Nyheter

Gratis maskinvara med öppen källkod ger mer värde för pengarna i forskningsfinansiering

I en ny studie används Finland, särskilt Aalto-universitetet, som modell för att se hur gratis maskinvara med öppen källkod (FOSH) kan spara upp till 90 % av forskningsfinansiering. En betydande kostnad för vilket forskningsprojekt som helst är behovet av att förvärva nödvändig privatägd utrustning. Genom att använda sig av FOSH kan man med lätthet, snabbhet och besparingar göra så att finansiering användas för mer personaltid och fler experiment.
A 3D printed chemical mixer (credit: Karankumar C. Dhankani, Joshua M. Pearce)
3D printad kemikaliemixer (av: Karankumar C. Dhankani, Joshua M. Pearce)

FOSH håller snabbt på att bli en del av en global "öppen designrörelse", där en kostnadsfri utgivning av information för anpassad forskningsmaskinvara, såsom design, scheman och materialräkning, är lättillgänglig var som helst med en internetuppkoppling.

Den här informationen kan sedan matas in i 3D-skrivarenheter för problemfri och kostnadseffektiv tillverkning som, efter den inledande investeringen av en 3D-skrivare, bara skulle kosta lika mycket som råmaterialet för 3D-skrivaren. Detta gör det möjligt att producera snabb och mycket billigare maskinvara, som snabbt kan tillverkas i skala, såsom ventilatorer under den aktuella pandemin.

Studien är den första på nationell nivå av sitt slag och genomfördes av Ismo Heikkinen, Hele Savin, Jouni Partanen och Jukka Seppälä från Aalto-universitetet, och besökande Fulbright Finland-professor, Joshua Pearce, från Michigan Technological University. Pearce förklarar anledningen till att man använder Finland som land för att grunda sin studie på: ”Finland har ett överlägset utbildningssystem som är inriktat på specialisering inom vetenskap, och det har en mycket lämplig skala. I det här sammanhanget gäller dock strategin för strategiskt stöd för utformningen av öppen maskinvara för alla länder.” 

Pearce och hans kollegor tittade på alla forskningsinfrastrukturer och forskningsanläggningar i Finland och beräknade besparingarna i ett scenario där all forskningsmaskinvara (som är över 10 000 i värde) skulle omvandlas till gratis och öppen källkod. ”Vi tittade på den infrastruktur som var bäst lämpad att förvandlas till öppen källkod först och fastställde sedan hur mycket som kunde sparas på enbart kostnader för forskningskapital.”

FOSH-forskningsprioriteringar för Finland skulle inkludera utveckling av transmissionselektronmikroskop med öppen källkod och skanning av elektronmikroskop

I studien drogs slutsatsen att FOSH-utvecklingen av tvåelektronmikroskopverktyg enligt en konservativ uträkning skulle spara mer än 40 miljoner euro i Finland så att motsvarande nivå av nanoavbildning kunde erhållas. På samma sätt skulle miljontals euro sparas i hela landet, samtidigt som Finlands spetskompetens i forskning med anknytning till atomskiktsdeposition stärks avsevärt.

På det hela taget visar resultaten att finska vetenskapliga finansiärer skulle kunna spara mellan 2,84 miljoner euro och 27,7 miljoner euro per år på inköp av vetenskaplig utrustning om all maskinvarukostnad över 10 000 euro per enhet omvandlas till FOSH. Dessutom skulle omkring två tredjedelar av denna produktion för närvarande utföras av utrustningstillverkare i andra länder, varav en tredjedel ligger utanför Europeiska unionen.

Pearce säger: ”Jag tror det är av oerhört intresse för nationen och Europa. Vi har tittat på hur Finland strategiskt skulle kunna ändra fördelningen av vetenskaplig finansiering för att spara miljontals euro per år samtidigt som man får bättre utrustning, minskar importen och förbättrar den nationella ekonomin.”

Pearce förklarar att de pengar som sparas från FOSH kommer att visa sig vara ovärderliga på annat håll i forskningen: I stället för att göra samma mängd vetenskaplig innovation för mindre pengar, kan vi med det här konceptet göra mer vetenskaplig innovation för samma summa pengar. Kanske till och med tio gånger mer! Tanken var att om x-miljoner tilldelas utrustning skulle du i stället för att använda x-beloppet för att köpa utrustningen kunna använda en bråkdel av summan för att göra maskinvarudesign med öppen källkod. Då kunde du under följande år i stället för att köpa ett verktyg kunna köpa tio eller fler av samma sak och hjälpa många fler forskare att fortskrida snabbare.”

Pearce poängterar: I mitt labb har vi enkelt sparat hundratusentals i finansiering. Öppen maskinvara som redan finns har sparat stora pengar. Forskare har sparat miljoner enbart för uppskattningar av sprutpumpar med öppen källkod och att det bara är en enhet. HardwareX, den öppna maskinvarujournalen för vetenskap, har nyss publicerat sin 100:e design – och i allmänhet sparar dessa enheter omkring 90 % av inköpskostnaden för egna verktyg. Att spendera pengar för att köpa svart-låda maskinvara är slöseri med pengar om det finns ett alternativ med öppen källkod.”

Läs mer

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Nya teknologie hedersdoktorer
Pris och utmärkelser, Pressmeddelanden Publicerat:

Fem nya teknologie hedersdoktorer 2024 vid Aalto

Hedersdoktorerna promoveras i ceremoniella promotion i juni.
Hymyilevä Raili Pönni seisoo neuvotteluhuoneessa, taustalla näkyy ikkunasta Dipolin piha-aluetta.
Utnämningar Publicerat:

Raili Pönni har utnämnts till utvecklingschef vid Aalto-universitetet

Raili Pönni har tidigare varit planeringschef och ställföreträdande utvecklingschef vid universitetet.
Emma Nordback vasemmalla ja Niina Nurmi oikealla. Kuva: Oona Hilli, Aalto-yliopistoU
Pressmeddelanden Publicerat:

Ny studie: Individer i välmående team kan vara nära utbrändhet medan dysfunktionella team kan bestå av välmående individer

Det är mer sannolikt att både teamet och individerna mår bra om man reflekterar och delar med sig av sina problem inom teamet, och om det finns goda relationer mellan alla medlemmar. Långt ifrån alla team lyckas hitta rätt balans visar ny forskning.
Unite! student holding a sign that says Get inspired, grow together, Let's Unite!
Samarbete Publicerat:

Fyra studentprojekt får finansiering genom Unite! Seed Fund

Seed Fund aktiverar studenter från de nio Unite! universiteten att gemensamt bedriva nya aktiviteter.