Nyheter

An Cong, som studerar inom programmet för Informationsnätverk uppmuntrar kvinnor till teknikbranschen: "Kom till campus och se hur fantastiskt vi har det här"

När Cong gick i gymnasiet funderade hon på att studera både medicin och handel. Under Abiåret mognade beslutet att söka till det tekniska området vid Aalto-universitetet, och det visade sig vara en utmärkt idé.
An Cong
Foto: Matti Ahlgren

”I Bredvikens lågstadium var jag en sån där elev med sjuor och åttor och jag var ganska vild. I högstadiet fattade jag intresse för att börja gå i Södra Haglunds gymnasium som var mycket svår att bli antagen till. Jag förberedde mig enormt mycket och jag var stolt över att med darr på ribban komma in till min drömskola”, minns An Cong som studerar på Aalto-universitetets program för informationsnätverk.

I början av gymnasiet hade An ingen exakt plan för framtiden.

"Jag gick lång matte, fysik och kemi, eftersom jag verkligen funderade på medicin som ett alternativ för mig – men under det andra året i gymnasiet förstod jag att kemi inte var min grej och droppade kemin. Jag var väldigt intresserad av teknikbranschen men matte och fysik hörde inte till mina favoritämnen. Jag studerade noggrant vad Aalto-universitetet hade att erbjuda för att ta reda på var man studerar fysik allra minst. Då hittade jag programmet för informationsnätverk", säger hon skrattande.

An berättar att hon är mycket nöjd med sin studieplats i programmet för Informationsnätverk, som de studerande familjärt kallar Info.

"På Info får du gedigna grundkunskaper i att lösa matematiska problem inom den tekniska branschen och du lär dig grunderna i programmering. Dessutom får du kunskap i ett brett utbud av ämnen.

Förutom teknik kan du på Info studera kommunikation, psykologi, samhällsvetenskap och design. Det är ett mycket mångsidigt och brett huvudämne där du får prova på olika alternativ för att hitta dina egna intressen", poängterar An.

”Jag har på allvar funderat på en karriär inom marknadsföring och har vid sidan av mina studier till exempel arbetat på en reklambyrå och på Aaltos kommunikation, men jag intresserar mig även för många andra karriärvägar. Förändringsledning, HR, konsultation eller till och med produktutveckling är alla möjliga alternativ för mig. Under min gymnasietid var jag med och grundade två företag som båda fick pris i tävlingen Årets företagare. Det väckte också min entreprenörsanda", resonerar An.

Frihet att välja din egen studierytm

Frihet är ett ord som An ofta betonar när hon talar om sina studier.

"Studierna vid universitetet är mycket friare än vad de var i gymnasiet. Ibland har vi 4–6 timmars föreläsningar eller grupparbeten per dag, men ibland till och med noll timmar. Det beror helt på dagen ", konstaterar An.  

På Info har vi ganska få föreläsningar. Istället har vi fler gruppträffar, vi skriver mera i inlärningsdagboken och har annat självständigt arbete. Jag gillar att göra skolgrejer på kvällarna. Om jag har en föreläsning på förmiddagen kan jag ta de lugnare på eftermiddagen och först på kvällen börja arbeta med uppgifterna."

An betonar att det finns gott om tid för deltidsarbete och hobbyer vid sidan av studierna.

"Jag har arbetat deltid vid sidan av skolan sedan jag gick i gymnasiet. Nu arbetar jag vid sidan av mina studier med marknadsföring och sociala medier och ibland som kursassistent. Det som är bra med att studera på universitetet är att jag kan sköta allt mitt deltidsarbete på dagen, vilket passar mig bäst. Jag tycker att man mycket väl kan kombinera arbete och studier, det viktigaste är att ta hand om sig själv och komma ihåg att vila och slappna av", förklarar hon.

"Jag spelar också badminton ganska seriöst och i höstas deltog jag i badmintonturneringar i Amsterdam och Dublin. Det störde egentligen inte alls min studierytm. Under tävlingsresorna deltog jag i grupparbeten på distans och de självständiga kursuppgifterna skötte jag enligt mitt eget schema."

Det lönar sig att välja det område som du är intresserad av

Det var lätt för An att börja studera på Otnäs campus eftersom hon är hemma från Esbo. Att bekanta sig med nya människor har varit väldigt okomplicerat vid Aalto-universitetet.

"Särskilt studerande som kommer utanför huvudstadsregionen kan oroa sig över att hitta nya vänner, men jag lovar att det inte finns något att oroa sig för. Det är verkligen enkelt som studerande att lära känna nya människor och få vänner – och studentlivet vid Aalto-universitetet är helt fantastiskt, det är den bästa tiden i livet", försäkrar An.

An har några tips till gymnasieelever som funderar på framtiden.

"Om jag kunde gå tillbaka i tiden och ge råd till mitt 15-åriga jag skulle mitt främsta råd vara följande: studera matte så att du verkligen förstår den. Ibland har jag varit lite väl hård med att prestera – då har inte det viktigaste varit att lära mig, utan att få bort kursen. Men när det gäller matten är det bra att verkligen förstå saker och ting, det underlättar för framtiden."

"Generellt sett är mitt främsta råd till alla gymnasieelever att ansöka om att studera ett ämne som intresserar dig. Välj inte studieplats bara för att dina vänner rekommenderar det eller för att dina föräldrar önskar det. Jag vill särskilt uppmuntra unga kvinnor att överväga teknikbranschen. Vi har några riktigt intressanta möjligheter som det lönar sig att utforska. Aalto-universitetet ordnar också olika slags öppna dagar som du lätt hittar genom att googla. Kom till Aalto-campus för att se hur fantastiskt det är att studera här!"

Aalto University students in front of the main building. Photo: Aalto University / Aino Huovio.

Ansökan till magisterutbildning

Ansökan till Aalto-universitetets tvååriga magisterprogram görs inom ramen för universitetets magisteransökan, som ordnas en gång per år. Ansökningstiden för studier som inleds hösten 2023 är 1.12.2022 - 2.1.2023.

Studera vid Aalto
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Läs fler nyheter

Nuori henkilö työskentelemässä Oppimiskeskuksen pallon muotoisessa tuolissa.
Studier Publicerat:

De engelskspråkiga kandidatprogrammen lockar både internationella och finländska sökande

Antalet ansökningar till Aalto-universitetets engelskspråkiga kandidatprogram steg med 20 %
Two women reading in the library
Studier Publicerat:

Ett rekordantal ansökningar till magisterprogram

Mer än 12 000 ansökningar från 117 olika länder till Aalto-universitetets magisterprogram.
Väre building in Otaniemi campus
Campus, Studier Publicerat:

Sovkapslar vann i omröstningen

Segraren i 2022 års omröstning i den inkluderande budgeten blev klar i slutet av november. Vila och tupplurar blev årets vinnande tema.
Kolme henkilöä Kauppakorkeakoululla
Universitetet Publicerat:

Undervisningen och kurserna utvecklas på grundval av responsen från studerandena

Enkäten AllWell? kartlägger saker som kan förbättras för att studerandenas studieförmåga ska bli bättre