Platser

A Blanc

Designat av Alvar Aalto, "Otnäs gamla köpcentret", det nuvarande köpcentret A Blanc, renoverades till det andra servicecentret på campus.
Ostoskesus A Blanc edestä
Foto: Anders Portman/ Aalto-universitetet

Som det andra servicecentret på campus bildar köpcentret A Blanc ett arbetspar med köpcentret A Bloc bredvid metrostationen. A Blanc har specialbutiker och tjänster, restauranger och kontorslokaler. Byggnaden, designad av Alvar Aalto, färdigställdes 1961 och utvidgningen färdigställdes 1968. Renoveringen påbörjades i mars 2020 och slutade i maj 2021. Skyddade byggnaden administrerars av Aalto-yliopistokiinteistöt Oy.

I byggnaden finns:

Otnäs köpcentret är bekant för många från förut som studerat eller bott på campus. Byggnaden har också beskrivits som campusets visitkort, på grund av dess centrala läge som ligger precis i närheten av univeritetets huvudbyggnad, Dipol, Kandidatcentret och Harald Herlin -lärcentret. Byggnaden är också sällsynt, eftersom det är en av få butiksbyggnader som Alvar Aalto designat.

Köpcentrets vita, rappade väggar, det stora skyltfönstren och långa korridoren som fortgår längst byggnaden, samt ett välvt tak, skiljer byggnaden från Alvar Aaltos andra forsknings- och undervisningsbyggnader i röd tegel.

Totalrenoveringen färdigställdes våren 2021

Totalrenoveringen möjliggör förvekligande av mångsidig affärsverksamhet samt hustekniken förnyades. Även fasaden renoverades och restaurerades. Alla gamla fönster och ytterdörrar restaurerades eller förnyades enligt det ursprungliga planen. Samtidigt färdigställdes en ny stor terrass med kundstolar framför centret.

I renoveringsplaneringen togs byggnadens historiska och arkitektonisk värde i hänsyn i samarbete med Museiverket och Alvar Aalto-stiftelsen.

A Blanc

Det renoverade köpcentret A Blanc i utkanten av Alvarinaukio är det andra servicecentret på campus. A Blanc erbjuder lokala tjänster som stödjer vardagen, samt mötesplatser med restauranger, butiker och kontor.

Läs mer (på finska)
A Blancin logo
Ostoskeskus A Blanc vuokrattavat tilat

Nyheter

Otaniemi’s shopping centre will be renamed A Blanc

The renovation of the beautiful building designed by Alvar Aalto will be completed by summer.

Havainnekuva A Blanc -rakennuksesta.

New terrace to be added to Otaniemi’s shopping centre

The terrace will be located at the front of the building in front of the covered corridor and will be completed on the same schedule as the rest of the renovation project in spring 2021.

Ostoskeskus terassi havainnekuva

Alvar Aaltos designade köpcenter i Otnäs totalrenoveras

Köpcentrets renovering på Aalto-universitetets campus i Otnäs påbörjades i mars 2020.

Otaniemi's old shopping centre from air
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat