Uutiset

Wappua valmisteleva Pinja Helasuo: Olemme yhdessä tässä tilanteessa

Fysiikan opiskelija Pinja Helasuon mukaan korona-arjessa haasteellisinta on ollut saman huoneen sietäminen. Fyysikkokilta ja oma lähipiiri ovat auttaneet häntä jaksamaan. Helasuo oli myös mukana käynnistämässä WappuApu-keräystä opiskelijoiden yksinäisyyttä ehkäisevään työhön.
Photo: Tuukka Mattlar.
Kuva: Tuukka Mattlar.

Pinja Helasuo, miten sinusta tuli fysiikan opiskelija ja kesätyöntekijä sekä fuksikapteeni?

Minua kiinnosti lukiossa, mistä asiat johtuvat. Olen tosi utelias ja halusin vastauksia ympäröivän maailman ilmiöihin, kuten miksi lasi on läpinäkyvää. Fysiikan tunnit ja tehtävät avasivat silmiä ja ymmärrykseni laajeni, ja tämä on vahvistunut fysiikan yliopisto-opinnoissa. Opiskelen nyt kolmatta vuotta fysiikkaa pääaineena. Lisäksi opintoihin kuuluu matematiikan ja tietotekniikan kursseja.

Olen menossa Aallon teknillisen fysiikan laitokselle uudestaan kesätöihin samaan hankkeeseen, jossa tein kandidaatintyöni. Siinä integroidaan aurinkokennoja tekstiileihin ja sitä johtaa Janne Halme Aallonteknillisen fysiikan laitokselta. Hankkeessa on mukana tekstiilisuunnittelijoita muotoilun laitokselta ja se toteutetaan yhteistyössä yritysten kanssa.

Menin heti fuksivuonna mukaan Fyysikkokillan toimintaan ja olen tehnyt siellä aktiivisesti vapaaehtoistöitä. Olin kaksi vuotta Fyysikkokillan raadissa eli hallituksessa sihteerinä ja nyt olen fuksikapteenina vastuussa uusien opiskelijoiden integroimisesta. Pesti alkoi viime vuoden tammikuussa ja fuksikapteenina olen vastuussa tehtävistä wappuun asti, kun omat fuksit saavat teekkarilakin.

Mitkä ovat olleet opiskeluajan kohokohtia?

Otaniemessä on mieletön opiskelijayhteisö. Parasta kokemuksissa on ollut se, että olen voinut jakaa ne kavereiden kanssa. Juuri sen vuoksi oma fuksiwappu oli niin siisti. Nyt fuksikapteenina on ollut hienoa päästä luotsaamaan fukseja kohti teekkariutta, ja jakamaan sitä, mistä olen itse ollut tosi vaikuttunut ja innoissani.

Onnistumisia on tullut esimerkiksi orientaatioviikolta, jolloin fuksit kiersivät kampuksella oman fuksiryhmän kanssa. Palautteen mukaan se oli kiva viikko ja fuksit löysivät tuttavia, kenen kanssa tehdä kouluhommia. Viime syksynä järjestimme myös pienryhmäsitsit monessa paikassa, ja samalla niitä yhdistävän striimin.

Etätutustuminen on vaikeaa, mutta olemme onnistuneet luomaan konsepteja, joita on mielekästä seurata etänä. Näistä voi mainita esimerkkeinä pakohuonepelin kaltaisen tapahtuman ja yliopiston kanssa yhdessä järjestetyt proffalounaat, joissa on päässyt juttelemaan professoreiden kanssa.

Ensimmäistä opiskelijawappua pääsin juhlimaan perinteiseen tapaan ja nyt on tulossa toinen etäwappu. Vähän on turnausväsymystä, mutta toisaalta olen itse mukana järjestämässä Wappua, ja olen tosi innoissani siitä, mitä on suunniteltu ja tehty. Wappu on Otaniemessä kuitenkin suuri yhteisön juhla.

Wapun ajan tapahtumia on paljon, jotta saadaan fukseille yhteistä tekemistä ja luotua yhteisöllisyyden tunnetta. Esimerkiksi fuksipeijaisissa fuksit kisaavat toisia kiltoja ja ainejärjestöjä vastaan. Kuvaan kuuluvat tietenkin myös wappulehdet, jäynägaala, wappustriimi, wappuriehan julistus ja wappustudion muut tapahtumat. Fyysikkokillassa järjestetään myös useampia tapahtumia, kuten simanvalmistusworkshop ja etäwappuillallinen, piristämään arkea. Wappu on kuitenkin ennen kaikkea mielentila.

Mikä on auttanut sinua selviytymään korona-arjessa?

Vapaa-aikaa on ollut paljon ja olen nukkunut hyvin, mutta merkittävät muutokset muussa arjessa ovat olleet yllättävän rankkoja. Sosiaaliset tilanteet auttoivat minua aikaisemmin jaksamaan, ja esimerkiksi luentojen tauoilla kävimme kävelyllä. Nyt ei tule samalla lailla lataavia taukoja opiskelussa. Rutiinit ovat muuttuneet ja arki on ollut kuormittavampaa. Minulle on ollut haastavaa saada asioita tehtyä. En ole esimerkiksi jaksanut samalla tavalla painaa kursseja kuin ennen koronaa. Haasteellisinta on ollut saman huoneen sietäminen.

Olenkin nojautunut korona-aikana vahvasti lähipiiriin ja sen merkityksellisyys on korostunut. Kämppiksestä on tullut tosi läheinen ystävä. Jokaisen nuhataudin aikana on vietetty kotikaranteenia ja se on ollut tosi ikimuistoista aikaa - yhdessä vähemmän ikävää kuin yksin. Lisäksi olen viettänyt aikaa poikaystävän ja hänen kämppistensä kanssa.

Jaksamista on auttanut myös se, että kanditutkinnon työläin kurssi on nyt paketissa. Olen jäämässä pienelle lomalle ja keskittymässä vapaaehtoistöihin ja wapun valmisteluun. Tämä kaikki on innostanut ja ollut hyvänä vastapainona kaikelle muulle. Lisäksi valon lisääntyminen on helpottanut.

Koronavuosi on ollut minulle kasvun vuosi. Aikaisemmin olen vain mennyt eteenpäin. Nyt olen joutunut katsomaan itseäni peilistä ja aktiivisesti miettimään, mistä oma jaksaminen koostuu ja mitkä asiat tuovat hyvinvointia.

WappuApu
Kuva: Sara Salminen.

Yhteisö on yllättänyt minut myös korona-aikana. Koska olin jo Fyysikkokillan hallituksessa, me luonnollisesti jatkoimme yhteistyötä. Se on auttanut minua jaksamaan, että on yhdessä yritetty selvitä mahdollisimman hyvin tässä tilanteessa. Tämä vuosi on ollut myös oppimisen aikaa. Olemme onnistuneet löytämään myös uusia juttuja, sellaista mitä ei olisi osattu ajatellakaan, jos olisi tehty joku asia tradition mukaan. Pakon edessä voi syntyä myös tarpeellisia uudistuksia.

Vaikka koronatilanne on lähtökohtaisesti haasteellinen kaikille, se näyttäytyy silti kaikille eri tavoin. Toisilla voi olla paljon rankempaa kuin toisilla. Minua on huolettanut se, että jokaisella olisi joku korona-aikanakin. Halusimme Fuksitoimikunnan kanssa tehdä jotakin konkreettista ja käynnistimme yhdessä HelsinkiMission kanssa WappuApu-keräyksen opiskelijoiden yksinäisyyttä ehkäisevään työhön. Meillä oli keräystavoitteena ensin 10 000 euroa, mutta satojen lahjoitusten jälkeen olemme nyt nostaneet tavoitteen 20 000 euroon. Keräyksessä kiteytyy se, että vaikka emme olekaan fyysisesti yhdessä, olemme yhdessä tässä tilanteessa.

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Korona-ajan jälkeen odotan eniten sitä, että pääsen viettämään spontaanisti aikaa ihmisten kanssa. Voin törmätä puolituttuihin ja pyöriä kiltahuoneella. Toisaalta toivon, että normaaliin palatessa kiinnitetään huomiota kaikkiin. On tärkeää, että ihan jokainen pääsee takaisin kiinni arkeen.

Olen kohta valmistumassa kandiksi ja toivottavasti lähdössä syksyllä vuodeksi vaihtoon Müncheniin, Saksaan. Tulen silti varmasti wapuksi Otaniemeen, koska se on niin tärkeä juhla.

Vaihto-oppilasvuoden jälkeen jatkan maisteriopintoja. Erityisesti minua kiinnostaa uusiutuva energia ja siihen liittyvät ratkaisut. Haluan päästä tekemään konkreettisesti jotain hyvää, on se sitten yhteisön tai maapallon näkökulmasta.

Lisätietoa:

Opiskelijoiden WappuApu kerää tukea nuorten yksinäisyyden vähentämiseksi

Osallistu keräykseen

Wappustudio

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Vidha Saumyan teos, jossa groteskeja ihmishahmoja
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTSin alumni Vidha Samyan teos esillä Venetsian biennaalissa 2024

Suomen paviljongissa Venetsian 60. kansainvälisessä taidebiennaalissa nähdään näyttely The pleasures we choose. Näyttely on esillä 24.11.2024 asti.
Mikkelin IB-ohjelma 35 vuotta
Yliopisto Julkaistu:

Mikkelin kampuksen alumnit juhlistivat International Business -ohjelman 35-vuotista olemassaoloa

Yli 200 BBA-/BScBA-ohjelman alumnia saapui juhliin Kauppakorkeakoululle Otaniemeen.
Kuvassa Tuli ja Savu -runouslehden ilmettä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden Huiput-palkintoja visuaalisen viestinnän muotoilijoille

Visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijat ja professori palkittiin Vuoden Huiput -gaalassa, jossa juhlittiin parasta suomalaista luovaa suunnittelua.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.