Mångsidiga studior och ny utrustning
På en global skala är skolans studior, verkstäder och utrustning mångsidiga och till och med unika. Många av verkstäderna har utrustning som är essentiell för att arbeta inom industrin. På verkstäderna kan studerandena experimentera med olika material, metoder och processer.
“Många skolor runt om i världen har inte den här kombinationen av lärande och utrustning. Vi kan vara stolta över våra utmärkta maskiner, såsom vår industriella jacquardvävmaskin”, säger Maarit Salolainen. “I textildesign är teknisk expertis och kunskap om maskiner sömlöst länkat till konstnärlig designexpertis. Utrustningen och teknikerna är våra konstnärers palett.” Tyg vävda av Aaltos pinfärska Jacquardvävmaskin sågs för första gången på den årliga modeshowen Näytös, som hölls i slutet av maj.
Användningen av de mångskiftande studiorna möjliggör designen av multidimensionella och högkvalitativa konstnärliga textiler. Studerandena uppmanas även att utnyttja textilverkstäder och tekniker parallellt, för att till exempel fortsätta arbeta på vävda eller stickade tyg i en tryckstudio.
Välutrustade studior möjliggör djupgående inlärning om textiltekniker. Studerande kan tillverka sina egna tyger genom processer som liknar de som används i industrin, för att lära sig teknikernas möjligheter och begränsningar i praktiken.
Både industriella maskiner och handverktyg som är lämpliga för olika stadier i inlärandet finns tillgängliga. När man till exempel stickar för hand lär man sig hur vävt tyg är konstruerat och hur olika garnmaterial påverkar strukturen. Att sedan modifiera designen för en industriell maskin lär en kraven som är förknippade med industriell vävning. Det här möjliggör också vävningen av större kvantiteter, för till exempel klädkollektioner eller stoppade möbler.
“Våra studior är inte bara en samling av utrustning, utan de möjliggör lärandet av konstnärlig designexpertis. Vi lärare samarbetar nära med verkstadsföreståndarna, och förutom en uppsjö av utrustning strävar vi till att erbjuda nya intressanta garn, tryckbottnar och -tillvägagångssätt”, säger lektor i textildesign Anna-Marie Leppisaari.
Studerandena lär sig också hur man ska använda mjukvara för textildesign, såsom mönsterprogrammet M1plus och Weavepoint, ett program för vävt tyg. Programmen möjliggör för studerandena att designa och utveckla modeller självständigt och experimentera fritt. Dessutom har Maija Fagerlund utvecklat metoder i Photoshop för att designa vävda tyg, vilket möjliggör för studerandena att designa jacquardtyg med ett program som är lätt tillgängligt för dem även efter att de har gett sig ut i arbetslivet.
“Företag där våra studeranden har praktiserat påpekar ofta att våra studeranden har en väldigt bra kombination av både konstnärliga och tekniska färdigheter. Även om lärandets fokus ligger på konstnärlig designexpertis, så kan studerande som är intresserade av utvecklingen av textilprodukter fördjupa sina designfärdigheter genom att lära sig använda de här speciella programmen”, hänvisar Leppisaari.
I oktober det här året kommer Salolainen att publicera en bok som heter “Interwoven - Exploring material and Structures”. Fagerlund och Leppisaari har skrivit delar av boken. Boken presenterar de pedagogiska plattformarna och koncept som rör designprocessen bakom textildesign och speciellt designen av vävt tyg vid Aalto. På det här sättet delas samlade lärdomar och de bästa tillvägagångssätten från Aalto med världen.
Lediga stickningar med glimten i ögat