Uutiset

Jalkapalloilija Tim Väyrynen ja koripalloilija Helmi Tulonen kuuluvat Aalto-yliopiston URHEA-opiskelijoihin

”Aalto-yliopisto on Urhean periaatteiden mukaisesti tukenut meitä ammattiurheilun ja opiskelujen yhteensovittamisessa.”
Football field / Jalkapallokenttä. Kuva: Aleksi Poutanen
Kuva: Aalto-yliopisto / Aleksi Poutanen

Jalkapalloilija Tim Väyrynen opiskelee kolmatta vuotta Kauppakorkeakoulussa, jossa hänellä on pääaineenaan rahoitus. Tämän vuoden helmikuusta lähtien hän on asunut Liechtensteinin pääkaupungissa Vaduzissa ja edustanut FC Vaduzia, joka pelaa Sveitsin sarjaa. Tim kertoo viihtyvänsä uusissa kotimaisemissaan todella hyvin. 

Koripalloilija Helmi Tulonen on puolestaan toisen vuoden energia- ja ympäristötekniikan opiskelija Insinööritieteiden korkeakoulussa. Hänellä on suunnitelmissaan valmistua tekniikan kandidaatiksi keväällä 2024. Viime kaudella Helmi pelasi koripalloa Italian SerieA:ssa, Luccassa Toscanassa. Paraikaa Helmi on aloittamassa maajoukkuekesää tavoitteenaan Kiinassa järjestettävät Universiadit eli yliopisto-opiskelijoiden olympialaiset. 

Sekä Helmi että Tim kuuluvat Aalto-yliopiston URHEA-opiskelijoihin. Aallolla on kumppanuussopimus Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia URHEAn kanssa, ja näin ollen Aalto on sitoutunut tukemaan URHEA-opiskelijoidensa kaksoisuraa eli urheilun ja opiskelun joustavaa yhdistämistä.

Jalkapalloilija Tim Väyrynen
Tim Väyrynen

Tim Väyrynen liittyi Urheaan silloin, kun hän aloitti opiskelut Aallossa. ”Urhea on todella näkynyt arjessani. Ammattiurheilun takia en ole voinut tehdä opintoja suositellussa aikataulussa, mutta muun muassa Urhea-jäsenyyteni ansiosta yliopisto on ollut erittäin ymmärtäväinen ja kannustanut työni ja opiskeluni yhteensovittamiseen. Pystyin esimerkiksi muutama viikko sitten tekemään yhden kurssin tentin täällä Vaduzin yliopistossa. Lisäksi Urhea-jäsenyys antoi minulle mahdollisuuden valita pääaineeni vasta toisen opiskeluvuoden jälkeen, ja pystyin näin sovittamaan opinnot hyvin yhteen urheilun kanssa. Urhea-jäsenille kuuluva (liikuntakeskus) UniSportin ilmainen kausikortti on myös hyvä etu.”

Helmille Urhea tuli tutuksi jo Mäkelänrinteen lukiossa ”Märskyssä”, ja hänelläkin on ollut Urhea-jäsenyys heti ensipäivistä alkaen Aallossa. Urhea näkyy myös Helmin arjessa joka päivä. 

”Olen hoitanut lähes kaikki opintoni täysin etänä. Yleensä olen ehtinyt Suomeen juuri neljännen periodin tenttiviikolle ja viimeisen periodin vietän myös yleensä Suomessa. En olisi korkeakouluopiskelija ilman Urheaa, joka on mahdollistanut minulle joustavammat työskentelytavat vaatimustasosta tinkimättä. En myöskään tiedä, pystyisinkö enää henkisesti vain pelaamaan ilman opiskelujen tuomaa vastapainoa. Toisin sanoen olisin tilanteessa, jossa joutuisin valitsemaan joko koulun tai urheilun. Tällainen valinta tekisi minut kyllä erittäin surulliseksi ja siksi olenkin hyvin kiitollinen Urhean luomista mahdollisuuksista. Urhealta olen myös saanut kallisarvoisia henkisen valmennuksen ja urheilupsykologin palveluita, jotka ovat auttaneet paljon koripallourallani.” 

Lisää tietoa ja ymmärrystä Urheasta

Tim Väyrysen mielestä Urhea on tehnyt ja tekee tärkeää työtä urheilijoiden eteen. ”Aina on toki hyvä etsiä uusia mahdollisuuksia tukea urheilijoita entistä paremmin ja monipuolisemmin. Urhea on kuitenkin kehittynyt jatkuvasti ja toivottavasti suunta pysyy samanlaisena.”  

Koripalloilija Helmi Tulonen. Kuva: Ville Vuorinen
Helmi Tulonen. Kuva: Ville Vuorinen

Helmi Tulonen toivoo, että Urhea tulisi yhä tunnetummaksi Aalto-yliopistossa ja sen opettajien keskuudessa. ”Edelleen tuntuu olevan joitain tahoja, jotka eivät tiedä Urheasta. Lisäksi joskus olisi kivaa, jos esimerkiksi joidenkin matematiikan kurssien kymmenestä laskuharjoituksesta edes yksi voisi olla etänä. Pandemia-aika kuitenkin osoitti, että nekin toimivat mainiosti. Ylipäätään etä- ja hybridiopiskelumahdollisuuksia voisi olla nykyistä enemmän.” 

Entisenä HBA-kasvattina (Helsinki Basketball Academy) Helmi toivoo vielä erityisesti, että tieto Urheasta tavoittaisi nykyiset Märskyn tyttökoripalloilijat. HBA-Märskyon vuonna 2011 perustettu koripalloseura, joka koostuu Mäkelänrinteen urheilulukion opiskelijoista. ”Olen itsekin ollut vuoden pelaamassa Amerikassa yliopistokoripalloa ja luulin 18-vuotiaana, että se reitti on ainoa mahdollisuuteni korkeakoulututkintoon. Kun kirjoitin ylioppilaaksi vuonna 2017, en tiennyt mitään yliopisto-opintojen ja ammattiurheilun yhdistämisen eri mahdollisuuksista. Haluankin kertoa oman kokemukseni pohjalta, että Urhean ansiosta myös kandivaiheessa opiskelu ja ammattilaisuus Euroopan huippuliigoissa on aivan mahdollista, ja vielä täysipainoisesti.” 

Teksti: Terhi Ollikainen

***

Urhea on vuonna 2003 käynnistetty Suomen Olympiakomitean hyväksymä virallinen huippu-urheiluakatemia, joka tukee urheilijoiden harjoittelua, auttaa urheilun ja opintojen yhdistämisessä sekä tuo valmennuksen asiantuntijoiden palveluita urheilijan ja valmentajan arkeen. Urhean kumppanina vuodesta 2015 alkaen Aalto-yliopisto on sitoutunut tukemaan urheilun ja opiskelun joustavaa yhdistämistä ja ottamaan huomioon urheilu-uran haasteet ja erityistarpeet muun muassa auttamalla opiskelijoita opintojen aikataulutuksessa ja suunnittelussa. Aalto-yliopiston Urhea-työryhmä toimii linkkinä Aallon, Urhean ja opiskelijoiden välillä sekä kehittää Aallon käytäntöjä, joilla tehdään urheilijoiden kaksoisura mahdolliseksi.

Lue myös aiempia Urhea-uutisia

juoksurata, sports field

Kolmiloikasta lukkopainiin – Aalto mahdollistaa huippu-urheilun ja opiskelun yhdistämisen

Aalto-yliopistolla on sopimus huippu-urheiluakatemia Urhean kanssa. Oli lajisi sitten koripallo, muodostelmaluistelu tai jokin muu, saat kannustusta ja tukea harjoittelun ja opintojen yhdistämiseen.

Uutiset
Muodostelmaluistelujoukkue Team Unique'n aaltolaiset luistelijat

Suomen mestaruuden voittaneessa muodostelmaluistelujoukkue Team Uniquessa luistelee peräti viisi Aallon opiskelijaa

Aallon eri korkeakouluissa opiskelevat luistelijat kuuluvat Aallon Urhea-urheilijoihin.

Uutiset
Purjehtija Oskari Muhonen, kuva: Tapio Nirkko.

Miekkailu, taitoluistelu, purjehdus – lajin kuin lajin yhdistäminen opiskeluun onnistuu

Aalto-yliopisto on mukana urheiluakatemia Urheassa, joka tukee urheilu- ja opiskelu-uran joustavaa yhdistämistä.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

pohjallinen pdp-gaalassa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijaprojekti synnytti innovaation: Kengän sisäpohjat syntyvät muovin sijaan kompostoituvasta puuvaahdosta

Aalto-yliopiston opiskelijat kehittivät kestävän sisäpohjan prototyypin, joka taipuu, kestää kosteutta ja tuntuu pehmeältä ihoa vasten. Suomalainen kenkäyritys VIBAe lähtee syksyllä testaamaan materiaalia käyttäjillä.
Jar full of coins representing Unite! Seed Fund.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Hae Unite!-yliopistoallianssin siemenrahaa opetusyhteistyön edistämiseksi

Siemenrahalla edistetään vaihto-opintokokonaisuuksien luomista Unite-yliopistojen välillä. Allianssiin kuuluu Aallon lisäksi kahdeksan muuta eurooppalaista yliopistoa.
Sophie Belanger on the left and Ferdinand Keil on the right sitting on a sofa  and chatting
Yhteistyö Julkaistu:

Erasmus Staff Training: Syväsukellus yhteisohjelmiin ja hyvinvointiin yliopistossa

Yli 30 osallistujaa 17 yliopistosta kokoontui kesäkuun alussa Aalto-yliopiston kampukselle Erasmus Staff Training Days -tapahtumaan.
Aalto-yliopisto Junior teknologiatyöpaja
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Automaatiosäätiöltä lahjoitus Aalto-yliopisto Juniorille

Automaatiosäätiö lahjoittaa 20 000 euroa Aalto-yliopisto Juniorille. Lahjoitus kohdennetaan virtuaalilasien ja robotiikan hankintaan.