Nyheter

Gör som Finland - använd kläder som inte orsakar dåligt samvete

En klänning designad och producerad vid Aalto-universitetet gjord av björkträd visar hur vi en dag kommer att se ut och må bra i hållbara tyger.
Haukio and Niinistö. Photo: Vesa Moilanen/Lehtikuva
Jenni Haukio, med president Sauli Niinistö, i klänningen gjord av Ioncell-tyg på självständighetsmottagningen. Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Finland har alltid utvunnit inspiration från sin skog och landet kan nu göra anspråk på mode som är värd att beundra av design- och naturälskare runt hela världen. Ett mångfaldigt team vid Aalto-universitetet har designat och producerat en aftonklänning gjord av finska björkträd med en hållbar teknik som heter Ioncell.

Jenni Haukio, make till Finlands president Sauli Niinistö, bar den hållbara och eleganta klänningen strax innan vintersemestern och markerade den nordiska nationens 101 åriga självständighet i Helsingfors presidentpalats. Ett mångfaldigt team av forskare, experter och studenter vid Aalto-universitetet samarbetade för att göra klänningen till verklighet. 

Ioncell: ett ekologiskt textilfiber

Ioncell är en process utvecklad vid Aalto-universitetet och Helsingfors universitet och syftar till att förändra textilindustrin. Ioncell skapar textilfibrer av hög kvalitet från en rad råvaror, inklusive trä, återvunnen kartongpapp och gamla bomullstextilier.

Till skillnad från miljömässigt krävande bomull eller viskos - den vanligaste trä härledda fibern trots användning av giftiga kemikalier i dess produktion - är Ioncell ett ekologiskt alternativ som kan återvinnas. Det gör också ett utmärkt material för kläder.

"Tyg tillverkat av Ioncell är mjukt att röra vid. Den har en härlig glans och faller vackert. Det viktigaste är att det är ett miljömässigt hållbart alternativ", säger Pirjo Kääriäinen vid Aalto-universitetet. Teamet består av studenter och experter inom träbearbetning, kemi, teknik samt textil- och modedesign producerar för närvarande små partier med provfibrer och material, liknande de som användes i Jenni Haukios klänning.

Skapandet av en klänning för självständighetsfestligheterna

Finlands långvariga respekt för jämställdhet, natur och historia av könsjämställdhet inspirerade kläddesigners som är en del av Aalto-universitetets internationellt kända mode-, kläder- och textildesignprogram.

Jag tog inspiration från starka finska kvinnor som är representerade i klänningens minimalistiska drag och tydliga linjer.

Emma Saarnio, studerar mode och kläddesign vid Aalto-universitetet

"I designen har jag kombinerat finländska traditioner samtidigt som jag blickar på framtiden. Jag tog inspiration från starka finska kvinnor som är representerade i klänningens minimalistiska drag och tydliga linjer. Klänningen är ett löfte om en ännu ljusare framtid", förklarar Emma Saarnio, som studerar mode och kläddesign vid Aalto-universitetet. Hon designade klänningen med tyg skapat av Helmi Liikanen, student i textildesign.

Ioncell-tekniken befinner sig fortfarande på forskningsstadiet men Haukios klänning är dock inte den första gången Ioncell-produkter har setts vid statliga evenemang. Frankrikes president Emmanuel Macron fick en Ioncell-halsduk gjord av gamla blåa jeans när han besökte Aalto-universitetet i augusti 2018.

Planen är att ha en Ioncell-pilotproduktionslinje vid 2020.

Frågor och svar

Vad är Ioncell?

Ioncell är en process som har utvecklats under ledningen av Aalto-universitetets professor Herbert Sixta för att producera cellulosabaserade textilfibrer. Den vanligaste konstgjorda cellulosafibren på marknaden är för närvarande viskos. Viskos kräver starka kemikalier i sin produktionsprocess.

Ioncell-processen använder sig av en säker och giftfri jonvätska som är utvecklad av Helsingfors universitets professor Ilkka Kilpeläinen. Trämassa, återvunnet papper eller kartong och bomullsavfall kan användas som råmaterial. Haukios klänning var tillverkad av björkmassa från Stora Ensos fabrik i Joensuu, Finland.

Det finns tre steg i skapandet av Ioncell-fibrer: cellulosaupplösning, fibersnurrning och återvinning av jonvätskan. Därefter följer kardning och garnspinning, enligt samma sätt som andra textilfibrer.

Vad gör träbaserade Ioncell-fibrer ekologiska?

Skogarna på vår planet är värdefulla och vi måste noga tänka över hur vi använder dem. Råmaterial härrörande från skogar bör användas för produkter som inte bara har högt mervärde utan som också kan återvinnas. Hållbarhet kräver att ekologiska värden, naturupplevelser och ekonomiska intressen är i balans.

Ansvarigt odlade och bearbetade skogsråvaror kan vara en del av förändringen mot en mer hållbar klädindustri. Den globala efterfrågan växer varje år med mer än tre procent. Samtidigt minskar odlingen av bomull och farorna med oljebaserade konstgjorda fibrer, som mikroplaster, erkänns bättre.

I Finland växer träskogar utan extra vattning eller övervakning. Den årliga tillväxten överstiger för tillfället skörden och den naturliga förlusten. Långvariga textilfibrer tillverkade av trä har potential att minska koldioxidutsläppen eftersom återvinningsbarhet innebär att kol lagras för fibrens livslängd. Cellulosabaserade Ioncell-fibrer är biologiskt nedbrytbara och släpper därför inte mikroplaster i miljön när de bryts ned.

Förädling av nya textilfibrer från gamla textilier via Ioncell-processen är också ett sätt att begränsa avfall som beroende på lokala bestämmelser hamnar i deponier eller förbränns.

Ioncell är inte heller begränsat till att använda färska skogsråvaror. Ioncell kan också produceras ur textilfibrer från vanliga hushållsartiklar som återvunnen tidning- eller kartongpapp och gamla bomullstextiler.

När kan Ioncell-produkter köpas?

För tillfället är Ioncell i forskningsstadiet. Hittills har teamet skapat ett antal unika produkter med processen, som en klänning, halsdukar, en jacka och iPad-fodral.

Förberedelserna för en pilotproduktionslinje har redan påbörjats och den beräknas vara i bruk år 2020. Den resulterande fiberproduktionen kommer att vara i betydligt större skala än i laboratoriet. Om det lyckas kan processen vara klar för industriell produktion 2025.

Kan man tvätta Ioncell-material? Vilka är dess viktigaste funktioner?

Ioncell-textilfibrer är ett råmaterial för produkter. Egenskaperna och känslan hos textilier definieras alltid under den långa produktionsprocessen genom att utforma garn, väver, stickningar och ytbehandlingar. När de produceras i industriell skala, kommer Ioncell-produkter att vara både användbara och tvättbara.

Träbaserade textilfibrer och textilåtervinning är ofta nyheterna. Hur skiljer sig Ioncell från andra tekniker?

Finland har blivit en hotspot för träbaserad textilfiberforskning och kunskap. Olika nya metoder som fokuserar på att skapa textilier av trä, industriella eller jordbruksbiprodukter eller till och med avfall är under utveckling. Varje teknik kommer att resultera i textilfibrer med olika egenskaper och potentiella användningssätt. Ioncell-fibrer är starka och hållbara och kan användas för högkvalitativa kläder, interiörtextilier och till och med vissa tekniska textilier i framtiden.

Mer information

Pirjo Kääriäinen
Professor of Practice
Aalto University
Tel. +358 50 381 0217 
[email protected]

Herbert Sixta
Professor and Head of Department, Chemical Pulping Technology
Aalto University
Tel. +358 50 384 1764
[email protected]

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Nya teknologie hedersdoktorer
Pris och utmärkelser, Pressmeddelanden Publicerat:

Fem nya teknologie hedersdoktorer 2024 vid Aalto

Hedersdoktorerna promoveras i ceremoniella promotion i juni.
Hymyilevä Raili Pönni seisoo neuvotteluhuoneessa, taustalla näkyy ikkunasta Dipolin piha-aluetta.
Utnämningar, Pressmeddelanden Publicerat:

Raili Pönni har utnämnts till utvecklingschef vid Aalto-universitetet

Raili Pönni har tidigare varit planeringschef och ställföreträdande utvecklingschef vid universitetet.
Emma Nordback vasemmalla ja Niina Nurmi oikealla. Kuva: Oona Hilli, Aalto-yliopistoU
Pressmeddelanden Publicerat:

Ny studie: Individer i välmående team kan vara nära utbrändhet medan dysfunktionella team kan bestå av välmående individer

Det är mer sannolikt att både teamet och individerna mår bra om man reflekterar och delar med sig av sina problem inom teamet, och om det finns goda relationer mellan alla medlemmar. Långt ifrån alla team lyckas hitta rätt balans visar ny forskning.
Two students standing next to a train studying a map.
Studier Publicerat:

Hoppa på Unite! tåget från Barcelona till Grenoble - ansök senast den 7 april

Följ med på resan mot hållbar mobilitet och interkulturalitet på Unite! tåget.