Uutiset

Tilaa yrittää

Aalto-yliopiston kampuksesta tuli pääkaupunkiseudun eloisin startupien solmukohta.
Aalto-yliopisto A Grid Mordor Kuva: Unto Rautio
Opiskelijat voivat saada työpaikkoja startupeista ja startupit voivat osallistua tutkimus ja opetusprojekteihin. Kuva: Unto Rautio / Aalto-yliopisto

Massachusetts Institute of Technology (MIT) luokitteli vuoden 2014 raportissaan Aalto-yliopiston yhdeksi viidestä yliopistomaailman nousevasta tähdestä. Aalto-yliopisto sai tunnustusta innovaatioiden edistämisestä, itsenäisestä tutkimuksesta ja yrittäjyyden tukemista eloisan startup-yhteisönsä kautta kampuksellaan. 

Kun vierailee kampuksella neljä vuotta myöhemmin, on helppo ymmärtää, missä MIT näki potentiaalia. Aalto-yliopiston kampus, joka on alle 15 minuutin matkan päässä Helsingin keskustasta uudella metrolinjalla, on vakiinnuttanut asemansa elinkeinoelämän sekä akateemisen ja sosiaalisen elämän kukoistavana keskipisteenä. 

Kävijä huomaa heti noustessaan metroasemalta uuteen kauppakeskus A Blociin ja Väre-rakennukseen, että kampus on paljon enemmän kuin vain opiskelupaikka. Jotain ainutlaatuista on tekeillä rakennuksissa puiden takana. Yhtenä suurena muutoksen tuojana on lähes 800 yritystä ja organisaatiota, joille kampus on koti. 

"Monen startup-ekosysteemin ytimessä on toimintaa tukeva yliopisto", sanoo Marika Paakkala, Aalto Startup Center. 

"Kampuksella on tärkeä rooli huippukykyjen tuomisessa yhteen ja teknologisten saavutusten saattamisesta yritysmaailmaan. Startupit kertovat usein arvostavansa yhteyttä opiskelijoihin, tutkimushankkeisiin ja yliopiston infrastruktuuriin sekä suuryrityksiin, joihin meillä myös on läheiset siteet."

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu muutti kampukselle kesällä 2018. Kauppakorkeakoulu taas muuttaa keväällä 2019. Sen jälkeen Aallon keskeiset tutkimuskohteet – tekniikka, talous, taide, muotoilu ja arkkitehtuuri – ovat kaikki samalla kampuksella. Tämä on olennainen osa yliopiston henkeä, joka tuo yhteen liiketalouden, teknologian ja luovien alojen osaajat eri yhteistyöalustoilla: Health Tech, Materials, Living, Energy, Experience, Digitalisation ja Entrepreneurship. 

Innovaation koti 

Yksi Aalto-yliopiston omista nousevista tähdistä on ICEYE, joka kehittää satelliiteissa käytettävää SAR-tutkateknologiaa (Synthetic Aperture Radar). Molemmat ICEYEn perustajaosakkaat ovat Aallon alumneja ja yritys on sijainnut kampuksella toiminnan aloittamisesta vuonna 2014 alkaen. ICEYEn juuret ovat nanosatelliitteja rakentavassa ja tutkiva ssaopiskelijaprojekti Aalto-1:ssä. 

"Alusta alkaen Aalto-yliopisto auttoi meitä tekemään tutkimusta, löytämään osaajat ja tavoittamaan sopivat suomalaiset päätöksentekijät", ICEYEn markkinointijohtaja Mikko Keränen sanoo.

"Silloin oli ratkaisevan tärkeää, että meillä oli pääsy yliopiston tiloihin, kuten kaiuttomaan huoneeseen, jossa olemme testanneet tutkan satelliittisignaaleja. Aalto-yliopisto tekee todella tärkeää työtä edistämällä startup-yhteisön rakentumista ja tarjoamalla palveluja. Metroyhteys on huomattavasti kohentanut yhteyksiä sekä Helsingistä että Espoosta. Ja on hienoa nähdä A Blocin kaltaisten kohteiden tuomaa edistystä kampuksella. Meillä on enemmän syitä olla täällä kuin missään muualla", Keränen jatkaa.

Turvallisempaa kirurgiaa

Toinen kiinnostava Aalto-yliopistosta ponnistanut startup-yritys on lääketieteelliseen tekniikkaan keskittyvä Surgify, joka kehittää turvallisempia ratkaisuja luukirurgiaan. Surgifyn poraustyökalu ymmärtää eron luun ja muun kudoksen välillä, mikä auttaa kirurgeja välttämään vaurioita leikkauksen aikana, lieventää potilaiden kipua ja vähentää leikkauksen jälkeisiä hoitokustannuksia.

Surgifyn toinen perustaja, Visa Sippola, näki itse porauksesta koituvat vauriot seuratessaan neurokirurgien työtä osana omia lääketieteen tohtorin opintojaan. Hän otti yhteyttä Aalto-yliopistoon saadakseen apua menetelmän tekniseen kehittämiseen, jotta siitä tulisi potilaalle turvallisempi.

"Oli loogista aloittaa Aalto-yliopistosta tässä asiassa. Sillä on mielestäni parhain paikallinen valmius konetekniikan tutkimukseen", Sippola sanoo.

Yliopisto oli myös Surgifyn ensimmäinen tukija: yritys sai 20 000 euron apurahan.

"Se ensimmäinen apuraha oli äärimmäisen tärkeä. Se piti meidät pinnalla siihen asti, kunnes yliopisto jälleen tuki meitä 500 000 euron julkisen tutkimusapurahan hakemisessa. Me saimme sen. Aalto oli erittäin arvokas sparraaja koko prosessin läpi auttaessaan määrittämään arvomme ja tunnistamaan kaupalliset näkökulmat", sanoo Sippola.

Aalto-yliopisto A Grid Kuva: Aki Rask
A Gridissä järjestetään avoimia tapahtumia ja työpajoja yritysten kiinnostuksen mukaan. Aalto Startup Centerin lisäksi A Gridissä toimivat myös Euroopan avaruusjärjestö ESA sekä monia yrityksiä, kuten Fortum. Kuva: Aki Rask / Aalto-yliopisto

Surgify on tähän mennessä kerännyt lähes kaksi miljoonaa euroa rahoitusta. Yrityksessä on myös useita Aalto-taustaisia avainhenkilöitä. 

Aivan kuten ICEYE on kasvanut kampuksella, niin on kasvanut myös Surgify. Nykyään yritys on osa yrityskeskittymää A Grid -rakennuksessa, joka on Aalto-yliopiston startup-yhteisön sydän ja koti lähes 130 yritykselle ja yhteisölle. Myös Euroopan avaruusjärjestö ESAn yrityshautomolla sekä Yhdistyneiden kansakuntien teknologialaboratoriolla on toimipisteet A Gridissä. 

"Me todella pidämme kampuksen teknisestä ympäristöstä sekä akateemisesta että liiketoiminnan näkökulmasta. Täällä on monia lääketieteellisen teknologian projekteja käynnissä, ja samalla täällä on yhteistyötä yliopiston ja kaikkien startup-yritysten välillä. Tämä on yksi pääsyy siihen, miksi me olemme täällä, sillä täällä me voimme saada yhteyden eri alojen asiantuntijoihin", Sippola sanoo. 

Yhteistyön ytimessä

Yhteistyötä kampuksella edistää Aalto Startup Center, joka on perustettu vuonna 1997. Se tuo uusia yrityksiä yhteen mentorien, sijoittajien, akateemisen yhteisön ja jo pidemmälle ehtineiden yritysten kanssa. Aalto Startup Center käy kampukselle sijoittumisesta kiinnostuneiden hakemuksia läpi, tarkastelee heidän tarpeitaan ja arvioi, minkälaista lisäarvoa yritys tuo yhteisöön.

"Startupeilta saamamme palautteen mukaan he arvostavat sitä, että otamme jokaisen yksilölliset tarpeet huomioon sen sijaan, että jokainen laitettaisiin ohjelmaan, jossa on alku- ja loppupiste. Yhteisön tästä tekee se, että jokainen osallistuu ainutlaatuisella tavalla. Jokainen heistä tuo lisäarvoa ja säkenöi omalla tyylillä", Paakkala sanoo.

Kampuksella on runsaasti yhteisöllistä tilaa työskentelyä ja vapaa-aikaa varten, kuten 1 500 neliömetrin Startup Saunan jaettu työtila. Tila on avoinna kaikille ja sitä käytetään erilaisiin tapahtumiin aina hackathoneista grillijuhliin. Kampuksella on myös yli 30 lounasravintolaa kahviloiden ja ravintoloiden lisäksi. Esimerkiksi amerikkalaistyylinen bistro-panimoravintola Fat Lizard houkuttelee asiakkaita kauempaakin.

"Opiskelijamme tietävät parhaiten, että kampuksella sekä työskennellään ahkerasti että pidetään myös hauskaa. Kun kampuksella on tällainen yhdistelmä opiskelijoita, startupeja ja muita toimijoita, et voi koskaan tietää, milloin tapaat seuraavan asiakkaan, sinulle esitellään sijoittaja tai löydät jonkin muun uuden mahdollisuuden", sanoo Paakkala.

Teksti: Andrew Flowers

Artikkeli on julkaistiin alun perin joulukuussa 2018 Aalto-yliopiston kampus -lehdessä.

Aalto-yliopiston kampuslehti

Kampuksen kehittämisen julkaisu tutkii mm. miltä Otaniemi näyttää vuonna 2050, vehreyden lisäämistä kampuksella ja miten startup-ekosysteemi toimii.

Lue koko lehti
Aalto-yliopiston kampus -lehden kannet journal covers
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Ahomansikka
Kampus Julkaistu:

Ihmisten, kasvien ja pölyttäjien kampus

Aalto-yliopiston kampusluontoa hoidetaan monimuotoisuus ja luontotyyppien ominaislajisto huomioiden.
Yliopiston lukuvuoden avajaistilaisuus 3.9.2023. Kuva: Mikko Raskinen
Yhteistyö Julkaistu:

Alumni, ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Kesällä 2024 Aalto-yliopisto toteuttaa tekstiviestikampanjan, jossa pyydetään alumneja päivittämään yhteystietonsa.
Kampus, Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

HR palvelupisteen kesätauko ja uudet aukioloajat 6.8.2024 alkaen

HR palvelupiste on kesätauolla 28.6 - 5.8.2024. Uudet aukioloajat 6.8.2024 alkaen ovat tiistai - torstai klo 12.00 - 15.00. Huom! aukioloajat muuttuvat 6.8.2024 alkaen.
Kaksi mieshenkilöä juhlapuvuissa kiltalippujen edessä
Palkinnot ja tunnustukset, Yliopisto Julkaistu:

68 tohtoria ja viisi kunniatohtoria – katso kuvat tekniikan alan tohtoripromootiosta

Vuoden 2024 tekniikan alan juhlallinen tohtoripromootio järjestettiin pe 14.6. Dipolissa.