Nyheter

Fotbollsspelaren Tim Väyrynen och basketspelaren Helmi Tulonen hör till Aalto-universitetets Urhea-studerande

”Aalto-universitetet har i enlighet med Urheas principer hjälpt oss kombinera studier och proffsidrott”
Football field / Jalkapallokenttä. Kuva: Aleksi Poutanen
Bild: Aalto-universitetet / Aleksi Poutanen

Fotbollsspelaren Tim Väyrynen studerar för tredje året vid Handelshögskolan med finansiering som huvudämne. Från och med februari i år har han bott i Liechtensteins huvudstad Vaduz och representerat FC Vaduz, som spelar i Schweiz liga. Tim berättar att han trivs riktigt bra i sina nya hemtrakter. 

Basketspelaren Helmi Tulonen studerar å sin sida energi- och miljöteknik för andra året vid Högskolan för ingenjörsvetenskaper. Hon planerar att bli färdig teknologie kandidat våren 2024. Förra säsongen spelade hon basket i Serie A i Italien, i Lucca, Toscana. Just nu håller Helmi på att inleda landslagssommaren med Universiaden, det vill säga olympiska spelen för universitetsstuderande, i Kina som mål. 

Både Helmi och Tim hör till Aalto-universitetets Urhea-studerande. Aalto har ett partneravtal med huvudstadsregionens idrottsakademi Urhea och har således bundit sig till stöda sina Urhea-studerandes dubbla karriärer, det vill säga flexibel kombination av idrott och studier.

Jalkapalloilija Tim Väyrynen
Tim Väyrynen

Urhea är en del av Helmis och Tims vardag

Tim Väyrynen gick med i Urhea när han började studera vid Aalto. ”Urhea har verkligen synts i min vardag. På grund av proffsidrotten kunde jag inte genomföra mina studier inom den rekommenderade tidsramen, men bland annat på grund av att jag är medlem i Urhea har universitetet varit mycket förstående och sporrat mig till att kombinera mitt arbete med mina studier. Till exempel kunde jag för ett par veckor sedan skriva en kurstentamen här vid universitetet i Vaduz. Dessutom var det tack vare Urhea möjligt för mig att välja huvudämne först efter mitt andra studieår. Det här hjälpte mig att kombinera idrotten med mina studier. Medlemmar i Urhea får även ett gratis säsongskort till UniSport, vilket är en fin förmån.”

För Helmi blev Urhea bekant redan i Backasbrinkens gymnasium (som har det finska smeknamnet ”Märsky”) och också hon har varit medlem i Urhea redan från sina första dagar vid Aalto. Urhea syns även i Helmis vardag varje dag. 

”Jag har skött nästan alla mina studier helt på distans. Jag har oftast hunnit till Finland just till fjärde periodens tentamensvecka och den sista perioden är jag oftast i Finland. Jag skulle inte vara högskolestuderande utan Urhea som har möjliggjort mer flexibla arbetssätt för mig, utan att tumma på kravnivån. Jag vet inte heller om jag längre mentalt skulle klara av att bara spela utan den balans om studierna för med sig. Med andra ord skulle jag vara i en situation där jag skulle behöva välja mellan studierna eller idrotten. Att göra ett sådant val skulle vara mycket sorgligt och därför är jag mycket tacksam för möjligheterna Urhea för med sig. Jag har även fått värdefulla tjänster för mental träning och tillgång till idrottspsykolog via Urhea, vilket har hjälpt mig mycket i min basketkarriär.” 

Tilläggsinformation och insikter om Urhea

Enligt Tim Väyrynen har Urhea utfört och utför viktigt arbete för idrottare. ”Det är förstås alltid bra att leta nya möjligheter att stöda idrottare bättre och mångsidigare än förut. Urhea har dock utvecklats kontinuerligt och förhoppningsvis förblir riktningen den samma.”  

Koripalloilija Helmi Tulonen. Kuva: Ville Vuorinen
Helmi Tulonen. Bild: Ville Vuorinen

Helmi Tulonen hoppas att Urhea blir mer bekant vid Aalto-universitetet och bland lärarna. ”Det känns som det ännu finns sådana som inte känner till Urhea. Ibland skulle det dessutom vara roligt om ens en av tio räkneövningar på matematikkurserna skulle vara på distans. Pandemitiden visade ändå att de fungerar utmärkt. Överlag skulle det kunna finnas mer distans- och hybridmöjligheter.” 

Som tidigare elev vid HBA (Helsinki Basketball Academy) önskar sig Helmi särskilt att vetskapen om Urhea skulle nå dambasketspelarna vid Backasbrinkens gymnasium. HBA-Märskyär en basketklubb som bildades 2011 och som består av studerande vid Backasbrinkens idrottsgymnaisum. ”Jag har själv varit ett år i Amerika och spelat universitetsbasket och trodde som 18-åring att det var enda sättet för mig att få en högskoleexamen. När jag tog studenten 2017 visste jag ingenting om de olika möjligheterna att kombinera högskolestudier med proffsidrott. Jag vill utgående från mina egna erfarenheter förmedla att tack vare Urhea är det fullt möjligt att kombinera även kandidatstudier med att vara proffs i Europas toppligor, och att göra det helhjärtat. 

Text: Terhi Ollikainen

***

Urhea är en officiell toppidrottsakademi som grundades 2003 och har godkänts av Finlands olympiska kommitté. Idrottsakademin stöder idrottarnas träningsmöjligheter, främjar möjligheterna att kombinera idrott och studier samt erbjuder expertverksamhet till stöd för idrottare och tränare. I samarbete med Urhea har Aalto-universitetet sedan 2015 bundit sig till att stöda studerandes möjligheter att kombinera idrott och studier på ett flexibelt sätt och att beakta de utmaningar och behov som idrottskarriären för med sig genom att till exempel hjälpa de studerande att planera och schemalägga sina studier. Aalto-universitetets Urhea-arbetsgrupp utgör en länk mellan Aalto, Urhea och de studerande samt främjar möjligheterna till en dubbel karriär för idrottande studerande.

Läs mer nyheter om Urhea

juoksurata, sports field

Från tresteg till submission wrestling – vid Aalto kan du kombinera toppidrott och studier

Aalto-universitetet har ett avtal med toppidrottsakademin Urhea. Vi erbjuder dig stöd för att kombinera idrottsutövning och studier, oavsett om du håller på med basket, synkroniserad konståkning eller någon annan gren.

Nyheter
Muodostelmaluistelujoukkue Team Unique'n aaltolaiset luistelijat

Five Aalto students belong to the Finnish Championship winning synchronised skating team Team Unique

The skaters studying at different Aalto schools are Aalto’s Urhea athletes

News
Purjehtija Oskari Muhonen, kuva: Tapio Nirkko.

Fencing, figure-skating, sailing – any sport can be combined with studies

Aalto University is participating in the Helsinki Metropolitan Area Sports Academy Urhea, whose goal is to support the flexible coupling of sporting careers with academic studies.

News
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Piano Top Loungessa
Campus, Samarbete, Studier, Universitetet Publicerat:

Studenterna bestämde: två gemensamma pianon anlände till campuset

Vinnaren av Aalto-universitetets studenternas inkluderande budget är gemensam piano.
Aalto-wide sustainability minor logo
Studier Publicerat:

Nytt mångvetenskapligt biämne i hållbar utveckling startar vid Aalto i höst

Aalto erbjuder ett nytt biämne, Luonnonvarojen kestävä käyttö (Hållbar användning av naturresurser), som nu är redo att tilläggas i din studieplan!
Students at the European Parliament building in Strasbourg participating in the European Student Assembly.
Samarbete Publicerat:

Student vid Aalto-universitetet deltog i European Student Assembly

Sofia Pascolo deltog i den europeiska studentförsamlingen i april 2024 i Strasbourg.
Two students watching measurements from a computer
Studier Publicerat:

Programmet Health Technology Engineering ger färdigheter att utveckla innovativa tekniska lösningar på hälsorelaterade problem

Det nya magisterprogrammet kombinerar tekniskt kunnande och praktisk förståelse för hälsofrågor.