Monipuoliset studiot ja uudet laitteet
Korkeakoulun studioiden eli työpajojen ja laitteiden tarjonta on kansainvälisessä mittakaavassa monipuolinen ja jopa ainutlaatuinen. Lukuisissa työpajoissa on alan toiminnan kannalta keskeinen laitteisto ja valmiudet työskentelyyn. Niissä on mahdollista tehdä kokeiluja eri materiaaleilla, menetelmillä ja prosesseilla.
”Tällaista opetuksen ja koneiden yhdistelmää ei monessa koulussa maailmalla ole. Voimme myös ylpeillä hienoilla koneillamme, kuten superhienolla Jacquard-kutomakoneella”, iloitsee Maarit Salolainen. ”Tekstiilisuunnittelussa tekninen osaaminen ja sen myötä koneiden ymmärrys liittyy saumattomasti taiteelliseen suunnitteluosaamiseen. Laitteet ja tekniikat ovat meidän taiteilijan palettimme.” Toukokuun lopussa järjestetyssä muodin opiskelijoiden muotinäytöksessä nähtiin ensimmäistä kertaa Aallon upouudella Jacquard-koneella kudottuja kankaita.
Vapaa studioiden hyödyntäminen mahdollistaa moniulotteisten ja taiteellisesti korkealaatuisten tekstiilien suunnittelun. Opiskelijoita kannustetaan myös hyödyntämään tekstiilipajoja ja eri tekniikoita rinnakkain eli esimerkiksi jatkotyöstämään kudottuja kankaita tai neuleita painostudiossa.
Hyvät studiot laitteineen mahdollistavat syvällisen tekstiilitekniikoiden ymmärtämisen. Opiskelijat voivat valmistaa omat kankaansa vastaavilla prosesseilla kuin teollisuudessa, jolloin tekniikoiden mahdollisuudet ja rajoitukset oppii ymmärtämään käytännössä.
Käytettävissä on sekä teollisia koneita että käsikäyttöisiä laitteita, jotka sopivat erilaisiin vaiheisiin oppimisessa. Esimerkiksi hitaasti käsin kutoen oppii hyvin ymmärtämään, miten kudottu kangas rakentuu ja miten eri lankamateriaalit vaikuttavat rakenteeseen, mutta oman mallin muokkaaminen teolliselle koneelle sopivaksi opettaa ymmärtämään teollisen kudonnan vaatimukset, ja se myös mahdollistaa suurempien määrien kutomisen esimerkiksi vaatemallistoja tai verhoiltuja huonekaluja varten.
”Meillä studiot eivät ole vain kokoelma laitteita, vaan tärkeää on se, että studioissa opetetaan taiteellista suunnitteluosaamista. Me opettajat teemme paljon yhteistyötä työpajamestarien kanssa ja pyrimme siihen, että tarjolla on monipuolisten laitteiden lisäksi kiinnostava valikoima uusimpia lankoja ja painopohjia ja -menetelmiä”, tekstiilisuunnittelun lehtori Anna-Mari Leppisaari toteaa.
Opiskelijoille opetetaan myös tekstiilien suunnitteluun tarvittavia ohjelmia, kuten M1plus- neuleohjelma ja Weavepoint-kudottujen kankaiden ohjelma. Ne mahdollistavat sen, että he pystyvät suunnittelemaan ja kehittämään malleja myös hyvin itsenäisesti ja kokeellisesti. Fagerlund on lisäksi kehittänyt kudottujen kankaiden suunnitteluun Photoshop-tekniikkaa, jonka ansioista opiskelijat voivat suunnitella jacquard-kankaita kaikille helposti saatavilla olevalla ohjelmalla – myös siirtyessään työelämään.
”Kuulemme työharjoittelupaikoista usein kommentteja siitä, että opiskelijoillamme on harvinaisen hyvä yhdistelmä sekä taiteellista, että teknistä osaamista. Vaikka pääpaino opetuksessamme on taiteellisessa suunnitteluosaamisessa, tekstiilien tuotekehityksestä kiinnostuneet opiskelijat voivat halutessaan myös syventyä suunnitteluun ohjelmien kautta”, kertoo Leppisaari.
Lokakuussa julkaistaan Salolaisen kirja ”Interwoven – Exploring Materials and Structures”, johon myös Fagerlund ja Leppisaari ovat kirjoittaneet osiot. Kirja esittelee Aallossa kehitettyjä kudottujen kankaiden opetusmetodeja ja ajattelua niiden taustalla. Näin Aallon koottuja oppeja ja parhaita käytäntöjä voidaan viedä myös maailmalle.
Rentoja neuleita pilke silmäkulmassa