Nyheter

Startpunkten för utforskning

Aalto-universitetets campus blev huvudstadsområdets största startup-kluster.
Aalto-yliopisto A Grid Mordor Kuva: Unto Rautio
Studerande kan få jobb hos startup-företag och startupföretagen kan delta i forsknings- och undervisningsprojekt. Bild: Unto Rautio / Aalto-universitetet

Massachusetts Institute of Technology (MIT) klassificerade i sin rapport år 2014 Aalto-universitet till en av de fem stigande stjärnorna inom universitetsvärlden. Aalto-universitet fick erkännande för innovationsfrämjande, självständig forskning och för att stödja entreprenörskap på campus genom sitt positiva startup-samfund. 

När man besöker campus fyra år senare, är det lätt att förstå var MIT fann och såg potentialen. Aalto-universitetets campus, som man hittar på den nya metrolinjen bara på ett 15 minuters avstånd från Helsingfors centrum, har etablerat sig som ett grönskande centrum för näringslivet samt för akademiskt och socialt umgänge. 

Campuset är mycket mer än bara en plats för studier – det märker genast besökaren som från metrostationen kliver in i det nya köpcentret A Bloc och Väre-byggnaden. Något unikt är på gång i byggnaderna bakom träden. De nästan 800 företag och organisationer som har campus som hem är en bärande kraft bakom förändringarna. 

"Universitet som stöder verksamheten ligger bakom många startup-ekosystem", förklarar Marika Paakkala från Aalto Startup. 

"Campuset spelar en viktig roll i att föra samman toppen talanger och att leda teknologiska prestationer till företagsvärlden. Startup-företag berättar ofta hur de uppskattar möjligheten till kontakt med studerande, forskningsprojekt och universitetets infrastruktur samt med storföretag, vilka vi har nära kontakt med."

Högskolan för konst, design och arkitektur flyttade in på campus sommaren 2018. Handelshögskolan flyttar in våren 2019. Därefter finns alla Aaltos centrala studieämnen – teknik, ekonomi, konst, design och arkitektur – samlade på samma campus. Detta är en essentiell del av universitets anda som för ihop affärsekonomins, teknologins och de kreativa branschernas aktörer på olika samarbetsplattformer: Health Tech, Materials, Living, Energy, Experience, Digitalisation och Entrepreneurship. 

Ett hem för innovationer 

Ett av Aalto-universitetets egna stigande stjärnor är ICEYE som utvecklar SAR-radarteknologi (Synthetic Aperture Radar) som används i satelliter. Båda av ICEYE:s grundande delägare är Aalto-alumner och företaget har legat på campus sedan verksamheten började år 2014. ICEYE:s rötter ligger i ett Aalto-1 studieprojekt, som bygger och undersöker nanosatelliter. 

"Aalto-universitet hjälpte oss från första början med forskningen, att hitta kunniga medhjälpare och att hitta de rätta beslutsfattarna i Finland", berättar Mikko Keränen, marknadsföringsdirektör för ICEYE. 

"Det var oerhört viktigt att vi fick tillgång till universitetets utrymmen, som t.ex. det ekofria rummet, där vi testat radarns satellitsignaler. Aalto-universitetet gör ett betydelsefullt arbete med att befrämja startup-samfundets uppbyggnad och genom att erbjuda tjänster. Metroförbindelsen har nämnvärt förbättrat förbindelserna till Helsingfors och Esbo. Det är också fint att se hur ställen som A Bloc fört framsteg till campus. Vi har fler orsaker att vara här än någon annanstans", fortsätter Keränen. 

Tryggare kirurgi 

Ett annat intressant startup-företag som fått sin början i Aalto-universitetet är medicinsktekniska företaget Surgify som utvecklar säkrare lösningar för benkirurgi. Surgifys borrverktyg förstår skillnaden mellan ben och annan vävnad, vilket hjälper kirurger att undvika operationsskador, lindrar smärta hos patienter och minskar efteroperationskostnaderna för vård. 

Surgifys andra grundare, Visa Sippola, såg själv skadorna som orsakades av borrning då han följde med neurokirurgernas arbete som en del av hans egna doktorstudier i medicin. Han kontaktade Aalto-universitetet för att få hjälp med att tekniskt utveckla borrningsmetoden så att den skulle bli säkrare för patienten. 

"Det var logiskt att börja från Aalto-universitetet i det här ärendet. Jag tycker Aalto har de bästa lokala färdigheterna för maskinteknisk forskning", säger Sippola. 

Universitetet var också företagets första stödjare: Surgify fick ett stipendium på 20 000 euro. 

"Första bidraget var viktigt. Det höll oss “på ytan” tills universitetet åter stöttade oss i sökandet av ett 500 000 euros offentligt forskningsstipendium, som vi lyckades få. Aalto var en oerhört värdefull sparringpartner under hela processen och hjälpte oss att fastställa vårt värde samt att identifiera de kommersiella synvinklarna", säger Sippola. 

Aalto-yliopisto A Grid Kuva: Aki Rask
På A Grid arrangeras öppna evenemang och workshops enligt företagens intressen. I A Grid verkar förutom Aalto Startup Center också Europas rymdorganisation ESA och otaliga företag, bl.a. Fortum. Bild: Aki Rask / Aalto-universitetet

Numera har Surgify nästan en två miljoner euros finansiering från internationella investerare. Många av nyckelfigurerna på Surgify har en Aalto-bakgrund. 

Precis som ICEYE, har också Surgify uppvuxit på campus. Idag är företaget an del av företagssamhället i A Grid-byggnaden, som är hjärtat av Aalto-universitetets startup-samhälle och hem till nästan 130 företag och samfund. Även Europas rymdorganisation ESA:s företagsaccelerator och FN:s teknologilaboratorium har verksamhetsställen i A Grid. 

"Vi gillar verkligen campusets tekniska omgivning från både en akademisk synvinkel och sett från vår affärsverksamhet. Det finns många pågående medicinskteknologiska projekt, samtidigt finns samarbete mellan universitetet och alla startup-företag. Det här är en av huvudorsakerna till varför vi finns just här – här kan vi få kontakt med experter från olika branscher", säger Sippola. 

I hjärtat av samarbete 

Aalto Startup Center som grundades år 1997 främjar samarbetet på campus. Den för samman nya företag med mentorer, investerare, det akademiska samfundet och med avancerade företag. Aalto Startup Center går igenom intresseansökan från företag som vill verka på campus, undersöker deras behov och bedömer hurdant mervärde de kan föra till kollektivet. 

"Utgående från feedbacken som vi fått av startup-företagen värdesätter dom det att vi tar var och ens enskilda behov i beaktande, istället för att placera dom i ett program med start och slut. Det som gör detta till ett samhälle är det att alla deltar på ett unikt sätt. Envar ger mervärde och får lysa på sitt eget sätt", säger Paakkala. 

Campus har rikligt med gemensamt utrymme för arbete och fritid, som t.ex. Startup Saunas delade arbetsutrymme på 1 500 kvadrat. Lokalen är öppen för alla och används för olika tillställningar, allt från hackathoner till grillfester. Utöver caféerna och restaurangerna finns över 30 lunchrestauranger på campus. T.ex. bistrobryggeriet Fat Lizard i amerikansk stil lockar kunder från längre bort. 

"Våra studerande vet bäst – på campus arbetar man hårt men njuter också av att ha roligt. När ett campus har en sådan här kombination studeranden, startups och andra aktörer, vet man aldrig när det kan hända att man träffar en blivande kund, man blir presenterad till en investerare eller man springer på en annan möjlighet", säger Paakkala. 

Text: Andrew Flowers

Artikeln publicerades ursprungligen i december 2018 på Aalto-universitetets campus tidningen.

Aalto-universitetets campus tidning

Otnäs har under åren utvecklats till ett alltmer levande och öppet kollektiv – till ett helt unikt ställe i Europa. De senaste förnyelserna har gjort vårt campus till ett hem för hela Aalto-samfundet.

Läs mer
Aalto-yliopiston kampus -lehden kannet journal covers
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Läs fler nyheter

Otaparkki julkisivu
Campus, Universitetet Publicerat:

Parkeringsavgiften för Otaparkki minskar - ytterligare förbättringar av parkeringen vid Otnäs campus

I mitten av februari införs nya förändringar för campusparkeringen.
Photo from the K-floor of the Harald Herlin Learning Centre, students working at desks.
Campus, Forskning och konst, Studier Publicerat:

Renovering i Harald Herlin-lärcentrets K-våning

I Lärcentrets K-våning påbörjas den 5.2.2024 en renovering.
Ernst Enkvist
Universitetet Publicerat:

Ernst Enkvist (1931–2023) in Memoriam

Skeppsbyggare utvecklade finskt kunnande inom varvsindustrin.
Drone image of Otaniemi campus in early December, light covering of snow everywhere, with low sun shining
Campus, Universitetet Publicerat:

Parkeringsförfarandet på campusområdet i Otnäs förenhetligas vid årsskiftet

Campusparkeringen omfattas av ett pilotprojekt som inleds 1.1.2024.