Nyheter

En alumnambassadör berättar: Mia Sirkiä

“För mig var valet av huvudämne mycket svårt, då jag var intresserad av så mycket och inte ville utesluta alternativ redan under studietiden”, säger Handelshögskolans alumnambassadör Mia Sirkiä. Hon uppmanar andra som är i samma situation att “Fundera på vad du är intresserad och följ det. Genuin passion leder till framgång!”
School of Business Alumni Ambassador Mia Sirkiä

När och vad studerade du vid Aalto-universitetets handelshögskola?

Jag studerade vid Handelshögskolan 1994-2000. Jag började med ekonomi som huvudämne, men utexaminerades i ledning och organisation.

Hurdana arbetsuppgifter har du haft sedan du utexaminerades?

Min egen karriär har varit omväxlande: jag började som affärsledningskonsult, vilket ledde mig till Nokia, där jag var i 10 år. På Nokia hade jag en mängd olika uppgifter från utveckling till marknadsföring, och att dra globala Go-To-Market-projekt. Efter det jobbade jag 7 år på Hasan & Partners som ansvarig för B2B-marknadsföring.

Jag har alltså jobbat med utveckling och försäljning, byggande av varumärken och marknadsföringsstrategier, och för tillfället med att skapa tillväxt i små och medelstora företag. Jag är den grundande partnern i Saari Partners, som förvaltar en kapitalfond på 42 miljoner euro.

Tankar om studier? Hurdan betydelse har huvudämnet?

Det låter som en kliché, men en heltäckande förståelse av olika affärsfunktioner är den största lärdomen jag drog av studierna. Rollen som huvudämnet spelar beror mycket på om du siktar på en specialistposition eller någonting inom ledarskap eller entreprenörskap. 

För mig var valet av huvudämne mycket svårt, då jag var intresserad av så mycket och inte ville utesluta alternativ redan under studietiden. Det här avspeglas kanske också i min karriär, där jag har hoppat mellan olika områden och positioner. Enligt mig innebär de olika huvudämnena inte olik kompetens, snarare olika synvinklar på företags verksamhet och ledning.

Jag beslöt mig att ändra mitt eget huvudämne efter att ha jobbat inom ekonomi. Jag märkte att min passion för just det inte räckte till, så jag bytte till ledarskap.

Råd till studerande?

Ingen vet hur framtiden kommer att se ut och förändringar kan ske snabbt. Enligt mig är det fantastiskt att makt baserad på hierarki börjar ersättas av verkligt kunnande i företagsvärlden.

Var alltså modigt dig själv! Det lönar sig att låta sig styras av den egna passionen och intresset – jag tycker inte att man kan lyckas om man inte är genuint intresserad.

Du verkar som Aalto-universitetets handelshögskolas alumnambassadör. Vad betyder det att vara alumn för dig?

Handelshögskolan har varit en väldigt viktig plats för mig. Därifrån har jag förutom kunskap också fått fantastiska kompisar och en bred vänskapskrets. Att vara alumn är ett sätt att både ge tillbaka och att själv få nya erfarenheter och perspektiv. Genom alumnverksamheten möter man mycket intressanta människor i intressanta arbeten och lär sig nya saker!

Mer information:

Bekanta dig närmare med Mia Sirkiäs karriär på LinkedIn!

Läs mer om Aalto-universitetets handelshögskolas alumnsamarbete och om andra alumnambassadörer som liksom Mia Sirkiä är med om att utveckla högskolans alumnverksamhet (på finska).

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Emma Nordback vasemmalla ja Niina Nurmi oikealla. Kuva: Oona Hilli, Aalto-yliopistoU
Pressmeddelanden Publicerat:

Ny studie: Individer i välmående team kan vara nära utbrändhet medan dysfunktionella team kan bestå av välmående individer

Det är mer sannolikt att både teamet och individerna mår bra om man reflekterar och delar med sig av sina problem inom teamet, och om det finns goda relationer mellan alla medlemmar. Långt ifrån alla team lyckas hitta rätt balans visar ny forskning.
Unite! student holding a sign that says Get inspired, grow together, Let's Unite!
Samarbete Publicerat:

Fyra studentprojekt får finansiering genom Unite! Seed Fund

Seed Fund aktiverar studenter från de nio Unite! universiteten att gemensamt bedriva nya aktiviteter.
Three students eating a snack and discussing over a computer on a rooftop terrace.
Studier Publicerat:

Lär dig språk och interkulturell kompetens online med Unite! Ansök nu till kurser våren 2024

Unite! kurser är öppna for alla studenter vid Aalto-universitetet.
Laptop typing
Samarbete, Studier Publicerat:

Kurs om öppna utbildningsresurser för lärare och studenter

Förstå hur man använder material med öppna licenser på ett sätt som är förenligt med upphovsrätten.