Förhandsuppgifter för konstnärliga området 2022

Allmänna anvisningar
Förhandsuppgifterna ska lämnas in elektroniskt i Studieinfo senast 30.3.2022 kl. 15.00.
Förhandsuppgifter som lämnas in för sent beaktas inte. Observera att det kan vara rusning i Studieinfo under de sista ansökningsdagarna och timmarna, vilket kan påverka systemets kapacitet. Ladda upp förhandsuppgifterna i god tid, så att de säkert hinner laddas upp innan ansökningstiden går ut. Du som sökande ansvarar för att uppgifterna lämnas in på det sätt som krävs inom utsatt tid.
Gör så här:
1. Följ uppgifternas anvisningar.
2. Spara uppgifterna som pdf-filer. Uppgifter som lämnas in i andra format beaktas inte. Varje uppgift ska lämnas in som en separat pdf-fil. Filen kan ha flera sidor.Lämna endast in det antal filer som anges i uppgiftsanvisningarna. Om uppgifterna inkluderar en video finns det anvisningar för inlämningen i anvisningarna för de specifika uppgifterna. Obs! Se även närmare information om videofiler i slutet av denna allmänna anvisning.
3. Kontrollera att filerna fungerar. Bristfälliga ansökningar bedöms inte. Vi rekommenderar att du lämnar in högst 100 MB stora filer. Filer som laddas upp i Studieinfo kan vara högst 1 GB stora. Uppgiften ska vara vänd rätt väg i filen (en vågrät bilaga vågrätt och en lodrät lodrätt).
4. Namnge filerna enligt följande: efternamn-förnamn-uppgiftens namn.pdf. Filerna får inte ha samma namn.
5. Bifoga förhandsuppgifterna till ansökningsblanketten i Studieinfo. Ansökningsblanketten har en förfrågan om bilagor. Förhandsuppgifterna ska vara uppladdade och ansökan inlämnad före slutet av ansökningstiden 30.3.2022 kl. 15.00 finsk tid (inlämningen ska vara slutförd kl. 14.59).
Obs! Förhandsuppgifterna ska göras självständigt och utan handledning. Universitetets personal ger varken närmare information eller anvisningar som rör uppgifterna.
Observera detta om inlämningen av uppgiften för ditt ansökningsalternativ är i form av en länk till en video: lämna in videon som en separat fil för arkiveringsändamål utöver den länk som anges i uppgiftsanvisningarna. Lämna alltid in också en länk, om det krävs i uppgiftsanvisningarna. Endast länken skickas in för bedömning. Inlämning av videofilen är en separat fråga på ansökningsblanketten och utgörs av den sista förfrågan om bilagor på blanketten i Studieinfo.
Se ditt ansökningsalternativs anvisningar för ansökan i Studieinfo, ansökningsalternativen inom området för konst är listade på sidan Ansökan till kandidatutbildningar, där du hittar länkar till anvisningar för ansökan i Studieinfo.
Ansökningsalternativen
Lämna in förhandsuppgiften i Studieinfo. Varje arbete ska sparas som en separat fil eller
videolänk. Lämna in sammanlagt 3 filer eller länkar. Namnge filerna enligt följande:
efternamn-förnamn-arbetets namn-1, efternamn-förnamn-arbetets namn 2 osv. Bildfiler ska
sparas i jpeg- eller pdf-format. Bildfiler får inte vara större än 5 Mb. Videofiler ska vara
uppladdade på en webbplats som du delar länken till. Den maximala
längden för videofiler är 1 min. Lämna in länken och eventuellt lösenord som ett PDF-dokument. Kontrollera att filerna och länkarna fungerar. Bristfälliga ansökningar bedöms inte. Bifoga förhandsuppgifterna till ansökningsblanketten i Studieinfo senast 30.3.2022 kl. 15.00. Se
exaktare allmänna anvisningar ovan.
Meddelande till det okända
Vad är okänt för oss?
Hurdant budskap skulle du sända till det okända?
Hur kommunicerar man med det okända?
Begrunda det givna ämnet. Skapa tre verk som bildar en helhet. Namnge verken.
UTFÖRANDE
Fritt utförande (t.ex. bild, video, ljud, spel, installation, performans).
Spara bildfiler i jpeg- eller pdf-format. Bildfilerna får inte vara större än 5 MB.
Videofiler ska vara uppladdade på en webbplats som du delar länken till. Lämna in länken och ett eventuellt lösenord som pdf-fil. En video får inte vara mer än 1 minut lång.
Om ett verk är interaktivt (t.ex. ett program eller ett spel) ska idén förmedlas på en minut. Verken ska fungera oavsett operativsystem.
BEDÖMNINGSGRUNDER
I bedömningen av helheten beaktas följande:
- förmedling av budskapet
- hur väl dina tankar om ämnet förmedlas
- konstnärligt utförande
Lämna in uppgiften elektroniskt i Studieinfo. Kontrollera filnamnet och att filen fungerar. Bristfälliga ansökningar bedöms inte. Bifoga förhandsuppgiften till ansökningsblanketten i Studieinfo senast 30.3.2022 kl. 15.00. Se exaktare allmänna anvisningar ovan.
HOBBY
Anvisningar för uppgiften
Bekanta dig med en hobby. Den finskspråkiga Wikipedia-sidan beskriver ordet hobby fritt översatt så här:
”En hobby är en fritidssysselsättning som utövas regelbundet som avkoppling eller för nöjes skull. [...] Exempel på vanliga hobbyer är samlande, snickeri, pyssel, idrott, musik, spel och läsning. Hobbyer kan föra med sig nyttiga kunskaper, färdigheter eller erfarenheter.”
BAKGRUNDSINFORMATION. Sök information om en valfri hobby från minst tre olika källor. Som källor kan du använda till exempel webbsidor, mediematerial (videor, podcaster etc.), intervjuer med hobbyutövare och din egen erfarenhet. Beskriv hobbyn på ca en halv sida utgående från den bakgrundsinformation du hittat. Du kan också bifoga fotografier till texten. Ange källorna i slutet av texten.
DESIGN. Designa utgående från bakgrundsinformationen ett föremål eller en produkt som lämpar sig för hobbyn eller ett verk som beskriver hobbyn. Skapa två bilder i färg som skildrar föremålet, produkten eller verket. I den ena bilden avbildar du bara föremålet, produkten eller verket, och i den andra bilden illustrerar du dess användning, till exempel som en del av en situation eller verksamhet. Skapa bilderna genom att måla eller teckna eller som kollage. Du kan använda till exempel akvarell-, gouache- eller oljefärger, tuschpennor, färgpennor, kritor, bläck, papper som du har färgat själv och färdigt papper. Du får inte skapa bilder på dator eller med hjälp av digitala verktyg. Fotografera slutligen dina bilder i bra belysning.
PRESENTATION. Skriv en text på högst en halv sida där du beskriver hur föremålet, produkten eller verket du designat grundar sig på bakgrundsinformationen och hur det är kopplat till hobbyn du valt. Du kan till exempel berätta vad föremålet används till, hur produkten lämpar sig för hobbyn eller hur verket beskriver hobbyn.
Inlämning av uppgiften
Sammanställ helheten på dator i en fil enligt följande:
Del 1, där du presenterar den hobby du valt utgående från den bakgrundsinformation du hittat. Sätt namnet på hobbyn som rubrik för texten. Högst 1 sida.
Del 2, som innehåller fotografier av föremålet, produkten eller verket du designat som sådant och i användning. Högst 2 sidor.
Del 3, där du beskriver hur föremålet, produkten eller verket du designat är kopplat till hobbyn du valt. Högst en halv sida.
Utforma sidorna så att de kan betraktas på en datorskärm.
Spara filen i pdf-format och namnge den enligt följande: efternamn-förnamn.pdf.
I uppgiften bedöms följande:
Tolkningsförmåga. Grunden för bedömningen utgörs av förmågan att göra en eller flera iakttagelser i bakgrundsinformationen för att användas som utgångspunkt för designen.
Uttrycksförmåga. Grunden för bedömningen utgörs av förmågan att uttrycka de visuella och skriftliga delarna som ingår i uppgiften på ett tydligt och övertygande sätt.
Därtill kan ett högklassigt konstnärligt eller tekniskt uttryck samt en hög nivå på designidén för föremålet, produkten eller verket beaktas i bedömningen av uppgiften.
Lämna in uppgifterna som pdf-filer i Studieinfo. Lämna in varje uppgift som en pdf-fil. Lämna in sammanlagt 2 pdf-filer. Namnge filerna: efternamn-förnamn-uppgfiftens namn.pdf. Lämna in filmen i uppgift 3 t.ex. som en Vimeo- eller Youtube-länk (ge videon statusen ”Private” på Vimeo och ”Unlisted” på Youtube). Lägg till länken på ansökningsblanketten i Studieinfo. Om din video är lösenordsskyddad ska du lägga till även lösenordet på blanketten. Kontrollera att filerna och länkarna fungerar. Bristfälliga ansökningar bedöms inte. Bifoga förhandsuppgifterna till ansökningsblanketten i Studieinfo senast 30.3.2022 kl. 15.00. Se exaktare allmänna anvisningar ovan.
UPPGIFT 1. MOTIVATION OCH MERITFÖRTECKNING
A) Motivation
Skriv en fritt formulerad text på högst en (1) sida där du beskriver varför du vill studera dokumentärfilm. Skriv texten på dator.
Beskriv detta på ett sådant sätt som ger läsaren en uppfattning både om dig som person och om saker och ögonblick som har påverkat ditt intresse för dokumentärfilm. Berätta också om vad du har studerat tidigare.
Inled motivationsbrevet med en mening som berättar hurdana filmer du skulle vilja göra som dokumentärfilmsregissör.
Bedömningsgrunder: Motivation och förmåga att uttrycka sin vilja att studera just dokumentärfilm
B) Meritförteckning x 2
Skriv din selektiva meritförteckning i form av en lista. Skriv därefter en till meritförteckning, också den i form av en lista, där du berättar vad som hände bakom kulisserna bakom det som ingår i den första listan. Placera listorna bredvid varandra på en sida som sparas i antingen liggande eller stående orientering.
Hela uppgiften ska vara sammanlagt högst en (1) sida lång.
Bedömningsgrunder: Självkännedom och skriftligt förmedlande av den, sinne för dramaturgi. Spara uppgiftens A- och B-delar som en pdf-fil.
UPPGIFT 2. EN FILMIDÉ
Skriv en synopsis på högst en (1) sida där du presenterar en idé till en dokumentärfilm. Använd ett konstverk eller en text som referenspunkt.
Ge din film en titel.
Inkludera 3 fotografier som anknyter till filmidén i filen, i valfri ordning. Spara uppgiften som en pdf-fil.
Bedömningsgrunder: Förmåga att hitta en intressant dokumentärisk, filmisk idé och en personlig infallsvinkel samt förmåga att förmedla den i bild och text
UPPGIFT 3. KORT VIDEOFILM
Gör en högst tre (3) minuter lång dokumentärfilm på temat ”Hud”. Ge din film en titel. Lämna in filmen t.ex. som en Vimeo- eller Youtube-länk (ge videon statusen ”Private” på Vimeo och ”Unlisted” på Youtube). Lägg till länken på ansökningsblanketten i Studieinfo. Om din video är lösenordsskyddad ska du lägga till även lösenordet på blanketten.
Bedömningsgrunder: Utförandets filmiskhet, förmåga att leva sig in i de filmade objektens värld, förmåga att förmedla erfarenheter, sambandet mellan innehåll och form
Lämna in alla uppgifter som pdf-filer i Studieinfo. Lämna in varje uppgift som en separat pdf-fil.
Lämna in sammanlagt 3 pdf-filer. Namnge filerna enligt följande: efternamn-förnamn-uppgiftens namn.pdf.
Kontrollera att filerna fungerar. Bristfälliga ansökningar bedöms inte. Bifoga
förhandsuppgifterna till ansökningsblanketten i Studieinfo senast 30.3.2022 kl. 15.00. Se exaktare allmänna anvisningar ovan.
UPPGIFT 1. EN FILMSCEN.
Skriv en scen på temat ”Lycka”.
Scenen får vara högst 3 sidor lång. Vi önskar att du skriver manuset enligt etablerat manusformat.
Se t.ex. http://oppimateriaali.wikidot.com/elokuvakasikirjoituksen-formaatti
Redogör på högst fem rader hurdan tanke om lycka du vill förmedla till tittaren.
Bedömningsgrunder: Dramaturgiskt tänkande. Förmåga att påverka tittaren. Förmåga att skriva manus.
UPPGIFT 2. MANUS TILL EN KORTFILM
Skriv ett manus till en kortfilm baserat på Henrik Ibsens pjäs Ett dockhem (1879).
Läs pjäsen och begrunda dess karaktärer. Välj en av karaktärerna och skriv ett korfilmmanus där hen eller en person lik hen upplever en för hen ny situation. Inkludera en eller två övriga personer som du själv kommer på i filmen. Du kan placera berättelsen i nutid eller i vilken tidsperiod som helst.
Skriv dessutom en kort text där du berättar hur ditt manus relaterar till pjäsen. Denna tilläggstext ska innehålla högst 130 ord.
Manusets längd högst 4 sidor. Vi önskar att du skriver manuset enligt etablerat manusformat.
Se t.ex. http://oppimateriaali.wikidot.com/elokuvakasikirjoituksen-formaatti
Bedömningsgrunder: Förmåga att observera och komprimera narrativa betydelser. Dramaturgiskt tänkande.
UPPGIFT 3. MERITFÖRTECKNING
Bifoga din meritförteckning till ansökan.
Lämna in alla uppgifter som pdf-filer i Studieinfo. Lämna in varje uppgift som en separat pdf-fil.
Lämna in sammanlagt 3 pdf-filer. Namnge filerna enligt följande: efternamn-förnamn-uppgiftens namn.pdf.
Kontrollera att filerna fungerar. Bristfälliga ansökningar bedöms inte. Bifoga
förhandsuppgifterna till ansökningsblanketten i Studieinfo senast 30.3.2022 kl. 15.00. Se exaktare allmänna anvisningar ovan.
UPPGIFT 1. JAG SOM PRODUCENT
Skriv en text på högst två A4-sidor på temat ”jag som producent”. Berätta vad du skulle tillföra området film- och tv-berättande.
Hurdana historier skulle du berätta? Vad vill du säga om världen med dessa historier? Vad nytt skulle just du tillföra området film- och tv-berättande?
Vad intresserar dig i arbetet som producent? Vad vill du lära dig?
Inkludera även information om din utbildningsbakgrund, arbetserfarenhet som är viktig i relation till utbildningsprogrammet film- och tv-produktion samt dina hobbyer.
Utförande: Skriv med ett textbehandlingsprogram. Längden får vara högst två A4-sidor, teckenstorlek 12, radavstånd 1,5.
Bedömningsgrunder: Vision, självanalys, lämplighet för området, skriftlig framställning
UPPGIFT 2. ANALYS
Presentera och analysera ett audiovisuellt verk som är viktigt för dig. Verket kan vara en film eller en tv-serie, fiktion eller dokumentär.
Av presentationen ska det framkomma vad i verkets innehåll som tilltalar dig. Analysera de metoder för audiovisuellt berättande som används i verket och berätta hur de påverkade din tittarupplevelse.
Utförande: Skriv med ett textbehandlingsprogram. Längden får vara högst två A4-sidor, teckenstorlek 12, radavstånd 1,5.
Bedömningsgrunder: Allmänbildning, förmåga att analysera filmiska verk, vision, skriftlig framställning.
UPPGIFT 3. EN BERÄTTELSE
Skriv en fiktiv berättelse. Berättelsen ska innefatta tre personer och behandla temat FRÖJD.
Om du vill kan du använda manusformat för att skriva texten.
Utförande: Skriv med ett textbehandlingsprogram. Längden får vara högst två A4-sidor, teckenstorlek 12, radavstånd 1,5.
Bedömningsgrunder: Skriftlig framställning, berättarförmåga, iakttagelseförmåga, förmåga till idéskapande, vision.
Lämna in alla uppgifter som pdf-filer i Studieinfo. Lämna in varje uppgift som en separat pdf-fil.
Lämna in sammanlagt 3 pdf-filer. Namnge filerna enligt följande: efternamn-förnamn-uppgiftens namn.pdf.
Kontrollera att filerna fungerar. Bristfälliga ansökningar bedöms inte. Bifoga
förhandsuppgifterna till ansökningsblanketten i Studieinfo senast 30.3.2022 kl. 15.00. Se exaktare allmänna anvisningar ovan.
UPPGIFT 1.
”KÄNSLAN AV ETT UTRYMME”
Erinra dig något utrymme, någon plats eller någon miljö som starkt har påverkat dina
känslor. Inverkan kan vara positiv eller negativ. Det du erinrar dig (utrymmet, platsen eller miljön) kan vara offentligt, privat, påhittat eller från en dröm. Det kan vara beläget var som helst, i stan, i skogen eller i en avlägsen vrå av ditt sinne.
Visualisera känslan som utrymmet väcker.
Utförande: Måla. Bildens storlek ska vara A3.
Bedömningsgrunder:
- Användning av fantasi.
- Konstnärligt uttryck.
- Förmåga att förmedla utrymmesupplevelsen.
Skanna eller fotografera ditt arbete.
Namnge filen enligt följande: efternamn-förnamn-känslanavettutrymme.pdf
UPPGIFT 2.
”FRÅN ORD TILL BILD”
Vilka associationer väcks hos dig av följande ord?
1. Viskning
2. Öppen
3. Dröm
Skapa tre bilder utgående från dina tankar:
- kollage, storlek A3 (viskning)
- fotografi, storlek A4 (öppen)
- teckning i färg, storlek A3 (dröm)
Bedömningsgrunder:
• Användning av fantasi.
• Konstnärligt uttryck.
• Den visuella idéns originalitet.
Skanna eller fotografera ditt arbete. Kombinera bilderna i en pdf-fil.
Namnge filen enligt följande: efternamn-förnamn-frånordtillbild.pdf.
UPPGIFT 3.
Skriv ett motivationsbrev om följande ämne: Varför vill du studera film- och tv-scenografi?
Inkludera ditt namn och ett tecknat självporträtt.
Bifoga även en kronologisk lista över ditt livs viktigaste skeden, erfarenheter, studier, jobb och sådant som har påverkat dig personligen.
Skriv ditt namn också i början av denna lista.
Namnge filen enligt följande: efternamn-förnamn-uppgift3.pdf.
Bedömningsgrunder:
• För motivationsbrevet: Förmåga att uttrycka, motivera och analysera den egna motivationen för studier i film- och tv-scenografi.
• För den kronologiska listan: Tydlighet samt förmåga att skapa ett originellt och uttrycksfullt sammandrag utgående från ett omfattande material.
Lämna in alla uppgifter som pdf-filer i Studieinfo. Lämna in varje uppgift som en separat pdf-fil.
Lämna in sammanlagt 3 pdf-filer. Namnge filerna enligt följande: efternamn-förnamn-uppgiftens namn.pdf.
Kontrollera att filerna fungerar. Bristfälliga ansökningar bedöms inte. Bifoga
förhandsuppgifterna till ansökningsblanketten i Studieinfo senast 30.3.2022 kl. 15.00. Se exaktare allmänna anvisningar ovan.
Uppgift 1: En självbiografi
Skriv med ett textbehandlingsprogram en självbiografisk berättelse där det framgår varifrån du fick impulsen att söka dig till filmbranschen och varför du är intresserad av just filmklippning.
Ge berättelsen ett namn. Sträva efter att skapa en verklighetsnära och effektfull berättelse.
Utförande
Skriftligt, högst en (1) sida.
Bifoga en lista, som påminner om en meritförteckning, över verkliga händelser i ditt liv (skriftlig) och ett självporträtt som anknyter till din självbiografi, inte ett passfoto.
För självporträttet gäller fritt utförande.
Bedömningsgrunder
Berättarförmåga, motivation.
Uppgift 2: Visuell uppgift.
Visualisera ”Balans”.
Utförande
Rita, måla eller fotografera en serie på nio (9) bilder på temat ”Balans”.
Bilderna får inte kommenteras i text. Gör ett sammandrag av ditt arbete i form av en tionde (10) bild i serien. Sammandraget kan även vara skriftligt, högst 3 rader.
Kombinera bilderna (9 st.) och det relaterade sammandraget i en pdf-fil. Du kan använda 2–10 sidor.
Bifoga sammandraget på en egen sida.
Numrera sidorna. Ge din berättelse ett namn.
Bedömningsgrunder
Förmåga till visuell gestaltning, förståelse för filmisk uppbyggnad och personlig infallsvinkel till temat.
Förmåga att gestalta rum och form, förmedling av stämning. Förmåga att komprimera.
Uppgift 3: Skriftlig uppgift
Bekanta dig med Damien Hirsts verk ”The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living” från 1991.
Det finns en bild t.ex. på denna adress:
https://www.artimage.org.uk/23834/damien-hirst/the-physical-impossibility-of-death-in-the-mind-of-someone-living--1991
Utförande
Skriv med ett textbehandlingsprogram en berättelse som anknyter till bilden. Längd högst 2 sidor.
Bedömningsgrunder
Förmåga till dramaturgiskt berättande, precision i iakttagelserna.
Lämna in uppgifterna 1 och 3 som pdf-filer i Studieinfo. Lämna in båda uppgifter som en separat pdf-fil. Lämna in sammanlagt 2 pdf-filer. Namnge filerna enligt följande: efternamn-förnamn-uppgiftens namn.pdf.
Lämna in filmen och inslaget i uppgift 2 t.ex. som en Vimeo- eller Youtube-länk (ge videon statusen ”Private” på Vimeo och ”Unlisted” på Youtube).
Lägg till länken på ansökningsblanketten i Studieinfo. Om din video är lösenordsskyddad ska du lägga till även lösenordet på blanketten.
Kontrollera att filerna och länkarna fungerar. Bristfälliga ansökningar bedöms inte.
Skicka inte in några andra filer än de som efterfrågas och överskrid inte de givna storleks- och längdbegränsningarna.
Bifoga förhandsuppgifterna till ansökningsblanketten i Studieinfo senast 30.3.2022 kl. 15.
Se exaktare allmänna anvisningar ovan.
UPPGIFT 1.
Skriv en självbiografi i form av en berättelse där det framgår varifrån du fick impulsen att söka dig till filmbranschen och varför du är intresserad av just ljudet i filmberättandet. Ge berättelsen ett namn. Sträva efter att skapa en text som berör och är effektfull. Bifoga en lista, som påminner om en meritförteckning, över verkliga händelser i ditt liv.
Utförande: Berättelsens och meritförteckningens längd högst 320 ord vardera. Skriv berättelsen och listan i ett textbehandlingsprogram och skicka in dem som en (1) pdf-fil. Se närmare inlämningsanvisningar ovan.
Bedömningsgrunder: Motivation, originalitet, berättarförmåga.
UPPGIFT 2.
Planera och genomför en kortfilm med titeln ”På djupt vatten”. Använd aktivt också ljud i ditt berättande. Inkludera ett inslag i slutet av filmen där du förklarar inför kameran vad du strävar efter och varför du har gjort just en sådan film som du gjort.
Begränsningar: Filmens ljudspår får inte innehålla tal, musik och inte heller följande ljudeffekter: tickandet av en klocka, hjärtslag eller vinande ljud i öronen. Utförande: Längden på filmen ska vara högst 2 minuter och den avslutande delen högst 1 minut. Se närmare inlämningsanvisningar ovan.
Bedömningsgrunder: Filmisk berättarförmåga, förmåga att använda ljud som ett element i berättandet, dramaturgiskt tänkande, förmåga att gestalta samspelet mellan bild och ljud, fantasi.
Filmens tekniska kvalitet är inte avgörande.
UPPGIFT 3.
Skriv manus till en två minuter lång kortfilm, ”Brådska”, där du även använder ljud för att berätta en historia. Skriv om vad som syns och hörs i filmen. Manuset får innehålla högst tre repliker.
Begränsningar: Filmens ljudspår får inte innehålla tal utöver de eventuella tre replikerna, musik och inte heller följande ljudeffekter: tickandet av en klocka, hjärtslag eller vinande ljud i öronen.
Utförande: Skicka in manuset som ett pdf-dokument. Manuset får vara högst 650 ord. Se närmare inlämningsanvisningar ovan.
Bedömningsgrunder: Förmåga att gestalta samspelet mellan bild och ljud, förmåga att använda ljud som ett element i en filmberättelse, fantasi, personlighet, djärvhet.
Lämna in uppgift 1 som en pdf-fil i Studieinfo. Namnge filen enligt följande: efternamn-förnamn-uppgiftens namn.pdf. Lämna in filmerna från uppgift 2 och 3 som lösenordsskyddade Vimeo- eller Youtube-länkar. Lägg till länkarna och lösenorden på ansökningsblanketten i Studieinfo. Lämna in den skriftliga analysen i uppgift 3 som en pdf-fil i Studieinfo. Kontrollera att filerna och länkarna fungerar. Bristfälliga ansökningar bedöms inte. Bifoga förhandsuppgifterna till ansökningsblanketten i Studieinfo senast 30.3.2022 kl. 15.00. Se exaktare allmänna anvisningar ovan.
UPPGIFT 1 EN SJÄLVBIOGRAFI
Utförande:
Skriv din självbiografi i form av en berättelse och ge den ett namn. Sträva efter att skapa en verklighetsnära och effektfull berättelse. Högst en (1) sida.
Till självbiografin ska du bifoga en lista, som påminner om en meritförteckning, över verkliga händelser ur ditt liv.
Bedömningsgrunder:
Berättarförmåga.
UPPGIFT 2
Utförande:
Gör en kortfilm enligt anvisningarna nedan.
Filmens titel: ”VARGTIMMEN”. Du kan behandla det givna temat fritt, men det viktigaste är att du tar fasta på de visuella möjligheterna som det erbjuder.
- Filmen ska vara högst 3 minuter lång.
- Filmen ska vara STUM. Med andra ord får du inte använda ljudeffekter/musik i filmen.
- Det får INTE ingå tal (dialog/monolog) i filmen.
- Filmen ska vara I FÄRG.
Bedömningsgrunder:
Visualitet, berättarförmåga, förmåga att berätta i bilder, sinne för dramaturgi, förmåga att skapa en atmosfär, användning av färger som ett dramaturgiskt element, behärskning av stämningen som helhet samt finslipning.
UPPGIFT 3
Utförande:
Gör en kortfilm enligt anvisningarna nedan och skriv en analys om temat, högst 1–2 sidor.
Kortfilm på temat ”ARKITEKTUR och FORM”. Du kan behandla det givna temat fritt, men det viktigaste är att du tar fasta på de visuella möjligheterna som det erbjuder.
- Filmen ska vara högst 3 minuter lång.
- Filmen ska vara STUM. Med andra ord får du inte använda ljudeffekter/musik i filmen.
- Det får INTE ingå tal (dialog/monolog) i filmen.
- Filmen ska vara SVARTVIT.
- Den skriftliga analysen ska vara 1–2 sidor lång.
Bedömningsgrunder:
Visualitet, förmåga till personligt berättande, förmåga att berätta i bilder, sinne för dramaturgi, förmåga att skapa en atmosfär, användning av svartvitt berättande som ett dramaturgiskt element, behärskning av stämningen som helhet samt finslipning, förmåga att analysera det givna temat.
OBS!
Inkludera en intervju med dig själv på en (1) minut i slutet av filmen där
du berättar om planeringen och processen bakom denna film (både filmen och analysen).
Lämna in varje uppgift som en separat pdf-fil som du namnger enligt följande: efternamn_förnamn_uppgiftensnamn2022.
Lämna dessutom in filmscenen i uppgift 3 som en Vimeo- eller Youtube-länk. Länken och eventuellt lösenord till videon ska finnas också i pdf-filen för uppgift 3.
Förhandsuppgifterna ska skickas in försedda med namn i Studieinfo. Kontrollera att filerna och länkarna fungerar. Bristfälliga ansökningar bedöms inte. Bifoga
förhandsuppgifterna till ansökningsblanketten i Studieinfo senast 30.3.2022 kl. 15.00. Se exaktare allmänna anvisningar ovan.
1. EN BERÄTTELSE: JAG SÅG MIG SJÄLV MED ANDRA ÖGON
Del a)
Skriv person X:s historia från barndomen fram till denna stund. Placera din berättelse i en enligt dig intressant miljö och beskriv miljön kort. Utnyttja egna erfarenheter i din berättelse. Inkludera centrala vändningar och möten i berättelsen. Ge texten en rubrik i form av en ansiktsbild av dig själv. Längd högst en sida.
Del b)
Studera berättelsen du har skrivit. Föreställ dig någon som lyssnar på personen i din berättelse. Kom på och beskriv kort en situation där personen ur din berättelse möter lyssnaren. Längd högst en halv sida.
Bedömningsgrunder: iakttagelseförmåga, berättarförmåga, fantasi, förmåga att gestalta världen
2. FOTOUPPGIFT: ”EN OUPPNÅELIG DRÖM”
Välj en situation med två personer och en ouppnåelig dröm, och använd den som grund för en bildserie. Motivera med några meningar varför situationen är intressant enligt dig.
Fotografera en serie på tre bilder utgående från situationen du har valt. Försök förmedla din motivering i dina bilder. Arrangera de tre bilderna i en sådan ordning att de enligt dig berättar en historia.
Bedömningsgrunder: visualitet, förmåga till visualisering av berättelse, precision i iakttagelser och perspektiv
3. FILMSCEN ”SANNINGENS ÖGONBLICK”
Skriv ett manuskript för och skapa en fiktiv filmscen enligt anvisningarna nedan.
Beskrivning av scenen: en aktiv händelse som utspelar sig i en miljö utan tidsförskjutningar.
Scenens namn: ”Sanningens ögonblick”, scenen består av:
- två personer
- scenen ska innehålla en vändpunkt
- använd sparsamt med dialog i scenen
- ingen musik
- scenen ska vara högst 2 min. lång.
Bifoga följande till din ansökan: filmscenen, filmens one-liner (en mening som beskriver filmen) och en kort beskrivning (högst en halv sida) där du med ord redogör för händelserna i filmen före och efter scenen.
Bedömningsgrunder: Förmåga till idéskapande, originalitet, filmisk gestaltningsförmåga, dramaturgiskt tänkandet, förmåga att påverka tittaren.
Lämna in alla uppgifter som pdf-filer i Studieinfo. Lämna in varje uppgift som en separat pdf-fil.
Lämna in sammanlagt 4 pdf-filer. Namnge filerna enligt följande: efternamn-förnamn-uppgiftens namn.pdf. Kontrollera att filerna fungerar. Bristfälliga ansökningar bedöms inte. Bifoga förhandsuppgifterna till ansökningsblanketten i Studieinfo senast 30.3.2022 kl. 15.00. Se exaktare allmänna anvisningar ovan.
Material och redskap:
Teckningspapper i A3-format
Reklamkartong 1mm/2mm
Blyertspennor
Färgpennor
Penslar
Gouache- och/eller akvarellfärger
Linjal
Vitt garn 1 mm
Järntråd 1 mm
Mattkniv
Kniv
Sidavbitare
Kombinationstång
Institutionen för arkitektur
”Var och en har sitt”
Uppgift 1 A
En dikt
Utförande
Skriv en dikt på tre rader på ett papper i A3-format.
Reservera tillräckligt med tid för att fotografera och skicka in den färdiga uppgiften.
Fotografera dikten och lämna in den som en pdf-fil i Studieinfo senast 30.3 kl. 15.00. Namnge filen enligt följande: förnamn_efternamn_dikt.pdf
Bedömningsgrunder
Poetiskt grepp
Uppgift 1 B
Poetisk bild
Utförande
Måla en bild av dikten du skrivit med gouache- eller akvarellfärger på ett papper i A3-format.
Reservera tillräckligt med tid för att fotografera och skicka in den färdiga uppgiften.
Fotografera din poetiska bild och lämna in den som en pdf-fil i Studieinfo senast 30.3 kl. 15.00. Namnge filen enligt följande: förnamn_efternamn_poetiskbild.pdf
Bedömningsgrunder
Poetiskt grepp, måleriskhet
Uppgift 2
Poesimobil
Utförande
Planera och bygg en poesimobil genom att fritt använda de material som anges i materiallistan för förhandsuppgifterna för inredningsarkitektur.
Poesimobilen ska rymmas inpackad i ett styvt kuvert av storlek C3.
Reservera tillräckligt med tid för att fotografera och skicka in den färdiga uppgiften.
Fotografera poesimobilen mot en neutral vit bakgrund och lämna in den som en pdf-fil i Studieinfo senast 30.3 kl. 15.00. Namnge filen enligt följande: förnamn_efternamn_poesimobil.pdf
Bedömningsgrunder
Poetiskt grepp, måleriskhet, konstruktion
Uppgift 3
Ett aldrig tidigare skådat bestick
Utförande
Planera och rita ett nytt slags bestick. Rita besticket i din hand med blyerts i skalan 1:1 på ett papper i A3-format.
Reservera tillräckligt med tid för att fotografera och skicka in den färdiga uppgiften.
Fotografera teckningen och lämna in den som en pdf-fil i Studieinfo senast 30.3 kl. 15.00. Namnge filen enligt följande: förnamn_efternamn_bestick.pdf
Bedömningsgrunder
Teckningsfärdigheter, formgivning
Lämna in uppgiften som pdf-fil i Studieinfo. Lämna in varje uppgift som en separat pdf-fil. Lämna in 1 pdf-fil per uppgift. Lämna in sammanlagt 3 uppgift. Namnge filen enligt följande: efternamn-förnamn-mönster.pdf. Kontrollera att filerna fungerar. Bristfälliga ansökningar bedöms inte. Bifoga förhandsuppgifterna till ansökningsblanketten i Studieinfo senast 30.3.2022 kl. 15.00. Se exaktare allmänna anvisningar ovan.
UPPGIFT 1: MÖNSTER
Bekanta dig med de designer som ingick i den italienska Memphisgruppen på 80-talet samt deras verk. Iaktta formerna, materialen, färgerna, ytstrukturerna och kompositionerna. Utgå från dina iakttagelser och skapa din egen tolkning med inspiration av Memphisgruppen. Designa ett kontinuerligt/upprepande mönster för beklädnad i två (2) färgsättningar som tydligt avviker från varandra. Teckna eller måla båda färgsättningarna av mönstret på separata A3-ark. Designa också ett plagg eller en kläduppsättning där du använder mönstret. Avbilda plagget på en människa på ett A3-ark.
Skanna eller fotografera dina tre A3-ark och kombinera dem i en pdf-fil. Beakta bildernas kvalitet och färger, så att de representerar din ursprungliga design så bra som möjligt.
Lämna in uppgiften som pdf-fil i Studieinfo. Lämna in varje uppgift som en separat pdf-fil. Lämna in sammanlagt 1 pdf-fil per uppgift. Namnge filen enligt följande: efternamn-förnamn-mönster.pdf. Kontrollera att filerna fungerar. Bristfälliga ansökningar bedöms inte.
Utförande
A3-format, färguppgift, teckna, måla eller med kollageteknik (inte digitala metoder)
Bedömningsgrunder
Idérikedom, användning av färg och yta, komposition, användning av mönstret och användbarhet för beklädnad.
UPPGIFT 2: KOLLEKTION
Designa en klädkollektion med tio kläduppsättningar. Använd en valfri film som utgångspunkt och inspiration. Använd element från till exempel filmens kostymering, visuella värld eller stämning i din kollektion.
Avbilda kläduppsättningarna på en människa på ett A2-ark.
Skanna eller fotografera ditt A2-ark och konvertera det till en pdf-fil. Beakta bildernas kvalitet och färger, så att de representerar din ursprungliga design så bra som möjligt. Skriv också två meningar där du berättar vilken film du har använt som inspirationskälla och vilka influenser du har plockat från filmen.
Lämna in uppgiften som pdf-fil i Studieinfo. Lämna in sammanlagt 1 pdf-fil per uppgift. Namnge filen enligt följande: efternamn-förnamn-kollektion.pdf. Kontrollera att filerna fungerar. Bristfälliga ansökningar bedöms inte.
Utförande
A2-format, färguppgift, akvarell- eller gouachefärger eller tusch (inte digitala metoder)
Bedömningsgrunder
Idéförmåga, gestaltning av kollektionen som helhet, klädmässigt tänkande
UPPGIFT 3: MÅL FÖR HÅLLBAR UTVECKLING – Hurdan design behövs i vårt samhälle?
Reflektera över hur du med hjälp av kläddesign kan påverka aktuella utmaningar i vårt samhälle. Välj ett av FN:s mål för hållbar utveckling. Du hittar målen på denna webbsida: https://fn.se/globala-malen-for-hallbar-utveckling/. Sätt dig in i det mål du har valt.
Välj en användare eller en användargrupp som du designar ett plagg eller en accessoar för. Ta reda på information om användaren. Du kan till exempel intervjua eller observera användaren eller söka upp information om användargruppen. Plagget eller accessoaren ska på något sätt motsvara det mål för hållbar utveckling som du har valt.
Avbilda plagget eller accessoaren på en människa framifrån och bakifrån på ett pappersark i A3-format.
Beskriv det mål för hållbar utveckling som du har valt samt din användare och användarens behov med fem meningar. Motivera dina designval utgående från den information du samlat in.
Skanna eller fotografera ditt A3-ark och konvertera det till en pdf-fil. Bifoga din text på fem meningar i pdf-filen. Beakta bildernas kvalitet och färger, så att de representerar din ursprungliga design så bra som möjligt.
Lämna in uppgiften som pdf-fil i Studieinfo. Lämna in sammanlagt en pdf-fil per uppgift. Namnge filen enligt följande: efternamn-förnamn-mål.pdf. Kontrollera att filerna fungerar. Bristfälliga ansökningar bedöms inte.
Utförande
A3-format, färguppgift, akvarell- eller gouachefärger eller tusch (inte digitala metoder)
Bedömningsgrunder
Kreativitet, funktionalitet, empatiförmåga, användning av bakgrundsinformation och hur användaren beaktats i designen.
Lämna in alla delar av uppgiften som separata pdf-filer i Studieinfo. Lämna in sammanlagt 5 pdf-filer. Namnge filerna enligt följande: Sida-1.pdf, Sida-2.pdf o.s.v. En video får inte vara mer än 1 minut lång. Videon laddas upp på Youtube eller Vimeo, och en länk till videon läggs till på sida 3, 4, och/eller 5. Kontrollera att filerna och länkarna fungerar. Bristfälliga ansökningar bedöms inte. Bifoga förhandsuppgifterna till ansökningsblanketten i Studieinfo senast 30.3.2022 kl. 15. Se exaktare allmänna anvisningar ovan.
FÖRÄNDRING
Vad anser du vara ett betydande missförhållande i samhället som du skulle vilja påverka?
Beskriv företeelsen i en kort text (ca 500 tecken). Fundera ut insiktsfulla sätt att visuellt kommunicera missförhållandet till en målgrupp som du själv väljer ut.
Skissera en mängd utkast över dina idéer. Välj ut en idé som du utvecklar vidare till ett färdigt visuellt koncept som du presenterar i tre olika kommunikationsmiljöer.
Bedömningsgrunder:
- innehållsliga idéer
- insiktsfullhet
- originalitet
- kommunikativitet
- visuellt framställningssätt
Tekniskt genomförande
Varje del av uppgiften ska lämnas in som en separat pdf-fil på en sida (liggande A4). Om det också ingår rörlig bild eller ljud i konceptet kan du inkludera en Youtube- eller Vimeo-länk på sidorna 3–5.
Om du skapar de visuella delarna av förhandsuppgiften för hand ska du fotografera eller skanna dem och lämna in dem i pdf-format. Den korta beskrivningen av företeelsen ska skrivas på dator och sparas som pdf-fil.
Sida 1. Text
Sida 2. Utkast
Sida 3. Kommunikationsmiljö A
Sida 4. Kommunikationsmiljö B
Sida 5. Kommunikationsmiljö C
Lämna in uppgiften elektroniskt i Studieinfo. Kontrollera filnamnet och att filen fungerar. Bristfälliga ansökningar bedöms inte. Bifoga förhandsuppgiften till ansökningsblanketten i Studieinfo senast 30.3.2022 kl. 15.00. Se exaktare allmänna anvisningar ovan.
Uppgift 1
SJÄLVPORTRÄTT
a) Skriv ett fritt formulerat motivationsbrev där du berättar om dig själv, varför du vill studera kostymdesign och vad som har påverkat ditt intresse för kostymdesign. Berätta om till exempel någon film, teaterföreställning, tv-serie, musikvideo, dans, cirkus eller dylikt där en karaktär eller karaktärerna har gjort intryck på dig eller berört dig genom sin klädsel eller sitt yttre. Vilka känslor upplevde du och varför?
b) Gör ett självporträtt i form av ett kollage där du framställer dig själv med visuella medel. Inkludera ett fotografi av dig själv i kollaget. Kollaget ska beskriva olika egenskaper hos dig, till exempel personlighetsdrag, lynne, favoritfärger, favoritplats, drömmar... Välj saker som beskriver dig bäst.
UTFÖRANDE
a. Skriv motivationsbrevet på dator, längd högst en A4.
b. Självporträtt i form av ett kollage med blandteknik, genom att teckna, måla, klippa, limma och kombinera olika material på ett A3-ark.
Fotografera eller skanna uppgifterna och namnge filerna enligt följande: efternamn_förnamn_uppgiftensnamn. Lämna in uppgifterna som pdf-filer.
BEDÖMNINGSGRUNDER
Motivation, förmåga till självanalys, verbal och visuell berättarförmåga.
-----------------------------------------
Uppgift 2
SORGENS OCH GLÄDJENS STAD
Skapa en bild som illustrerar din tolkning av sorgens och glädjens stad och de olika människor som bor där. Använd den bifogade texten eller en del av den som inspiration. Du kan förflytta händelserna i texten till modern tid och till en anonym stad. Försök skildra stämningen med hjälp av kompositionen, perspektivet och färger, och använd klädsel och färger för att skildra personernas identiteter och personligheter.
Låt dig inspireras, låt fantasin flöda och lev dig in i stämningen i sorgens och glädjens stad.
Utdrag ur bok: Mika Waltari – Sorgens och glädjens stad (Werner Söderström Oy, 2008, kapitel 1, s. 14–15) (Fri översättning.)
Nu går han längs med stationsbron, som en ibland ett par hundra andra ankommande, i ett hetsigt kaos. Skuggan av kuren har en nedslående verkan på honom, under ett ögonblick känner han hur meningslösa alla hans ansträngningar varit, kraften sviker honom, han slocknar och faller ihop medan han följer med massan av resande till de breda granittrapporna. Torget breder ut sig framför honom, han stannar vid foten av en jättelik pelare, solen skiner som en bländande eld på hans ögon, han är rådlös och öm. Han känner inte mera den här stora staden, han har inga vänner här, han har inga vänner i sitt liv, endast några bekanta. Han är trettiotvå år gammal, men han har redan hunnit leva flera människoliv. Nu har ödet snabbt övergett honom och dagsljuset förblindat hans ögon. Han blir knuffad i sidan i trängseln, han står orörlig vid foten av pelaren. Hans resa är meningslös, hans ankomst är meningslös, hans liv har runnit ut i sanden, hans hopp har slocknat, han har ingenstans att vila sitt huvud.
Vårens skoningslösa ljus lyser ovanför taken i Helsingfors. Det tänder eld på hundratusen fönster och får det gråa havet som brutits upp till isflak att glittra i blått. En fjärdedels miljon människor befinner sig inom en radie på några kilometer runt en främmande man som avslocknad, kraftlös och modfälld står lutad mot en granitpelare på stationen. Hela natten har han vakat, men nu har kraften svikit honom och han har förlorat sin mening. En fjärdedels miljon människor och ändå vet han inte om det bland dem finns en enda som skulle ta emot honom, lyssna till hans vånda och hjälpa honom att ordna om sitt liv. Själv kan han nämligen inte, han har redan blåst sina bubblor i vattnet och vattnet har gått sönder.
UTFÖRANDE
Teckna och måla på ett A3-ark.
Fotografera eller skanna uppgiften och namnge filen enligt följande: efternamn_förnamn_uppgiftensnamn. Lämna in uppgiften som pdf-fil.
BEDÖMNINGSGRUNDER
Fantasirikedom och originalitet i skildringen av stadsmiljön, stämningen och karaktärerna.
----------------------------
Uppgift 3
MÖTE MELLAN EXTROVERT OCH INTROVERT
Skapa en bild där Extrovert och Introvert möter varandra. Illustrera stämningen som uppstår i mötet och skildra de givna personlighetsdragen i personernas framtoning och klädsel. Till uppgiften ska du bifoga en kort beskrivning av orsaken till mötet samt vilka medel du använder för att skildra den extroverta och introverta naturen hos dina karaktärer.
UTFÖRANDE
Skapa en bild genom att teckna och måla på ett A3-ark.
Skriv en beskrivning på dator på ett separat A4-ark, högst 10 meningar.
Fotografera eller skanna uppgifterna och namnge filerna enligt följande: efternamn_förnamn_uppgiftensnamn. Lämna in uppgifterna som pdf-filer.
BEDÖMNINGSGRUNDER
Visuell berättarförmåga och karaktärernas uttrycksfullhet.