Nyheter

Harald Herlin-lärcentret som fick Finlandiapriset i arkitektur stöder en ny form av inlärning

Inlärning är roligt i utrymmen som genomgått en total omvandling.
Foto: Tuomas Uusheimo.

I dag beviljades Finlandiapriset i arkitektur för planeringen av renoveringen av Harald Herlin-lärcentret vid Aalto-universitetet. Totalrenoveringen planerades av Arkkitehdit NRT. Byggherre var Aalto Universitetsfastigheter Ab som också äger byggnaden.

Harald Herlin-lärcentret, som är beläget vid campus Otnäs, ritades av Alvar Aalto och togs i bruk år 1970. Genom den grundliga renoveringen under åren 2015–2016 lyckades man skapa en trivsam, modern och mångsidig byggnad, som gemenskapen har tagit till sig snabbt. Utrymmena används av i medeltal tusen kunder per dag, vilket är betydligt fler än innan totalrenoveringen.

Den nedersta våningen har ändrat form från boklager till ett trivsamt utrymme för studier, arbete och evenemang. Foto: Aino Huovio.

Lärcentrets utrymmen stöder en ny form av inlärning, forskning och arbete. I och med digitaliseringen har andelen tryckt material minskat och utrymmen har frigjorts för inlärning i grupp och grupparbeten, självständiga studier och olika tjänster. ”I Lärcentret kan alla i gemenskapen mötas och skapa tillsammans. Vi har satt de studerande i centrum och strävat efter att skapa miljöer där inlärningen blir rolig. Jag anser att vi har lyckats över förväntan: man kan känna hur det sjuder av kunskapstörst i byggnaden”, säger Aalto-universitetets vicerektor Eero Eloranta.

På andra våningen framhävs de vackra, karakteristiska dragen i Alvar Aaltos design bäst. Foto: Tuomas Uusheimo.

Harald Herlin-lärcentrets nya verksamhetskoncept och utrymmen planerades av studerande, lärare, forskare, bibliotekspersonal, arkitekter och formdesigner tillsammans. Tjänsterna är placerade enligt teman: den skyddade andra våningen, där Alvar Aaltos ursprungliga idéer har bevarats bäst, fungerar som biblioteks- och läsesal. På första våningen finns bland annat Visual Resource Centre som innefattar bildmaterial och ett kafé. Den nedersta våningen ändrade helt form vid totalrenoveringen från boklager till ett färgglatt och karakteristiskt allaktivitetsutrymme, där det förutom studieutrymmen finns en foto- och videostudio och verkstaden FabLab, där man får prova på 3D-utskrifter. I utrymmena arrangeras såväl utställningar och evenemang som olika sammankomster.

Tilläggsuppgifter:
Arkitektur: Antti Ahlava, vicerektor, tel. 050 324 1179
Lärcentrets verksamhet och tjänster: Eero Eloranta, vicerektor, tel. 050 432 3411

Harald Herlin-lärcentret
Besöksadress: Otnäsvägen 9, Esbo
Kundtjänstens e-post: [email protected]
Kundtjänstens telefonnummer: 050 316 1011
Öppettider: mån.-tors. 8−20, fre. 8−18, lör. 10−15. De två nedersta våningarna är dessutom öppna för studerande och personal varje dag kl. 7−24.

 

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Läs fler nyheter

Students outside School of Business / photographer Unto Rautio
Campus, Universitetet Publicerat:

Hur skulle du stöda studerandenas välbefinnande med 13 000 euro? Ge ditt förslag!

Föreslå senast 30.9.2022 ett projekt för den inkluderande budgeten som förbättrar studerandenas välbefinnande på campus. En vinnare bland de genomförbara idéerna röstas fram ännu under 2022!
Aalto_Yliopisto_ITP_c_Petri_Anttila_MG_2395-Edit_web.jpg
Campus Publicerat:

Sommaröppettider på Otnäs campus 2022

Sommaröppettider på Otnäs campus och Aalto-universitetet Töölö.

Otaniemi - kuva Unto Rautio
Campus Publicerat:

Hur rör du dig på campus nu och i framtiden? Svara på enkäten och påverka!

Hållbar rörlighet förbättras på Aalto-universitetets campus i Otnäs. Att svara på enkäten är ett effektivt sätt att påverka rörligheten och trafikflödet på campuset. Du kan också anmäla dig till en workshop för hållbar rörlighet och delta i utlottningen av somriga priser.
Aalto Space Kuva: Hannes Huotari
Campus Publicerat:

Ge respons på lokaler via Aalto Space

Videoprojektorn fungerar inte, lampan är sönder, skräpkorgen är full? I appen Aalto Space kan du enkelt ge respons eller rapportera ett problem som gäller en lokal på campus.