Nyheter

Alvar Aaltos designade köpcenter i Otnäs totalrenoveras

Köpcentrets renovering på Aalto-universitetets campus i Otnäs, påbörjades i mars 2020.
Otaniemi's old shopping centre from air
Foto: Helifoto

Totalrenoveringen av köpcentret på Aalto-universitetets campus i Otnäs, påbörjades i mars 2020. Arbetet är planerat att slutföras maj 2021. Byggnaden färdigställdes 1961 och är designad av Alvar Aalto.  

”Syftet med renoveringen är att få den signifikanta byggnaden till sin ursprungliga användning på ett värdefullt sätt. Köpcentret kommer att få ett nytt liv som erbjuder mer omfattande tjänster till det snabbt utvecklade området samt representera campus tack vare sitt centrala läge." konstaterar Aalto-yliopistokiinteistöt Oy:s verkställande direktör Ville Jokela.  

Totalrenoveringen kommer att möjliggöra förvekligande av mångsidig affärsverksamhet samt hustekniken kommer att förnyas. Även fasaden kommer att renoveras och restaureras. Alla gamla fönster och ytterdörrar kommer att restaureras eller förnyas enligt det ursprungliga planen. I renoveringsplaneringen har byggnadens historiska och arkitektonisk värde tagits i hänsyn  i samarbete med Museiverket och Alvar Aalto-stiftelsen.

Signifikant både historiskt och socialt

Otnäs köpcentret är bekant för många från förut som studerat eller bott på campus. Byggnaden har också beskrivits som campusets visitkort, på grund av dess centrala läge som ligger precis i närheten av univeritetets huvudbyggnad, Dipol, Kandidatcentret och Harald Herlin -lärcentret. Byggnaden är också sällsynt, eftersom det är en av få butiksbyggnader som Alvar Aalto designat.

Köpcentrets vita, rappade väggar, det stora skyltfönstren och långa korridoren som fortgår längst byggnaden, samt ett välvt tak, skiljer byggnaden från Alvar Aaltos andra forsknings- och undervisningsbyggnader i röd tegel.

Mera tjänster till Otnäs campus 

Köpcentret kommer också i fortsättningen att vara en intressant och attraktiv mötesplats. Mer omfattande tjänster utvecklas till Otnäs och detta har tagits i hänsyn i främjandet av köpcentrets servicehelhet.

"I framtiden kommer köpcentret och affärscentret A Bloc att fungera som en helhet av fritidstjänster och andra tjänster som samtidigt stöder varandra med att erbjuda mångsidiga tjänster och utrymmen, säger Jenna Isokuortti Head of Leasing and Sales på Aalto-yliopistokiinteistöt Oy 

Byggnadens adress: Otakaari 27 
Byggherre: Otaniemen Liikekeskus Oy 
Uppdragstagare: Pakrak Oy 
Arkitektonisk design: Arkkitehdit Q4 Oy 
Tidtabell för reparationer och moderniseringsarbete: maaliskuu 2020 – toukokuu 2021 
Projektets webbplats: https://www.aalto.fi/fi/toimipisteet/otaniemen-ostoskeskus 

Mer information

Hyresfrågor: 
Jenna Isokuortti 
Head of Leasing and Sales 
Aalto-yliopistokiinteistöt Oy 
[email protected] 
050 464 4020 

Frågan relaterade till renoveringent: 
Jarmo Wilander 
Johtaja, rakennuttaminen 
Aalto-yliopistokiinteistöt Oy 
[email protected] 
040 541 3304 

Old shopping centre in Otaniemi facade in the summer, with people walking by

Otnäs köpcenter

Otsvängen 27. Totalrenovering och modernisering 03/2020-05/2021.

Platser
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Relaterade nyheter

Otakaari 1 käsijohde
Campus Publicerat:

Passerkontroll som en del av universitetets strategi - sammanfattning av infotillfället

Ett infotillfälle om den nya praxisen för passerkontroll hölls den 25 augusti. Här kan du se en sammanfattning av tillfället samt en inspelning av tillfället i sin helhet (längd cirka en timme, kan ses endast av personal och studerande vid Aalto-universitetet).
Aaltoyliopisto_230916_photo_Aino_Huovio-4203.jpg
Campus, Undantagssituation Publicerat:

Exceptionella öppettider på Otnäs campus

Byggnaderna på Otnäs campus har exceptionell öppettid från och med måndagen den 31 augusti.
Otakaari 1 Kuva: Aino Huovio / Aalto-yliopisto
Campus Publicerat:

Studenternas rörlighet på campus i början av läsåret

Från och med måndag 31.8., kommer studeranden att ha tillgång till campusets utrymmen där närundervisning ordnas, studielokaler som kan bokas i förhand, stödjande tjänster för studerande samt studentrestauranger. Notera att HRT-kortet inte är i bruk under dessa undantagstider, tillgången till byggnaderna endast genom markerade dörrar under byggnadens öppethållstider.
Learning Centre graphics
Campus Publicerat:

Utlåning av passerkort upphör

Passerkontroll vid Aalto-Universitetet förändras. I fortsättningen använder studeranden HRT-kortet som passerkort.