Nyheter

Alvar Aaltos designade köpcenter i Otnäs totalrenoveras

Köpcentrets renovering på Aalto-universitetets campus i Otnäs, påbörjades i mars 2020.
Otaniemi's old shopping centre from air
Foto: Helifoto

Totalrenoveringen av köpcentret på Aalto-universitetets campus i Otnäs, påbörjades i mars 2020. Arbetet är planerat att slutföras maj 2021. Byggnaden färdigställdes 1961 och är designad av Alvar Aalto.  

”Syftet med renoveringen är att få den signifikanta byggnaden till sin ursprungliga användning på ett värdefullt sätt. Köpcentret kommer att få ett nytt liv som erbjuder mer omfattande tjänster till det snabbt utvecklade området samt representera campus tack vare sitt centrala läge." konstaterar Aalto-yliopistokiinteistöt Oy:s verkställande direktör Ville Jokela.  

Totalrenoveringen kommer att möjliggöra förvekligande av mångsidig affärsverksamhet samt hustekniken kommer att förnyas. Även fasaden kommer att renoveras och restaureras. Alla gamla fönster och ytterdörrar kommer att restaureras eller förnyas enligt det ursprungliga planen. I renoveringsplaneringen har byggnadens historiska och arkitektonisk värde tagits i hänsyn  i samarbete med Museiverket och Alvar Aalto-stiftelsen.

Signifikant både historiskt och socialt

Otnäs köpcentret är bekant för många från förut som studerat eller bott på campus. Byggnaden har också beskrivits som campusets visitkort, på grund av dess centrala läge som ligger precis i närheten av univeritetets huvudbyggnad, Dipol, Kandidatcentret och Harald Herlin -lärcentret. Byggnaden är också sällsynt, eftersom det är en av få butiksbyggnader som Alvar Aalto designat.

Köpcentrets vita, rappade väggar, det stora skyltfönstren och långa korridoren som fortgår längst byggnaden, samt ett välvt tak, skiljer byggnaden från Alvar Aaltos andra forsknings- och undervisningsbyggnader i röd tegel.

Mera tjänster till Otnäs campus 

Köpcentret kommer också i fortsättningen att vara en intressant och attraktiv mötesplats. Mer omfattande tjänster utvecklas till Otnäs och detta har tagits i hänsyn i främjandet av köpcentrets servicehelhet.

"I framtiden kommer köpcentret och affärscentret A Bloc att fungera som en helhet av fritidstjänster och andra tjänster som samtidigt stöder varandra med att erbjuda mångsidiga tjänster och utrymmen, säger Jenna Isokuortti Head of Leasing and Sales på Aalto-yliopistokiinteistöt Oy 

Byggnadens adress: Otakaari 27 
Byggherre: Otaniemen Liikekeskus Oy 
Uppdragstagare: Pakrak Oy 
Arkitektonisk design: Arkkitehdit Q4 Oy 
Tidtabell för reparationer och moderniseringsarbete: maaliskuu 2020 – toukokuu 2021 
Projektets webbplats: https://www.aalto.fi/fi/toimipisteet/otaniemen-ostoskeskus 

Mer information

Hyresfrågor: 
Jenna Isokuortti 
Head of Leasing and Sales 
Aalto-yliopistokiinteistöt Oy 
[email protected] 
050 464 4020 

Frågan relaterade till renoveringent: 
Jarmo Wilander 
Johtaja, rakennuttaminen 
Aalto-yliopistokiinteistöt Oy 
[email protected] 
040 541 3304 

Ostoskesus A Blanc edestä

A Blanc

Otsvängen 27

Platser
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Läs fler nyheter

Otaniemi - kuva Unto Rautio
Campus Publicerat:

Hur rör du dig på campus nu och i framtiden? Svara på enkäten och påverka!

Hållbar rörlighet förbättras på Aalto-universitetets campus i Otnäs. Att svara på enkäten är ett effektivt sätt att påverka rörligheten och trafikflödet på campuset. Du kan också anmäla dig till en workshop för hållbar rörlighet och delta i utlottningen av somriga priser.
Aalto Space Kuva: Hannes Huotari
Campus Publicerat:

Ge respons på lokaler via Aalto Space

Videoprojektorn fungerar inte, lampan är sönder, skräpkorgen är full? I appen Aalto Space kan du enkelt ge respons eller rapportera ett problem som gäller en lokal på campus.
Learning Centre graphics
Campus, Vetenskap & konst, Studier Publicerat:

Renoveringen börjar vid Harald Herlin-lärcentret

I maj påbörjas en renovering i K-våningen. Boxarna töms den 11.4.2022.
Superposition illustration
Campus, Pressmeddelanden, Universitetet Publicerat:

Bidrag som ger uttryck åt innovativ planering vann arkitekturtävlingen Otaniemen Tietokorttelit

Till vinnare i tävlingen om planeringen av områdena Biologen och Marintekniken i Otnäs i Esbo utsågs bidraget Superpositio.