Carnegie Mellon University, French Institute for Research in Computer Science and Automation (Inria), Purdue University, Télécom Paris Tech, University of Bristol, University of California - Santa Cruz, University of Iowa, University of Surrey. 

Aalto-yliopisto tarjoaa vakiintuneet urapalvelut, jotka tukevat opiskelijoiden työllistymistä Suomessa ja ulkomailla. Opintojen joustavuus mahdollistaa sen, että monet Aallon opiskelijoista ovat töissä jo opiskeluaikanaan ja varmistavat siten itselleen ensimmäisen oman alan työpaikkansa jo ennen valmistumistaan. Aallossa on myös erittäin aktiivinen yrittäjyyskulttuuri, joka toimii ponnahduslautana uusille yrityksille. 

Unto Rautio

Perustieteiden korkeakoulusta valmistuneet työelämässä

Aalto-yliopiston Perustieteiden korkeakoulusta valmistuneet työllistyvät erittäin hyvin koulutustaan vastaaviin tehtäviin. Tältä sivulta löydät tietoa työllistymisestä sekä urakehityksestä viisi vuotta valmistumisesta.

Perustieteiden korkeakoulu

Tutkimuksen painopisteet

Ohjelman opinnot liittyvät läheisesti Aalto-yliopiston tietotekniikan laitoksen huippuluokan tutkimukseen. Pääaineen parhaat opiskelijat ovat lämpimästi tervetulleita tohtoriopiskelijoiksi Aalto-yliopiston tutkimusryhmiin. 

Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa

Opetuksessa ja tutkimuksessa tehdään tiivistä yhteistyötä Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston välillä Suomen tekoälykeskuksen (FCAI) sisällä. Keskus kokoaa yhteen akateemisen, teollisen ja julkisen sektorin huippuosaajia ratkaisemaan todellisia ongelmia sekä olemassa olevan että uuden tekoälyn avulla. Yksi nykyisistä tutkimusalueista keskittyy tekoälyn mahdollisuuksiin lääketieteessä. Pääaineen erinomaiset opiskelijat voivat jatkaa opintojaan HICT:ssä (Helsinki Doctoral Education Network in Information and Communication Technology). 

Opiskelija voi sisällyttää tutkintoonsa myös monialaisia opintoja opiskelemalla sivuaineita tai valinnaisia kursseja muilta aloilta.

Aalto-yliopisto tunnetaan yliopistona, jossa tiede ja taide yhdistyvät tekniikkaan ja talouteen. Eloisa kampus ja laaja valinnanvapaus koko yliopiston kurssivalikoimasta tuovat eri alojen opiskelijoita yhteen. Aallossa on tilaa spontaanille monitieteisyydelle, joka synnyttää uusia ideoita, tuo inspiroituneita ihmisiä yhteen ja saa aikaan ystävyyssuhteita, verkostoja ja silloin tällöin startup-yrityksiä. 

Hakukohdekohtaiset arviointiperusteet

Katso koulutusohjelman vaaditut liitteet ja arviointiperusteet ohjelman englanninkieliseltä sivulta.

Juttele Aallon opiskelijoiden kanssa!

Oletko pohtinut, millaista opiskelu ja opiskelijaelämä Aalto-yliopistossa mahtaa olla? Tule juttelemaan opiskelijalähettiläidemme kanssa!

Juttele opiskelijoidemme kanssa!
Kolme henkilöä istuu jakkaroilla puupöydän ääressä modernissa sisätilassa, taustalla sumea näkymä ulos.

Get to know us

Kolme henkilöä istuu sohvalla värikkäiden tyynyjen kanssa, kaksi käyttää tabletteja ja yksi on kannettavalla, jossa on tarroja.

Opiskelu Aallossa

Aalto-yliopisto on rohkeiden ajattelijoiden yhteisö, jossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Koulutamme muutoksentekijöitä ratkaisemaan yhteiskunnan suuria haasteita ja luomaan hyvinvointia.

Mahine Learning researchers working at Department of Computer Science in Aalto University

Tietotekniikan laitos

Tietotekniikka yhdistää kaikkia aloja. Aalto-yliopistossa tietotekniikan tutkimus yhdistyy tieteen käytännönläheisiin sovelluksiin.

Yhteystiedot

Perustieteiden korkeakoulun oppimispalvelut

Tämän hakukohteen edellyttämiä hakudokumentteja ja ohjelmassa opiskelemista koskevat kysymykset voi lähettää Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun oppimispalveluille

[email protected]

Hakijapalvelut

Hakuprosessia, pakollisia hakudokumentteja ja vaadittua englannin kielitaitoa koskevat kysymykset voi lähettää Aallon hakijapalveluille

[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: